8p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.

A tavalyi év rendkívüli volt általában véve a befektetések világában is, az ingatlanpiaci befektetőknek azonban talán még a többieknél is nagyobb fejtörést okozott a pandémia. A Klasszis 2021 díjátadón a Legjobb Ingatlanalap kategóriában az első helyet a Raiffeisen alapja szerezte meg – mi kellett ahhoz, hogy egy ingatlanalap jól tudja zárni az évet?

Simon Péter: Októberben érkeztem az alapkezelőhöz, de azt azonnal felmértem: az ingatlanos csapatunk egy nagyon erős csapat. A vírus által teremtett nehéz helyzetet profi módon kezelték: nem engedték el a bérlők kezét, aminek köszönhetően a portfólión belül gyakorlatilag minimális kintlévőségekkel zártuk az évet, a bérlőink körében a fizetési fegyelmet teljes egészében fenn tudták tartani az ingatlanportfóliót kezelő csapat tagjai. Mindenben támogatták a bérlőket, legyen szó akár a járványkezelési intézkedésekkel kapcsolatos tanácsadásról, akár a bérleti díjak újratárgyalásáról, átütemezéséről. A nagyon aktív bérlői menedzsment hozzásegítette az alapot ahhoz, hogy a pandémia ellenére is nagyon jól alakuljon a bérletidíj-bevétel.

Simon Péter, a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójaSimon Péter, a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatója

Hogyan alakult a portfólióban lévő ingatlanok értékeltsége?

Simon Péter: Amint a járvány begyűrűzött, megtörtént az ingatlanok értékének felmérése, ahol pedig az értékbecslők ezt indokoltnak látták, átértékelték az állományt. A járvány elején a nagyfokú bizonytalanság miatt csak leértékelésről lehetett szó, tavaly márciusban a kereskedelmi ingatlanok jelentős leértékelést szenvedtek el, ezt követően azonban a második és harmadik hullámban az ingatlanok értéke már nem csökkent, sőt tavaly április után a portfólió értéke emelkedni kezdett, év végéig a márciusi leértékelés fele már vissza is jött. Az idei évben pedig csekély mértékben ugyan, de folytatódott az értéknövekedés. Az ingatlanállományunk emellett jól diverzifikált, ami ilyen helyzetben rendkívül fontos.

Gyetvai Károly: Az alap teljesítménye szempontjából az is fontos, hogy a járvány elején sikerült elejét vennünk a pánikeladásoknak. A befektetőink felé ugyanis sikerrel tudtuk azt kommunikálni, hogy kezeljük a rendkívüli helyzetet; az érdekünk az, hogy egyben tartsuk a bérlői állományt és biztosítsuk a folyamatos bérletidíj-bevételt. Tavaly március tájékán ugyan láttunk visszaváltásokat az alapból, de nem volt pánikreakció, amiben a bankáraink, forgalmazóink is nagy szerepet játszottak és a befektetők is partnerként viselkedtek. Aztán ahogy a részvénypiacokon fordult a hangulat, úgy állt meg a kiáramlás az ingatlanalapból, és indult meg helyette a vagyon beáramlása, ami mind a mai napig tart.

Gyetvai Károly, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés-támogatója.Gyetvai Károly, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés-támogatója.

Az ingatlanok értékeltsége elérte már a válság előtti szinteket?

Simon Péter: Az ingatlanok értéke már emelkedik, a kérdés persze az, hogy meddig fog ez tartani. A gazdaságélénkítő intézkedések nagyon sok pénzt öntenek a reálgazdaságba – közben a vásárlók visszatérnek a plázákba, a helyzet folyamatosan stabilizálódik. Ilyen folyamatok mellett általánosságban az ingatlan-értékeltségek 2021 végére visszaállhatnak arra a szintre, amelyen a járvány előtt álltak.

A háztartások pénzügyi vagyona 2020-ban több mint 12 százalékkal gyarapodott, s a tavalyi év végére történelmi csúcsra emelkedett. A friss megtakarítások háromötöde bankbetétekbe vagy készpénzbe vándorolt – hogyan lehet ezeket a pénzeket a befektetési alapokba csatornázni?

Simon Péter: A hazai befektetési alapok vagyona általában és a Raiffeisen Alapkezelőnél is növekszik, ezek a megtakarítások tehát folyamatosan áramlanak be a befalap-szektorba is. Tény azonban, hogy a teljes megtakarítási állomány nő, igyekszünk egyre nagyobb szeletet kihasítani belőle azzal, hogy felhívjuk az ügyfelek figyelmét a bankbetétek és állampapírok mellett a részvény, ingatlan, nyersanyag és egyéb befektetések szerepére, illetve az ezek egyvelegét nyújtó, aktívan kezelt vegyes alapok fontosságára.

Gyetvai Károly: A visszatekintő hozamaink nagyon jók, versenyképesek az állampapírokkal, jól teljesítő termékeket tudunk kínálni az ügyfeleknek. Hogy erre rásegítsünk, az idén a rendszeres befektetések mellett tettük le a voksunkat. Úgy látjuk, hogy a rendszeres befektetési programunkra jelenleg van fogékonyság is: a bizonytalan helyzetben mindenkiben ott van az igény arra, hogy megtakarítást képezzen, amit most az elérhető hozamok is támogatnak.

Kiknek érdemes a rendszeres megtakarítási programba belevágni? Mekkora összeget érdemes havonta befektetési alapba tenni?

Simon Péter: A minimumösszeg havonta 5 ezer forint, már ennyi elég a programban való részvételhez – felső határa pedig nincs a rendszeres megtakarításnak. A program rugalmasan alakítható, az ügyfelek választhatják meg, mekkora kockázati szintet hajlandóak vállalni.

Gyetvai Károly: Az értékesítőktől, bankfiókokból gyakran azt a visszajelzést kapjuk, hogy az ügyfelek azért nem vágnak bele egy befektetésbe, mert úgy érzik, nincs ilyesmire pénzük – ezt csak a vagyonosok kiváltságának érzik, nem pedig azokénak, akik hónapról hónapra élnek a jövedelmükből. A rendszeres megtakarítási program azonban valamennyi ügyfelünknek megoldást jelent: havi 5 ezer forintos befektetéssel is elérhetővé teszi ugyanazt a szolgáltatást, mint amit az 5 milliárdos ügyfél kap. Ugyanazt a komplex befektetési portfóliót kínáljuk nekik, amit Budapesten és Bécsben kezelnek a legjobb szakembereink, nincs különbség a diverzifikáltság, az eszközportfólió vagy a hozampotenciál terén sem.

A rendszeres megtakarítási program mellett mi lehet még vonzó idén a kisbefektetőknek?

Gyetvai Károly: A Klasszis-díjak közül rendszerint sikerül elhódítanunk a legjobb ingatlanalapnak járó díjat, így messziről nézve úgy tűnhet, hogy ez a fő specialitásunk – pedig erősek vagyunk az értékpapír-alapok terén is, idén a tőkebeáramlás nagyobb része már ezekben realizálódott. A bécsi hátországnak köszönhetően az ESG-befektetések (Environmental, Social and Governance - környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási szemléletű befektetések – a szerk.) területén nagyot tudtunk előre lépni: még a Covid első hulláma előtt indítottunk egy fenntartható vegyes alapot, ami óriási siker lett, mostanra 10 milliárd forint fölé emelkedett az ebben kezelt vagyon. Idén még két ilyen alappal bővítjük a kínálatunkat: júniusban és decemberben érkeznek ezek a piacra.

Simon Péter: Ez a törekvés ráadásul az egész csoport szintjén erős, a mögöttünk álló osztrák anyavállalat részéről is komoly az elköteleződés a fenntarthatóság irányába, így ezen a téren jó esélyünk van arra, hogy a hazai élmezőnybe kerüljünk.

Miért választják a magyar befektetők az ESG-alapokat? Azért, mert ez egy felfutóban lévő termékkör, ezért magasabb hozamot remélnek tőle, vagy számít ennek az etikai vonatkozása is az ügyfeleknek?

Gyetvai Károly: Látunk mindkét megközelítésre példát. A privátbanki ügyfélkörünkben vannak olyanok, akik évek óta már csak olyan befektetési célt választanak, amellyel valamilyen értéket is tudnak teremteni, mások viszont valóban a kialakult trendet szeretnék meglovagolni. Az értékesítőinknek értelemszerűen könnyebb dolguk van, amikor az ESG-termékeket kell az ügyfelek figyelmébe ajánlani: a klímaváltozás, a környezetvédelem, a társadalmi felelősség mindenki által jól érthető és ismert cél, ráadásul ezek a befektetések jól teljesítenek, sőt: rendre felülteljesítik a velük egy ligába tartozó alapokat. Mostanra egyértelművé vált, hogy a fenntartható befektetések nem járnak hozamáldozattal - nem kell a saját pénztárcánk ellenségévé válnunk ahhoz, hogy a bolygónak is jót tegyünk. Ezek a befektetések lehetővé teszik, hogy a kisemberek is bekapcsolódhassanak a „globális jótettbe”.

Az ESG-nek csak egy szeletét adják a környezeti szempontok – milyen cégekbe fektetnek ezek az alapok?

Gyetvai Károly: A befektetési alapok alapvetően úgy működnek, hogy az elemzők hozzák a befektetési ötleteket, a portfóliómenedzserek pedig eldöntik, hogy ezek az adott alapba, hozam és kockázati dimenzióba beleillenek vagy nem. Az ESG-gondolkodás annyiban több, hogy a beérkező ötletek már átmentek egyfajta fenntarthatósági szűrőn. A fenntarthatóság valóban nem csak a környezetvédelmet jelenti, a társadalmi felelősségvállalás, a felelős vállalatirányítás is ide tartozik – így természetesen nem csak klímavédelemben jeleskedő cégek szerepelnek a palettán. Olyan vállalat is bekerülhet a kínálatba, amely adott esetben egy, a környezetet jobban terhelő szektorban működik, de a többi ESG-szempontból nézve viszont sokat tesz le az asztalra. Jelenleg például a portfoliót az IT, a gyógyszergyártásban és egyéb ipari ágazatokban érdekelt vállalatok dominálják. Ez a befektetési univerzum ráadásul folyamatosan bővül, így ma már 2000-2500 cég közül tudnak választani a menedzserek, lehetővé téve egy jól diverzifikált portfólió megalkotását.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16315 16205 16570 -1,12% 0 0 4 081 790 380 Ft 2021-06-22 17:05:35
MOL 2378 2350 2388 +1,62% 0 0 2 256 258 036 Ft 2021-06-22 17:11:38
MTELEKOM 425 421 426 +0,12% 0 0 99 752 867 Ft 2021-06-22 17:05:06
RICHTER 8205 8180 8370 -1,14% 0 0 1 167 125 565 Ft 2021-06-22 17:06:37
OPUS 247 246 252 -1,40% 0 0 27 070 427 Ft 2021-06-22 17:05:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Befalap Tavaly jó volt felülni a trendre, idén érdemes a lemaradókra vadászni – Amundi Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 13:20
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül az Amundi Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el. A cég befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Érdemes idén is számolni a részvényalapokkal, abszolút hozamú alapokkal – Generali Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 12:06
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül a Generali Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el, Munkácsi Dávid pedig Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere lett. A cég befektetési területének vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Friss
hírlevél
depositphotos