10p
A régi rossz tapasztalatok miatt a magyar kisbefektetők számára méginkább felértékelődött a biztonság fogalma - mind a szolgáltatók, mind pedig a befektetési lehetőségek kiválasztásánál ez az elsődleges szempont. A befektetői környezet nagyot változott, nincs biztos nyereség - változott a megtakarítások szerkezete, szépen bővül a befalapok vagyona, de rengeteg pénz áramlik ki az ingatlanpiacra is. Interjú Schuszter Péterrel, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója

Privátbankár.hu: Az utóbbi időben alaposan megváltozott a befektetői környezet: nincsenek kamatok, a kockázatmentes hozam a padlóra került – hogyan alkalmazkodnak ehhez a kisbefektetők? Hajlandóak nagyobb kockázatokat vállalni?

Schuszter Péter: Az elmúlt években a kisbefektetők sok helyen, sokszor megégették magukat: irreálisan magas hozamokat ígértek nekik kockázatmentesen, amelyekről persze később kiderült, hogy korántsem voltak azok. Ennek megfelelően a kisbefektetők ma sokkal inkább a biztonságot keresik, mintsem a kockázatot.

PB: Ez miben nyilvánul meg?

SP: Ezt két irányból is lehet látni: egyrészt abból, hogy milyen instrumentumot választanak, másrészt abból, hogy milyen szolgáltatóra bízzák rá a pénzüket.

A termékeket illetően Magyarországon egyébként is ritka a kockázatos befektetés a kisbefektetőknél, nem igazán jellemző, hogy közvetlenül részvényeket vagy részvényalapokat vásárolnak. Ez az alacsony kamatkörnyezet hatására sem igazán változott, de az azért tény: jellemzően ma már nem bankbetétben tartják az emberek a pénzüket. Ehelyett olyan befektetési alapokat igyekeznek választani, amelyek képesek magasabb hozamot előállítani, de mégsem annyira kockázatosak, mint az említett részvénybefektetések. Három ilyen jellemző alapcsalád van: az abszolút hozamú alapok, a vegyes alapok és az ingatlanalapok családja. Persze ezeknek az alapoknak is megvannak a maguk kockázatai, de ezeket egyelőre nem feltétlenül látják a kisbefektetők.

Ami pedig a szolgáltatókat illeti: a biztonságot a komoly háttérrel, nagy tőkével rendelkező szolgáltatóknál keresik az ügyfelek. Ma sokkal jobban elviselik az alacsony hozamot, mint annak kockázatát, hogy a szolgáltatójuk esetleg csődbe megy. A kiszámíthatóság és a megbízhatóság fontosabb, mint mondjuk a 7-10 százalékos hozamígéret.

PB: A kisbefektetőkre ömlik az információ arról, hogy rekordokat döntenek a részvénypiacok, egyre drágábbak az ingatlanok – közben pedig arra biztatjuk őket, hogy ne a múltbeli hozamok alapján döntsenek, amikor befektetést választanak. Mi alapján választanak?

SP: Alapvetően azért a múltbeli hozamokból indulnak ki, nem az a jellemző, hogy a várható jövőbeli hozamokat próbálják meglovagolni. A lakosságot kiszolgáló tanácsadók is első sorban abból indulnak ki, milyenek voltak a hozamok korábban – úgy látjuk, hogy a döntésben ez játssza a főszerepet, akkor is, ha ez nem jelent garanciát a jövőre nézve. Az ingatlanalapok értékesítésének felfutása is akkor kezdődött, amikor nagyon jó hozamokról érkeztek jelentések. Az abszolút hozamú alapok közül is azt választják szívesen, amelyiknek korábban magas volt a hozama – ahogy most a részvények iránti érdeklődés is most kezd valamelyest megélénkülni. Ez persze veszélyes dolog: amikor már a háziasszonyok is elkezdenek beszállni a tőzsdézésbe, a profi befektetők ott kezdenek majd eladni…

PB: Hogyan alkalmazkodtak a mostani piaci környezethez a portfóliómenedzserek?

SP: Az biztos, hogy jelentősen át kellett alakítaniuk a gondolkodásukat. Amíg korábban volt egy magas hozamkörnyezet és ehhez társult egy markáns kötvénypiaci felértékelődés, ami a bázisát adhatta egy abszolút hozam szemléletű alapnak – addig mára ez megszűnt, nem létezik. Úgy kell kalkulálniuk a portfóliómenedzsereknek, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben 0 százalékról indulnak – sőt, mivel költségek is vannak, inkább mínusz 1-2 százalék körül van a bázis. A Generali Alapkezelőnél érdekes módon ez inkább egy kedvező folyamatot jelent, mert mi alapvetően korábban sem a kötvényekkel akartunk jó hozamot elérni, hanem az éppen adott lehetőségeket lovagoljuk meg. Persze emögött is ott volt egy tudatos kötvénystratégia, de sokkal inkább a momentumot figyeljük.

Az biztos, hogy ma sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy ki tud jó lehetőségeket felkutatni, jó ötleteket, stratégiákat kitalálni – tudni kell kiválasztani a jó piacokat és jó beszállási pontokat, meg kell találni a jó részvényeket. Emellett sokkal nagyobb jelentősége van a kockázatkezelésnek is, mint korábban –a stop/loss-okat, kiszállási pontokat nagyon alaposan meg kell határozni. Összességében a fundamentumoknak, a trendek felismerésének lett óriási szerepe.

A magyar piacon eljött az az idő, amikor nincs biztos nyereség, azok az alapkezelők tudnak jó eredményeket elérni, akiknek van rövid-, közép- és hosszú távú elképzelésük, akik tényleg széles skálán tudnak mozogni az egyes eszközök és eszközosztályok között, vannak valós választási lehetőségeik. Mi erre készültünk az elmúlt évek során, így ez a piaci környezet nekünk messze nem idegen – ez meg is látszik az abszolút hozamú alapjaink idei, nagyon jó teljesítményén. Egy konzervatív befektetési filozófiát követünk: nem 10-20 százalékos hozamokat célzunk meg, alapjaink szórása nagyon alacsony, folyamatosan építkezünk. Ez a 6-8 százalékos hozamokat ígérő kamatkörnyezetben még nem feltétlenül volt kifizetődő, ma viszont nagyon is igazolt.

PB: Az abszolút hozamú alapok kezelői valóban széles termékskáláról válogathatnak – ezt szeretik bennük az ügyfelek?

SP: Kínától Japánon át Amerikán keresztül Európáig valóban minden piac elérhető ezeknek az alapoknak, de ezt nem feltétlenül látják át az ügyfelek, még ha minden információ rendelkezésükre is áll. Nekik ez sokkal inkább egy fekete doboz – az alapkezelőnek kell megmutatnia az ő professzionalitását. Ha ezt jó teljesítménnyel tudja igazolni, akkor a befektetők díjazzák, ha nem, akkor pedig büntetik és kiszállnak.

PB: Az abszolút hozamú alapok mögött álló menedzsereket akkor meg is kell mutatni a befektetőknek, hiszen rajtuk múlik minden…

SP: Az alapkezelési szakma az emberekről szól. Jó, ha ott vannak mögöttük a nagy és erős cégek, de a portfóliómenedzser saját munkájának hozzáadott értéke óriási. Nem véletlen, hogy ők szerepelnek a médiában – világszerte jellemző, hogy az alapok kezelői az előtérben vannak, ők adják az arcát a befektetési alapnak. Persze az elemzői háttér, a back office, a compliance nélkül nem tudnának dolgozni, de ők viszik sikerre a történetet. Egyelőre azért főleg külföldön látszik, hogy a sztár-portfóliómenedzserek valóban komoly vonzerőt jelentenek a befektetők számára.

PB: A hazai befektetési alapok vagyona viszonylag nagy tempóban emelkedett, mígnem elérte a mostani 6 ezer milliárd forint fölötti szintet. Hogyan alakulhat az összvagyon a közeljövőben?

SP: Ez nagyban azon múlik, hogyan alakulnak a kamatszintek a világban. Rövidtávon nem látjuk, hogy drámai kamatemelkedésre kerülne sor, a lakossági állampapírok hozama is csökken – ha ez így marad, akkor biztosan tovább emelkedik majd a befektetési alapok vagyona.

A pénzpiaci alapoknál persze jelentős pénzkiáramlás zajlik, ezek most a költségeket sem tudják kitermelni; a kötvényalapoknál ez a helyzet még nem áll fenn. A következő fél-háromnegyed évben még nem számítunk arra, hogy a hozamok emelkedni kezdenének, de ha ez a folyamat beindul, akkor lehet némi visszarendeződés a kötvények, bankbetétek irányába. A másik rizikót a tőzsdék jelentik, kérdés, hogy lesz-e itt valamiféle korrekció – ha már 10 éve emelkednek a tőzsdék, sorra döntik a csúcsokat, akkor azért indokolt az óvatosság, mert ennek a korrekciója valamikor biztosan be fog következni. Ez pedig szintén el fogja mozdítani a befektetői pénzeket a biztonságos eszközök felé. Hosszú távon azonban egyértelmű a befektetési alapok létjogosultsága, az állományok, a kezelt vagyon biztosan nőni fognak.

Ma az MNB statisztikái szerint Magyarországon több mint 25 ezer milliárd forint értékű lakossági megtakarítás van (részesedések nélkül), amiből 12 ezer milliárd forint, tehát a megtakarítások közel fele még mindig bankbetétben, bankszámlán van. Ezek innen szép lassan el fognak mozdulni más megtakarítási formákba, amikor az emberek rájönnek, hogy ezek nulla vagy negatív hozamot hoznak.

PB: A KSH folyamatosan kétszámjegyű reálbér-emelkedésről ad ki jelentéseket – jó eséllyel a többlet-jövedelem egy részét nem elfogyasztják, hanem megtakarítják a háztartások. Ezekből mennyi látszik az alapoknál?

SP: Ezekből a pluszpénzekből is nőhet az alapok vagyona. Van azonban egy fontos megjegyzés ehhez: ingatlanvásárlásra rengeteg pénz megy ki a megtakarítási rendszerből. Az ingatlanvagyon ráadásul az MNB statisztikáiban nem szerepel a megtakarítások között. Nagyon sok ügyfélnél látjuk a privát vagyonkezelési üzletágunkban, hogy nem azért viszik el a pénzüket, mert rossz a hozam, hanem azért, mert ingatlant akarnak belőle venni. Sokan döntenek az ingatlanbefektetés mellett, mert itt most komoly hozamokat lehet elérni – így bár érkeznek be új megtakarítások akár a jövedelemnövekedésből is, jelentős tételek az ingatlanok felé el is hagyják a rendszert.

PB: A vagyon növekedésében nem csak a beáramló pénznek, hanem az alapkezeléssel elért eredménynek is van szerepe – hogyan alakulnak ezek?

SP: Nyilván ez az adott befektetési alap kategóriájától is függ. Részvényalapokkal idén is el lehetett érni kétszámjegyű hozamokat, a vegyes és abszolút hozamú alapok teljesítménye visszafogottabb, a kötvény és pénzpiaci alapok pedig már nem játszanak olyan markáns szerepet a vagyon növekedésében, mint a korábbi években.

PB: Magyarországon jelenleg több tízezer családi vállalkozásnak okoz komoly fejtörést a cégutódlás vagy cégértékesítés kérdése. Nemrég a Privátbankár.hu konferenciáján azt a szituációt jártuk körül alaposabban, amikor valaki eladja a cégét és „ölébe hull” egy élet munkájának gyümölcse. Mihez kezdjen ilyenkor a nyugalmazott cégtulajdonos?

SP: Ami a legfontosabb: diverzifikálni kell, minden tekintetben – abban is, hogy kire bízzák a pénzt, abban is, hogy mibe fektetik és hogy mire költsék el. Azt látjuk, hogy az ilyen helyzetben lévő ügyfeleinknek az a fontos, hogy biztonságban legyen a vagyonuk, megőrizze reálértékét és egy kicsit még gyarapodjon is.  Az elsődleges szempont egy olyan portfólió kialakítása, amiben az ügyfél biztonságban érzi magát.  Alapvetően ez ugyanaz a helyzet, mint mondjuk egy abszolút hozamú alapnál – azzal a különbséggel, hogy itt egyetlen ügyfél adja össze a kezelt vagyontömeget, nem pedig számos kisbefektető.

A biztonság mellett az is fontos, hogy ne kelljen folyamatosan a pénz sorsával foglalkozni, befektetési döntéseket hozni. A vagyon reálértékét egyébként már csak azért is meg kell őrizni, mert sokan járnak úgy, hogy kiszállnak, eladják a cégüket, aztán két-három év múlva rájönnek, hogy mégiscsak csinálnának valamit és belevágnak valami újba.

PB: Miben különbözik ez a portfóliókezelés a klasszikus privátbankári tevékenységtől?

SP: A vagyonkezelés során a rendelkezésünkre bocsátott pénz sorsáról egy elfogadott befektetési politika alapján mi döntünk, míg a privátbanki szolgáltatás inkább tanácsadást jelent, amikor az ügyfél minden esetben maga dönt a tranzakciókról privátbankára tanácsa alapján. A portfóliókezelés során viszont alapesetben havonta-negyedévente informáljuk az ügyfelet – persze adott esetben hetente is egyeztethetünk, de nem napi szinten kell tanácskozni, a döntéseket pedig mi hozzuk meg. Vannak, akik napi szinten szeretik látni, pontosan mi történik a vagyonukkal, de sokan nem tudnak és nem is akarnak ezzel foglalkozni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG