5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Merkelnek és az EU-nak is óriási blamázs lenne, ha ki kellene segíteni a Deutsche Bankot. A globális bankrendszer egyik legnagyobb játékosa rogyott térdre - miért nem retteg akkor mindenki?
A Deutsche Bank részvények árfolyama az elmúlt közel 20 évben. Forrás: db.com

Londoni pénzügyi elemzők szerint több okból is valószínűtlen, hogy a Deutsche Bank - a legnagyobb német pénzintézet - lenne "a következő Lehman Brothers", annak ellenére sem, hogy az utóbbi napokban megjelent értesülések miatt alaposan megingott a bank iránti befektetői bizalom.

Ekkora békát nem tudnak lenyelni

A Capital Economics közgazdászai tanulmányukban felidézték, hogy a Deutsche Bank részvénye 30 évi mélypont közelébe zuhant az elmúlt hetekben, miután a bank zsugorodó eredménye és a származtatott termékek piacain meglévő kitettségei keltette korábbi befektetői aggályokat még az a 14 milliárd dolláros büntetés is elmélyítette, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium rótt ki a német pénzintézetre rossz fedezetű jelzálogbefektetési termékek amerikai forgalmazása címén. A bírság a Deutsche Bank jelenlegi piaci tőkeértékének hozzávetőleg a 80 százalékával ér fel, és több mint a kétszerese a bank által a jogi eljárás költségeire képzett tartaléknak.

A ház szerint a büntetés összegét valószínűleg le lehet majd alkudni, de vannak olyan becslések a piacon, hogy 6 milliárd dollár feletti bírság esetén a Deutsche Bank mindenképpen tőkeemelésre vagy külső pénzügyi segítségre szorulna.

Aggódhatnak a német kisrészvényesek

Az ügynek lehetnek potenciálisan aggasztó kihatásai a német reálgazdaságra is. A Deutsche Bank részvényeinek 56 százaléka német kézben van, és a német háztartásokat különösképpen érintheti e részvények értékének zuhanása. Megvan a kockázata a más bankokra háruló átgyűrűző hatásoknak is, ami a hitelpiaci kondíciók feszesebbé válását és a hitelkiáramlás visszaesését okozhatja, ez pedig elsősorban a hitelekre szoruló német kis- és középvállalati szektort érintené súlyosan - áll a Capital Economics csütörtöki elemzésében.

Beleremegne az egész világ

A ház szerint ráadásul a Deutsche Bank a globális bankrendszer szintjén is az egyik legfontosabb pénzintézet, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megállapította még júniusban összeállított pénzügyi stabilitási jelentésében, hogy a globális rendszerszintű kockázathoz a Deutsche Bank nettó hozzájárulása volt a legnagyobb mértékű.

Nem meglepő ezek után, hogy a jelenlegi helyzetet többen a Lehman Brothers amerikai óriásbank összeomlása utáni, vagy annál is súlyosabb válság előjeleként értékelték.

Miért nem kell akkor mégsem rettegnünk?

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban vannak biztató tényezők is. Ezek közé tartozik, hogy a globális pénzügyi rendszer tőkeellátottsága ma sokkal jobb, mint 2008-ban, a Lehman összeomlása után elhatalmasodott pénzügyi válság idején volt.

A ház szerint mindemellett egyébként sem tűnik valószínűnek, hogy a Deutsche Bank összeomlana, mivel a Lehmanhoz mérve jelentős mennyiségű likvid eszköze van, és ezek az eszközök jobb eloszlásúak is szektorszinten és földrajzilag egyaránt.

Ha pedig megvalósul a legrosszabb forgatókönyv, abban az esetben is valószínűnek tűnik, hogy a német kormány pénzügyi segítséget nyújtana a Deutsche Banknak - azzal az érvvel megkerülve az EU-tilalmat, hogy "kivételes körülmények" álltak elő -, és a német költségvetés könnyedén elviselné ezt a tőkeinjekciót. A német kormány emellett ösztönözheti a Deutsche Bank és a részben állami kézben lévő Commerzbank egyesülését is - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

Vérciki lenne, ha az államnak kéne kisegíteni

Persze az is igaz: ha a német kormány pénzügyi segítséget nyújt a Deutsche Banknak, azzal gúnyt űzne az Európai Unió azon korábbi fogadkozásaiból, hogy az adófizetőkre többé nem lehet áthárítani a bankok hibáinak következményeit, és ezzel az euróövezet banki és költségvetési uniójának megteremtése a még távolabbi jövőbe veszne - vélekedtek csütörtöki elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

Ha nem a német állam menti meg, akkor ki?

Talán a legabszurdabb ötlet eddig a törökök részéről merült fel, Yigit Bulut, Erdogan török elnök egyik tanácsadója szerint Törökországnak egy országalapot vagy állami bankkonzorciumot kéne létrehoznia, és megvásárolni a német pénzintézetet >>

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői ugyancsak csütörtökön összeállított tanulmányukban épp ezért rendkívül valószínűtlennek nevezték, hogy a német kormány tőkejuttatásban részesítené a Deutsche Bankot. A ház szerint ugyanis egy ilyen lépés a jövő évi kritikus jelentőségű németországi választások előtt "politikailag kinyírná" Angela Merkel német kancellárt - különös tekintettel az általa vezetett CDU legutóbbi tartományi választási vereségeire -, és még több szavazót terelne át a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németország (AfD) nevű párthoz.

Ráadásul ha az EU-val sikerülne is engedélyeztetni a Deutsche Bank állami kisegítését, egy ilyen kivételezés az Európai Bizottság számára is rendkívüli politikai kockázatokat hordozna, mivel olyan vádaknak tenné ki a bizottságot, hogy szelektíven alkalmazza az EU-jogszabályokat az unió legerősebb gazdasága javára - áll az Eurasia csütörtöki londoni elemzésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG