TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem működött a videodiplomácia, az EU pénzügyminiszterei nem tudtak megegyezni és elnapolták találkozójukat. Az európai indexek 1-2 százalékkal esnek, ám ezúttal a BUX mindegyik fontos papírja emelkedni tud. Növekvő forgalom mellett növekvő költségektől tartanak a befektetők a Tesco-nál.

Az EU pénzügyminiszerei nem tudtak megegyezni a koronavírus-válság elleni közös gazdasági intézkedésekről, a korona-kötvények forgalomba hozataláról. Az ülést elnapolták csütörtökre. Az RBB Info német rádió szerint ennek technikai okai is lehettek. Az online kapcsolatok biztonságát vagy egy esetleses megállapodás digitális aláírását még nem sikerült megbízhatóan, diplomáciai szinten megoldani. Új fogalmakkal kell megismerkednünk ma is, mint a videodiplomácia vagy a video-csúcstalálkozó.

De a nézeteltéréseket sem sikerült rendezni, mint ami Olaszország és Hollandia között alakult ki a koronavírus elleni harc finanszírozásáról. Egy hasonló csúcstalálkozó két hete már kudarcba fulladt – emlékeztet rá az Investing.com.

Az amerikai részvénypiac tegnap zárásra szerény, pár ezrelékes mínuszba süllyedt, és ma is hasonló süllyedést mutatnak a tengeren túli határidős indexek. Európában nagyobb, 1-2 százalékos délelőtt az esés. A BUX index, amely tegnap Európával szemben esett, ma azzal szemben emelkedik, 1,7 százalékkal. Az OTP 2,8, a Mol 1,6, a Richter 0,9 százalékkal drágul.

Megint két számjegyű Opus-ugrás

Harmadik napja száguld a kormányközeli Opus, 20+20 százalék után újabb 15 százalékkal megy fel, vélhetően a kormányzati mentőcsomagok hírére. A forint az MNB tegnap bejelentett intézkedés-sorozata nyomán ma is viszonylag erős, 358,70 az euró, hatvan fillérrel drágult az európai pénz. (Linkgyűjtemény a magyar csomagokról ebben a cikkben.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Márciusban a fogyasztói árak 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt – jelentette a KSH. Ezen belül az élelmiszerek 7,6 százalékkal drágultak, ehhez hasonlót jelzett a Privátbankár árkosár-felmérése is. (Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon) Itthon februári export-import adat is érkezett.

Vésztervek a Mol-nál

A Mol visszavonta az erre az évre szóló pénzügyi előrejelzéseit és törölte osztalékjavaslatát is. Felülvizsgálják a működési költségeket és közölték, hogy az “organikus beruházások” szintjét is visszavágják. Erre az évre eredetileg az osztalékfizetés növelését tervezték. “Végső soron valamennyi intézkedés a készpénzmegőrzésre irányul, és lehetővé teszi a Mol számára, hogy készpénz-semleges legyen, miközben működése folyamatosan zajlik” – írták.

Az olaj árfolyama egyébként a tegnapi nagyobb esés után ma stabil, a WTI közel három százalékkal emelkedik, a Brent kissé süllyed. (A különbség részben technikai, az egyik májusi, a másik júniusi határidő.) Az OPEC-országok és más termelők holnap folytatják az egyezkedést.

Tavaly hozta a terveket az AutoWallis

Rekordévet zárt az AutoWallis 2019-ben, a jó eredményekhez a vállalat mindhárom üzletága hozzájárult – közölte a társaság. A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a belföldi disztribúciós üzletág bővült, amit 19 százalékos növekedéssel az autóipari szolgáltatói üzletág követett. Konszolidált árbevétele 19 százalékkal 75,3 milliárd, EBITDA mutatója pedig 17 százalékkal, 2,982 millió forintra nőtt.

Ormosy Gábor, a csoport vezérigazgatója szerint a számok alátámasztják, hogy az AutoWallis a tavaly év elején meghatározott ötéves stratégiája mentén halad. Ebben azzal számolnak, hogy a 2018-as 65,5 milliárd forintos árbevételt 2024-re megduplázzák, és 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatói lesznek. Az eredmény az osztalékfizetést is lehetővé tenné, de a koronavírus miatti kiszámíthatatlanabb környezet miatt, a növekedés finanszírozása érdekében nem javasolnak osztalékfizetést.

Az igazgatók fizetését csökkentik először

Németországban a Lufthansa bezárja leányvállalatát, az olcsó jegyekkel versenyző Germanwingst. A TUI utazási iroda pedig milliárdos nagyságrendű állami segítséget kap. Az RBB Inforadio szerint a Germanwings tíz gépéből kilenc a földön vesztegel, a Lufthansa pedig maga is állami segítségre számít.

Bár a Tesla nemrég még jó eladási adatokat tett közzé, az alighanem már a múlté. A társaság most fizetés-csökkentésekről számolt be, sokakat pedig május 4-ig szabadságolt. Korábban a szerződéses munkaerő egy részét már elbocsátotta. Az alelnökök 30, az igazgatók húsz, az egyszerű alkalmazottak tíz százalékkal kevesebbet kapnak. A cég kaliforniai és nevadai gyárai állnak.

Jól megy a Tesco-nak

A brit Tesco 56 százalékkal növeli a kifizetett osztalék összegét az előző üzleti évhez képest, a krízis ellenére és sok más tőzsdei cégtől eltérően. Ez négy százalékos osztalékhozamot jelent a részvényárra vetítve. A 2019/20-as üzleti évben a cég 1,3 százalékkal 64,8 milliárd fontra növelte bevételeit. Az adózás előtti eredmény viszont 1,32 milliárdra süllyedt az előző évi 1,62 milliárdról – írta a Finanzen.net.

A cég profitál a járvány okozta kereslet-növekedésből, de költségei is emelkednek, emiatt erre az évre nem adott prognózist. A részvények esnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Friss
hírlevél