3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A pénzintézet vezetője piaci spekulációt sejtet.
A Deutsche Bank épülete Frankfurtban. Kép forrása: EPA

A Deutsche Bank vezetője a befektetői bizalom megingását magyarázta abban a levélben, amelyet a munkavállalóknak írt, s amelyet azután hoztak nyilvánosságra, hogy pénteken történelmi mélypontra zuhant a bank részvényének árfolyama.

Heves spekuláció

John Cryan, a Deutsche Bank igazgatótanácsának elnöke a világszerte mintegy százezer embert foglalkoztató pénzintézet munkatársainak írt levelében kiemelte, hogy a bank heves spekuláció célpontja lett, és részvényének árfolyama egyre újabb híresztelések miatt került nyomás alá.

A Deutsche Bank részvények árfolyama. Forrás: db.com

Bizonyos piaci erők a vezető német pénzintézetet övező bizalom gyengítésére törekednek - írta John Cryan. Kiemelte, hogy mindenkinek meg kell őriznie a nyugalmát és dolgoznia kell azért, hogy a Deutsche Bankról kialakított torz kép ne befolyásolja még inkább a napi üzletmenetet.

A bank részvényének árfolyama pénteken a frankfurti tőzsdén minden korábbinál alacsonyabbra, 10 euró alá süllyedt.

A társaságot elsősorban az sújtja, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dolláros büntetést helyezett kilátásba 2005 és 2007 között végzett, kifogásolt jelzálogpiaci műveletek miatt. A bank szeptember közepén a büntetésről szóló tárgyalások megkezdését megerősítő közleményében kiemelte, hogy várhatóan sokkal kevesebbet kell majd fizetni, mert a minisztérium más pénzintézetekkel hasonló ügyekben folytatott tárgyalásai jóval alacsonyabb összeg megfizetéséről szóló megállapodásokkal zárultak.

20 éve nem voltak ennyire jól

John Cryan a pénteken közzétett levélben hangsúlyozta, hogy a Deutsche Bank alapjai erősek, mérlegét tekintve az utóbbi húsz évben soha nem volt jobb állapotban, mint most, 215 milliárd eurót is meghaladó likviditási tartaléka pedig igencsak kényelmes puffert, védőburkot képez. A rossz fedezetű jelzálog-befektetési termékek amerikai forgalmazása miatt kilátásba helyezett büntetés mellett azok a hírek sem indokolják a társaság részvényére nehezedő nyomást, hogy néhány spekulatív fedezeti alap (hedge fund) távozott az ügyfelek közül, hiszen a Deutsche Bank több mint húszmillió ügyfelet szolgál ki.

A DB lesz az új Lehman Brothers?

Így látják a helyzetet a londoni pénzügyi elemzők >>>>

A napokban a német sajtóban megjelentek találgatások, hogy az amerikai büntetéstől függetlenül egyre gyengébben teljesítő bankot szükség esetén a német állam megmenti közpénzből. A berlini vezetés tagadta, hogy létezne ilyen elképzelés. 

A Deutsche Bank az idei első fél évben 15,454 milliárd euró bevételre tett szert, ami 4,099 milliárdos csökkenés az egy évvel korábbi 19,553 milliárd euróhoz képest.

Adózás előtti eredménye 987 millió euró volt, ami 1,721 milliárd euróval marad el az egy évvel korábbi 2,708 milliárd eurótól. Ezzel kapcsolatban John Cryan levelében kiemelte, hogy egyszeri hatások, köztük az átszervezés költségei nélkül 1,7 milliárd euró lett volna az eredmény.

A bank 256 millió euró adózás után nyereséget ért el az idei első fél évben, ez 1,121 milliárd eurós visszaesés az egy évvel korábbi 1,377 milliárd euróhoz képest - írja az MTI.

Ha nem a német állam menti meg, akkor ki?

Talán a legabszurdabb ötlet eddig a törökök részéről merült fel, Yigit Bulut, Erdogan török elnök egyik tanácsadója szerint Törökországnak egy országalapot vagy állami bankkonzorciumot kéne létrehoznia, és megvásárolni a német pénzintézetet >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG