Hirdetés
Hirdetés

FHB-arbitrázs, forint-short és dollár-long – a legnagyobb alapkezelő kulisszatitkai

2017. július 17., 13:09

Az OTP Alapkezelő abszolút hozamú alapjai közül több is a dollár erősödésére, a forint gyengüléséren számít. Van, aki szerint a részvénypiacok tovább emelkedhetnek, legfeljebb átmeneti korrekció várható, más viszont inkább kiszáll a gyorsjelentési szezon előtt. Volt, aki uránbányákat vett, más FHB-t.

Az OTP Alapkezelő hírlevele szerint júniusban folytatódott az abszolút hozamú alapok térnyerése (OTP Supra, OTP Prémium Származtatott, OTP Föld Kincsei, OTP Új Európa Alap), miközben a pénzpiaci- és rövid kötvény-alapokból tőkekiáramlás volt megfigyelhető. A hónap során enyhén emelkedni tudtak a feltörekvő piaci részvények, az MSCI Emerging Market Index dollárban egy százalékkal értékelődött fel.

Az amerikai jegybankárok utóbbi hetekben tett nyilatkozatai abba az irányba mutatnak, hogy a Fed kamatpolitikája sokkal szigorúbb lesz a piac által árazottnál. Bár Mario Draghi legutóbbi nyilatkozata is a normalizálódás irányába mutat, az alapkezelő véleménye szerint az Európai Központi Bankon belüli nagyobb tehetetlenség és széthúzás miatt az euró-övezetben a monetáris szigorítás sokkal lassabb lesz. Ez a két mondat több alap aktualitásai között visszaköszön.

Hirdetés

Abszolút Hozam: csak kis korrekció a trendben

A monetáris politikákban beálló fordulat hatására a befektetők várakozó álláspontra helyezkedtek és a friss tőke elapadása a részvényárfolyamok csökkenéséhez, illetve a hosszú kötvényhozamok emelkedéséhez vezetett – írják az Abszolút Hozam Alap hírlevelében. „Ebben a környezetben több stratégiánk is hajlamos növelni a részvénykitettséget, mert a múltban a most kibontakozó lejtmenetekhez hasonló szituációk inkább csak korrekcióknak és nem fordulópontnak bizonyultak a tartós emelkedő trendben” – értékelik a piacot.

Ha a július második felében beinduló gyorsjelentési szezonban a vállalatok az árbevétel és a nettó profit bővüléséről adnak majd számot, akkor „a feszített értékeltség ellenére is számíthatunk a vételi érdeklődés erősödésére”. Az alapkezelő tehát alapvetően optimista a részvénypiacokkal kapcsolatban.

EMDA: dollár long, forint short.

A befektetési jegyek árfolyama a dollár gyengülésének köszönhetően tovább csökkent a hónapban – írják. A dollár long kitettséget tovább növelték forinttal és török lírával szemben, így a dollárkitettség a tőke mintegy 140 százaléka lett.

Úgy tűnik, hogy a török líra erősödése elakad a jelenlegi szinteken, ezért időszerű a nyereség egy részének realizálása. A forint árfolyamában továbbra is sávozásra számítunk, a kitettséget az árfolyam változásával párhuzamosan aktívan kezeljük” – írják még. Értékesítették ugyanis török eszközeik egy részét. Az ezüstkitettséget pedig 30 százalékra növelték. Az alap meghatározó pozíciói a dollár és ezüst long (vétel), illetve a forint és zloty short (eladás, esésre való spekulálás).

Föld Kincsei: nem jött be az olaj, az arany

Tovább csökkenő olaj- és nemesfém-árfolyamokat, illetve feltámadó mezőgazdasági terményeket láthattunk júniusban az árupiacokon – írták a bankcsoport árupiaci alapjával kapcsolatban. A hónap elején WTI olaj vételi pozíciókat kezdtek kiépíteni, arra számítva, hogy a fokozatosan csökkenő készletek és a növekvő kereslet ismét 50 dollár körüli szinteket eredményez. „Többször kistoppoltuk a pozíciókat, de a hónap végére ismét jelentős vételi kitettségünk volt” – írták.

A gyengülő dollár ellenére eső nemesfémek szintén lefelé húzták az Alap teljesítményét. Ám az alapkezelő szerint „a pesszimizmus kezd extrém negatív lenni, ezért a vételi pozíciók növelésében gondolkozunk. Ezekkel szemben hatalmas rali volt a búza piacán, idén ugyanis megszakadhat a korábbi évek rekord-termés sorozata. Rövidtávon kicsit túlvettnek érezzük a terményeket, de korrekció esetén keressük a vételi beszállókat”.

G10 Euró: beérett a búzalong

Az alap árfolyama emelkedett júniusban, ami a búza áremelkedésének és az olajban felvett short, majd long pozíciónak volt köszönhető. A dollár és az ezüst long veszteséget termelt, az Amerikában tapasztalt száraz időjárás viszont nagyot lökött a búza jegyzésén, ezáltal kimozdítva a bő egy éve tartó sávozásból.

Az alap dollár kitettségét tovább emeltük euróval, angol fonttal, illetve izraeli shekellel szemben” – írták, a szigorúbb Fedre és engedékenyebb EKB-ra számítva. Ennekaz alapnak a dollárkitettsége is közelíti a 130 százalékot. „Olaj shortunkat újból nyereséggel zártuk, majd átfordítottuk longba, amit aztán kis nyereséggel szintén zártunk. Uránt tartó ETF-et illetve uránkitermelő cég részvényét vettünk a portfólióba. Továbbra is a dollár, a mezőgazdasági termény és ezüst long, illetve az amerikai részvény short határozza meg az alap árfolyamának alakulását” – fejezték be.

Prémium Származtatott: hatot egycsapásra

Az OTP Prémium Származtatott Alapok Alapja öt vagyonkezelő között egyenlő arányban osztja meg a befektetéseket, előre meghatározott súlyozással tart hat OTP-s abszolút hozamú alapot. Ezek különböző stratégiával, különböző piacokon fektetnek be, így a tőke megosztása alacsonyabb kockázatot eredményezhet, mintha a befektető bármelyiket önmagában tartaná.

Sigma: zloty és dollár a favorit

A fiatalabbak közé tartozó alap jelentős méretű, az EUR/PLN gyengülésére (a złoty erősödésére) nyitott devizapozíciót tart. Ugyancsak jelentős USD/HUF long kitettséget szerzett (a dollár erősödésére számít a forinttal szemben). Az amerikai részvények S&P 500 indexének augusztus végi kifutású opcióit shortolja az alap. „A júliusban beinduló jelentési szezon megnövekedett volatilitást eredményezhet, ezért a jelentés előtti napon jellemzően zárjuk a részvényben felvett pozícióinkat” – teszik hozzá.

Supra: alulteljesítő lehet a forint

A portfóliója ezúttal alig változott, a részvénypiacok teljesítménye miatt az árfolyama júniusban kis mértékben csökkent. Vannak OTP-részvényei, valamint Mol, Unicredit-PEKAO, OMV-Petrom, Micron (amerikai chipgyártó). A devizás kitettsége változatlan, az euró, az amerikai dollár és a lengyel zloty felülteljesítésére számít a forinttal szemben. Júniusban olasz állampapírokat vásárolt.

Új Európa: Sok-sok FHB-arbitrázs

Dollár long pozícióink és oroszországi kitettségeink rontották az alap teljesítményét, bár a rubelkitettség visszafedezése mérsékelte ezt. A török piac továbbra is pozitívan járult hozzá a befektetési jegyek árfolyamának alakulásához. Az alapban mérsékelt (1-2% közötti) román kitettség található.

A júliust különösen magas, 27%-os nettó long részvényhányaddal kezdjük, az emelkedés oka azonban az FHB részvényekre megnyitott felvásárlási arbitrázs pozíciónak köszönhető, e nélkül a nettó long részvénykitettség 22% körül alakult volna. Júniusban zajlott a Wáberer cég elsődleges és másodlagos tőzsdei kibocsátása, alapos elemzést követően azonban nem tartottuk elég attraktívnak a kibocsátási árat, így nem vásároltunk a

papírokból” – írták. (Az alap vélhetően a felvásárlási ár alatt jutott FHB-részvényekhez, amelyeket azután felajánl valamivel drágábban a felvásárlóknak – a szerk.)

(Az OTP-alapok előző havi befektetéseiről itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 26
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  március 27
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt

  Fogyasztói bizalom (végleges) - március
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - március

  március 28
  KSH: Foglalkoztatottság - 2017. december–2018. február
  KSH: Munkanélküliség - 2017. december–2018. február
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - Q4
  Yahoo! - 2017 Q4

  március 29
  KSH: Ipari termelői árak - február
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom - január
  Munkanélküliségi ráta - március
  Munkanélküliek számának változása (ezer fő) - március
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - március
  GDP (év/év, végleges) - Q4
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 30
  Munkanélküliségi ráta - február

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?