Hirdetés
Hirdetés

3 éves mélyponton a svájci frank

2017. december 01., 10:56

A forint is gyenge, a török líra ismét mélyponton, a zloty erős. Zuhannak az európai tőzsdék, a BÉT-en esik az OTP és a Mol.

Másfél hónap híján három éve, hogy a svájci jegybank lemondott a frank árfolyam küszöbének tartásáról, amellyel a további erősödését gátolta évekig az eurónkénti 1,20 frankos szinten. Az árfolyam a paritásig erősödött, forgalom nélkül a befektetők és a brókercégek óriási veszteségeket szenvedtek.

Most azonban az árfolyam közelít az akkor tarthatatlan szinthez, immár 1,1730. Nyilvánvaló tehát, hogy nem hosszútávú felértékelődés nyomás nehezedett a frankra, átmeneti jelenség volt, amit a jegybank okosabban is kezelhetett volna.

Hirdetés

A forint gyengül, egy euróért közel 314-et adnak, a török líra ismét 4,70 az euróhoz képest, ellenben a lengyel zloty erősödött, 4,20 az európai közös fizetőeszközhöz képest.

Az európai tőzsdék ma szokatlanul nagyot esnek: a DAX és a francia CAC-40 egyaránt egy százalékkal vannak lejjebb, 12 885 illetve 5320 pontig.

A BUX 0,7 százalékot gyengül 38 400 pontig, leginkább a Mol húzza le 1,3 százalékos eséssel, az olajpapír 3010 forintot ér. Az OTP 0,7 százalékkal 9980 forintig esik, a Telekom kismértékben gyengül 469 forintig. 8 százalékkal ugrott meg az OTT1, 290 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?