6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A svájci jegybank váratlanul bejelentette: feladják az árfolyamküszöböt, nem védik tovább az 1,20-as szintet az euróval szemben. Az irányadó kamatot -0,75 százalékra vágták, 325 fölött az euró, hatalmasat drágult a svájci frank! Cikkünk folyamatosan frissül.

Cikkünk folyamatosan frissül. A legfrissebb, valós idejű devizaárfolyamokat itt találja >>

18:00 Európa örült, itthon minden szakadt

A négy legfőbb hazai részvény óriási forgalom mellett abszolút mínuszban zárta a napot, a legjobban az OTP sínylette meg az elszabaduló svájci frankot. Részletek >>

17:25 Mit tegyen, aki nem tudja fizetni az autóját?

Nagyon komoly bajban lehetnek az autólízingesek a frank erősödése miatt - részletek >>

17:20 Az osztrákoknál nagy gond lesz

Ausztriában beindult a matek: most durvul el a devizahiteles probléma. Részletek >>

16:40 Devizában kereskedtél? Törheted a fejed

Nagy divat lett a devizakereskedés, sok cég alakult erre, és vannak olyan hazai brókercégek is, akiknél ez a fő üzletág. Most mindannyian bajban vannak. Továbbra is lehet pénzt keresni a devizapiacon, de le kell vonni a kemény lecke tanulságait. Részletek >>

16:10 Mit hoz ez a magyar bankoknak?

Nincs meghatározó hatása a magyar bankokra a svájci jegybank lépésének - közölte a Privátbankár.hu megkeresésére a Bankszövetség, akik most nagyon örülnek a forintosításnak. Részletek  >>

16:00 A magyarok megúszták a nagy bukást, a svájciak nem fogják

Szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz a svájci jegybank devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett. A magyar devizahitelesek jórészt megússzák a bukást, kivéve, ha autóhitelük van. Részletek >>

14:30 Nem lehetett volna finomabban?

Komoly következményei lesznek a döntésnek, lehet, hogy a hitelességét is feláldozta a svájci jegybank - ráadásul sokan óriásit buktak a piacon. Nem lehetett volna óvatosabban? >>

14:15 Hogyan lehetne ezen keresni?

Az átmeneti csapkodást követően az Equilor számít, hogy a svájci jegybank lépése feltüzeli az EKB monetáris lazításának reményét - ha ez bekövetkezik, lesznek olyan eszközök, amik raliba kezdhetnek. Részletek >>

13:45 Svájc a Híradóban

A kora délutáni élő Privátbankár Híradóban is a témával foglalkoztunk, szakértőnk elemezte a helyzetet - itt tekinthető meg >>

13:20 Megszólalt az OTP

Az OTP nyugtat: nem buknak nagyot a svájci frank elszállásán, lefedezték a frank-kitettségüket - részletek >>

12:50 Gyorselemzés: Mi lesz most a devizahitelesekkel? Valakinek buknia kell, de kinek?

A jelzáloghitelesek számára a mostani árfolyammozgás már nem oszt, nem szoroz - az autóhitelesek foghatják a fejüket. A bankok vagy a költségvetés bukik? Gyorselemzésünk >>

12:42 Most akkor mennyibe kerül egy svájci frank?

Tisztul a kép: az elképesztő csapongás után 314 forint környékén állapodott meg a svájci frank jegyzése a bankközi devizapiacon. Ez lényegesen lejjebb van a korábban látott, 380 forint körüli (!) csúcsoknál, de még így is több mint 20 százalékos emelkedést jelent.

 

12:35 Foghatják a fejüket az OTP-nél?

Miután a svájci jegybank elengedte az euró/frank 1,2-es átváltási küszöbét, az európai tőzsdék erős mélyrepülésbe kezdtek. A BUX az alulteljesítők közé tartozott, különösen az OTP-vel bántak el rendesen. További részletek >>

12:30 Gyorselemzés: Hátba döfte a világot a svájci jegybank

A svájci jegybank évek óta küzdött a frank erősödése ellen, eddig sikerrel. Kitűztek egy árszintet, ahol korlátlanul eladják saját valutájukat, vagyis megveszik az eurót. A közelmúltban a jegybankelnök meg is erősítette, hogy ezt mindenképpen megtartják, nem engedik, hogy 1 euró 1,20 svájci frank alá essen. Az ígéretüket megszegték, hirtelen elengedték a szintet. Komoly jegybank ekkorát talán még sosem hazudott. Részletek >>

12:25

Sarkadi Szabó Kornél, a Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója, a Shark-Vision ügyvezetőjének verses gyorskommentárja:

Svájcisapka.....

„Napba dobott devizák
Elégett egy teli zsák
Spekizni bűn, nem vétek
Kiszúrták a helvétek

Elengedték hát ’frankón’
Piac fele már mankón
Nem vigyázol, megéghetsz
S tarthatsz hegyi beszédet…”

12:15 Hány rappen egy euró?

A paritás körül ingadozik az EUR/CHF, - tehát 1,00 körül van a jegyzés délben, épp egy eurót ér egy frank.

Nem árt megismerkedni a frank váltópénzével, ami németül: rappen; franciául: centime; olaszul: centesimo; rétorománul: rap.

12:10 A margóra: októberi tippünk

"Az elkövetkező hosszabb időszak pénzügyi és politikai turbulenciáinak átvészelésére pedig a svájci frank lankadatlan gyűjtögetése melegen ajánlatos. Az elmúlt röpke 500 év komolyabb pénzügyi kríziseinek elemzése legalábbis ezzel a befektetési tanulsággal szolgál" - írta október 16-i jegyzetében szakírónk, Káncz Csaba.

12:07 Hogy ez mekkora meglepetés?

A Bloomerg által januárban megkérdezett 22 közgazdász közül egy sem várta, hogy idén sor kerül az SNB lépésére, és mindössze 4-en tippelték azt, hogy talán jövőre eltörölhetik az 1,20-as árfolyamküszöböt.

12:05

Jennifer McKeown, a Capital Economics közgazdásza "meglepőnek" nevezte a 2011 őszén kijelölt 1,20 svájci frank/eurós alsó árfolyam-tűréshatár hirtelen feladását. A szakértő szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás, különösen akkor, ha az eurójegybank elkezdi a mennyiségi enyhítést. Szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz a svájci jegybank devizapiaci intervenciója az elemző szerint.

12:00

Az euróval szemben először visszaerősödött a forint, 320 alá került a jegyzés, majd 322 környékére zárt vissza az árfolyam, de délre ismét a 326-ot közelíti az euró.

Az EUR/USD is visszatért 1,70 alá.

11:55 Mit tett pontosan a svájci jegybank?

A bank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása most már nem indokolt. Itt az SNB indoklása >>

11:20 Akadoznak a jegyzések

Óriási hullámokat vetett a döntés, El kell telnie némi időnek, hogy tisztán lássunk: a jegyzés akadozik, a lengyel stooq.com portál frissíti az adatokat, de több szolgáltatónál egyszerűen nem frissül az árfolyam nagyjából 10:30 óta.

11:00 Tényleg vett valaki 387 forintért svájci frankot?

Elképesztő dráma zajlik a devizapiacon. 
- Az euró/svájci frank árfolyama 1,20-ról paritás alá zuhant, 0,84 alá esett az árfolyam!
- A svájci frank forintárfolyama ezzel egyidőben 387 forint fölött is járt - ez napon belül több mint 100 forintos emelkedés!

- Az EUR/USD 1,16 alá zuhant!

Az első sokk után ezekről a csúcsokról korrigáltak az árfolyamok.

10:45

A svájci jegybank váratlanul bejelentette: feladják az árfolyamküszöböt, nem védik tovább az 1,20-as szintet az euróval szemben. Az irányadó kamatot ugyanebben a körben 0,25 százalékról -0,75 százalékra vágták.

Azonnal zuhanni kezdett a jegyzés, 1,18 alatt jár az EUR/CHF, a forint történelmi mélypontra került: 325 fölött az euró jegyzése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG