Hirdetés
Hirdetés

Nehéz nap volt a tőzsdéken: koreai robbanás, mérséklődő benzin és gázolaj

Eidenpenz József, 2017. szeptember 04., 18:56

Ma az USA-ban szünnap volt, de ha nyitva lett volna, az is esett volna. Európában borongós volt a hangulat, az indexek főleg a koreai atomkísérlet miatt estek, de az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos vita sem tett jót nekik. Az olajpiac a hurrikán után kissé normalizálódik, az arany éves csúcson áll. A héten jön pár érdekes adat.

Kút az Északi-tengeren - Fotó: Mol
Kút az Északi-tengeren - Fotó: Mol

Észak-Korea éjszaka atomtöltetet robbantott, ez eléggé elrontotta a tőzsdék hangualtát már az európai nyitás előtt is. Shanghajban még volt egy kis plusz, de Tokió és Szöul, Hongkong és az indiai tőzsdék pirosba borultak. A Harvey hurrikánnal kapcsolatos kiadások miatt most még inkább napirenden van az amerikai költségvetés, adósságplafon kérdése, ez is egyre inkább nyomasztja a börzéket.

Az USA tőkepiacai ma zárva vannak a munka ünnepe miatt, de a határidős indexek szerény esést jeleznek. Délelőtt sokkal csúnyábban festett a helyzet. A német DAX 0,3, a francia CAC 0,4 százalékot esett, a brit FTSE 100 is 0,4 százalékkal süllyedt. A kedélyek viszonylag hamar megnyugodtak, lehet, hogy a befektetők már kezdenek hozzászokni a koreai horrorhírekhez.

Hirdetés

A Mol esett nagyot

Itthon a BUX index alulteljesítő volt, 0,7 százalékkal esett. A Mol 1,1 százalékkal 23 395-re esett, ebben talán az amerikai finomítói szektor javuló helyzete is közrejátszik. Az OTP 0,2 százalékkal 10 255-re csökkent. A Richter 0,8 százalékkal 6565-re, a Telekom 0,8 százalékkal 483-ra hanyatlott. Az 5,1 milliárdos részvényforgalom nem volt valami izmos.

Ma is esett a dollár, 1,1915 volt az euró, 0,4 százalékkal ment fel az amerikai fizetőeszközhöz képest. A forint is gyengült, a 306,10-es euróár 40 filléres emelkedést takar. Egy éves csúcson van az arany, 1333 dollár felett, az ezüst is drágult, 17,90 dollár. A befektetők vették a többi menedékeszközt is, mint a japán jen vagy a kötvények.

Harvey lassan elvonul?

Amerikában állítólag egy része helyreállt a hurrikán által megtépázott finomítói termelésnek, ez kissé normalizálta az egyébként eléggé kaotikus energiapiacot. (Erről itt írtunk.) A WTI kissé drágult, a Brent kissé esett (47,40, illetve 52,40), a nagyon elszállt amerikai benzin- és dízelolaj-árak mérséklődtek, legalábbis a londoni kereskedésben.

Merkel és Draghi

Három hét múlva lesznek választások Németországban, a két fő kancellárjelölt, Angela Merkel és Martin Schulz a hétvégén tévévitát tartott. A közvélemény-kutatások szerint Merkel szerepelt jobban, nem valószínű, hogy a választásokon különösebb meglepetés születne. Ez a stabilitás jót tehet az európai tőzsdéknek, az erős euró viszont nyilván nem.

Mario Draghira vár a piac az Equilor blogja szerint, a jegybankelnök csütörtökön fog beszélni. Fókuszban nyilván a kötvényvásárlási program sorsa. Nálunk GDP-adat, MNB-jegyzőkönyv és inflációs mutató érkezik a héten.

A KBC Equitas szerint vegyes képet mutattak az amerikai autóeladások augusztusban, a nagy amerikai gyártók inkább a vártnál erősebben, míg a külföldiek annál valamivel gyengébben teljesítettek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?