Hirdetés
Hirdetés

Nehéz nap volt a tőzsdéken: koreai robbanás, mérséklődő benzin és gázolaj

Eidenpenz József, 2017. szeptember 04., 18:56

Ma az USA-ban szünnap volt, de ha nyitva lett volna, az is esett volna. Európában borongós volt a hangulat, az indexek főleg a koreai atomkísérlet miatt estek, de az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos vita sem tett jót nekik. Az olajpiac a hurrikán után kissé normalizálódik, az arany éves csúcson áll. A héten jön pár érdekes adat.

Kút az Északi-tengeren - Fotó: Mol
Kút az Északi-tengeren - Fotó: Mol

Észak-Korea éjszaka atomtöltetet robbantott, ez eléggé elrontotta a tőzsdék hangualtát már az európai nyitás előtt is. Shanghajban még volt egy kis plusz, de Tokió és Szöul, Hongkong és az indiai tőzsdék pirosba borultak. A Harvey hurrikánnal kapcsolatos kiadások miatt most még inkább napirenden van az amerikai költségvetés, adósságplafon kérdése, ez is egyre inkább nyomasztja a börzéket.

Az USA tőkepiacai ma zárva vannak a munka ünnepe miatt, de a határidős indexek szerény esést jeleznek. Délelőtt sokkal csúnyábban festett a helyzet. A német DAX 0,3, a francia CAC 0,4 százalékot esett, a brit FTSE 100 is 0,4 százalékkal süllyedt. A kedélyek viszonylag hamar megnyugodtak, lehet, hogy a befektetők már kezdenek hozzászokni a koreai horrorhírekhez.

Hirdetés

A Mol esett nagyot

Itthon a BUX index alulteljesítő volt, 0,7 százalékkal esett. A Mol 1,1 százalékkal 23 395-re esett, ebben talán az amerikai finomítói szektor javuló helyzete is közrejátszik. Az OTP 0,2 százalékkal 10 255-re csökkent. A Richter 0,8 százalékkal 6565-re, a Telekom 0,8 százalékkal 483-ra hanyatlott. Az 5,1 milliárdos részvényforgalom nem volt valami izmos.

Ma is esett a dollár, 1,1915 volt az euró, 0,4 százalékkal ment fel az amerikai fizetőeszközhöz képest. A forint is gyengült, a 306,10-es euróár 40 filléres emelkedést takar. Egy éves csúcson van az arany, 1333 dollár felett, az ezüst is drágult, 17,90 dollár. A befektetők vették a többi menedékeszközt is, mint a japán jen vagy a kötvények.

Harvey lassan elvonul?

Amerikában állítólag egy része helyreállt a hurrikán által megtépázott finomítói termelésnek, ez kissé normalizálta az egyébként eléggé kaotikus energiapiacot. (Erről itt írtunk.) A WTI kissé drágult, a Brent kissé esett (47,40, illetve 52,40), a nagyon elszállt amerikai benzin- és dízelolaj-árak mérséklődtek, legalábbis a londoni kereskedésben.

Merkel és Draghi

Három hét múlva lesznek választások Németországban, a két fő kancellárjelölt, Angela Merkel és Martin Schulz a hétvégén tévévitát tartott. A közvélemény-kutatások szerint Merkel szerepelt jobban, nem valószínű, hogy a választásokon különösebb meglepetés születne. Ez a stabilitás jót tehet az európai tőzsdéknek, az erős euró viszont nyilván nem.

Mario Draghira vár a piac az Equilor blogja szerint, a jegybankelnök csütörtökön fog beszélni. Fókuszban nyilván a kötvényvásárlási program sorsa. Nálunk GDP-adat, MNB-jegyzőkönyv és inflációs mutató érkezik a héten.

A KBC Equitas szerint vegyes képet mutattak az amerikai autóeladások augusztusban, a nagy amerikai gyártók inkább a vártnál erősebben, míg a külföldiek annál valamivel gyengébben teljesítettek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?