TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyar államkötvények utóbbi pár éves jó teljesítménye aligha ismételhető meg, de azért nem jelentenek rossz befektetést. Nehéz most egyféle befektetési formát megjelölni, ezért az alapkezelő által aktívan kezelt alapokat ajánljuk a befektetőknek, ahol a portfóliót a piachoz igazítjuk. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.

Privátbankár: Az Erste Alapkezelő két kötvényalappal nyert első díjat a Privátbankár Klasszis 2015 díjátadón, az Erste XL Kötvény és az Erste Abszolút Hozamú Kötvény nevűekkel. Mindkettő hosszú futamidejű kötvényekkel tudott jó hozamot elérni?

Varga Zalán: Nem, az Abszolút Hozamú Kötvény inkább a rövid kötvényalapokhoz hasonlít, ott azt tűztük ki célul, hogy a volatilitás ne legyen túl magas, tehát a megfelelő kockázati sávban maradjon. A duration-je (átlagos hátralevő futamideje – a szerk.) egy és három év között van, inkább azt tudtuk kihasználni, hogy egyes eurós kibocsátású magyar, állami garanciás kötvényekbe, például MFB-kötvényekbe jókor tudtunk beszállni.

P.: Akkor ebben a forintgyengülés hatása is érezhető?

V. Z.: Nem, a devizakockázatokat fedeztük, de akkoriban ezek a devizás kötvények a fedezéssel együtt eléggé magas hozamot biztosítottak. A devizás kötvények hozamai jelentősen felugrottak 2011 végén, miután leminősítettek bennünket, és ekkor mi vásárolni kezdtük ezt a szegmenst, majd azóta sem szálltunk ki belőle. Más befektetők talán ott rontották el, hogy túl korán eladták.

Az Erste XL Kötvény viszont egy kimondottan hosszú duration-t is felvállalhat, akár hat éveset is, ezért tudott a kategóriájában jól szerepelni.

P.: Meg lehet ezt még vajon ismételni? Érdemes még hosszabb futamidejű magyar államkötvényeket vásárolni a jelenlegi helyzetben?

V. Z.: Úgy gondoljuk, hogy óriási potenciál már nincsen a kötvényalapokban, de még tartani érdemes lehet. A piacot napról-napra figyelő befektetők, akik szeretik aktívan időzíteni a befektetéseiket, azok többsége már réges-régen kiszállt a hosszú kötvényalapból, így elestek az utóbbi időszak nagy nyereségétől. Mi az év elején ismét növeltük a kötvényalapjaink duration-jét, és azt mondjuk, hogy aki a magyar kötvénypiacból szeretne hosszú távon részesedni, azt nagy baj nem érheti, ha hosszú távon tartja. Aki ugyanis eddig ezt csinálta, az jobban járt. Az a tapasztalat, hogy aki nem ugrált ki-be, ránk bízta, hogy hogyan alakítjuk a futamidőt, az sokkal jobb hozamot ért el.

P.: Lehetséges, hogy ez tovább fokozható? Lehet nálunk is nulla alatti alapkamat, vagy lehet nulla közelében a tíz éves kötvényhozam, mint a németeknél, vagy a cseheknél?

V. Z.: A tavalyi évet a világ nagy része félrenézte, a legtöbben a hozamok növekedésével számoltak, de nem így történt. Főleg Európában megijedtek egy deflációs spiráltól, csökkentek a hozamok, és ezt követték az amerikai hozamok is. Az idei évben az európai pénznyomda miatt akár tovább csökkenő hozamszinttel számolunk, Magyarországon is.

A kockázatokról sem szabad megfeledkeznünk. Ha beindul a növekedés, akkor azért lesz itt még emelkedő kamatkörnyezet is, ha meg minden rosszra fordul, visszatér a recesszió réme, akkor a kockázati felár nőhet meg nálunk. Inkább egy enyhe kilábalást várunk Európában, de hogy mikor indulnak meg a hozamok is ezután, arra most még nincs prognózisunk.

P.: Vannak olyan magyar magánbefektetők, akik kötvényekkel spekulálnak? Eddig nem volt ez jellemző.

V. Z.: Ez az eszközosztály két éve vált igazán népszerűvé. A pénz 2013 óta elkezdett kiáramolni a betétekből, mert korábban megszokták, hogy évi 5-10 százalékos kamatot kapnak a pénzükért, és ez lecsökkent. Először a kötvényalapok kerültek a látókörükbe, majd az abszolút hozamú és a vegyes alapok. A kötvényalapokat is azért kedvelték, mert 2012-ben nagyon magasak voltak a kötvényhozamok, és azután nagyon jó volt a visszamenőleges teljesítmény. A befektetők nagy része túl nagy jelentőséget tulajdonít a múltbeli hozamoknak.

P.: Külföldi és hazai számítások is azt bizonyítják, hogy többnyire rosszul szállnak be és ki a kisbefektetők.

V. Z.: Igen, készült például egy külföldi tanulmány, amely kiszámította, hogy a magánszemélyek körülbelül feleakkora hozamot érnek el a részvénypiacon, ha időzíteni próbálnak, és ki-be szállnak, mintha végig az alapban maradnak. Például a 2007-2008-as válság előtti években nagy volt a lelkesedés a részvények iránt, majd sokan pszichológiailag nem bírták a veszteséget, és rosszul szálltak ki.

P.: Lehet őket orientálni, oktatni, nevelni, hogy ne így csinálják?

V. Z.: Próbálkozunk ilyesmivel, például a youinvest.hu segítségével, de ebben a rohanó világban kevésbé nyitottak az emberek arra, hogy hosszabb írások elolvasására időt szánjanak. De talán van egy enyhe, lassú fejlődés. A tanácsadó hálózat szerepe fontosabb. A lakossági ügyfelek felett vannak a prémium, majd a privátbanki ügyfelek, minél feljebb megyünk, annál több idő jut rájuk, és annál többféle termék is van a kínálatban. Annál professzionálisabb tanácsadásra van szükség és lehetőség.

P.: Sok helyen a tanácsadó dönt az ügyfél helyett.

V. Z.: Mi most egy új irányba megyünk: inkább olyan eszközallokációs megoldásokat állítunk össze, amelyekben sokféle befektetési eszköz van, rugalmasak, és az időzítést az alapkezelő végzi. A privátbankár szegmensben van diszkrecionális portfólió-kezelés, a prémium szegmensben van a You Invest termékcsalád, a lakossági szegmensben pedig a megtakarítási alapok.

Például a You Invest megoldásnál az ügyfél kockázati kategória szerint választhat, a többit ránk bízza. Mindegyik alapban a kockázatos eszközök maximális arányát korlátozzuk az alap kockázati szintjének megfelelően, például a kiegyensúlyozott megoldás esetén 30 százalékban. De ha a piac negatívba fordul, akkor le tudjuk vinni ezt az arányt nullára is. Az ügyfél át tudja adni nekünk a döntést, elhárítja magától annak pszichikai terhét. Ennyire aktív befektetési politikát ő nem tudna végrehajtani.---- Mégis, mit vásároljon most a kisügyfél? ----

P.: Az alacsony kamatok miatt nagy jövőt jósolnak egyesek az ingatlanalapoknak is. Osztják ezt a nézetet?

V. Z.: Nálunk van az Erste Ingatlan Alap, amely nem kimondottan spekulációs célú, nem árfolyamok emelkedésére játszik, inkább a stabil bérletidíj-bevételekre. Az elmúlt években kicsit háttérbe szorult a jó kötvényhozamok miatt, de az idén ismét középpontba kerülhet. Konzervatív befektetési politikája miatt a válság évei alatt is stabil hozama volt. Csak úgy vásárolunk bele ingatlanokat, ha már van megfelelő bérlő hosszú távra.

P.: Ebbe az alapba most áramlik a tőke?

V. Z.: Az utóbbi időben inkább stagnált, de az idén szerintem felfuthat.

P.: Sok függ attól, hogy az ügyfél mit hall a bankfiókban, mit mond neki az ügyintéző, milyen szórólapokat talál?

V. Z.: Szerintem jelentősen befolyásolja, de a múltbeli hozam mindenképpen hat rájuk. Mostanában nincs tuti eszközosztály, ezért is helyeztük előtérbe az aktív portfólió megoldásainkat .

P.: Mennyire érdeklődnek most a devizabefektetések iránt az ügyfelek? Időnként megfigyelhető, hogy tízmilliárdok vándorolnak hónapról hónapra devizába vagy ki onnét.

V. Z.: Ez inkább a nagyobb pénzű befektetőkre jellemző, akik tőkéjük egy részét biztonsági okokból devizában tartják. Azután ha erősödik a forint, újabb devizát vásárolnak. Úgy tűnik, van egy fix rész, amely stabilan devizában van, és egy változó, amellyel a forint sávozására játszanak.

P.: A magyar részvényeknél van egy kis élénkülés, szeretik azokat a befektetők?

V. Z.: Mi magyar papírokat elsősorban indexalapban tartunk. Ahol még részvényeket vásárolunk az alapjainkba, mint a You Invest alapok, ott nemzetközi részvényalapokon keresztül globális kitettséget érünk el.

P.: A bankcsoport külföldi központjában hoznak döntéseket a magyar alapok összeállításáról?

V. Z.: A hazai eszközökről mi döntünk, a külföldi központban az eszközallokációt határozzák meg. Van egy modelljük, egy szakembergárdájuk, amely ezzel foglalkozik. Segítenek a fő arányok meghatározásában és a külföldi alapok kiválasztásában is.

P.: Mit javasolnának most egy tipikus, konzervatív magyar kisbefektetőnek, aki most számolja fel a bankbetétjét, és kicsit többet szeretne, mondjuk 4-5 százalékot?

V. Z.: 4-5 százalék ma már magasnak számít, muszáj hozzá jelentős kockázatot vállalni. Aki kevésbé viseli jól a hozamok ingadozását, viszont a pénzpiaci eszközöknél többet szeretne keresni, annak az ingatlanalapot javasoljuk, amely egyébként inkább pénzpiaci-ingatlan alap, jelentős készpénzkészlettel.

P.: Ami nagyon jól jött a 2008-as válság idején.

V. Z.: Igen, valóban, nem voltak likviditási problémáink és ezt fenn is szeretnénk tartani. Stabil hozamra törekszünk, nagy árfolyamnyereséget nem is akarunk megcélozni ezzel az alappal.

Azután vannak a You Invest alapjaink, amelyekkel különböző kockázati szinteket lehet belőni, és vannak devizás befektetések is közöttük. Erről a megoldásról már beszéltem.

Kiegészítésnek ott van még az abszolút hozamú alapunk, amely prémium és privátbankári ügyfeleknek érhető el. Körülbelül 70 százaléka külföldi abszolút hozamú alapok befektetési jegyeiben van, húsz százalék magyar abszolút hozamú, és tíz százalék pénzpiaci alap.

A kockázatmegosztás érdekében próbálunk olyan alapokat keresni, amelyek nem együtt mozognak. Az egyik például a részvénypiaci rallykon keres, a másik esetleg a globális makrogazdasági folyamatokra és a devizákra spekulál. Egy modell alapján válogatjuk ezeket össze. A magyar alapoknak a szigorú kockázatkezelés miatt van kisebb súlya, másrészt pedig kevés van belőlük, kisebb a választék. Komoly kiválasztási metódust használunk, mert ez igazából egy eléggé kockázatos műfaj.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél