Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Európában egyre kevesebb az adóparadicsom, várhatóan nemsokára Ausztria és Luxemburg is feladja a számlák anonimitását. Mit érdemes ilyenkor a nagyobb összegekkel csinálni, más országba érdemes átvinni, vagy haza kellene vinni, ez itt a kérdés. A szakértő a legalizálásra szavaz.

Miután várhatóan nemsokára feloldják az Ausztriában vezetett bankszámlák anonimitását, legalábbis tárgyalásokat folytatnak erről, az ott levő rengeteg német számla tulajdonosának fő a feje, mit tegyen a pénzével. Meg természetesen más országokban is, mint Magyarországon, ahonnét szintén sok adózott és adózatlan, legális és illegális pénzt vittek ki az évek során a szomszédba.

Hozza haza, vagy vigye tovább

A Handelsblatt Online a német ügyvédek egyesülete adójogi munkaközösségének elnökét interjúvolta meg, a válaszok a magyar betétesek számára is tanulságosak lehetnek. Különösen annak fényében, hogy egy nemrég elfogadott jogszabály-módosítás nálunk létrehozta az SMSZ-számlákat, amelyek mintha pont adózatlan pénzek tisztára mosására jöttek volna létre. (A jogszabályt azóta elfogadták.)

A német lap úgy tette fel a kérdést, milyen tanácsot adna az ügyvéd, ha valaki azzal jönne hozzá, hogy van ötmillió eurója (közel másfél milliárd forintja) feketén-szürkén egy osztrák bankban, amelyet már nem érez biztonságban. Martin Wulf, a német adójogi ügyvédek munkaközösségének elnöke (Arbeitsgemeinschaft Steuerrecht im Deutschen Anwaltsverein) szerint két lehetőség van: vagy egy harmadik országba viheti tovább az összeget az illető, vagy legalizálhatja hazájában, Németországban. Az ügyvéd a legalizálás mellett voksol.

Készpénzezni lehet, de minek?

Elvihetem-e ezt készpénzben Ausztriából Németországba? – kérdezték, amire igen volt a válasz. A készpénzkifizetés szomszédainknál nem bejelentésköteles a hatóságok felé, a határon pedig normál esetben nincsen ellenőrzés (ellentétben például Svájccal), sőt ott sem kell bejelenteni a készpénzt az EU-n belül.

 

Így elvileg készpénzben is haza lehet fuvarozni az ötmillió eurót, de már az úton kezdődnek a kérdések. Baleset esetén a csomag elveszhet, megsérülhet. Ha nagyon óvatosan vezet is az ügyfél és hazaér, akkor viszont sehová sem tudja ezt a nagy összeget úgy elhelyezni, hogy az ne vetne fel kérdéseket a német hatóságoknál. Sem bankbetétbe, sem részvénybe, kötvénybe nem tudja elhelyezni, sőt még az ingatlanvásárlási tranzakciókat is jelentik a jegyzők az adóhivatal felé, már csak az illeték miatt is.

 

Még az ékszerész is jelent

Az ékszerészeknek is jelenteniük kell a túlzott összegű készpénzfizetést Németországban. Folyó kiadásokra ekkora összeget félretenni értelmetlen, egy idő után nincs értelme több ruhát vagy élelmiszert sem vásárolni. Ha pedig elajándékozni próbálják a családtagoknak, akkor is szerződést kell írni, illetékfizetési kötelezettség lép fel és a hatóságok látókörébe kerül.

---- Mérgező paradicsomok ----Ha más országokba próbálja valaki a pénzt átvinni, a közeli Svájc kiesik, mert a svájci bankárok már nem fogadnak el nagyobb készpénzösszeget, így Európán kívülre kéne menni.( Az EU-n belül minden adóoázisra komoly nyomás nehezedik jelenleg, hogy változtasson a szabályokon, Luxemburg például 2015-től lazít – a szerk.)

Olyan paradicsom, amely mérgező

Európán kívüli adóparadicsomokkal, mint Szingapúr vagy különböző karibi szigetek, az ügyvéd szerint még nincsenek megállapodásai az EU-nak. Elképzelhető, hogy olyan országot találnak, ahol elfogadnak nagyobb készpénzösszeget a bankok, de akkor az olyan nagy távolságra lesz a tulajdonosától, hogy kevés kontrollja marad meg felette – mondja.

Rossz esetben az is megtörténhet, hogy amikor legközelebb jön a pénzéért, akkor senki nem fogja felismerni, nem is állnak szóba vele és a pénz eltűnik.  Mivel az utóbbi években egyik adóparadicsomot számolták fel a másik után, nincs kizárva továbbá, hogy pár év múlva ezeken a helyeken is adatokat fognak szolgáltatni a náluk levő vagyonok tulajdonosairól.

A németeknél az önfeljelentés a menő

A németeknek a legalizálás útja a önfeljelentés lehet, ebben az esetben az ügyvéd durván 700 ezer euróra becsülte az ötmillió euróra jutó adóterheket és a néhány éves késedelmi kamatokat. (Ez utóbbi csak évi hat százalék.) Ha viszont nem önként adja fel magát valaki, hanem lebukik, akkor a büntetésekkel együtt ennek körülbelül a duplája valószínű, sőt egészen komoly esetben szabadságvesztés is fenyegeti a polgárt.

A németeket külön sokkolja, hogy az utóbbi években többször is lopott banki információk kerültek ki német számlatulajdonosokról a hatóságok kezébe, így a lebukás veszélye érezhetően megnőtt számukra. Sok német család ugyanakkor még a hatvanas, hetvenes években menekített ki pénzeket az akkori bizonytalan gazdasági helyzet miatt, ezekben az esetekben az adóhátralék viszonylag alacsony lehet.

Biztosat a bizonytalan helyett

Így az ügyvéd szerint  a legtöbben az önfeladás mellett döntenek. Többet ér számukra 4,3 millió biztos és legális euró, mint ötmillió problémás és veszélyes, amivel alig tudnak mit kezdeni. Kisebb összegeket, pár százezer eurót viszont könnyebben el lehet költeni.

A hazai offshore-amnesztia már lezárult, ám amint említettük, az új szabályok miatt lehet, hogy egészen adómentesen is lehet majd hazahozni pénzeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
depositphotos