Hirdetés
Hirdetés

Lazításra készül az MNB? Ma is csúnyán öntik az OTP-t

Eidenpenz József, 2017. szeptember 08., 11:31

Nehéz eldönteni, miért, de rossz a hangulat ma a részvénypiacokon. Korea is rakétázhat, a devizák sem kedveznek az exportőröknek, az adóreform is késhet.

Hol van már az, amikor mindenki az eurót temette? Most a túlzott ereje a baj
Hol van már az, amikor mindenki az eurót temette? Most a túlzott ereje a baj

Állítólag az erős euró nyomja a kedélyeket az európai részvénypiacon, érdekes, tegnap épp nem nyomta, pedig akkor is hasonló szinten állt. Ma éves rekkordot döntött a dollárral szemben, volt 1,2090 is, most 1,2060. Ami az EU-nak az euró, az Ázsiában sokaknak a jen, a jen is erős, 107,70 a dollárral szemben.

Így a japán Nikkei 225 index 0,6 százalékkal esett reggel, a német DAX 0,1, a francia CAC 0,3 százalékos mínuszban van. A brit FTSE 100 főleg a bányavállalatok miatt esik vissza, szintén 0,3 százalékkal. A piacokat nyomasztja az is, hogy új rakétateszt várható Észak-Koreában a nemzeti ünnepük miatt.

Hirdetés

Gyengít az MNB?

Itthon a BUX index 0,6 százalékos mínuszban van, esik egyébként Varsó és Bukarest, Madrid és Milánó, Lisszabon is. Az európai bankokat már nem adják olyan hévvel, mint tegnap, kivéve talán az olasz pénzintézetek részvényeit. Az OTP egy százalékkal esik, 10 205, a Mol 23 670, ez 0,6 százalékos mínusz. A Telekomtól is szabadulnának, egy százalékos a vesztesége (481 forint), a Richter viszont 0,2 százalékos pluszban van 6615-ön.

A forint kissé gyengült, 306,30 az euró, 60 fillérrel a tegnap esti felett. „A jegybanknak megvannak az eszközei, hogy a BUBOR szintjét még lejjebb nyomja, ezzel a főcímmel vezeti be a Bloomberg a tegnapi Pleschinger Gyula beszéd összefoglalóját a közgazdász vándorgyűlésről” – írta az Equilor hírlevele, melynek címe: további lazításra készül az MNB.

Trump elvtárs, egyszer még kérünk magától

Az USA-ban Donlad Trump tervezett adócsomagjáról folyik a vita. A szkeptikusok szerint azáltal, hogy Trump nem csak párttársai, hanem a demokraták segítését is igénybe vette az USA adósságplafonjának kitolásához, még bizonytalanabbá vált az adóreform sorsa. A demokraták ezért még kérhetnek cserébe ezt-azt.

Az Equilor hírlevele azt is írja, hogy egyes várakozások szerint januártól 40 milliárd euróra csökkenthetik az EKB kötvényvásárlási programjának (jelenleg 60 milliárdos) keretösszegét, és várhatóan jövő év harmadik, negyedik negyedévében fejeződne be teljesen. Kamatemelésre a jegybank kommunikációja alapján csak ezt követően kerülhet sor. „Az euró árfolyama tegnap némi ingadozás után folytatta az erősödést, és ma reggelre szignifikánsan az 1,20-as szint fölé került a dollárral szemben” – írják.

Furcsa az olaj, ma a WTI kissé esett, a Brent tovább emelkedett, ami a hurrikánok hatása lehet. Így még nagyobbra, 5,8 dollárra nőtt a kettő között a különbség.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Eddig azt szokhattuk meg, hogy Svájcban nyitott bankszámlákkal, széfekkel próbálnak sokan jövedelmet vagy vagyont eltitkolni. Az utóbbi időben kiderült, hogy a titkolózás kétirányú volt, és sok Svájcban élő személynek is vannak titkos vagyontárgyai külföldön. Ez magyar vendégmunkásokat is érinthet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)