2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megint az év végi adat szépítgetésére kellett koncentrálni, ezért az első negyedévben megugrott az államadósság - a költségvetésből viszont nem szórják a pénzt, alig volt finanszírozási igény.

Maastrichti adósság: bő másfél százalékpontos emelkedés

Az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága március végére a GDP 76,9 százalékára emelkedett a tavaly év végi 75,3 százalékról - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

A névértéken számításba vett konszolidált bruttó adósság idén 1633 milliárd forinttal, 26 147 milliárd forintra nőtt március végére.

265 milliárddal nőtt a nettó adósság

Miközben az államháztartás hiánya mindössze 4 milliárd forint, a negyedévre eső GDP 0,1 százaléka volt, a nettó adósság 265 milliárd forinttal, 23 690 milliárd forintra emelkedett, ami a GDP 69,7 százalékának felel meg.

Az adósság növekedéséből a hosszú lejáratú állampapírok állományának növekedése 193 milliárd forinttal részesedett. Az adósság növekedésében az árfolyamváltozás hatása elenyésző, mindössze 2 milliárd forint volt - tette hozzá jelentésében az MNB.

Rengeteg állampapírt adtunk el - a külföldiek visszavonulnak

Az első negyedévben a központi kormányzat hiánya 129 milliárd forint volt. Kiugró mértékben, 1375 milliárd forinttal növekedett a jegybanknál és a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány. Ennek oka részben a jelentős mértékű nettó állampapír-kibocsátás volt, másrészt nagymértékben növekedett az Európai Uniótól beérkezett, és még ki nem fizetett transzferek állománya is.

A kötelezettségek terén jelentős nettó értékpapír-kibocsátás történt, amely a kincstárjegyek és az államkötvények állományát egyaránt érintette. Ezzel párhuzamosan nagymértékű visszaváltás is történt, amely a külföldiek által tartott államkötvény-állomány csökkenésében jelentkezett.

Hosszú lejáratú külföldi hiteleket vettünk fel

A hitelek körében – a korábbi negyedévektől eltérően - jelentősebb hosszú lejáratú külföldi hitelfelvétel történt, míg a rövid lejáratú hitelek esetében hasonló nagyságrendű nettó törlesztés mutatkozott a külfölddel szemben - közölte az MNB.

Nem indult be a pénzszórás (még)

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a 2016 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -1,5 százaléka (-521 milliárd forint) volt - ha pedig csak az első negyedévet, majdhogynem többlet keletkezett a költségvetésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG