1p
Várakozó állásponton vagyunk, most már elég régóta - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az IMF-tárgylások megkezdéséről az m1 Ma reggel című műsorában szerdán.

Kifejtette, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter januári tárgyalásai óta már eltelt néhány hónap, s Magyarország még nem jutott közelebb ahhoz, hogy a tárgyalások megkezdődjenek. Hogy Varga mit gondol Fellegi Tamás munkájáról, az azért is érdekes, mert sajtóinformációk szerint elképzelhető, hogy ő lesz majd az IMF-delegáció vezetője a jövőben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) félszemmel az uniót nézi, hogy milyen igényei vannak Magyarországgal szemben, az unió pedig az Európai Központi Bankot (EKB) figyeli ugyanilyen szempontból - mondta.

A frankfurti ötszereplős megbeszélésről közölte, az EKB, a Magyar Nemzeti Bank, a magyar kormány, az IMF és az Európai Bizottság azt nézi meg, van-e olyan akadály, ami miatt a tárgyalások nem kezdhetők el.

Varga Mihály szerint nincs ilyen, hiszen a kormány szuverén módon olyan kezdeményezéseket tehet, amelyek nem ütköznek az unó alapértékeibe. Ha pedig erről vita van, akkor annak a végén Magyarország nyilván bírósághoz fog fordulni.

Az államtitkár szerint az IMF-tárgyalások gátja, hogy keverednek különböző kérdések. Így az országgal szemben indított túlzottdeficit-eljárás, a kötelezettségszegési eljárás, illetve az IMF-tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek kérdésköre.

Nehezítő körülmény, hogy uniós tagok vagyunk

A nemzetgazdasági miniszter több ponton megváltoztatta a jegybanktörvényt, de amit az EKB kért, még mindig nem sikerült módosítani... Részletek >>>

Ezzel szemben Magyarország azt szeretné, ha ez a három szál nem keveredne össze, hiszen mondjuk egy pénzügyi megállapodás előfeltételeként arról beszélni, hogy mennyi lehet a bírák nyugdíjkorhatára, nem méltányos - fejtette ki Varga Mihály.

Hozzátette, úgy tűnik, Magyarország szempontjából nehezítő körülmény, hogy uniós tag, hiszen Egyiptom ugyanakkor fordult az IMF-hez, mint Magyarország, s már megkötötte megállapodást.

A kormányátalakításról elmondta, a miniszterelnök valóban nyilatkozott arról egy megyei napilapnak, hogy frissítésre készül, de arról, hogy ennek milyen személyi következményei lesznek, nem mondott semmit. Ez Orbán Viktor kompetenciája, ezért az államtitkár szerint őt kell megkérdezni róla.

Varga Mihály hozzátette, az elmúlt másfél-két évben nagyon sok személyi kombináció volt, de szerinte ezzel nem kell foglalkozni, a munkát kell végezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Érdekes ötlet: a kannabisz húzná ki Pakisztánt a válságból?
Bózsó Péter | 2024. május 20. 17:31
Pakisztán gazdaságszerkezeti aránytalanságokkal, politikai feszültséggel küzd, de hagyományait követve belépne a globális kannabisz piacra. Mire lehet elég?
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontján marad a kínai alapkamat
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:01
A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
Makro / Külgazdaság Hol a legjobb Európában vonatozni?
Elek Lenke | 2024. május 19. 14:22
Magyarország az előkelő 10. helyen végzett.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG