<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nem működött a videodiplomácia, az EU pénzügyminiszterei nem tudtak megegyezni és elnapolták találkozójukat. Az európai indexek 1-2 százalékkal esnek, ám ezúttal a BUX mindegyik fontos papírja emelkedni tud. Növekvő forgalom mellett növekvő költségektől tartanak a befektetők a Tesco-nál.

Az EU pénzügyminiszerei nem tudtak megegyezni a koronavírus-válság elleni közös gazdasági intézkedésekről, a korona-kötvények forgalomba hozataláról. Az ülést elnapolták csütörtökre. Az RBB Info német rádió szerint ennek technikai okai is lehettek. Az online kapcsolatok biztonságát vagy egy esetleses megállapodás digitális aláírását még nem sikerült megbízhatóan, diplomáciai szinten megoldani. Új fogalmakkal kell megismerkednünk ma is, mint a videodiplomácia vagy a video-csúcstalálkozó.

De a nézeteltéréseket sem sikerült rendezni, mint ami Olaszország és Hollandia között alakult ki a koronavírus elleni harc finanszírozásáról. Egy hasonló csúcstalálkozó két hete már kudarcba fulladt – emlékeztet rá az Investing.com.

Az amerikai részvénypiac tegnap zárásra szerény, pár ezrelékes mínuszba süllyedt, és ma is hasonló süllyedést mutatnak a tengeren túli határidős indexek. Európában nagyobb, 1-2 százalékos délelőtt az esés. A BUX index, amely tegnap Európával szemben esett, ma azzal szemben emelkedik, 1,7 százalékkal. Az OTP 2,8, a Mol 1,6, a Richter 0,9 százalékkal drágul.

Megint két számjegyű Opus-ugrás

Harmadik napja száguld a kormányközeli Opus, 20+20 százalék után újabb 15 százalékkal megy fel, vélhetően a kormányzati mentőcsomagok hírére. A forint az MNB tegnap bejelentett intézkedés-sorozata nyomán ma is viszonylag erős, 358,70 az euró, hatvan fillérrel drágult az európai pénz. (Linkgyűjtemény a magyar csomagokról ebben a cikkben.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Márciusban a fogyasztói árak 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt – jelentette a KSH. Ezen belül az élelmiszerek 7,6 százalékkal drágultak, ehhez hasonlót jelzett a Privátbankár árkosár-felmérése is. (Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon) Itthon februári export-import adat is érkezett.

Vésztervek a Mol-nál

A Mol visszavonta az erre az évre szóló pénzügyi előrejelzéseit és törölte osztalékjavaslatát is. Felülvizsgálják a működési költségeket és közölték, hogy az “organikus beruházások” szintjét is visszavágják. Erre az évre eredetileg az osztalékfizetés növelését tervezték. “Végső soron valamennyi intézkedés a készpénzmegőrzésre irányul, és lehetővé teszi a Mol számára, hogy készpénz-semleges legyen, miközben működése folyamatosan zajlik” – írták.

Az olaj árfolyama egyébként a tegnapi nagyobb esés után ma stabil, a WTI közel három százalékkal emelkedik, a Brent kissé süllyed. (A különbség részben technikai, az egyik májusi, a másik júniusi határidő.) Az OPEC-országok és más termelők holnap folytatják az egyezkedést.

Tavaly hozta a terveket az AutoWallis

Rekordévet zárt az AutoWallis 2019-ben, a jó eredményekhez a vállalat mindhárom üzletága hozzájárult – közölte a társaság. A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a belföldi disztribúciós üzletág bővült, amit 19 százalékos növekedéssel az autóipari szolgáltatói üzletág követett. Konszolidált árbevétele 19 százalékkal 75,3 milliárd, EBITDA mutatója pedig 17 százalékkal, 2,982 millió forintra nőtt.

Ormosy Gábor, a csoport vezérigazgatója szerint a számok alátámasztják, hogy az AutoWallis a tavaly év elején meghatározott ötéves stratégiája mentén halad. Ebben azzal számolnak, hogy a 2018-as 65,5 milliárd forintos árbevételt 2024-re megduplázzák, és 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatói lesznek. Az eredmény az osztalékfizetést is lehetővé tenné, de a koronavírus miatti kiszámíthatatlanabb környezet miatt, a növekedés finanszírozása érdekében nem javasolnak osztalékfizetést.

Az igazgatók fizetését csökkentik először

Németországban a Lufthansa bezárja leányvállalatát, az olcsó jegyekkel versenyző Germanwingst. A TUI utazási iroda pedig milliárdos nagyságrendű állami segítséget kap. Az RBB Inforadio szerint a Germanwings tíz gépéből kilenc a földön vesztegel, a Lufthansa pedig maga is állami segítségre számít.

Bár a Tesla nemrég még jó eladási adatokat tett közzé, az alighanem már a múlté. A társaság most fizetés-csökkentésekről számolt be, sokakat pedig május 4-ig szabadságolt. Korábban a szerződéses munkaerő egy részét már elbocsátotta. Az alelnökök 30, az igazgatók húsz, az egyszerű alkalmazottak tíz százalékkal kevesebbet kapnak. A cég kaliforniai és nevadai gyárai állnak.

Jól megy a Tesco-nak

A brit Tesco 56 százalékkal növeli a kifizetett osztalék összegét az előző üzleti évhez képest, a krízis ellenére és sok más tőzsdei cégtől eltérően. Ez négy százalékos osztalékhozamot jelent a részvényárra vetítve. A 2019/20-as üzleti évben a cég 1,3 százalékkal 64,8 milliárd fontra növelte bevételeit. Az adózás előtti eredmény viszont 1,32 milliárdra süllyedt az előző évi 1,62 milliárdról – írta a Finanzen.net.

A cég profitál a járvány okozta kereslet-növekedésből, de költségei is emelkednek, emiatt erre az évre nem adott prognózist. A részvények esnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
Agrár Az aszály miatt az apróbb vetőmagokat is kénytelen volt engedélyezni a minisztérium
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 09:55
A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.
Agrár Újabb csapás a gabonafronton
Privátbankár.hu | 2022. július 31. 17:21
Összedőlt a bejrúti kikötő a 2020 nyarán történt robbanásban megsérült gabonatározóinak egy része vasárnap.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG