Hirdetés
Hirdetés

Üzembe áll Anglia első óriás akkumulátortelepe

Fellegi Tamás, 2017. október 09., 20:20

Végre megvalósul az áram ipari méretű tárolása Nagy-Britanniában is, így lehetővé válik a megújuló energiaforrások hatékonyabb felhasználása, nem kell mindig azt lesni, fúj-e a szél vagy süt-e a nap. Ez még csak az első lépés, de óriási lehetőségnek ígérkezik, hogy nem kell a jövőben a fogyasztáshoz igazítani az erőműveket.

Az első brit ipari méretű akkumulátortelepet az E.ON Sheffieldnél állítja üzembe a héten, egy meglévő erőmű mellett. A kapacitása 10 megawatt, félmillió mobiltelefon akkumulátorénak felel meg, az egész belefér négy nagy konténerbe. Mindez ráadásul csak a kezdet: a British Gas anyavállalata és az EDF Energy egy-egy 50 megawattos telepet terveznek.

Nőhet a megújulók szerepe

Az akkumulátortelepek építése azután merült fel, hogy a mi MVM-ünknek megfelelő National Grid, amely az országos áramhálózatot üzemelteti, kérte az erőműveket és áramszolgáltatókat, telepítsenek ilyeneket, hogy képes legyen a kereslet és a kínálat közti időbeli eltérést áthidalni, amely egyre fontosabb a megújuló energiaforrások részarányának növekedésével. A megújulók idén április és július között már az áramtermelés 30 százalékát adták a szigetországban, a gázerőművek 40 százalék fölötti részt képviselnek, az atomerőművek 23 százalék körül, az olaj 3 százalék körül, a szén pedig 1-2 százalékot.

Hirdetés

Az akkumulátortelep lehetővé teszi, hogy az áram frekvenciája állandóan 50 hertzes legyen. Ehhez az kell, hogy a kereslet növekedésekor gyors legyen a kínálat beindulása: az akkumulátortelep ezt 1 másodpercnél rövidebb idő alatt biztosítja, míg korábban a leggyorsabb megoldás is 10 másodpercet vett igénybe (generátorok, erőművek gyors indítása). A National Grid szerint csak ez az akkutelep 200 millió fontos megtakarítást fog hozni 4 év alatt.

Évszázados gond

Az áramtermelés és fogyasztás összehangolása, az elektromos energia tárolásának hiánya azóta gond, hogy az elektromosság bő 130 éve terjedni kezdett. Mindig meg kellett termelni annyi áramot, amennyit éppen fogyasztottak, ami ahhoz vezetett, hogy nagy igény esetén nem volt elég áram, máskor meg fölöslegesen jártak az erőművek.

Kezdetben ez különösen nagy nehézség volt: a szénerőműveket nem lehetett gyorsan leállítani és újraindítani. Az olajnál már jobb a helyzet, a gázerőművek pedig már egész rugalmasak lehetnek, de például az atomerőművek egyáltalán nem változtathatóak, ott a reaktor folyamatosan működik, ha nem kellett épp az áram, egész egyszerűen kárba veszett az energia. A megújulók pedig attól függenek, épp fúj-e a szél vagy süt-e a nap, ez pedig teljesen kiszámíthatatlan.

Így eddig is nagy szükség lett volna a tárolás megoldására, de a megújulók térnyerésével döntő fontosságúvá vált a kérdés. 130 éven át nem volt megoldás: nem sikerült nagy kapacitású akkumulátorokat létrehozni. A lítium alapú akkumulátor fejlesztésével jutott el most a tudomány odáig, hogy az elektromos autó működtetéséhez és az ipari méretű energiatároláshoz is elég kapacitást tud adni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Minél nagyobb egy vállalat, annál nehezebb szót érteni és kapcsolatot tartani a többiekkel: a személyes kommunikáció ráadásul egyre inkább háttérbe szorul a technológiavezérelt világunkban. Felejtsük el az unalmas meetingeket és a belső postát – mutatunk öt gyors és hatékony módszert arra, hogy simán működjön a belső kommunikáció a cégnél.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?