Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem működött a videodiplomácia, az EU pénzügyminiszterei nem tudtak megegyezni és elnapolták találkozójukat. Az európai indexek 1-2 százalékkal esnek, ám ezúttal a BUX mindegyik fontos papírja emelkedni tud. Növekvő forgalom mellett növekvő költségektől tartanak a befektetők a Tesco-nál.

Az EU pénzügyminiszerei nem tudtak megegyezni a koronavírus-válság elleni közös gazdasági intézkedésekről, a korona-kötvények forgalomba hozataláról. Az ülést elnapolták csütörtökre. Az RBB Info német rádió szerint ennek technikai okai is lehettek. Az online kapcsolatok biztonságát vagy egy esetleses megállapodás digitális aláírását még nem sikerült megbízhatóan, diplomáciai szinten megoldani. Új fogalmakkal kell megismerkednünk ma is, mint a videodiplomácia vagy a video-csúcstalálkozó.

De a nézeteltéréseket sem sikerült rendezni, mint ami Olaszország és Hollandia között alakult ki a koronavírus elleni harc finanszírozásáról. Egy hasonló csúcstalálkozó két hete már kudarcba fulladt – emlékeztet rá az Investing.com.

Az amerikai részvénypiac tegnap zárásra szerény, pár ezrelékes mínuszba süllyedt, és ma is hasonló süllyedést mutatnak a tengeren túli határidős indexek. Európában nagyobb, 1-2 százalékos délelőtt az esés. A BUX index, amely tegnap Európával szemben esett, ma azzal szemben emelkedik, 1,7 százalékkal. Az OTP 2,8, a Mol 1,6, a Richter 0,9 százalékkal drágul.

Megint két számjegyű Opus-ugrás

Harmadik napja száguld a kormányközeli Opus, 20+20 százalék után újabb 15 százalékkal megy fel, vélhetően a kormányzati mentőcsomagok hírére. A forint az MNB tegnap bejelentett intézkedés-sorozata nyomán ma is viszonylag erős, 358,70 az euró, hatvan fillérrel drágult az európai pénz. (Linkgyűjtemény a magyar csomagokról ebben a cikkben.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Márciusban a fogyasztói árak 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt – jelentette a KSH. Ezen belül az élelmiszerek 7,6 százalékkal drágultak, ehhez hasonlót jelzett a Privátbankár árkosár-felmérése is. (Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon) Itthon februári export-import adat is érkezett.

Vésztervek a Mol-nál

A Mol visszavonta az erre az évre szóló pénzügyi előrejelzéseit és törölte osztalékjavaslatát is. Felülvizsgálják a működési költségeket és közölték, hogy az “organikus beruházások” szintjét is visszavágják. Erre az évre eredetileg az osztalékfizetés növelését tervezték. “Végső soron valamennyi intézkedés a készpénzmegőrzésre irányul, és lehetővé teszi a Mol számára, hogy készpénz-semleges legyen, miközben működése folyamatosan zajlik” – írták.

Az olaj árfolyama egyébként a tegnapi nagyobb esés után ma stabil, a WTI közel három százalékkal emelkedik, a Brent kissé süllyed. (A különbség részben technikai, az egyik májusi, a másik júniusi határidő.) Az OPEC-országok és más termelők holnap folytatják az egyezkedést.

Tavaly hozta a terveket az AutoWallis

Rekordévet zárt az AutoWallis 2019-ben, a jó eredményekhez a vállalat mindhárom üzletága hozzájárult – közölte a társaság. A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a belföldi disztribúciós üzletág bővült, amit 19 százalékos növekedéssel az autóipari szolgáltatói üzletág követett. Konszolidált árbevétele 19 százalékkal 75,3 milliárd, EBITDA mutatója pedig 17 százalékkal, 2,982 millió forintra nőtt.

Ormosy Gábor, a csoport vezérigazgatója szerint a számok alátámasztják, hogy az AutoWallis a tavaly év elején meghatározott ötéves stratégiája mentén halad. Ebben azzal számolnak, hogy a 2018-as 65,5 milliárd forintos árbevételt 2024-re megduplázzák, és 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatói lesznek. Az eredmény az osztalékfizetést is lehetővé tenné, de a koronavírus miatti kiszámíthatatlanabb környezet miatt, a növekedés finanszírozása érdekében nem javasolnak osztalékfizetést.

Az igazgatók fizetését csökkentik először

Németországban a Lufthansa bezárja leányvállalatát, az olcsó jegyekkel versenyző Germanwingst. A TUI utazási iroda pedig milliárdos nagyságrendű állami segítséget kap. Az RBB Inforadio szerint a Germanwings tíz gépéből kilenc a földön vesztegel, a Lufthansa pedig maga is állami segítségre számít.

Bár a Tesla nemrég még jó eladási adatokat tett közzé, az alighanem már a múlté. A társaság most fizetés-csökkentésekről számolt be, sokakat pedig május 4-ig szabadságolt. Korábban a szerződéses munkaerő egy részét már elbocsátotta. Az alelnökök 30, az igazgatók húsz, az egyszerű alkalmazottak tíz százalékkal kevesebbet kapnak. A cég kaliforniai és nevadai gyárai állnak.

Jól megy a Tesco-nak

A brit Tesco 56 százalékkal növeli a kifizetett osztalék összegét az előző üzleti évhez képest, a krízis ellenére és sok más tőzsdei cégtől eltérően. Ez négy százalékos osztalékhozamot jelent a részvényárra vetítve. A 2019/20-as üzleti évben a cég 1,3 százalékkal 64,8 milliárd fontra növelte bevételeit. Az adózás előtti eredmény viszont 1,32 milliárdra süllyedt az előző évi 1,62 milliárdról – írta a Finanzen.net.

A cég profitál a járvány okozta kereslet-növekedésből, de költségei is emelkednek, emiatt erre az évre nem adott prognózist. A részvények esnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Súlyosbodik az élelmiszerválság az arab világban
Káncz Csaba | 2021. április 13. 14:44
Mik a főbb okai az arab államokban tapasztalható egyre súlyosabb élelmiszer-bizonytalanságnak?  A klímaváltozás és a környezeti leromlás is kihatnak az emelkedő élelmiszerárakra és a konfliktusok növekvő számára. Káncz Csaba jegyzete.  
Agrár Azt javasolják a kormánynak, kezdjenek oltani a stadionokban - regisztráció nélkül
MTI | 2021. április 10. 15:56
Ellenzéki pártok és a főpolgármester is azt javasolja a kormánynak, hogy törölje el a koronavírus elleni oltásokra szóló regisztrációt a lakosság minél gyorsabb és szélesebb körű beoltása érdekében.
Agrár Nagyot ment tavaly a takarmányexport
MTI | 2021. április 3. 13:05
Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el - a gabonák után - a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
Agrár Bige László állítja: terhelő dokumentumai is vannak
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 08:29
Interjút adott a Partizánnak Bige László, házi őrizetben lévő milliárdos, akit 112 milliárd forintos vagyonával a 10. leggazdagabb magyarnak tartottak 2020-ban. Ebben utalt rá, hogy terhelő információi is vannak.
Agrár Rekordösszegű kárenyhítő juttatást kapnak a gazdák
MTI | 2021. március 26. 13:36
A Magyar Államkincstár március 26-án megkezdi a 2020-as kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után a kárenyhítő juttatások kifizetését, így az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter pénteken.
Agrár Százmilliós földvagyont halmoztak fel a legnagyobb földbirtokos képviselők Magyarországon
Mester Nándor | 2021. március 22. 05:34
Megint jó évet zártak a parlamentben ülő kisbirtokosok. A kormánypárti veteránok közül néhányan 100 hektár fölé tornászták szántóik méretét és egyikük sem szeretne túladni ezeken, mint ahogy valószínűleg megművelni sem. Hasonló szándékai vannak az ellenzékieknek is. Egy most nyilvánosságra került szakanyag szerint az értéknövekedés évek óta tart, csak egy kicsit lassabb lett az elmúlt években. Kényelmesebb bérbeadni a földeket, elég jó árat lehet felszámítani. 
Agrár Összeütközött két járvány, közel 6 százalékkal csökkent tavaly a húsiparunk teljesítménye
MTI | 2021. március 18. 14:43
A madárinfluenza a és a koronavírus hatásai húzták le együtt az ágazatot.
Agrár Földrengésszerű változást hozhat a földpiacon az osztatlan közös tulajdon felszámolása
Mester Nándor | 2021. március 15. 18:55
Évtizedek óta nem tapasztalt erős kilengésekre számíthatunk a hazai földpiacon a nem régen életbe lépett új törvény hatására – véli több szakember is. Az egyik cég szerint a koronavírus járvány nyomán újabb kényszereladások is lehetnek, akár tömegesen is.  
Agrár Hirtelen mindenki vásárolni indult – járvány idején ez tényleg jó ötlet
Privátbankár.hu | 2021. március 6. 15:34
Számos áruházat és bevásárlóközpontot megrohamoztak az emberek, és a kéthetes boltzár előtt még szeretnének néhány dolgot beszerezni. A dolog egyrészt érthető, ám ha a járványügyi oldalát nézzük a kérdésnek, akkor aligha lehet racionálisnak nevezni a vásárlók döntését.
Agrár Száz napnak elégnek kell lennie az új oltóanyagok kifejlesztésére
MTI | 2021. február 19. 06:53
Gyors csapásmérésre alkalmassá gyúrná a globális járványügyi intézményrendszert Boris Johnson brit kormányfő.
hírlevél
depositphotos