3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Janet Yellen, Fed elnök a hétvégén arról beszélt, hogy nyugtalanító a gazdasági egyenlőtlenség folyamatos növekedése. Valóban aggasztó a helyzet, de visszatetszően hat ez a Fed fejétől, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény keze ugyanis vaskosan benne van a egyenlőtlenségek elmélyülésében.

Tíz százaléké a vagyon fele

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnökét „erősen nyugtalanítja a gazdasági egyenlőtlenség folyamatos növekedése, amelyet ellentétesnek tart az Egyesült Államok hagyományos értékeivel”.  Janet Yellen a bostoni Fed által szervezett konferencián múlt hét pénteken kiemelte, hogy „a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek majdhogynem egy évszázados csúcsra emelkedtek”.

 


Pontosítsunk Yellen szavain: egészen pontosan 1928-ban voltak utoljára olyan szintű társadalmi egyenlőtlenségek az USA-ban, mint napjainkban. A társadalom leggazdagabb 10 százaléka az 1929-es pénzügyi összeomlás előestéjén az összes jövedelem durván felét (49,29%) szerezte meg - éppen úgy, mint napjainkban. 

Hát, ez felettébb kínos

Tegyük hozzá, hogy Yellen és közvetlen elődei az utóbbi pár évtizedben mindent elkövettek prociklikus pénzpolitikájukkal azért, hogy ezek az egyenlőtlenségek növekedjenek.  Úgy irányították a pénzpolitikát az 1987-es, 2001-es és 2008-as megingáskor, hogy a társadalom legfelső 1 százalékhoz ömöljenek a Fed pénzpumpáinak kibocsátása, a tőzsdei indexek és az eladósodottság lufijai pedig egyre nagyobbra fújódjanak.   A Fed a 2008-as megreccsenés óta havonta tízmilliárd dollárokat önt a tőzsdére: és ezeknek a pénzügyi eszközöknek a 90 százalékát  bizony a legfelső 10 százalék kontrollálja.

Ami rendkívül kellemetlen Yellen-nek és az egész Obama adminisztrációnak, az egy egyszerű statisztikai számadat.  Saez és Piketty kutatásaiból tudjuk, hogy a baloldaliként tetszelgő Obama alatt négyszer olyan gyorsan nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek, mint a kőkemény konzervatív G.W. Bush alatt. Hát, bizony ez felettébb kínos.

Az érme másik oldala

Yellen a jelenlegi gazdasági kihívások egyikeként tartja számon, hogy a közepes és alacsony jövedelmű rétegek visszanyerjék a 2008-as válság következtében elveszített erejüket. Az amerikai gazdaság folyamatosan erősödik, és a munkanélküliségi ráta 10 százalékról 5,9 százalékra csökkent, ami amerikai mércével még mindig túl magas. 

Yellen lágyan elsiklik azon milliók fölött, akik már föladták a munkakeresést, így a statisztikai rendszerben már nem is szerepelnek. Úgyszintén szeretne elfeledkezni arról, hogy a meglévő munkahelyeknek 2008 óta a munkahelyek többsége az alacsony fizetésű szektorokban keletkezik és még ott is jórészt részállásokról van szó. Egy aggodalmaskodó beszéd Yellen részéről az alsó- és közép-rétegek lecsúszásáról és státuszuk megrendüléséről bizony álságos, mi több visszatetsző.  

Egy kirívóan egyenlőtlen társadalom mindig jóval militánsabb, mint ahol ezek a szakadékok kisebbek, a háborúk során pedig hagyományosan az alsóbb néprétegek szolgálnak ágyú-töltelékként. Békés időszakokban a növekvő egyenlőtlenségek pedig nem csak a társadalom többségének egészségügyi és oktatási lehetőségeire van negatív hatással, hanem az utódaikéra is. Nos, kedves Janet Yellen, ez a dollár-érme másik oldala.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG