Hirdetés
Hirdetés

Lehetséges, hogy az OPEC-nek lövése sincs a várható olajárról?

Eidenpenz József, 2017. július 26., 06:06

Az OPEC-tagok amiatt a dilemma miatt őrlődnek, mely szerint a kitermelés-korlátozás nem csak nekik, a konkurenseiknek is jó. A lobbizásban Venezuela áll az élen, amelynek termelése csökkenőben, gazdasága mélyrepülésben, semmire nincsen pénze, és már a benzint is importálnia kell. Így vagy úgy, de ők fogják a magasba lökni az olaj árát?

Nagyon vegyes, sokszor egymásnak is ellentmondó hírek jönnek az olajpiacról, a kitermelők leningrádi találkozója kapcsán. A szaúdiak nagyon akarják a kitermelést, exportot korlátozni, újabban Nigéria is hajlandó ebben részt venni. Líbia vagy Irak viszont nagyon szeretne minél többet pumpálni belőle, Ecuador pedig kilépett az egészből. A termelők nagy dilemmával néznek szembe, még ha ez nem is új.

Ha ugyanis nem tartják fent a kitermelés-korlátozást, akkor az újabb összeomlást okozna az olajárban. (Talán már az is, ha nem tesznek semmit, nem csökkentik tovább a kitermelést.) Ha viszont kitartanak az eddigi politikájuk mellett, akkor jöhet ugyan élénkülés az árban, de az az amerikai palaolaj-termelőknek is kedvez, akik növelni fogják a termelésüket.

Hirdetés

Nincs igazán alternatíva?

Tehát minél jobban felsrófolják az árat, annál jobban növelik az USA olajtermelését. Ám a Bloomberg által idézet elemzők arra hajlanak, hogy az alternatívákat végignézve, az OPEC-nek és szövetségeseinek nincs igazán más választása, mint kitartani a korlátozások mellett.

Szaúd-Arábiának egyrészt egyre nagyobb gondot okoz a költségvetésében tátongó lyukak betömése, másrészt jövőre tervezi olajipari óriásvállalatának tőzsdére vitelét. Aligha fog tudni jó árat elérni a cégért, ha továbbra is padlón vannak az olajárak.

Már lassan olajuk sem lesz

A nagy kérdőjel Venezuela, nemcsak a politika, a véres tüntetések miatt, hanem azért is, mert olajfüggő gazdasága teljesen padlón van. A Bloomberg a 2014-2017-es évekre 32 százalékra becsüli az ország gazdaságának zsugorodását, a napokban kötvényeinek amúgy is mélyen névérték alatt levő árfolyama még tovább zuhant. A hozamuk már évi 36 százalék.

Az ország devizatartalékai minimálisak, az exportálható szabad olajmennyiség 1989 óta nem látott alacsony szintre süllyedt. A finomítók szakemberek és beruházások híján olyan alacsony szinten termelnek, hogy abszurd módon még benzint is kell importálni. Ehhez jön most, hogy az USA szankciókkal fenyegetőzik, például a venezuelai olaj importjának megtiltásával. Enélkül is jó esély volt a venezuelai államcsődre, de ezzel együtt szinte biztosnak tűnik.

Ha bedőlnek, szárnyalni fog

Venezuela olajkitermelése a PDVSA állami olajvállalat kezében van, amelynek adóssága a 2006-os három milliárd dollárról mára 44 milliárdra emelkedett – plusz ehhez jön az Oilprice.com szerint további húsz milliárd dollárnyi kifizetetlen beszállítói tartozás. Ha a cég bedőlne, az egész ország megbénulna. A nemzetközi olajárak viszont szárnyalnának.

A Bloomberg utal rá, hogy ezen kívül is számos geopolitikai kockázat fenyegeti az olajpiacot, amelyek látszólag teljesen érintetlenül hagyták eddig az árfolyamokat. (Például Oroszország és a NATO viszonya, Katar, Irán, vagy a szaúdi királyi család intrikái, amiről itt és itt írtunk.)

Lobbizni még tudnak

Így, vagy úgy, de Venezuela a magasba fogja küldeni az olajárat – írja az Oilprice.com másik cikke. A beszámoló szerint a bajban levő ország a háttérben erőtelejesen lobbizik azért a többi OPEC-tagnál, hogy a kitermelés-csökkentést kiterjesszék, ami alighanem felfelé mozdítaná az árat. A korlátozások növeléséről már voltak egy ideje pletykák, de a piac eléggé szkeptikussá vált, hogy ezek a módszerek elérik-e a kívánt hatást. (A novemberi korlátozás is csak néhány hónapra tudta 50 dollár fölé vinni az olaj árát.)

Nincs pénz pénzt csinálni

A cikk szerint, ha az olaj ára a második félévben is 50 dololár alatt ragad, akkor a dél-amerikai ország állami olajvállalata öt hónapon belül csődbe mehet. Az államnak és az olajvállalatnak idén 4,9 milliárd dollárnyi tartozást kell törlesztenie, ebből októberben és novemberben 3,63 milliárdot.

A venezuelai kitermelés mennyiségét csakis beruházásokkal lehetne növelni, ám erre nincsen pénz. A külföldi tőke pedig aligha kockáztatná meg, hogy befektessen, hiszen az országban rendszeresek a magántőke elleni támadások, korlátozások. Sőt nemrég az államosítások lehetőségét is felvetették. A Maduro elnök által tervezett új alkotmány pedig a gazdaság teljes államosítását is lehetővé teheti. (Bár ez a jelenlegi helyzetben vélhetően végképp öngyilkosság lenne.)

Az oroszok karjaiba lökik?

A Venezuela elleni kemény USA-szankciók valószínűségét csökkenti, hogy az az USA-nak is kárt okozna. A Mexikói-öböl környékén levő amerikai finomítókat ugyanis arra tervezték, hogy a Venezuelában kitermelt nehéz olajat dolgozzák fel. Ráadásul még több venezuelai polgár kerülhet reménytelen helyzetbe, éhezhet, mehet az utcára.

A latin-amerikai országnak pedig nőhet a függése Oroszországtól, lehet, hogy a felesleges oldajat az oroszoknak kellene eladnia. Vagy más keveseknek, akik a nehéz kőolajban érdekeltek, de valószínűleg komoly diszkonttal – írja az Oilprice.com. Végső soron megdőlhet egy ilyen embargó által a jelenlegi rezsim, de elég sok a bizonytalansági tényező.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dögöljön meg a szomszéd bankja is!

Dögöljön meg a szomszéd bankja is!

Egy katalán függetlenség-párti szervezet öngyilkos akciót hirdetett: Vonják ki a katalánok a pénzüket azokból a bankokból, amelyek elvitték székhelyüket Katalóniából. Ez, ha hatékony lenne, komoly pénzügyi válságot is előidézhetne, de jelentősége inkább szimbolikus.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?