5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A legnagyobb láda is betelik egyszer, ha sohasem takarítanak benne, az e-mail meg már nélkülözhetetlen a modern élethez. Sokaknál ezer, sőt tízezer számra halmozódnak a levelek, teljes kitakarításuk szinte már reménytelen. De nincs minden veszve, egy hasznos Gmail gyorstisztítás akár percek alatt is végrehajtható.

1. Van képünk hozzá. De hol?

A Google-fiókod a leveleidet és a Google Drive-nak nevezett tárhelyet, meg még több szolgáltatás adatait is ugyanazon az alapesetben 15 gigabájtos tárhelyen tárolja. (Nézd meg itt.) Ha a Google Drive-ot sokat használtad, akkor lehet, hogy az ette meg a helyedet. Főleg a nagy fájlok esélyesek, mint a sok megapixeles fotók és a nagy felbontású videók.

Csakhogy a viszonylag új Google Photos-ban tárolt fotók és videók nem számítanak bele az említett tárhelybe, ha beleegyezel, hogy a méretüket a Google korlátozza. A korlát viszont eléggé nagyvonalú, 16 megapixel a képeknél és 1080 képpont szélesség a videóknál. (Az ennél nagyobbakat alapértelmezésben automatikusan lekicsinyíti.)

Tehát: ha a Google Drive-on vannak fotóid, videóid, tedd át a Google Photos-ba, és sok helyed fog felszabadulni a levelezéshez vagy dokumentumok tárolásához. (Azért nem árt, ha az eredetieket eltárolod például egy külső winchesteren, de ez egyébként is ajánlott.) (Google súgó a részletekről például itt és itt.)

Google Photos-albumok

2. Lehet, hogy a Kuka volt?

Lehet, hogy a Google Drive kukáját üríteni kell? Úgy tűnik, ez nem vagy nem mindig automatikus, mint a leveleknél, így feltétlen nézz bele. Ha kiderül, hogy több száz megabájtos videók vannak benne, vagy több száz sok éve törölt fotó, akkor talán már meg is oldódott a problémád.

3. Egy levél százat csinál – vagy ezret?

Lehet, hogy sok ezer leveled van, de a helyet inkább azok foglalják, amelyek nagy csatolmányokat, képeket, videókat, diabemutatókat tartalmaznak. Egy sima szöveges üzenetváltás csak pár, esetleg pár tíz kilobájtos, a nagy csatolmányokat tartalmazó bálnák ennek az ezerszeresét is simán elérhetik. Ha nem érünk rá a sok kicsivel foglalkozni, elég a nagyokkal.

Erre való a „Size” opció használata, írjuk be a Gmail-ben, a leveleink feletti keresőbe, hogy „size:15mb”. Ez kiszűri nekünk a 15 megabájt feletti leveleket, amelyek között már könnyen takaríthatunk. Aztán csökkenthetjük is a megcélozott méretet. Így jó eséllyel gyorsan fel lehet szabadítani több száz vagy legalább több tíz megabájtot.

4. Egy bolond százat csinál

Mármint időnként egy, vagy pár feladó levelezése több száz megabájtot foglalhat. Ha ismered azokat, akik marha nagy csatolmányokat szoktak neked küldeni – de például nem akarod letiltani a nagymamádat, vagy Lajcsikát, ő meg nem érti, mit ne tegyen –, akkor kereshetsz az ő nevükre is. Így könnyen törölheted az összes cicás, kutyás, kastélyos, mocis vagy virágos képsorozatot, videót, diabemutatót.

5. Sok kicsi is sokra megy

Azért a sok kicsit se becsüljük le, főleg, ha csatolmányokat tartalmaznak és rendszeresek. Ezeket leginkább kulcsszavakra keresve lehet könnyen törölni, tömegesen. Például, ha évekkel korábban feliratkoztál egy tv-műsorokról szóló vagy a Botfülű Golfütők Klubjának hírlevelére, és az azóta is jön. Egyrészt persze jelentkezz le róla, ha nem olvasod. De ha még az évekkel korábbi példányok is nálad csücsülnek, akkor rákeresve a megfelelő kulcsszóra, százával törölheted egyszerre. (Az első lap összes találatának kijelölése után keresd a „Jelölje ki a keresésnek megfelelő összes üzenetet” sort az oldal tetején.)

Gmail-keresés és csoportos kijelölés

6. Robotizáld magad

Talán haladóbb szint, de a fenti tömeges műveleteket jól lehet automatizálni is. Például a különböző hírleveleidre hozz létre egy „Hírvelelek” mappát, pontosabban címkét, és állíts be szabályt, ami automatikusan oda teszi azokat. (Egy ilyen levél kijelölése, majd Továbbiak/Ehhez hasonló üzenetek szűrése menüpontok, valamint „beérkező üzenetek mappa kihagyása”, „Következő címke alkalmazása” opciók).

Így ezek majd nem lepik el idegesítően a Beérkező Levelek mappát, de amikor olvasgatni akarod a hírleveleket, akkor a megfelelő mappára kattintva bármikor megteheted. Ha meg fogytán a helyed, akkor ürítheted a mappa teljes tartalmát pát kattintással.

7. Lehet, hogy a Kuka volt – 2.0

A leveleket a kukából a Google alapesetben 30 nap után törli automatikusan, így ne ijedj meg, ha nagytakarítás után azt látod, hogy semmivel sem lett több helyed. Vagy a kukát is üríteni kell (de csak ha ha biztosan nem töröltél semmi fontosat!), vagy nyugodtan szunyálni egy hónapig.

+1. Élet a Google-on túl

Ha még mindig nem elég a hely, ha eredeti minőségben akarsz fotókat, videókat menteni, esetleg zenéket, miegyebet, nem árt ha tudod, hogy más cégek is adnak ingyenes tárhelyet, nem is keveset. Jelenleg a Mega (avagy Megasync, 50 GB), a Degoo (100 GB) és a Hubic (25 GB) nevűek jutnak eszünkbe. Lassúak, néha háklisak, de a program a háttérben apránként szépen elvégzi az archiválást a géped kijelölt könytáraiból. (Egy kellemetlen hákli: a Degoo-nál a help menüpont alatt kell turbó sebességre váltani...)

A Microsoft OneDrive is hasznos lehet, ha valamilyen akciós tárhelybővítést kapunk, például egy mobiltelefonhoz. De mindig tarts meg egy példányt mindenből merevlemezen vagy más adathordozón is, hiszen ki tudja, mikor melyik cég megy csődbe!

Ha pedig valaki ezeknél jobb internetes tárolóhelyet tud, megírhatná kommentben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG