8p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar államkötvények utóbbi pár éves jó teljesítménye aligha ismételhető meg, de azért nem jelentenek rossz befektetést. Nehéz most egyféle befektetési formát megjelölni, ezért az alapkezelő által aktívan kezelt alapokat ajánljuk a befektetőknek, ahol a portfóliót a piachoz igazítjuk. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.

Privátbankár: Az Erste Alapkezelő két kötvényalappal nyert első díjat a Privátbankár Klasszis 2015 díjátadón, az Erste XL Kötvény és az Erste Abszolút Hozamú Kötvény nevűekkel. Mindkettő hosszú futamidejű kötvényekkel tudott jó hozamot elérni?

Varga Zalán: Nem, az Abszolút Hozamú Kötvény inkább a rövid kötvényalapokhoz hasonlít, ott azt tűztük ki célul, hogy a volatilitás ne legyen túl magas, tehát a megfelelő kockázati sávban maradjon. A duration-je (átlagos hátralevő futamideje – a szerk.) egy és három év között van, inkább azt tudtuk kihasználni, hogy egyes eurós kibocsátású magyar, állami garanciás kötvényekbe, például MFB-kötvényekbe jókor tudtunk beszállni.

P.: Akkor ebben a forintgyengülés hatása is érezhető?

V. Z.: Nem, a devizakockázatokat fedeztük, de akkoriban ezek a devizás kötvények a fedezéssel együtt eléggé magas hozamot biztosítottak. A devizás kötvények hozamai jelentősen felugrottak 2011 végén, miután leminősítettek bennünket, és ekkor mi vásárolni kezdtük ezt a szegmenst, majd azóta sem szálltunk ki belőle. Más befektetők talán ott rontották el, hogy túl korán eladták.

Az Erste XL Kötvény viszont egy kimondottan hosszú duration-t is felvállalhat, akár hat éveset is, ezért tudott a kategóriájában jól szerepelni.

P.: Meg lehet ezt még vajon ismételni? Érdemes még hosszabb futamidejű magyar államkötvényeket vásárolni a jelenlegi helyzetben?

V. Z.: Úgy gondoljuk, hogy óriási potenciál már nincsen a kötvényalapokban, de még tartani érdemes lehet. A piacot napról-napra figyelő befektetők, akik szeretik aktívan időzíteni a befektetéseiket, azok többsége már réges-régen kiszállt a hosszú kötvényalapból, így elestek az utóbbi időszak nagy nyereségétől. Mi az év elején ismét növeltük a kötvényalapjaink duration-jét, és azt mondjuk, hogy aki a magyar kötvénypiacból szeretne hosszú távon részesedni, azt nagy baj nem érheti, ha hosszú távon tartja. Aki ugyanis eddig ezt csinálta, az jobban járt. Az a tapasztalat, hogy aki nem ugrált ki-be, ránk bízta, hogy hogyan alakítjuk a futamidőt, az sokkal jobb hozamot ért el.

P.: Lehetséges, hogy ez tovább fokozható? Lehet nálunk is nulla alatti alapkamat, vagy lehet nulla közelében a tíz éves kötvényhozam, mint a németeknél, vagy a cseheknél?

V. Z.: A tavalyi évet a világ nagy része félrenézte, a legtöbben a hozamok növekedésével számoltak, de nem így történt. Főleg Európában megijedtek egy deflációs spiráltól, csökkentek a hozamok, és ezt követték az amerikai hozamok is. Az idei évben az európai pénznyomda miatt akár tovább csökkenő hozamszinttel számolunk, Magyarországon is.

A kockázatokról sem szabad megfeledkeznünk. Ha beindul a növekedés, akkor azért lesz itt még emelkedő kamatkörnyezet is, ha meg minden rosszra fordul, visszatér a recesszió réme, akkor a kockázati felár nőhet meg nálunk. Inkább egy enyhe kilábalást várunk Európában, de hogy mikor indulnak meg a hozamok is ezután, arra most még nincs prognózisunk.

P.: Vannak olyan magyar magánbefektetők, akik kötvényekkel spekulálnak? Eddig nem volt ez jellemző.

V. Z.: Ez az eszközosztály két éve vált igazán népszerűvé. A pénz 2013 óta elkezdett kiáramolni a betétekből, mert korábban megszokták, hogy évi 5-10 százalékos kamatot kapnak a pénzükért, és ez lecsökkent. Először a kötvényalapok kerültek a látókörükbe, majd az abszolút hozamú és a vegyes alapok. A kötvényalapokat is azért kedvelték, mert 2012-ben nagyon magasak voltak a kötvényhozamok, és azután nagyon jó volt a visszamenőleges teljesítmény. A befektetők nagy része túl nagy jelentőséget tulajdonít a múltbeli hozamoknak.

P.: Külföldi és hazai számítások is azt bizonyítják, hogy többnyire rosszul szállnak be és ki a kisbefektetők.

V. Z.: Igen, készült például egy külföldi tanulmány, amely kiszámította, hogy a magánszemélyek körülbelül feleakkora hozamot érnek el a részvénypiacon, ha időzíteni próbálnak, és ki-be szállnak, mintha végig az alapban maradnak. Például a 2007-2008-as válság előtti években nagy volt a lelkesedés a részvények iránt, majd sokan pszichológiailag nem bírták a veszteséget, és rosszul szálltak ki.

P.: Lehet őket orientálni, oktatni, nevelni, hogy ne így csinálják?

V. Z.: Próbálkozunk ilyesmivel, például a youinvest.hu segítségével, de ebben a rohanó világban kevésbé nyitottak az emberek arra, hogy hosszabb írások elolvasására időt szánjanak. De talán van egy enyhe, lassú fejlődés. A tanácsadó hálózat szerepe fontosabb. A lakossági ügyfelek felett vannak a prémium, majd a privátbanki ügyfelek, minél feljebb megyünk, annál több idő jut rájuk, és annál többféle termék is van a kínálatban. Annál professzionálisabb tanácsadásra van szükség és lehetőség.

P.: Sok helyen a tanácsadó dönt az ügyfél helyett.

V. Z.: Mi most egy új irányba megyünk: inkább olyan eszközallokációs megoldásokat állítunk össze, amelyekben sokféle befektetési eszköz van, rugalmasak, és az időzítést az alapkezelő végzi. A privátbankár szegmensben van diszkrecionális portfólió-kezelés, a prémium szegmensben van a You Invest termékcsalád, a lakossági szegmensben pedig a megtakarítási alapok.

Például a You Invest megoldásnál az ügyfél kockázati kategória szerint választhat, a többit ránk bízza. Mindegyik alapban a kockázatos eszközök maximális arányát korlátozzuk az alap kockázati szintjének megfelelően, például a kiegyensúlyozott megoldás esetén 30 százalékban. De ha a piac negatívba fordul, akkor le tudjuk vinni ezt az arányt nullára is. Az ügyfél át tudja adni nekünk a döntést, elhárítja magától annak pszichikai terhét. Ennyire aktív befektetési politikát ő nem tudna végrehajtani.---- Mégis, mit vásároljon most a kisügyfél? ----

P.: Az alacsony kamatok miatt nagy jövőt jósolnak egyesek az ingatlanalapoknak is. Osztják ezt a nézetet?

V. Z.: Nálunk van az Erste Ingatlan Alap, amely nem kimondottan spekulációs célú, nem árfolyamok emelkedésére játszik, inkább a stabil bérletidíj-bevételekre. Az elmúlt években kicsit háttérbe szorult a jó kötvényhozamok miatt, de az idén ismét középpontba kerülhet. Konzervatív befektetési politikája miatt a válság évei alatt is stabil hozama volt. Csak úgy vásárolunk bele ingatlanokat, ha már van megfelelő bérlő hosszú távra.

P.: Ebbe az alapba most áramlik a tőke?

V. Z.: Az utóbbi időben inkább stagnált, de az idén szerintem felfuthat.

P.: Sok függ attól, hogy az ügyfél mit hall a bankfiókban, mit mond neki az ügyintéző, milyen szórólapokat talál?

V. Z.: Szerintem jelentősen befolyásolja, de a múltbeli hozam mindenképpen hat rájuk. Mostanában nincs tuti eszközosztály, ezért is helyeztük előtérbe az aktív portfólió megoldásainkat .

P.: Mennyire érdeklődnek most a devizabefektetések iránt az ügyfelek? Időnként megfigyelhető, hogy tízmilliárdok vándorolnak hónapról hónapra devizába vagy ki onnét.

V. Z.: Ez inkább a nagyobb pénzű befektetőkre jellemző, akik tőkéjük egy részét biztonsági okokból devizában tartják. Azután ha erősödik a forint, újabb devizát vásárolnak. Úgy tűnik, van egy fix rész, amely stabilan devizában van, és egy változó, amellyel a forint sávozására játszanak.

P.: A magyar részvényeknél van egy kis élénkülés, szeretik azokat a befektetők?

V. Z.: Mi magyar papírokat elsősorban indexalapban tartunk. Ahol még részvényeket vásárolunk az alapjainkba, mint a You Invest alapok, ott nemzetközi részvényalapokon keresztül globális kitettséget érünk el.

P.: A bankcsoport külföldi központjában hoznak döntéseket a magyar alapok összeállításáról?

V. Z.: A hazai eszközökről mi döntünk, a külföldi központban az eszközallokációt határozzák meg. Van egy modelljük, egy szakembergárdájuk, amely ezzel foglalkozik. Segítenek a fő arányok meghatározásában és a külföldi alapok kiválasztásában is.

P.: Mit javasolnának most egy tipikus, konzervatív magyar kisbefektetőnek, aki most számolja fel a bankbetétjét, és kicsit többet szeretne, mondjuk 4-5 százalékot?

V. Z.: 4-5 százalék ma már magasnak számít, muszáj hozzá jelentős kockázatot vállalni. Aki kevésbé viseli jól a hozamok ingadozását, viszont a pénzpiaci eszközöknél többet szeretne keresni, annak az ingatlanalapot javasoljuk, amely egyébként inkább pénzpiaci-ingatlan alap, jelentős készpénzkészlettel.

P.: Ami nagyon jól jött a 2008-as válság idején.

V. Z.: Igen, valóban, nem voltak likviditási problémáink és ezt fenn is szeretnénk tartani. Stabil hozamra törekszünk, nagy árfolyamnyereséget nem is akarunk megcélozni ezzel az alappal.

Azután vannak a You Invest alapjaink, amelyekkel különböző kockázati szinteket lehet belőni, és vannak devizás befektetések is közöttük. Erről a megoldásról már beszéltem.

Kiegészítésnek ott van még az abszolút hozamú alapunk, amely prémium és privátbankári ügyfeleknek érhető el. Körülbelül 70 százaléka külföldi abszolút hozamú alapok befektetési jegyeiben van, húsz százalék magyar abszolút hozamú, és tíz százalék pénzpiaci alap.

A kockázatmegosztás érdekében próbálunk olyan alapokat keresni, amelyek nem együtt mozognak. Az egyik például a részvénypiaci rallykon keres, a másik esetleg a globális makrogazdasági folyamatokra és a devizákra spekulál. Egy modell alapján válogatjuk ezeket össze. A magyar alapoknak a szigorú kockázatkezelés miatt van kisebb súlya, másrészt pedig kevés van belőlük, kisebb a választék. Komoly kiválasztási metódust használunk, mert ez igazából egy eléggé kockázatos műfaj.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG