Hirdetés
Hirdetés

Lehetséges, hogy az OPEC-nek lövése sincs a várható olajárról?

Eidenpenz József, 2017. július 26., 06:06

Az OPEC-tagok amiatt a dilemma miatt őrlődnek, mely szerint a kitermelés-korlátozás nem csak nekik, a konkurenseiknek is jó. A lobbizásban Venezuela áll az élen, amelynek termelése csökkenőben, gazdasága mélyrepülésben, semmire nincsen pénze, és már a benzint is importálnia kell. Így vagy úgy, de ők fogják a magasba lökni az olaj árát?

Nagyon vegyes, sokszor egymásnak is ellentmondó hírek jönnek az olajpiacról, a kitermelők leningrádi találkozója kapcsán. A szaúdiak nagyon akarják a kitermelést, exportot korlátozni, újabban Nigéria is hajlandó ebben részt venni. Líbia vagy Irak viszont nagyon szeretne minél többet pumpálni belőle, Ecuador pedig kilépett az egészből. A termelők nagy dilemmával néznek szembe, még ha ez nem is új.

Ha ugyanis nem tartják fent a kitermelés-korlátozást, akkor az újabb összeomlást okozna az olajárban. (Talán már az is, ha nem tesznek semmit, nem csökkentik tovább a kitermelést.) Ha viszont kitartanak az eddigi politikájuk mellett, akkor jöhet ugyan élénkülés az árban, de az az amerikai palaolaj-termelőknek is kedvez, akik növelni fogják a termelésüket.

Hirdetés

Nincs igazán alternatíva?

Tehát minél jobban felsrófolják az árat, annál jobban növelik az USA olajtermelését. Ám a Bloomberg által idézet elemzők arra hajlanak, hogy az alternatívákat végignézve, az OPEC-nek és szövetségeseinek nincs igazán más választása, mint kitartani a korlátozások mellett.

Szaúd-Arábiának egyrészt egyre nagyobb gondot okoz a költségvetésében tátongó lyukak betömése, másrészt jövőre tervezi olajipari óriásvállalatának tőzsdére vitelét. Aligha fog tudni jó árat elérni a cégért, ha továbbra is padlón vannak az olajárak.

Már lassan olajuk sem lesz

A nagy kérdőjel Venezuela, nemcsak a politika, a véres tüntetések miatt, hanem azért is, mert olajfüggő gazdasága teljesen padlón van. A Bloomberg a 2014-2017-es évekre 32 százalékra becsüli az ország gazdaságának zsugorodását, a napokban kötvényeinek amúgy is mélyen névérték alatt levő árfolyama még tovább zuhant. A hozamuk már évi 36 százalék.

Az ország devizatartalékai minimálisak, az exportálható szabad olajmennyiség 1989 óta nem látott alacsony szintre süllyedt. A finomítók szakemberek és beruházások híján olyan alacsony szinten termelnek, hogy abszurd módon még benzint is kell importálni. Ehhez jön most, hogy az USA szankciókkal fenyegetőzik, például a venezuelai olaj importjának megtiltásával. Enélkül is jó esély volt a venezuelai államcsődre, de ezzel együtt szinte biztosnak tűnik.

Ha bedőlnek, szárnyalni fog

Venezuela olajkitermelése a PDVSA állami olajvállalat kezében van, amelynek adóssága a 2006-os három milliárd dollárról mára 44 milliárdra emelkedett – plusz ehhez jön az Oilprice.com szerint további húsz milliárd dollárnyi kifizetetlen beszállítói tartozás. Ha a cég bedőlne, az egész ország megbénulna. A nemzetközi olajárak viszont szárnyalnának.

A Bloomberg utal rá, hogy ezen kívül is számos geopolitikai kockázat fenyegeti az olajpiacot, amelyek látszólag teljesen érintetlenül hagyták eddig az árfolyamokat. (Például Oroszország és a NATO viszonya, Katar, Irán, vagy a szaúdi királyi család intrikái, amiről itt és itt írtunk.)

Lobbizni még tudnak

Így, vagy úgy, de Venezuela a magasba fogja küldeni az olajárat – írja az Oilprice.com másik cikke. A beszámoló szerint a bajban levő ország a háttérben erőtelejesen lobbizik azért a többi OPEC-tagnál, hogy a kitermelés-csökkentést kiterjesszék, ami alighanem felfelé mozdítaná az árat. A korlátozások növeléséről már voltak egy ideje pletykák, de a piac eléggé szkeptikussá vált, hogy ezek a módszerek elérik-e a kívánt hatást. (A novemberi korlátozás is csak néhány hónapra tudta 50 dollár fölé vinni az olaj árát.)

Nincs pénz pénzt csinálni

A cikk szerint, ha az olaj ára a második félévben is 50 dololár alatt ragad, akkor a dél-amerikai ország állami olajvállalata öt hónapon belül csődbe mehet. Az államnak és az olajvállalatnak idén 4,9 milliárd dollárnyi tartozást kell törlesztenie, ebből októberben és novemberben 3,63 milliárdot.

A venezuelai kitermelés mennyiségét csakis beruházásokkal lehetne növelni, ám erre nincsen pénz. A külföldi tőke pedig aligha kockáztatná meg, hogy befektessen, hiszen az országban rendszeresek a magántőke elleni támadások, korlátozások. Sőt nemrég az államosítások lehetőségét is felvetették. A Maduro elnök által tervezett új alkotmány pedig a gazdaság teljes államosítását is lehetővé teheti. (Bár ez a jelenlegi helyzetben vélhetően végképp öngyilkosság lenne.)

Az oroszok karjaiba lökik?

A Venezuela elleni kemény USA-szankciók valószínűségét csökkenti, hogy az az USA-nak is kárt okozna. A Mexikói-öböl környékén levő amerikai finomítókat ugyanis arra tervezték, hogy a Venezuelában kitermelt nehéz olajat dolgozzák fel. Ráadásul még több venezuelai polgár kerülhet reménytelen helyzetbe, éhezhet, mehet az utcára.

A latin-amerikai országnak pedig nőhet a függése Oroszországtól, lehet, hogy a felesleges oldajat az oroszoknak kellene eladnia. Vagy más keveseknek, akik a nehéz kőolajban érdekeltek, de valószínűleg komoly diszkonttal – írja az Oilprice.com. Végső soron megdőlhet egy ilyen embargó által a jelenlegi rezsim, de elég sok a bizonytalansági tényező.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

Egyre veszélyesebbé válik a helyzet Venezuelában, ráadásul már az amerikai elnök is lerohanással fenyegeti a jelenlegi legnagyobb ismert olajtartalékkal rendelkező dél-amerikai országot. Közbeszólhatnak más nagyhatalmak, vagy Trump mehet rendet rakni a diktatúra alatt szenvedő Venezuelába? Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu elemzőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?