Hirdetés
Hirdetés

Amerika titkos fegyvere: ezzel győzik le a Közel-Keletet saját pályáján

Fellegi Tamás, 2017. május 12., 06:07

Valaha olyan egyszerűnek tűnt az olajkitermelés: csak felszínre kellett hozni az olajat és eladni. Ha nem tetszett az ár, megegyezett pár nagyobb játékos, akik létrehoztak egy kartellt (OPEC) és kicsit visszafogták az exportot. Azonban megjelent az innováció: egész iparág épült ki a nehezen drágán kitermelhető olajra, és úgy tűnik, ők a nyertesek.

A 70-es években néhány közel-keleti ország adta a világ olajellátásának javát, ugyanakkor a második világháború utáni amerikai, európai és japán iparosodás és jólét alapja az olaj volt. Egyszer csak úgy döntöttek az arabok, hogy adnak egy maflást a világnak, és visszafogták az exportot. Hiány lett, az ár a többszörösére emelkedett. Oroszországnak akkor is sok olaja volt, de azt baráti áron odaadta nekünk és a szovjet blokk más országainak, így a világpiacot nem befolyásolta.

Innováció 1.

A sokkra hamar reagáltak a felhasználók: megindult az energiahatékonyság növelése, így az iparra sokkal kisebb hatása lett az olajárnak. A második kínálatcsökkentésen alapuló olajárugrás, a következő olajválság már nem is okozott akkora megrázkódtatást. Ettől kezdve az olajár már nem volt alkalmas a fejlett országok zsarolására, így a kitermelés szintjének időnkénti visszafogása csak arra volt jó, hogy az időnként túl alacsonyra eső olajárat kissé megemeljék.

Hirdetés

Kibővült a piac

A 90-es évektől aztán a kereslet és a kínálat is új elemekkel bővült: egyrészt megjelent a birodalmát vesztett Oroszország, másrészt világon több helyen is belekezdtek az olyan olaj kitermelésébe, ami kissé költségesebb. A kereslet pedig az újonnan iparosodó fejlődő országok, mindenekelőtt Kína részéről kezdett növekedni. Ez utóbbi tényező a múlt évtized közepén olyan erős lett, hogy újra elszállt az olajár, eleinte csak átmenetileg. A 2008-as válság lehűtötte a piacot, de utána ismét a magasba kapaszkodott az ár, és ott is maradt 2014-ig.

Innováció 2.

Akkor kezdett hirtelen egy olyan tényező hatni, ami korábban nem létezett az iparágban: a magas ár hatására ahol lehetett, elkezdtek olyan olajat is kitermelni, amihez költséges technológia, sok fejlesztés kellett. Hol máshol bontakozott volna ki a folyamat leginkább, mint Amerikában, az innováció hazájában. Kiderült, hogy Amerika alatt is olajat rejt a föld, csak nem egyben, szinte nagy medencékben, mint a Közel-Keleten, hanem a kőzetekben, kisebb adagokban. Kifejlesztették a megfelelő technikát, és pár év után olyan mennyiségű olajat termeltek ki, hogy a világ korábbi legnagyobb importőre, Amerika gyakorlatilag önellátó lett.

Nem lesz ingyenebéd

Ez olyan változás, aminek hatására természetes, hogy az ár összeomlott. Amikor viszont alacsony lett az ár, a hagyományos kitermelők abban bíztak, hogy ez a drága, új forrás elapad, kiesik a versenyből, és ők újra uralhatják a piacot. Ha még így is sok az olaj, amint tavaly volt, kicsit korlátozzák a kitermelést, és már megy is fel az ár.

Csakhogy arra nem számítottak, hogy a kapitalizmust mozgatóereje, az innováció nem áll le. Az alacsonyabb ár fejlesztést, hatékonyságnövekedést kényszerített ki, aminek az lett az eredménye, hogy az amerikai kitermelők immár 50 dollár alatt is versenyképesek. Ha az OPEC csökkent, ők betöltik a keletkező piaci rést. Már az olaj sem ingyenebéd: ádáz küzdelem zajlik, hogy ki tud hatékonyabban kitermelni, és immár ez fogja döntően meghatározni az árat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem sok, az igaz, de cserébe fontosak: szó lesz a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről, és megtudjuk, hogyan teljesített az ipar az elmúlt hónapban. A gazdáknak is érkeznek fontos hírek, kiderül, mennyire volt eredményes az idei aratás, de arról is érkezik jelentés, hogy hogyan teljesített a kormányzati szektor az elmúlt negyedévben. Makronaptár.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?