Munkajog
Vállalat Meg kell vizsgálni a cégeknek, hogy tényleg a kötelező oltás-e a legjobb megoldás 
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 14:20
Az oltást kötelezővé tenni nem kell félnetek, jó lesz - vagy mégis? Munkajogi szakértők vizsgálták meg, mihez van joguk a cégeknek és hogyan kell eljárniuk. A munkavállalókat fizetés nélküli szabadság és végső esetben elbocsátás fenyegeti, de a cégek számára is súlyos következményekkel járhat, ha nem járnak el körültekintően.
Közérdekű Nem küldhet minket többé home office-ra a főnök, csak ha beleegyezünk 
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 2. 09:36
A jövőben a munkaadó és az alkalmazott egyezkedhet az otthoni munkavégzésről a már késznek tekinthető új távmunkaszabályok szerint. A home office-időszakra 16 100 forint havi rezsiátalány is jár majd, adómentesen.
Vállalat Koronavírus: milyen szabályokat kell betartani a munkahelyen? 
Privátbankár.hu | 2020. március 9. 10:51
A koronavírus nemzetközi elterjedése miatt a cégeknek fel kell készülnie arra, hogy a megbetegedések és az esetleges hatósági intézkedések érdemben befolyásolják a vállalatok működését. Felmerül azonban a kérdés, hogy amennyiben a munkahelyen megjelenik a járvány, úgy a munkáltató milyen intézkedések megtételére jogosult, illetve köteles, és mit tehet a munkavállaló?
Makro / Külgazdaság Koronavírus: meddig kell bemenni dolgozni járvány idején? 
Dr. Csabai Marianna | 2020. február 29. 07:02
Mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat érdeklő kérdés, hogyan kell eljárni, mik a jogaik és kötelezettségeik járványveszély vagy járvány idején. Nagy a különbség a járvánnyal fenyegető helyzet, illetve a kihirdetett járványveszély, járvány között – írja a koronavírus kapcsán jogász szakértőnk.
Vállalat Rettegtek tőle a dolgozók, de a cégek nagyon ritkán éltek a rabszolgatörvénnyel 
Privátbankár.hu | 2019. december 17. 10:43
Óriási ellenállást váltott ki, amikor egy éve bevezették a túlóratörvényt. Az azóta eltelt időben mégis az a tapasztalat – legalábbis a szakszervezeteké -, hogy tömegesen messze nem jellemző a törvény alkalmazása. Példák azért vannak rá.
Közérdekű Nem is fénymásolhatnák le a főnökök az alkalmazottak személyijét 
Privátbankár.hu | 2019. július 19. 08:36
Csak kivételes esetekben van ehhez joguk, hívja fel a figyelmet a BDO ügyvédi iroda.
Karrier Mit kívánnak a szakszervezetek? 
Privátbankár.hu | 2019. május 1. 13:40
Európai bér, a rabszolgatörvény eltörlése - ez csak kettő a követeléseik közül. Május elseje van, a munka ünnepe.
KKV Pékek, cukrászok, vagyonőrök – itt van, kik számíthatnak ellenőrzésre 
Privátbankár.hu | 2019. január 17. 12:01
Idén a sütő- és cukrászipari tevékenységet folytató vállalkozások körében tart majd célvizsgálatokat a munkaügyi hatóság, de sok ellenőrzésre számíthatnak a személy- és vagyonvédelem területén dolgozó cégek is.
Vállalat Jogerős: törvénysértő módon zárták be a Népszabadságot 
Privátbankár.hu | 2017. január 5. 09:52
Másodfokon is a népszabisok nyertek - ettől persze még nem lesz újra lap.
KKV Cégek ezreire vár komoly bírság, ha ezt elfelejtik  
Privátbankár.hu | 2016. október 27. 09:29
Két hónapja maradt a kisvállalkozásoknak arra, hogy a munkavállalóiknak rendezzék a munkavédelmi képviselőjük megválasztását.
Makro / Külgazdaság Benzinhiány és káosz – a foci Eb-re teljesen lebénul Franciaország?  
Privátbankár.hu | 2016. május 28. 14:14
Manuel Valls francia miniszterelnök szombaton hivatalában fogadta a munkajogi törvénytervezetet ellenző olajipari és közlekedési szektor képviselőit a javuló, de még mindig akadozó üzemanyag-ellátás helyzetének megvitatására. A kormányfő szerint a szakszervezetek által több mint két hónapja meghirdetett tiltakozási hullám nem fog tovább szélesedni.
Karrier Diákmunkát vállalsz? Ezekre figyelj, hogy megkapd a fizetésed!  
Privátbankár.hu | 2015. június 18. 18:45
Nyáron sok diák igyekszik szabad idejében a szórakozás mellett zsebpénzét is előteremteni. Bár mindegy, hogy nyári vagy évközi diákmunkáról beszélünk, alkalmi vagy hosszabb időre szól a megállapodás, nem árt néhány dolgot mindenképpen szem előtt tartani.
KKV Feketemunka, túlóra: több a szabálytalan munkáltató  
Privátbankár.hu | 2015. március 2. 12:04
18 ezer munkáltatót ellenőrzött tavaly a munkaügyi hatóság, háromnegyedüknél találtak valami munkaügyi szabálytalanságot. Ez 101 ezer munkavállalót érint.
Karrier Ízekre szedték a magyar munkajogot - rengeteg hibára bukkantak  
Privátbankár.hu | 2015. január 22. 11:39
41 ország munkajogi szabályozását nézte meg az Európa Tanácshoz tartozó Szociális Jogok Európai Bizottsága. Mint mindenhol, nálunk is találtak hiányosságokat.
Karrier Azt hitte a magyarok sokat dolgoznak? Mások még többet 
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 8. 18:01
A német munkavállalók túlóráznak a legtöbbet az euróövezetben, és a túlórák többségéért semmilyen ellentételezést nem kapnak hétfőn ismertetett kutatások szerint.
Karrier Hajón dolgozol? Így változtatna Brüsszel az életeden 
Privátbankár.hu | 2014. július 21. 12:14
A belvízi árufuvarozó és személyszállító hajókon dolgozók, a legénység és a kiszolgáló személyzet munkaidejének alapszintű szabályozására tett javaslatokat az Európai Bizottság.
Karrier Nézzen körül a háza táján - hol van a legtöbb feketemunkás? 
Privátbankár.hu | 2014. március 24. 18:00
Tíz európaiból egy elismeri, hogy az elmúlt év során vásárolt olyan árut vagy vett igénybe olyan szolgáltatást, amelyhez be nem jelentett munkavégzés kapcsolódik, míg 4 százalékuk bevallja, hogy munkájáért be nem jelentett fizetésben részesült. Ezenfelül 30-ból egy esetben a munkaadó a kifizetést részben zsebbe fizette. Az Eurobarométer friss felmérése rámutat, hogy a be nem jelentett munkavégzés Európában továbbra is széles körben elterjedt, noha a probléma kiterjedése és megítélése országonként eltér.
Karrier Több per indult a McDonald's ellen 
Privátbankár.hu | 2014. március 14. 08:33
Több pert is indítottak ezen a héten a McDonald's gyorsétteremlánc ellen saját alkalmazottai. A dolgozók szerint a cég különböző indokokra hivatkozva gyakorlatilag ellopta a fizetésüket.
Biztosítás Nincs pénze ügyvédre? Van megoldás 
Privátbankár.hu | 2014. január 16. 19:00
A hazai felnőtt lakosság 14 százaléka tart attól, hogy olyan munkahelyi problémája adódik, melyet jogi úton lehet csak megoldani – derült ki a Generali 1000 fős, az internetezőkre reprezentatív kutatásából. Azonban, ha ilyen helyzetbe kerülnének, a megkérdezettek több mint fele fogadna ügyvédet saját védelmében, és 47 százaléka indítana pert.
Karrier Elbukta a pert a Ryanair, de itt még nincs vége 
Privátbankár.hu | 2013. október 2. 17:22
Tízmillió eurós (3 milliárd forintos) kártérítés megfizetésére kötelezte a Ryanair ír fapados légitársaságot szerdán egy francia bíróság, amiért a dél-franciaországi Marseille repülőterén dolgozó alkalmazottait négy éven át az ír munkajog szerint foglalkoztatta.
Karrier A fizetéssel és a munkaidővel is trükköznek a munkaadók 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 18. 20:02
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) 10 589 munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben és a felügyelők a munkaadók 61 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot; ezek csaknem 40 ezer munkavállalót érintettek. A szabálytalanságok közül a legtöbb munkavállalót a munkabérrel kapcsolatos jogsértések érintették, de gyakori volt a munkaidő szabályainak megsértése is.
Karrier Belgák perelnék az ír Ryanairt, a francia munkajogra hivatkozva 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 3. 11:59
A belga munkaügyi bíróság elé viszi hat volt alkalmazottja a Ryanairt, amiért az szerintük megsértette munkavállalói jogaikat - írta keddi számában a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap
Utazás Még egy hosszú hétvége lesz idén, de mi lesz jövőre? 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 24. 11:15
Idén még egy hosszú hétvége lesz, és két "dolgozós" szombat, 2014-ben nem lesz annyi hosszú hétvége, mint idén volt.
Karrier Itt a pályakezdők szakszervezete 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 15. 17:08
Szakszervezetet hoznak létre a pályakezdő és diák munkavállalók; az új szervezet célja, hogy egy speciális réteg érdekeinek védelmére is kiterjedjen a munkavállalói érdekképviselet - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) ifjúsági tagozata csütörtökön.
KKV Nemzetközi bojkottot indíthatnak a kormány barátja ellen 
Privátbankár.hu | 2013. április 30. 13:51
Világméretű bojkott elindítását fontolgatják a nemzetközi szakszervezetek közösen. A bejelentés a napokban, a budapesti gumiipari konferencián, 16 ország csaknem száz küldötte előtt hangzott el.
KKV Új munkatörvény: ettől még nem lesz egymillió új munkahely 
Privátbankár.hu | 2013. március 27. 10:52
Noha elkészítésének egyik fő indoka volt, az új munka törvénykönyve egy friss felmérés szerint nem járul hozzá érdemben új munkahelyek létrejöttéhez. Az új szabályozás hatására a megkérdezett vállalatok 56 százaléka dolgozta vagy dolgozza át már meglévő munkavállalóinak szerződéseit.
Karrier Kirúghatnak-e a munkahelyemről facebookozásért? 
Privátbankár.hu | 2012. december 23. 09:00
Sok kérdést vethet fel a közösségi média és a munkahely viszonya: büntethetnek-e azért, amit a Facebookon művelünk? Felhasználhatóak-e a kiposztolt fényképek a bíróságon? Mi a jobb, ha engedik vagy ha tiltják a facebookozást a munkahelyen?
Karrier Nem lehet akárkitől elvenni 10 nap szabadságot 
Privátbankár.hu | 2012. április 12. 13:11
A júliusban hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) szerinti, életkor alapján járó pótszabadságot csak a kollektív szerződésben lehet csökkenteni, amit a munkaadó a szakszervezetekkel köt. Nehéz elképzelni olyan szituációt, amikor a szakszervezetek belemennének egy ilyen csökkentésbe, ha nem kapnak cserébe más előnyöket.
Karrier A próbaidősöket sem lehet csak úgy kirúgni  
Privátbankár.hu | 2012. február 7. 10:26
Ahogy eddig is, a próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal, minden indoklás nélkül megszüntetheti. Ez a szabály azonban nem teremt korlátlan lehetőségeket a munkaadó számára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG