Nem bosszú miatt került bajba a Buda-Cash - kell majd a jegybank pénze is

Nagy László Nándor, 2015. február 26., 14:00
Cimkék
OBA
, Buda-Cash
, DRB Bank

Nem a takarékszövetkezeti einstandból való kimaradás miatti bosszú áll a brókerbotrány mögött - állítják a DRB Bankokat ismerők. Ma mindenki szerint a bankok felszámolásának kimondása lenne az ésszerű, ám a gyors kifizetéshez biztos, hogy kell az MNB betétbiztosítónak nyújtott hitele is.

Nincs valóságalapja annak a pletykának, amely szerint a Buda-Cash botrány egyik indítéka az lett volna, hogy a kormányzat nem nézte jó szemmel azt, hogy az érintett négy pénzintézet az utolsó pillanatban ki tudott surranni az új takarékszövetkezeti integrációból - nyilatkozták lapunknak a szövetkezetekből átalakult társaságokat jól ismerők.

Az ország legnagyobb brókerbotrányának további történéseiről itt olvashat >>

Mindez azért nem állja meg a helyét - érveltek - mert elvben a 4 bank (BRB BUDA Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) "kiengedését" is meg tudták volna akadályozni a hatóságok, ha erről nem született volna megállapodás. Ismert, hogy más, kevésbé "szerencsés" hitelintézetet maga alá gyűrt az integráció.

Ezt nem tárhatták fel a banki ellenőrzések

Az érintett bankok gazdálkodása ugyanakkor sokak szerint rendben volt - van olyan forrás, amely szerint az elmúlt hónapokban a felügyeleti jogkört gyakorló MNB legalább hat vizsgálatot tartott és zárt le érdemi elmarasztalás nélkül az az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál. Azt persze az ilyen vizsgálatok nem tárhatták fel, hogy a bank betétesei általi befizetések fedezetét jelentő állampapír-állomány mögött volt-e valódi fedezet, hiszen a vizsgálatnak nem volt dolga egy másik felügyelt piaci szereplő által kibocsátott fedezetigazolások ellenőrzése. Banki informátoraink szerint meglehet, hogy kevésbé a brókercég ügyfeleinek értékpapírjai, sokkal inkább a banki betétesek pénze van veszélyben a Buda-Cash botrány kapcsán.

Legyen végre felszámolás!

Emiatt és az elrendelt 60 ezer forintos kifizetési limit miatt majdnem mindenki szerint ésszerű lenne a 4 bank végelszámolásának mihamarabbi elrendelése. Ebben az esetben ugyanis az MNB által meghozott határozatot követően azonnal indulhatna az Országos Betétbiztosítás Alap (OBA) maximum 20 napos kártalanítási folyamata, nem lenne szükség a tavalyi takarék-csődökhöz hasonló 1-2 hetes átmeneti időszakra.

Rászorul az OBA a jegybanki hitelre

Persze, az is kérdés, hogy miből. Az OBA az elmúlt - takarék- és Széchenyi Bank-csődtől hangos - évet mintegy 11 milliárd forint körüli vagyonnal zárta, ehhez a múlt év végi befizetések után is érkezhetett 1,5-2 milliárd forint körüli tagdíj-befizetés. Jó eséllyel látható, hogy az OBA rendelkezésre álló vagyona nem lesz elég négy bank betéteseinek kártalanítására - a magasabb tagdíj mellett sem nagyon folyik be negyedévente 2 milliárd forintnál több az OBÁ-hoz, ráadásul júniusban kikerülnek a védett állományt (s így a tagdíjfizetést) meghatározó körből az ügyfelek által a hitelintézeteknél tartott letéti jegyek és kötvények, amely miatt csökken majd a díjalap. A fentiek miatt jó eséllyel az OBA rászorul majd az MNB Stabilitási Tanácsa által engedélyezett jegybanki hitel felvételére - majd ezt követően jó eséllyel a tagbankoktól szedi majd be rendkívüli befizetésként, vagy újabb díjemelés nyomán az érintett összeget.

A bankok fizetnek majd

A kereskedelmi bankok most képletesen verhetik a fejüket a falba: a mostani csődökre ugyanis még nem nyújt fedezetet az új, kockázatarányos OBA-díjképzés, amit egyre többek szerint kár volt megtorpedózniuk a hitelintézeteknek a múltban.

A helyzet egyébként is furcsa. Tavaly azért kellett mélyen a zsebükbe nyúlni a bankoknak, mert az átalakulás során az új takarékszövetkezeti integráció, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) lényegében ellenőrző mechanizmus nélkül, saját elképzelései alapján szórhatta ki a megítélése szerint kockázatos takarékokat az új kockázatközösségből, így terhelve a 90 százalékban a bankok által finanszírozott OBA-ra a kártalanítási kötelezettséget. Most új helyzet van: miközben az új integráció immár teljes felelősséget vállal tagjaiért, a bankrendszer legfrissebb tagjai okoznak új OBA-kockázatokat.

Ráadásul félő, hogy a kisebb, takarékszövetkezeti múlttal bíró átalakult hitelintézetekkel szembeni bizalom megcsappan, s ez újabb folyamatokat indíthat el - igaz, ekkor már az új integrációs szervezet, a SZHISZ is be kell hogy lépjen a kártalanításba, tekintve, hogy az egyetlen Duna Takarék Bank kivételével a többi takarékból átalakult bank SZHISZ tag.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szemben az egész világgal és a józan ésszel: minden idők legnagyszerűbb döntései

Szemben az egész világgal és a józan ésszel: minden idők legnagyszerűbb döntései

Az élet nem más, mint döntések sorozata, ez pedig hatványozottan igaz az üzleti életre. Vannak olyan esetek, amikor 100-ból 99-en ugyanazt választanák – de mi van, ha pont a századiknak van igaza? Bemutatunk minden idők legmeghökkentőbb, ám legsikeresebbnek bizonyuló üzleti döntései közül néhányat – és egy olyan befektetési döntést, amivel a legbevállalósabbak megszázszorozhatták vagyonukat.

További cikkek

Utánajártunk

Napi kommentár - videó

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38235.08-0.4%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?