<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nem működött a videodiplomácia, az EU pénzügyminiszterei nem tudtak megegyezni és elnapolták találkozójukat. Az európai indexek 1-2 százalékkal esnek, ám ezúttal a BUX mindegyik fontos papírja emelkedni tud. Növekvő forgalom mellett növekvő költségektől tartanak a befektetők a Tesco-nál.

Az EU pénzügyminiszerei nem tudtak megegyezni a koronavírus-válság elleni közös gazdasági intézkedésekről, a korona-kötvények forgalomba hozataláról. Az ülést elnapolták csütörtökre. Az RBB Info német rádió szerint ennek technikai okai is lehettek. Az online kapcsolatok biztonságát vagy egy esetleses megállapodás digitális aláírását még nem sikerült megbízhatóan, diplomáciai szinten megoldani. Új fogalmakkal kell megismerkednünk ma is, mint a videodiplomácia vagy a video-csúcstalálkozó.

De a nézeteltéréseket sem sikerült rendezni, mint ami Olaszország és Hollandia között alakult ki a koronavírus elleni harc finanszírozásáról. Egy hasonló csúcstalálkozó két hete már kudarcba fulladt – emlékeztet rá az Investing.com.

Az amerikai részvénypiac tegnap zárásra szerény, pár ezrelékes mínuszba süllyedt, és ma is hasonló süllyedést mutatnak a tengeren túli határidős indexek. Európában nagyobb, 1-2 százalékos délelőtt az esés. A BUX index, amely tegnap Európával szemben esett, ma azzal szemben emelkedik, 1,7 százalékkal. Az OTP 2,8, a Mol 1,6, a Richter 0,9 százalékkal drágul.

Megint két számjegyű Opus-ugrás

Harmadik napja száguld a kormányközeli Opus, 20+20 százalék után újabb 15 százalékkal megy fel, vélhetően a kormányzati mentőcsomagok hírére. A forint az MNB tegnap bejelentett intézkedés-sorozata nyomán ma is viszonylag erős, 358,70 az euró, hatvan fillérrel drágult az európai pénz. (Linkgyűjtemény a magyar csomagokról ebben a cikkben.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Márciusban a fogyasztói árak 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt – jelentette a KSH. Ezen belül az élelmiszerek 7,6 százalékkal drágultak, ehhez hasonlót jelzett a Privátbankár árkosár-felmérése is. (Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon) Itthon februári export-import adat is érkezett.

Vésztervek a Mol-nál

A Mol visszavonta az erre az évre szóló pénzügyi előrejelzéseit és törölte osztalékjavaslatát is. Felülvizsgálják a működési költségeket és közölték, hogy az “organikus beruházások” szintjét is visszavágják. Erre az évre eredetileg az osztalékfizetés növelését tervezték. “Végső soron valamennyi intézkedés a készpénzmegőrzésre irányul, és lehetővé teszi a Mol számára, hogy készpénz-semleges legyen, miközben működése folyamatosan zajlik” – írták.

Az olaj árfolyama egyébként a tegnapi nagyobb esés után ma stabil, a WTI közel három százalékkal emelkedik, a Brent kissé süllyed. (A különbség részben technikai, az egyik májusi, a másik júniusi határidő.) Az OPEC-országok és más termelők holnap folytatják az egyezkedést.

Tavaly hozta a terveket az AutoWallis

Rekordévet zárt az AutoWallis 2019-ben, a jó eredményekhez a vállalat mindhárom üzletága hozzájárult – közölte a társaság. A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a belföldi disztribúciós üzletág bővült, amit 19 százalékos növekedéssel az autóipari szolgáltatói üzletág követett. Konszolidált árbevétele 19 százalékkal 75,3 milliárd, EBITDA mutatója pedig 17 százalékkal, 2,982 millió forintra nőtt.

Ormosy Gábor, a csoport vezérigazgatója szerint a számok alátámasztják, hogy az AutoWallis a tavaly év elején meghatározott ötéves stratégiája mentén halad. Ebben azzal számolnak, hogy a 2018-as 65,5 milliárd forintos árbevételt 2024-re megduplázzák, és 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatói lesznek. Az eredmény az osztalékfizetést is lehetővé tenné, de a koronavírus miatti kiszámíthatatlanabb környezet miatt, a növekedés finanszírozása érdekében nem javasolnak osztalékfizetést.

Az igazgatók fizetését csökkentik először

Németországban a Lufthansa bezárja leányvállalatát, az olcsó jegyekkel versenyző Germanwingst. A TUI utazási iroda pedig milliárdos nagyságrendű állami segítséget kap. Az RBB Inforadio szerint a Germanwings tíz gépéből kilenc a földön vesztegel, a Lufthansa pedig maga is állami segítségre számít.

Bár a Tesla nemrég még jó eladási adatokat tett közzé, az alighanem már a múlté. A társaság most fizetés-csökkentésekről számolt be, sokakat pedig május 4-ig szabadságolt. Korábban a szerződéses munkaerő egy részét már elbocsátotta. Az alelnökök 30, az igazgatók húsz, az egyszerű alkalmazottak tíz százalékkal kevesebbet kapnak. A cég kaliforniai és nevadai gyárai állnak.

Jól megy a Tesco-nak

A brit Tesco 56 százalékkal növeli a kifizetett osztalék összegét az előző üzleti évhez képest, a krízis ellenére és sok más tőzsdei cégtől eltérően. Ez négy százalékos osztalékhozamot jelent a részvényárra vetítve. A 2019/20-as üzleti évben a cég 1,3 százalékkal 64,8 milliárd fontra növelte bevételeit. Az adózás előtti eredmény viszont 1,32 milliárdra süllyedt az előző évi 1,62 milliárdról – írta a Finanzen.net.

A cég profitál a járvány okozta kereslet-növekedésből, de költségei is emelkednek, emiatt erre az évre nem adott prognózist. A részvények esnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A magyar milliárdosok száma meghaladta a kétezret
Hollós János | 2021. november 13. 11:00
AgroLink Zrt. néven új mezőgazdasági integrátor cég kezdte meg működését giga gazdasági háttérrel, Mészáros Lőrinccel, Takarékbankkal és rendkívül ambiciózus tervekkel. Vajon mit jelent ez a piacon, erről kérdeztük Raskó György, agrárközgazdászt, volt FM államtitkárt.
Agrár Varga Mihály: a német vállalatok rengeteg munkahelyet teremtettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 16:43
Egyre bővülő kapcsolatok, a gazdasági teljesítmény emelkedése jellemzik a magyar-német gazdasági együttműködést, amely egyaránt előnyös a magyar és a német gazdaság számára - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2021. évi Konjunktúrafórumán.
Agrár Tovább bonyolódik a milliárdos bebukás a műtrágya-piacon
Szakonyi Péter | 2021. november 10. 05:16
Immár kilenc végrehajtási eljárás folyik a Keleti Agrár Kft. ellen. A sokmilliárdos tartozást felhalmozó műtrágyakereskedő cég vezetője ugyanakkor továbbra is állítja: náluk minden rendben van. Ennek azonban szinte minden részinformáció ellentmond. Kérdés csak az, hogy ki fizeti, kártalanítja a károsultakat - ha egyáltalán ez megtörténik.
Agrár Megszavazta az amerikai képviselőház az infrastruktúrafejlesztési javaslatot
MTI | 2021. november 6. 08:37
Amerikai idő szerint péntek éjszaka megszavazta a törvényhozás alsóháza Joe Biden amerikai elnök infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatát, azonban a szociális csomagról továbbra sem döntött.
Agrár Romlottak az agrárium kilátásai
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:28
Ezt tükrözi vissza a Takarék AgrárTrend Index, amelynek 2021 harmadik negyedévi értéke az előzőhöz képest 0,7 ponttal, 31,4 pontra csökkent a 48 pontos skálán.
Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló