4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Úgy tűnik, most tényleg betelt a pohár a BKV-nál: miután reggel botrányos körülmények között 10-12 percre bent ragadtak az utasok egy felújított szerelvényben, a társaság kemény hangú közleményt adott ki, miszerint azonnali intézkedést követelnek a Metrowagonmash-tól. 800 millió forintot már most visszakövetelnek az oroszoktól, nem küldenek ki több szerelvényt felújításra, és további radikális, ám nem részletezett lépéseket helyez kilátásba a BKV vezetése.
A 3-as vonalon közlekedő felújított metrószerelvények Budapesten, a BKK Kőér utcai telephelyén (Kép forrása: MTI Fotó, Balogh Zoltán)

Legsúlyosabb szankciókról, radikális lépésekről írnak

Azt írják: a BKV Zrt. a felújított szerelvények műszaki megbízhatóságának  problémái miatt a legsúlyosabb szankciókat helyezte kilátásba a Metrowagonmash-sal szemben. Amennyiben a Metrowagonmash rövid időn belül nem ér el jelentős javulást a szerelvények megbízhatóságában, további radikális lépések megtételét tervezik, amelyek minden következményét az orosz gyár viseli majd.

Nagymértékben zavarja az utasokat

A társaság emlékeztet: a főváros elképzelésével szemben új metrószerelvények beszerzésére nem volt lehetőség, csak a meglevő járműállomány felújítására. Jelenleg már 6 db felújított szerelvény rendelkezik engedéllyel az utasforgalom lebonyolítására. A vonatok napi rendszerességgel vesznek részt az M3 metróvonal forgalmában, azonban műszaki megbízhatóságuk a BKV Zrt. számára elfogadhatatlanul alacsony - írják.

A meghibásodások döntő többségének besorolása „alacsony súlyosságú”, amelyek szerelési, illetve beállítási pontatlanságokból adódnak. Ezek javítása 1-2 óra alatt elvégezhető, azonban a forgalom lebonyolítását, így utasainkat nagymértékben zavarja - áll a közleményben.

A 3-as vonalon közlekedő első felújított metrószerelvény a Határ úti megállóban (Kép forrása: MTI Fotó, Balogh Zoltán)

800 milliónál is több pénzt kér vissza a BKV

A közlemény szerint a helyzet azonnali javítása érdekében a BKV Zrt. a következő intézkedéseket tette:

  • Azonnali hatállyal Magyarországra kérte a gyártó Metrowagonmash Nyrt.-t (továbbiakban: MWM) tulajdonló Transmash Holding vezetését, akikkel 2017. június 22-én a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója tárgyalásokat folytatott. A tárgyalások során nyomatékosan felhívtuk a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára, a műszaki állapotok elfogadhatatlanságára, és azonnali intézkedések megtételét kértük a Tulajdonosoktól. A tárgyalásokon jelen lévő Holding Igazgató a mai napon tájékoztatja a Holding Vezérigazgatóját a kialakult helyzetről, és ígéretet tett az azonnali lépések megtételére.
  • A mai napon közvetlen is felhívtuk a Holding Vezérigazgatójának figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára, kilátásba helyezve a legsúlyosabb szankciók megtételét.
  • A BKV Zrt. levélben tájékoztatta az MWM vezérigazgatóját az elfogadhatatlan helyzetről, szintén azonnali lépések megtételét kérve.
  • A Projektben meglévő késedelmek miatt a BKV Zrt. hivatalos levélben bejelentette kötbérigényét az MWM felé, mely kötbérigény meghaladja a 800 millió forintot.
  • A BKV Zrt. bejelentette a gyár felé, hogy a műszaki állapotok radikális javulásáig további szerelvények felújításra történő átadását nem látja megvalósíthatónak, mert a meghibásodások mértéke már a menetrendszerű utasforgalom lebonyolíthatóságát is veszélyeztetheti.

Intézkedjenek, különben...

Ahogy arról már reggel írtunk, túszul ejtette a felújított metró az utasait, akik csak nagy nehézségek árán tudtak kivergődni a szerelvényből, mivel az ajtók nem nyíltak ki. Bár életveszély, pánikhelyzet nem alakult ki, aggasztó, hogy milyen nehezen tudták kiszabadítani magukat az utasok, amikor elveszítették türelmüket.

Az ajtók nyitásávál-zárásával egyébként a közelmúltban több gond is volt, a Metró szakszervezet szakembere adott is erre egy magyarázatot.

A BKV Zrt. minden szerződéses lehetőséget igénybe vesz a helyzet javítása érdekében (például késedelmi kötbér, hibás teljesítési kötbér, garanciális jogok érvényesítése, stb.), azonban, ha az MWM-nek rövid időn belül nem sikerül jelentős javulást elérni a szerelvények megbízhatóságában, további radikális lépések megtétele sem zárható ki, amelyek minden következményét az orosz gyárra hárítjuk - írja a BKV.

Szerintük a helyzet súlyosságát az orosz fél megértette. "(...) nyomatékosan tudomására hoztuk, hogy készek vagyunk akár a szerződés legsúlyosabb szankcióit is alkalmazni, ha a gyár azonnali intézkedésekkel a helyzetet nem normalizálja" - írja a BKV a Bolla Tibor elnök-vezérigazgató aláírásával kiküldött közleményben.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Penészedés, alkatrészcserék, horpadások a BYD-knél: minőségi gondokkal is küszködik Európában a magyar kormány új kedvenc autógyára
Litván Dániel | 2024. március 16. 17:44
Összességében tarolt tavaly a BYD, de Európában sántikálnak az eladások, és ebben a bosszantó minőségi gondok is szerepet játszanak. Az áraik sem elég alacsonyak ahhoz, hogy igazán nagy szeletet szakítsanak ki a piacból, segíthet mindezen a magyarországi gyár?
Vállalat Tőzsdéről szerezne 750 millió dollárt a közösségi platform, tavaly 90 milliót buktak
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 11:31
22 millió részvényt vinnének tőzsdére, de vajon megveszik majd a kívánatosnak tartott áron?
Vállalat Az MBH Bank szeretné lakossági ügyfeleit is minél inkább a zöld irányba terelni
Natív tartalom | 2024. március 12. 11:01
Az MBH a fenntarthatóság szempontjából szeretne a hazai bankpiac élmezőnyébe tartozni. Ez is kiderül a Puskás András vezérigazgató-helyettessel készült interjúból.
Vállalat Kirobbanó formában az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 11:13
Az OTP Bank a tavalyi utolsó negyedévben a várakozások átlagát meghaladva 229,987 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el, így éves szinten 1008,583 milliárd forinttal zárt.
Vállalat A Budapesti Értéktőzsde nem csak nőnapon támogatja a nők részvételét az üzleti életben
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:50
Az üzleti szférában a vezető testületek arányos összetételét, az esélyegyenlőséget és a nők részvételének támogatását szorgalmazza a Budapesti Értéktőzsde Nyrt. (BÉT), amely ennek előmozdítására szándéknyilatkozatot írt alá több szakmai szervezettel - közölte az értéktőzsde csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat Beveszi Kolozsvárt a BMW
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:05
A BMW digitális átalakuását segítik majd a kolozvári központból. 
Vállalat Brüsszel megint lecsapott
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:52
Az Európai Bizottság ezúttal az Apple-t sújtotta 1,8 milliárd eurós bírsággal.  
Vállalat Nagy halat fogott ki az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:37
William Wells, a Rothschild & Co globális pénzügyi tanácsadó vállalat korábbi Közép- és Délkelet-Európáért felelős igazgatósági alelnöke és ügyvezető igazgatója csatlakozik a 4iG tanácsadóihoz.
Vállalat Nagy veszély leselkedik a DIGI-előfizetőkre
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:54
Bezárja és törli a céghez tartozó elektronikus postafiókokat a DIGI, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak, akik minden online fiókjukat ilyen e-mail-címmel használták.
Vállalat Ecserről szolgálják ki Szlovákiát, Szlovéniát, de még Boszniát is
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:02
Háromszáz ember dolgozik azon, hogy simán menjenek a dolgok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG