3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az átlagos költés felett tranzakciós illetékmentes lesz a bankkártyás vásárlás, ám a szabályozás kérdéseket vet fel.

Bár nem törli el, ám hallgat az idők szavára a kormány, s hozzányúlt a kártyás fizetések tranzakciós illetékéhez. A héten beterjesztett adójogszabály ugyanakkor számos érdekes kérdésre ad okot.

Az illeték alapját az előző naptári év összes fizetési műveletének összege adja ki - azaz a jövő évben a kártyák 2014-es költései alapján számolják ki a fizetendő illetéket. Ez a lépés annak fényében érthető, hogy a bankok eddig - néhány kivételtől eltekintve - nem terhelték át a kártyás vásárlás 0,3 ezrelékes mértékét. A szabályozás révén egyszerűbbé válik az illetékfizetés - nem filléreket kell nyilvántartani és elutalni tranzakciónként a büdzsébe.

Maximált illeték

A szabályozás újabb eleme, hogy a kártyánkénti illeték mértékét is maximálják. Eszerint az illeték mértéke legfeljebb évi 800 forint lehet. Ezt 267 ezer forintos éves költéssel elérhető. Az MNB adatai szerint az idei első félév során az egy kártyára jutó átlagos havi költés 19897 forint volt, azaz alig 10 százalékkal kevesebb, mint a felső határ.

További könnyítést jelent ugyanakkor, hogy a törvénytervezet szerint 500 forint lesz a maximális illeték abban az esetben, ha az adott bankkártya érintésmentes/egyérintéses (contactless) funkcióval is rendelkezik és az év során használják is ezt a funkciót. Mindez azt jelenti, hogy maximálisan 166 ezer forintos fizetésen felül az ilyen plasztikok után már nem illeték-köteles a fizetés

Ami a contactless kártyák számát illeti: félév végén 2,7 millió ilyen plasztik volt forgalomban, amely az összes kártya 30,3 százalékát jelenti. A növekedés ugyanakkor bámulatos: egy évvel korábban még csak a plasztikok 10,8 százaléka volt képes érintésnélküli funkcióval működni. A szabályozás vélhetően újabb lökést ad majd az ilyen irányú fejlesztéseknek.

Rávenni az ügyfelet?

És itt érkeztünk el az első kérdéshez. A szabályozás ugyanis a kedvezőbb illetékmértéket ahhoz köti, hogy a plasztikot ügyfele használja is az új módon. De hogyan bírja rá a bank az ügyfelet a contactless technológia használatára? Abban biztos nem lesz hiba, hogy az automaták fejlesztése megtörténik majd - a POS-ek 41,5 százaléka már ma is képes így működni, s például a MasterCard 2016-tól egyetlen POS-cserét sem enged végrehajtani a világban, ahol nem contactless automatát helyeznek el. (Persze, Magyarország e tekintetben előrébb jár.) Ugyanakkor még mindig furcsa kérdés, hogy a bankot lehet-e büntetni azért, mert ügyfele szereti a hagyományos, "bedugós" fizetést?

Egypólusú piac

Ennél is érdekesebb helyzetet teremt a magyar piacon az új szabályozás. Korábban a két nagy kártyatársaság közötti aránytalan helyzet volt az egyik indoka a jegybanknak arra, hogy egységes elfogadói jutalékot (interchange díjat) vezessen be a piacon, miután a VISA saját szabályozása miatt hátrányba került a magyar piacra saját díjat megállapító MasterCarddal szemben.

A jelenlegi szabályozás életbelépése után ugyanakkor aligha lesz olyan bank, amelyik nem a MasterCardot választja: a VISA ugyanis ma még mindig csak pilot-projektben teszteli a contactless technológiát Magyarországon, a kibocsátott 2,7 millió contactless plasztiknak legalább 90-95 százaléka jelenleg MasterCard vagy Maestro logó alatt fut.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG