Hirdetés
Hirdetés

Lazításra készül az MNB? Ma is csúnyán öntik az OTP-t

Eidenpenz József, 2017. szeptember 08., 11:31

Nehéz eldönteni, miért, de rossz a hangulat ma a részvénypiacokon. Korea is rakétázhat, a devizák sem kedveznek az exportőröknek, az adóreform is késhet.

Hol van már az, amikor mindenki az eurót temette? Most a túlzott ereje a baj
Hol van már az, amikor mindenki az eurót temette? Most a túlzott ereje a baj

Állítólag az erős euró nyomja a kedélyeket az európai részvénypiacon, érdekes, tegnap épp nem nyomta, pedig akkor is hasonló szinten állt. Ma éves rekkordot döntött a dollárral szemben, volt 1,2090 is, most 1,2060. Ami az EU-nak az euró, az Ázsiában sokaknak a jen, a jen is erős, 107,70 a dollárral szemben.

Így a japán Nikkei 225 index 0,6 százalékkal esett reggel, a német DAX 0,1, a francia CAC 0,3 százalékos mínuszban van. A brit FTSE 100 főleg a bányavállalatok miatt esik vissza, szintén 0,3 százalékkal. A piacokat nyomasztja az is, hogy új rakétateszt várható Észak-Koreában a nemzeti ünnepük miatt.

Hirdetés

Gyengít az MNB?

Itthon a BUX index 0,6 százalékos mínuszban van, esik egyébként Varsó és Bukarest, Madrid és Milánó, Lisszabon is. Az európai bankokat már nem adják olyan hévvel, mint tegnap, kivéve talán az olasz pénzintézetek részvényeit. Az OTP egy százalékkal esik, 10 205, a Mol 23 670, ez 0,6 százalékos mínusz. A Telekomtól is szabadulnának, egy százalékos a vesztesége (481 forint), a Richter viszont 0,2 százalékos pluszban van 6615-ön.

A forint kissé gyengült, 306,30 az euró, 60 fillérrel a tegnap esti felett. „A jegybanknak megvannak az eszközei, hogy a BUBOR szintjét még lejjebb nyomja, ezzel a főcímmel vezeti be a Bloomberg a tegnapi Pleschinger Gyula beszéd összefoglalóját a közgazdász vándorgyűlésről” – írta az Equilor hírlevele, melynek címe: további lazításra készül az MNB.

Trump elvtárs, egyszer még kérünk magától

Az USA-ban Donlad Trump tervezett adócsomagjáról folyik a vita. A szkeptikusok szerint azáltal, hogy Trump nem csak párttársai, hanem a demokraták segítését is igénybe vette az USA adósságplafonjának kitolásához, még bizonytalanabbá vált az adóreform sorsa. A demokraták ezért még kérhetnek cserébe ezt-azt.

Az Equilor hírlevele azt is írja, hogy egyes várakozások szerint januártól 40 milliárd euróra csökkenthetik az EKB kötvényvásárlási programjának (jelenleg 60 milliárdos) keretösszegét, és várhatóan jövő év harmadik, negyedik negyedévében fejeződne be teljesen. Kamatemelésre a jegybank kommunikációja alapján csak ezt követően kerülhet sor. „Az euró árfolyama tegnap némi ingadozás után folytatta az erősödést, és ma reggelre szignifikánsan az 1,20-as szint fölé került a dollárral szemben” – írják.

Furcsa az olaj, ma a WTI kissé esett, a Brent tovább emelkedett, ami a hurrikánok hatása lehet. Így még nagyobbra, 5,8 dollárra nőtt a kettő között a különbség.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Eljött az ideje, hogy begyűjtsék a fedezetlenül kiszórt ezermilliárdokat

Eljött az ideje, hogy begyűjtsék a fedezetlenül kiszórt ezermilliárdokat

Ma összeül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága, és döntést hoz arról, hogy a hosszúra nyúlt válságkezelő politika ideje alatt a gazdaságba pumpált fedezetlen pénzt, összesen 4500 milliárd dollárt, vagy ennek egy részét, szép lassan visszavegyék. A sok fedezetlen pénz most már ugyanis csak arra jó, hogy ingatlanpiaci és tőzsdei lufit fújjanak, az pedig újabb válsághoz vezethetne.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?