3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Facebook is szeretne beszállni a terjesztett valóság bizniszbe.

A világhírű Pokemon Go után a Facebook is szeretné bevonni technológiai armadájában a kiterjesztett valóságot – írja a Reuters. A vállalat éves konferenciáján Mark Zuckerberg úgy nyilatkozott: egyértelmű, hogy a Facebook alkalmas platform más cégek számára, hogy az átlag embereket elérve kedvükre kísérletezzenek a kiterjesztett valósággal – ugyanakkor arról nem esett szó, hogy a közösségi oldalt működtető cég a Pokémonhoz hasonló játékokat készítene a jövőben.

A Pokémon Go gyakorlatilag a semmiből tűnt fel 2016 júliusában, indulása után azonban emberek milliói keltek útra, hogy okostelefonuk segítségével elkaphassák a valódi helyeken megjelenő kis szörnyecskéket.

Éleződik a verseny a Snapchattel

A Facebook már elkezdett lépéseket tenni ez ügyben – kezdetben azzal, hogy új kamerafunkciókkal gazdagította alkalmazásait, amelyek később a kiterjesztett valóság szolgálatába állíthatók. Az eredetileg egyetemi hallgatóknak készített oldal hamar kinőtte eredeti kereteit, a mostani újítással pedig a Snap Inc. nevű rivális céggel szemben is felveszi a versenyt – tekintve, hogy a Snapchat alapvetően kamerás programként gondol magára.

Zuckerberg szerint a kiterjesztett valóság segítségével virtuális üzeneteket hagyhatunk barátainknak, vagy akár olyan utcai művészeti alkotásokat is megtekinthetünk, amelyek a valóságban nincsenek ott. Ez nem csak a sarkon túl táborozó pokémonok elfogásáról szól – tette hozzá a cég alapítója.

Zuckerberg úgy véli, a kiterjesztett valóság a Google Glasshoz hasonló okosszemüveg-technológiával együtt jelentheti a jövőt, arra azonban nem utalt, hogy ezzel kapcsolatban mik a pontos tervek. Bár 2014-ben a Facebook megvásárolta az Oculus virtuális valóságot megjelenítő szemüvegét, a több mint 2 milliárd dolláros beruházás még messze áll attól, hogy tömegesen árusításba kezdjen, ezzel jelentősen hozzájárulva a vállalat bevételeihez.

Virtuális vagy kiterjesztett valóság?

Virtuális valóságnak azt a számítógépes környezet által létrehozott világot hívjuk, amely a valóságtól függetlenül, kizárólag a digitális térben létezik. Ilyen például szinte minden repülő- és autó szimulátor program, illetve a legtöbb számítógépes szerepjáték is. Ezzel szemben a kiterjesztett valóság nem az alapoktól épít fel egy környezetet, hanem az ember által érzékelhető valóságra alapoz.

A „kiterjesztett” kifejezés itt a többletinformáció utal: A program virtuálisan kibővíti a valóságot, így például kameránkat egy üdvözlőlapra irányítva meghallgathatjuk a házigazda személyes meghívását, vagy a házak falán megnézhetjük mások digitális graffitijét. Ennek a plusz tartalomnak a megtekintéséhez azonban olyan eszköz szükséges, amely képes érzékelni a fizikai valóságot – például egy kamerával és giroszkóppal ellátott okostelefon.

Tragédia: Élőben közvetítettek gyilkosságot a Facebookon

Nem csak élményekről és napsütésről szól az oldal új funkciója, Zuckerbergék mélyen hallgatnak. További részletek >>>

környezetbe plusz információt (audiovizuális tartalmat) helyezzen el, ezzel kiterjesztve egy adott tárgy – például egy üdvözlőkártya – információmennyiségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG