Hirdetés
Hirdetés

Ha a bankbetét nem elég: mibe fektessem a pénzem?

Aki nem érzi magát befektetési szakértőnek, de szeretne megtakarításával önmagáról és családjáról gondoskodni, annak olyan befektetési formát kell keresnie, amely szükség esetén bármikor pénzzé tehető, ám átláthatóan és ellenőrzötten, profik által felügyelt befektetési lehetőséget nyújt. A befektetési alapok akár kisebb összegű megtakarítások esetén is jó választásnak bizonyulhatnak, és akár az interneten is beszerezhetjük őket. Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő vezető munkatársának összeállítása.

Elrettentő statisztikai számokról olvastam a minap: a magyar lakosság majd’ fele nem rendelkezik pénzügyi megtakarítással. Ennek a nemzetközileg is rossz számnak több oka lehet, beleértve azt az egyszerű tényt is, hogy egész egyszerűen nincs miből félretenni. Próbáljunk meg mégis optimisták lenni és kiindulni abból a tényből, hogy havonta igenis képesek vagyunk valamilyen úton-módon félretenni pár  ezer forintot önmagunk és családunk boldogulása érdekében.

Bankbetét, állampapír: valami hibádzik

Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő vezető munkatársa
Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő
vezető munkatársa

Tekintsük át a teljesség igénye nélkül, hogy mi jellemezte, illetve jellemzi jelenleg is azon magyarokat, akik rendelkeznek bármilyen pénzügyi megtakarítással. A többség nyilván lekötött banki betétben, takarékbetétkönyvben tartja megtakarítását, míg mások valószínűsíthetően külső tanácsadás hatására banki-, biztosítói termékekben, illetve önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják félretett pénzüket.

A banki lekötés - mint hagyományos megtakarítási forma - az elmúlt időszakban nem tűnt rossz megoldásnak azok számára, akik minimális kockázat mellett rövidebb-hosszabb időre nélkülözni tudták megtakarításukat. A banki betéthozamok mostanra a kamatkörnyezet - a világban és Magyarországon is tapasztalható - csökkenése miatt azonban alig haladják meg az infláció mértékét, így hosszabb távon a befektetéseink jó esetben is csak tartják reálértéküket.

Állampapírban idáig csak a lakossági befektetők kisebb hányada gondolkozott, ezen azonban sokat segített az elmúlt időszakban a kedvező hozam és az igen aktív és megnyerő marketing kampány párosa. Az állampapír egyébként szintén nem egy rossz befektetési megoldás, de hiányzik belőle egy fontos elem, az aktívan kezelt portfóliómenedzsment (más néven vagyonkezelés), azaz a befektetéseinknek az aktuális piaci környezet szerint való alakítása. Másik érv az ellen, hogy minden megtakarításunkat állampapírban tartsuk az lenne, hogy a befektetési eszközök csak egy nagyon szűk körét fedik le, nevesítve a kötvényeket és diszkont kincstárjegyeket.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank - Öngondoskodás prezentáció, Aegon Befektetési Alapkezelő
Forrás: Magyar Nemzeti Bank - Öngondoskodás prezentáció, Aegon Befektetési Alapkezelő

 

Az optimális megoldás: befektetési alapok - akár az internetről is

Mi lehet tehát az optimális megoldás azoknak, akik nem érzik magukat befektetési szakértőnek, vagy tanácstalanok? Mibe fektessék nehezen félretett megtakarításukat, ha szeretnének magukról és családjukról gondoskodni, és a lehetőségekhez képest hatékonyan befektetni? Nyilván olyan befektetési formák után kell kutatni, melyek szükség esetén bármikor pénzzé tehetők, ám átláthatóan és ellenőrzötten, profik által felügyelt befektetési lehetőséget nyújtanak. Nem nehéz ilyet találni: a befektetési alapok megfelelnek a felsorolt kritériumoknak, úgy hogy akár kisebb összegű megtakarítások esetén is jó választásnak bizonyulhatnak.

A befektetési alapok a megtakarítók sokaságától gyűjtik össze megtakarításaikat, majd az alapkezelő, illetve a portfóliómenedzser a kockázat csökkentése céljából különböző befektetések között osztja meg az így előálló vagyontömeget. Az alapkezelő, mint vagyonkezelő a befektetett összegeket megtestesítő értékpapírokat, ún. befektetési jegyeket bocsát ki. A befektetők, így a befektetési jegyeken keresztül, befizetett tőkéjük arányában részesednek az adott befektetési alapból.

Hogyan juthatunk hozzá a legolcsóbban és költséghatékonyan a befektetési alapokhoz? Ha nem igényeljük a személyes tanácsadást, akkor az interneten szinte minden fontos információ megtalálható, „köznyelvre lefordítva”. Tehát célszerű és pénztárcakímélő a közvetítők kihagyásával, közvetlenül a befektetési alapkezelőtől az interneten keresztül megvásárolni az alapokat.

Bízza a profikra!

A személyes tanácsadást hivatott részben pótolni, illetve a bizonytalanok számára jelenthet nagy segítséget a befektetési alapoknak egy szűkebb köre, a mérsékelt kockázatot vállaló, ún. abszolút hozamú befektetési alapok. Mit is takar az „abszolút hozamú” jelző? Az ilyen profilú alapok jelentősen megkönnyítik a választást, mivel a portfóliómenedzser az eszközallokációval kapcsolatos döntéseket rendszeresen meghozza Ön helyett. Azaz arra próbál meg választ adni, hogy kötvényt, részvényt, devizát, netán nyersanyagot válasszon a megfelelő időpontban.

Az abszolút hozamú alapok célja, hogy bármilyen piaci körülmények között versenyképes, lehetőleg az inflációt meghaladó reálhozamot nyújtsanak. Mivel rugalmasan tudnak változtatni a portfólió összetételén, gyorsan alkalmazkodnak a változó piaci környezethez és vonzó befektetési alternatívát kínálnak a fentiekben felsorolt megtakarítási eszközökhöz képest.

Javaslom, hogy ne várjon a holnapra, hanem már ma kezdjen el anyagi lehetőségeihez mérten félretenni befektetési alapokon keresztül, felkészülve az Ön és családja előre nem látható jövőbeli kiadásaira.

(x)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 12
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (február)
  március 13
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (január)
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció

  Fogyasztói árindex

  március 14
  KSH: Ipar (január)
  Építőipar (január)
  MNB: Havi fizetési mérleg
  Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Adidas (2017 Q4)
  E.ON (2017 Q4)
  Fogyasztói árindex
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

  március 15
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 16
  Ipari termelés
  Ipari termelés

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?