Hirdetés
Hirdetés

Elszabadultak a bikák a spanyol-katalán csörte után

Fellegi Tamás, 2017. október 03., 10:33

Azt hinnénk, rossz hír volt a vasárnapi spanyol-katalán konfliktus, de szó sincs róla: megvadultak a bikák, ahogy a tőkepiacokon a vágtató árakat szimbolizálni szokták. Amerika és Európa tőzsdéi csúcson, itthon viszont mérsékelt a lelkesedés. Esik az olaj, gyenge a forint és a lengyel zloty.

Nem tűnik logikusnak, hogy a komoly válságot jelentő katalán népszavazás, sőt a tegnapi, Las Vegasban történt merénylet után miért emelkednek megveszekedetten a tőzsdék. Vélhetően arról van szó, hogy azok a résztvevők, akik a piacok esését várták és erre játszottak, most látják, hogy rossz hírekre sincsenek eladók. Így kétségbeesnek, és zárják short pozícióikat (visszaveszik a fedezetlenül eladott részvényeket), így ők maguk hajtják felfelé az árakat.

Ettől függetlenül is áramlik a pénz a részvényalapokba, és ezt egy-egy ilyen esemény nem befolyásolja, az alapok pedig meg kell, hogy vegyék a részvényeket, ha többletpénz érkezik. A legjobban megint Amerika szerepelt: az S&P 500 index második napja emelkedik az eddigieknél meredekebben, újabb csúcsra érve 2530 ponton.

Hirdetés
S&P 500
S&P 500

Továbbra sem a közelmúlt kedvencei, a nagy internetes és technológiai cégek vezetik a mostani ralit, hanem a bankok, a különféle fogyasztási cikkeket gyártó cégek, hagyományos iparágak, gyógyszergyárak papírjai a keresettek.

A folyamat Európában is zajlik, legalábbis a német és a francia piacon, mindkettő csúcsára ért, a DAX 12 900, a párizsi CAC-40 pedig 5350 ponton. A BUX mérsékelt emelkedést tudhat magáénak, kisebb mértékben emelkedik az OTP (10 100 forint) és a Mol (3020 forint). Csökken a Richter: ára 6640 forint.

Továbbra is igen gyenge a forint: egy euróért 312-t adnak belőle, hasonlóan mozog a lengyel fizetőeszköz is: egy euró 4,31 zlotyt ér.

Euró/forint
Euró/forint Friss árfolyamok >>>

Csökken az olajár: a WTI 50,50 dollár, a Brent 56,05. Úgy tűnik, 50 dollár fölött mindig megjelenik az erősebb kínálat, és egyelőre a kurd olaj exportjával kapcsolatos félelmek is elmúltak, mivel szomszédai szorongatják a függetlenedni akaró iraki kurdokat, de az olajukat szívesen továbbítják, azért az nagy üzlet, szép pénzt szednek a tranzitért.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?