5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több száz termék árát viszik le ezekben a napokban is a nagy élelmiszerláncok, így a heti bevásárlás átlag 8-10 százalékkal olcsóbb. Ezzel talán sikerül letörni az inflációt. A helyi gazdák azonban egyre hangosabbak, mert a hálózatok kissé csökkentették a felvásárlási árakat, hogy ne veszítsenek sokat a profitjukból. 

Nehéz nem észre venni a megfelelési kényszert, amikor valaki betér egy Lidlbe, egy Aldiba, egy Tescoba, egy Supervaluba vagy egy Dunnes Storesba Írországban. Ez eddigieknél is harsányabb „spórolási kampányt” kezdtek a hónap elején, ezt több városban és faluban is láttuk az elmúlt hetekben. No, nem óriási árzuhanásoknak voltunk tanúi, általában 8-10 százalékkal vitték lejjebb több alapvető élelmiszer árát. Hozzátesszük: egy nagyon magas szintről. 

Sertéshúsok a déli Cork városában lévő termelői piacon. Fotó: privátbankar/Mester Nándor
Sertéshúsok a déli Cork városában lévő termelői piacon. Fotó: privátbankar/Mester Nándor

A megfelelési kényszer kifejezést azért használjuk, mert a dublini kormány május elején gyakorlatilag megfenyegette az áruházakat: ha nem viszik le az árakat, akkor hatóságilag ársapkát fog bevezetni a sokak számára elviselhetetlen élelmiszer infláció letörése érdekében. Ez az elviselhetetlennek nevezett szint az első negyedév végén 16 százalék volt év/év alapon, azóta pár százalékot már csökkent is. 

Az általános infláció áprilisban a magyar szemeknek hihetetlenül alacsonyak tűnő 10 százalékon tetőzött év/év alapon, májusra már 7,5-8 százalékra mérséklődött, s a kabinet reményei szerint az év végére 5 százalék lesz az éves átlagos pénzromlási ütem.

Az árháború a ruházati termékekre is kiterjed. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Az árháború a ruházati termékekre is kiterjed. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Az árháborút a Tesco kezdte, minden üzlettípusában szinte megtámadta a vevőket a hirdetőtábláival és a hatalmas százalékjeleivel. Folyt egy online kampány is, ezt akkor érzékeltük, amikor a zsebünkben lévő mobil telefonra a belépést követően azonnal üzenet érkezett. 

A nagyon kiterjedt Lidl és Aldi-hálózat is reagált és a helyi tulajdonosi hátterű Supervalu sem maradt le, mindenhol 10-20, egyes termékeknél akár 30 százalékos árcsökkentéssel. Még a brit Marks&Spencer írországi megfelelője, a Dunnes Stores is beszállt, ott is 10-15 százalékos akciózás indult, sőt, hétvégeken megfejelték ezt további pár százalékkal egyes kiválasztott termékcsoportoknál.

A piacokon 4-5 euró egy ilyen zacskó friss gyümölcs. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
A piacokon 4-5 euró egy ilyen zacskó friss gyümölcs. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

A helyi lapokban megjelentek az első számítások is, amelyek azt mutatják, hogy ha legalább így maradnak az árak, akkor mennyit spórol egy háztartás. Évente mintegy 500-550 euróra (185 000-203 500 forint) jött ki az összeg a tavaly nyár elejei árakat nézve és azonos vásárlói kosárral számolva. Mindehhez tegyük hozzá, hogy a havi átlagbér jelenleg nettó 5112 euró (1 891 440 forint) körül van, a minimálbér pedig nettó 1724 euró (637 800 forint) Írországban.

A Tesco, mint a háború kirobbantója azt nyilatkozta, hogy teljes kínálatára kiterjed a 10 százalékos átlagos csökkentés, beleértve a sajátmárkás termékeket, a háztartási kellékeket és a vegyi árukat is. Az árleszállításból 30 százalékkal részesedik a sajátmárkás termékkör. 

370-es euró árfolyamon

Egy-két példa a Tescotól: az 1 kg-os zabliszt 14 centtel kerül kevesebbe mint eddig, most 2,35 euró (870 forint),  a 37-darabos Pampers pelenkáért 10 euró helyett 9,50-et (3515 forint), míg egy Sensitive fogkrémért 2 euró helyett csupán 1,25 (462,5 forint) eurót kell fizetni. A sajátmárkás pizza 2,50 helyett 2 euróba (740 forint) kerül, míg a félkilós édesburgonya a korábbi 3,30 euróval szemben mindössze 2,19 eurót (810 forint) kóstál.  

Az árháború jeleként egyébként azt láttuk a Tescoban és a Supervaluban, hogy az árcédulán méretes betűkkel felírták: mennyi ugyanez a termék az Aldinál, merthogy a nálunk is jelenlévő lánc már három éve a legolcsóbb Nagy-Britanniában és Írországban is, így a versenytársak hozzá mérik magukat. 

Nos, mi tíz nap alatt megfordultunk mindkét hálózatban, és tényleg pár centtel több, ám mindkét hálózatban láttunk szép számmal olyan alapvető élelmiszert (jobbára sajátmárkás terméket), ami viszont ezeknél került kicsit kevesebbe. A Supervalu a honlapján egy táblázatban is megmutatja, hogy melyik alapvető élelmiszer kerül pont annyiba vagy kevesebbe nála, mint az Aldinál. 

Természetesen az összes láncnak van hűségkártyája, ott további kedvezményekkel bombázzák a vásárlókat és az így feltüntetett árak tényleg verhetik a versenytársakat – nem sokkal, mondjuk 2-3 százalékkal. Vannak a már bevált „Vegyél hármat kettő áráért” típusú akciók is, ott is lehet „fogni” valamennyit.

A dublini Pénzügyminisztérium bejárata. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
A dublini Pénzügyminisztérium bejárata. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Michael McGrath pénzügyminiszter az állami RTÉ egyik reggeli adásában örvendetesnek nevezte a fejleményeket.

„Az elmúlt 18 hónapban durván fölmentek az élelmiszerárak. Most már látszik a fordulópont. Az emberek nagyon árérzékenyek, a lábukkal szavaznak, vagyis oda mennek, ahol olcsóbban vehetik meg az alapvető dolgokat.” - fejtegette.

Egyelőre nem tudni, hogy az áruházláncok egyéni beszállítói miként reagáltak, de nyilvánvalóan kénytelenek voltak elfogadni a csökkentett felvásárlási árakat, a láncok ugyanis aligha mondtak le a profitjukról, ezért biztosan lefaragtak ezekből az árakból. Az ír gazdaszövetség viszont már hevesen tiltakozott amiatt, hogy mind egyes nagyobb árcsökkentési hullám tovább apasztja az ő bizniszüket, ugyanis a termelési költségek növekedése nem állt meg, így az alacsonyabb átvételi árak már veszteségbe löknek sok gazdát, főleg a tejtermelőket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak!
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Agrár Veszélybe került a banán, a helyzet komoly
Buksza blog | 2023. október 16. 08:20
Elkeserítő következményei lehetnek annak, ha a banántermelő afrikai országok nem lépnek fel időben egy, a termésük pusztulásával fenyegető fertőző növénybetegséggel szemben.
Agrár Hszi Csin-ping példát mutatott Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2023. október 13. 09:25
Kínában gyorsuló ütemben csökkennek az élelmiszerárak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG