3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

 „A bérkommunizmus helyett meg kell jutalmazni a húzóembereket, az egyetemi oktatói munka pedig nem nyugdíjas állás.

 „A bérkommunizmus helyett meg kell jutalmazni a húzóembereket, az egyetemi oktatói munka pedig nem nyugdíjas állás.” (Maruzsa Zoltán, felsőoktatásért felelős helyettes-államtitkár, az ELTE egykori adjunktusa, az egykori Tisza István Baráti Társaság elnöke)

  A magam részéről azt szorgalmazom, hogy minden felelős pozíciót betöltő ember, ha van ideje és ereje, vállaljon szerepet a magyar futballban képességei és lehetőségei szerint. (Orbán Viktor

   Arról, hogy Maruzsa Klinghammer után Palkovicsot is ki fogja fúrni már írtak mások is, a duális képzésről mondottak alapján valóban elképzelhető, hogy Palkovics távozik.

  Mennyire lehetnek elfáradva a magyar felsőoktatásban, hogy már erre sem reagálnak?  Akármilyen különösen is hangzik, az egyetemi oktatói munka a nagyvilágban általában nyugdíjas állásnak számít. Magyarországon szokatlanul nagy a felsőoktatásban dolgozó tanárok megterhelése, és feltűnően alacsony a jövedelme. Többen észrevették, hogy a Hende Csaba szeretőjének juttatott szinekúra is sokkal jobban jövedelmezett, mint egy egyetemi tanári állás, nem beszélve az egészen mocskosul alulfizetett adjunktusokéról. Miről beszél Maruzsa?

  A magyar felsőoktatás a központi költségvetésből körülbelül félmilliárd dollárt kap, de a teljes felsőoktatási költségvetés valamivel több mint másfél milliárd dollár (ebben benne vannak a klinikai költségvetések). Már többször írtam róla, rengeteg amerikai egyetem van, amelyiknek egymagában magasabb ennél a költségvetése. Most azonban a fayetteville-i University of Arkansas-ról lesz szó, költségvetése egyből félmilliárd dollár, és kevesebb oktatójuk van, mint az ELTE-nek. Pedig Arkansas az egyik legszegényebb állam Amerikában, és csak hárommillió lakosa van. 

  Az arkansasi törvények miatt az egyetemi tanárok fizetése nyilvános, érdemes megnézni, tanulságos, ahogy a háromszázezer dolláros évi fizetések csak úgy sorjáznak az orvosi karon, és minden tanszéken jóval százezer dollár kellett keresnek a professzorok. Ezzel szemben itt van az arkansasi politikusok fizetési listája. Bizony, az államminiszter kevesebbet keres, mint egy docens. Maruzsa pedig több mint négyszer annyit keres, helyettes-államtitkárként, mint adjunktus korában. 

 A futballcsapat edzője Bret Bielema keresi persze a legtöbb pénzt az egyetemen, ő a Wisconsin Badgers csapatától került Arkansasba. A Wisconsinnal óriási sikereket ért el, a Razorbacks-szel ilyesmire nem számíthat. Az arkansas-i Vaddisznók csapata egymás után 17-szer kapott ki a Dél-Keleti Ligában, de Bielemával végre győztek (még pedig a sztárcsapatnak számító louisianai Tigriseket verték meg), sőt megnyerték a Texas Kupát az örök rivális Longhorns ellen. Arkansasban az embereket valóban érdekli a futball és majd hetvenezer ember szokott szombatonként kimenni a Reynolds Stadionba. Felcsúton van uszkve ezer néző. 

  Orbán miniszterelnök az arányokkal nincs tisztában. A futball és a felsőoktatás arányával. A futball és a felsőoktatás fontosságának arányával. Teljesen természetes számára, hogy mindenkinek a futballban kell szerepet vállalnia, mármint minden fontos és befolyásos embernek (főleg, ha fontosak és befolyásosak akarnak maradni). A felsőoktatásnak a Maruzsa is jó lesz, és nyugodtan mondhat  vérlázító hülyeséget, ugyan kit érdekel, senki sem fog az utcára vonulni.  Próbált volna arról beszélni baromságot Maruzsa, hogyan kell a tizenhatoson belülre lágyan beívelt labdát levenni, akkor azonnal repült volna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG