BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 8. 11:02

Nem működött a videodiplomácia, az EU pénzügyminiszterei nem tudtak megegyezni és elnapolták találkozójukat. Az európai indexek 1-2 százalékkal esnek, ám ezúttal a BUX mindegyik fontos papírja emelkedni tud. Növekvő forgalom mellett növekvő költségektől tartanak a befektetők a Tesco-nál.

Az EU pénzügyminiszerei nem tudtak megegyezni a koronavírus-válság elleni közös gazdasági intézkedésekről, a korona-kötvények forgalomba hozataláról. Az ülést elnapolták csütörtökre. Az RBB Info német rádió szerint ennek technikai okai is lehettek. Az online kapcsolatok biztonságát vagy egy esetleses megállapodás digitális aláírását még nem sikerült megbízhatóan, diplomáciai szinten megoldani. Új fogalmakkal kell megismerkednünk ma is, mint a videodiplomácia vagy a video-csúcstalálkozó.

De a nézeteltéréseket sem sikerült rendezni, mint ami Olaszország és Hollandia között alakult ki a koronavírus elleni harc finanszírozásáról. Egy hasonló csúcstalálkozó két hete már kudarcba fulladt – emlékeztet rá az Investing.com.

Az amerikai részvénypiac tegnap zárásra szerény, pár ezrelékes mínuszba süllyedt, és ma is hasonló süllyedést mutatnak a tengeren túli határidős indexek. Európában nagyobb, 1-2 százalékos délelőtt az esés. A BUX index, amely tegnap Európával szemben esett, ma azzal szemben emelkedik, 1,7 százalékkal. Az OTP 2,8, a Mol 1,6, a Richter 0,9 százalékkal drágul.

Megint két számjegyű Opus-ugrás

Harmadik napja száguld a kormányközeli Opus, 20+20 százalék után újabb 15 százalékkal megy fel, vélhetően a kormányzati mentőcsomagok hírére. A forint az MNB tegnap bejelentett intézkedés-sorozata nyomán ma is viszonylag erős, 358,70 az euró, hatvan fillérrel drágult az európai pénz. (Linkgyűjtemény a magyar csomagokról ebben a cikkben.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Márciusban a fogyasztói árak 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt – jelentette a KSH. Ezen belül az élelmiszerek 7,6 százalékkal drágultak, ehhez hasonlót jelzett a Privátbankár árkosár-felmérése is. (Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon) Itthon februári export-import adat is érkezett.

Vésztervek a Mol-nál

A Mol visszavonta az erre az évre szóló pénzügyi előrejelzéseit és törölte osztalékjavaslatát is. Felülvizsgálják a működési költségeket és közölték, hogy az “organikus beruházások” szintjét is visszavágják. Erre az évre eredetileg az osztalékfizetés növelését tervezték. “Végső soron valamennyi intézkedés a készpénzmegőrzésre irányul, és lehetővé teszi a Mol számára, hogy készpénz-semleges legyen, miközben működése folyamatosan zajlik” – írták.

Az olaj árfolyama egyébként a tegnapi nagyobb esés után ma stabil, a WTI közel három százalékkal emelkedik, a Brent kissé süllyed. (A különbség részben technikai, az egyik májusi, a másik júniusi határidő.) Az OPEC-országok és más termelők holnap folytatják az egyezkedést.

Tavaly hozta a terveket az AutoWallis

Rekordévet zárt az AutoWallis 2019-ben, a jó eredményekhez a vállalat mindhárom üzletága hozzájárult – közölte a társaság. A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a belföldi disztribúciós üzletág bővült, amit 19 százalékos növekedéssel az autóipari szolgáltatói üzletág követett. Konszolidált árbevétele 19 százalékkal 75,3 milliárd, EBITDA mutatója pedig 17 százalékkal, 2,982 millió forintra nőtt.

Ormosy Gábor, a csoport vezérigazgatója szerint a számok alátámasztják, hogy az AutoWallis a tavaly év elején meghatározott ötéves stratégiája mentén halad. Ebben azzal számolnak, hogy a 2018-as 65,5 milliárd forintos árbevételt 2024-re megduplázzák, és 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatói lesznek. Az eredmény az osztalékfizetést is lehetővé tenné, de a koronavírus miatti kiszámíthatatlanabb környezet miatt, a növekedés finanszírozása érdekében nem javasolnak osztalékfizetést.

Az igazgatók fizetését csökkentik először

Németországban a Lufthansa bezárja leányvállalatát, az olcsó jegyekkel versenyző Germanwingst. A TUI utazási iroda pedig milliárdos nagyságrendű állami segítséget kap. Az RBB Inforadio szerint a Germanwings tíz gépéből kilenc a földön vesztegel, a Lufthansa pedig maga is állami segítségre számít.

Bár a Tesla nemrég még jó eladási adatokat tett közzé, az alighanem már a múlté. A társaság most fizetés-csökkentésekről számolt be, sokakat pedig május 4-ig szabadságolt. Korábban a szerződéses munkaerő egy részét már elbocsátotta. Az alelnökök 30, az igazgatók húsz, az egyszerű alkalmazottak tíz százalékkal kevesebbet kapnak. A cég kaliforniai és nevadai gyárai állnak.

Jól megy a Tesco-nak

A brit Tesco 56 százalékkal növeli a kifizetett osztalék összegét az előző üzleti évhez képest, a krízis ellenére és sok más tőzsdei cégtől eltérően. Ez négy százalékos osztalékhozamot jelent a részvényárra vetítve. A 2019/20-as üzleti évben a cég 1,3 százalékkal 64,8 milliárd fontra növelte bevételeit. Az adózás előtti eredmény viszont 1,32 milliárdra süllyedt az előző évi 1,62 milliárdról – írta a Finanzen.net.

A cég profitál a járvány okozta kereslet-növekedésből, de költségei is emelkednek, emiatt erre az évre nem adott prognózist. A részvények esnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Agrár Lassan újraindul az európai légiközlekedés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 28. 21:46
Újraindul a spanyol Iberia légitársaság több európai járata is júliusban, a Lufthansa Group pedig bővíti a kínálatát, Budapestre is több járatot indít júniusban, de a fapados óriás is startra kész.
Agrár Ma reggelre 509-re emelkedett a koronavírusban elhunytak száma
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 07:06
De jó hír, hogy tovább csökken az aktív fertőzöttek tábora.
Agrár Dávid Tamás: alkalmazott volt, most megkerülhetetlen piaci szereplő
Márkázott tartalom | 2020. május 22. 10:05
A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben. A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben.
Agrár Barack Obama utódjáról: kaotikus katasztrófa a járvány kezelése
MTI | 2020. május 17. 13:46
 Bírálta a Fehér Házat a koronavírus-járvány kezeléséért Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke helyi idő szerint szombaton a Történelmi Fekete Főiskolák és Egyetemek (HBCU) végzőseinek elmondott beszédében, valamint felhívta a figyelmet a rasszizmus veszélyére is.
Agrár Koronavírus: kisiklott a magyar gazdaság lokomotívja is
Privátbankár.hu | 2020. május 15. 09:01
A magyar gazdaság az elmúlt két évben feszített tempóban bővül. Eddig lokomotívként vágtatott, most viszont a koronavírus miatt kisiklott. Az első negyedéves adat így is 2,2 százalékos bővülést mutatott, ami meghaladta az elemzői várakozásokat.
Agrár A búza sem ússza meg a nagy tavaszi szárazságot
MTI | 2020. május 14. 07:46
Legfeljebb közepes lesz az idei termés a magyar gazdák várakozása szerint.
Agrár Eljött a bitcoin nagy napja, újra 350 felett ez euró
Eidenpenz József | 2020. május 11. 18:49
Reggel azt mondták, a mozgási korlátozások fokozatos oldása miatt emelkednek a tőzsdeindexek. Délután pedig azt, hogy emiatt esnek. Valójában nem volt ma markáns irány, enyhe esés volt jellemző Európában, az S&P 500 süllyed, a Nasdaq viszont emelkedik. Az olaj ára is lejjebb ment, egy nagy amerikai palagáz– és palaolaj-cég a csőd szélén tántorog. A BUX szerény pluszban tudott maradni, a forint viszont gyengült.
Agrár Száguldanak a részvénypiacok, de érdemes észen lenni!
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 15:37
Bár a koronavírus-járvány mély recessziót eredményez, mégis úgy tűnik az elmúlt hetek alapján, hogy ezt mellékes tényezőnek tekintik a piaci szereplők. A márciusi zuhanások eredményeként az amerikai S&P 500 és a frankfurti DAX részvényindex 30-40 százalékot esett, azóta pedig a veszteség felét ledolgozták.
Agrár Nincs több uniós támogatás a hagyományos karácsonyfa-termesztésre
MTI | 2020. május 7. 13:01
Már csak a földlabdás, élő fák után vehető igénybe támogatás. A kormány viszont a hazai termelők érdekében új támogatási konstrukción dolgozik.
Agrár Megnyitják a magyar határokat a vendégmunkások előtt
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 07:24
Mivel elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni a mezőgazdasági munkákat, a kormány most külföldi vendégmunkások beengedésével igyekszik megoldani az agrárium legégetőbb problémáját.
hírlevél