3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

     Az történt, hogy a Magyar Televízióban valaki mondott valamit, ami nem egészen volt úgy. Hanem kicsit máshogy....

 

   Az történt, hogy a Magyar Televízióban valaki mondott valamit, ami nem egészen volt úgy. Hanem kicsit máshogy. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy két prímszámnak legalábbis van szorzata. Mi több, a kettő, a három és az öt valóban prímszám, továbbá még az is igaz, hogy egytől hatig, a számok pontosan fele kettő, három vagy öt. Tehát annak a valószínűsége, hogyha kétszer dobunk kockával mindkét alkalommal prímszámot dobunk, valóban egynegyed. Egy hetvenhárom éves matematikatanár, aki korrepetálásból él, mondott valamit, ami nem egészen úgy van, és ez most egy ügy. Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de mintha nem ő lett volna az első. 

    A számtantudományban van valami kegyetlen. A dolgok úgy vannak. Nem nagyon van tétjük az igazságoknak, de amikor a számtantudományban valami igaz, akkor az az igazság nem ismer sem Istent, sem embert, sem ideológiát, sem magasabb szempontot, és teljesen mindegy, hogy kinek az unokaöccse mondja a hülyeséget, attól még hülyeség marad. 

   Ez a hetvenhárom éves matematikatanár minden valószínűség szerint ért annyira a számtantudományhoz, mint a Magyar Nemzeti Bank elnöke a közgazdaságtanhoz, és két másodperc alatt belátja, hogy tévedett, szemben a Magyar Nemzeti Bank elnökével, aki mondattanilag sem tudja értelmezi azt, hogy ő egyáltalán valamiben tévedhetett. Bizonytalan tudású figurák tucatjai mondanak egészen figyelemreméltó baromságokat különböző irányultságú televíziós csatornákon, ők nem a két prímszámot tudták rosszul egy pillanatra, hanem nagyjából mindent az egész életükben, és ez sokkal de sokkal többe került nekünk, mint a hetvenhárom éves matematikatanár, aki egy órányi korrepetálásért kevesebbet kér, mint az előbbiek negyedmásodpercnyi észosztásért. 

   (A prímszámok komoly dolgok. Tizenhét éves voltam, amikor kaptam egy könyvet a születésnapomra, amiben benne volt, hogy 1 és n között nagyjából a n/ log n darab prímszám van. Miért pont log n? Honnan ismerik a prímek a természetes logaritmust, mi ez az egész?  És nem mindegy egy kicsit?   A mai napig nem tudom a választ. Mi értelme annak, hogy azokat az igazságokat hajszoljuk, amelyeket, von Neumann szavaival, soha nem fogunk igazán megérteni, legfeljebb megszokni? Talán azért mert nincs más választásunk, mert túl szemüvegesek voltunk ötévesen, túl sokat olvastuk a nagymama világalmanachját a nagy fotelben, túlságosan megijedünk, amikor az ún. valódi világ ránk akarja rakni az összes terhét?  Egy olyan vallás papjai lettünk, amelynek a tanait rajtunk kívül senki sem érti? Most már mindegy.  )

  A hetvenhárom éves matematikatanár mondott valamit, ami nem egészen van úgy, és ez egész hátralévő életében kísérteni fogja. Ő lesz az Ember, Aki Szerint Két Prímszám Szorzata Prímszám. Vannak emberek, akik abból élnek, hogy semmi sincs úgy, mint ahogy mondják, akik karriert alapoznak arra, hogy semmihez sem értenek, akiknek nincsenek is prímszámaik, amelyeket összeszorozhatnának, és mégis szégyenkezés nélkül fognak meghalni. Édes Istenem, ugye olvasod a Vincentet?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Örülünk, Vincent? Helyrehamisítás
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 10:43
A Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. tegnapi közleményét, melyben Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításá...
Örülünk, Vincent? Englishman in New York avagy a királynő beszéde
Privátbankár.hu | 2016. december 25. 19:52
          Ma, brit idő szerint délután háromkor, a legnagyobb nézettségű brit televíziós csatornák, a BBC, az ITV ...
Örülünk, Vincent? Nóra Ákosországban (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 23. 01:10
           Nem írok színikritikát. Repülőgépet sem próbálok vezetni, azt majd a Fáy Miklós, két agyműtét köz
Örülünk, Vincent? A magyar intellektuális elit (sorozatunk 2. része)
Privátbankár.hu | 2016. december 21. 17:03
(1.rész)     1989 nyarának végén két fiatal indult el egy nyugati egyetem irányába Magyarországról. Orbán Viktor é...
Örülünk, Vincent? Brexit-blues
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 12:53
           Karácsonykor sztrájk lesz a brit reptereken, a postán és Londontól délre a vasutaknál.  A jobboldali bul...
Örülünk, Vincent? A magyar értelmiség háborújáról 1.rész
Privátbankár.hu | 2016. december 18. 14:54
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kise...
Örülünk, Vincent? Ingyen itt már senki sem hajlandó segget nyalni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 11:44
        Orbán János Dénes, Bencsik Gábor, Lánczi Tamás, Jeszenszky Pubi, GFG és a többi. A rendszer kedvezményezettj...
Örülünk, Vincent? Igaza van-e Hoffmann Rózsáéknak?
Privátbankár.hu | 2016. december 14. 14:02
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiv...
Örülünk, Vincent? Orosz haladó
Privátbankár.hu | 2016. december 11. 10:29
  (Ezt a cikket most nem fogom behivatkozni, mert kapkodok, de amúgy sem hazai pálya számomra a külpolitika, ezért nyilván...
Örülünk, Vincent? Szakértők, avagy kit kérdezzünk meg a PISA-tesztről... (megjegyzésposzt)
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 22:08
        A Wargo Közgazdasági Elemző- és Piackutatóintézet 2008-ban közölt egy tanulmányt a magyar neveléstudomány ...
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG