<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Viszonylag alacsony, de az elmúlt 2-3 évben erősen megnőtt árak vannak a két szektorban. Egyre többen települnek ide, de megindult egy visszaáramlás is a fővárosba. A fejlesztések is drágítják ezt a körzetet, de ha vállalja valaki a felújtást, akkor most sokat alkudhat.   

Csak a bolond és a kőgazdag nem kíváncsi arra, hogy mennyit ér a lakása, a háza, a nyaralója, a telke, a földje vagy a boltja. Laptársunkon, az mfor.hu-n kalkulátorok segítenek a különféle hitelek kiválasztásában. Itt ahhoz adunk fogódzót hétről-hétre, hogy mire elég a pénzünk, ha venni szeretnénk vagy hogy mennyiért tudjuk eladni az ingatlanunkat.  Felhasználjuk a szakmai forrásokat, s egy iránytű lesz a végeredmény, ami kiegészítheti a vevő vagy az eladó ismereteit.

Megfigyeltük, hogy a szektoron belül a kisebb települések általában olcsóbbnak számítanak, míg a tömegközlekedéssel jól megközelíthetők iránt nagyobb az érdeklődés, ezért azok általában drágábbak is. Van jó pár utóbbi itt, például Gödöllő, ahonnan HÉV-vel lehet bejutni a fővárosba, de újabban Gyömrő vagy Nagytarcsa is felsorakozott a drágulók közé.

Ha szigeteltük a házat, könnyebb lesz jól eladni. Fotó: Knauf Insulation
Ha szigeteltük a házat, könnyebb lesz jól eladni. Fotó: Knauf Insulation

Az árakat tekintve a keleti szektor települései között Gödöllő áll az élen, ahol a 2021-es 406 ezer forintos átlagos négyzetméterár után 2022-ben már 589 ezer forintba került egy négyzetméter. Ez az ár vélhetően nem csökkent 2023 eddigi napjaiban sem, bár tranzakcióból jóval kevesebb volt, mint a tavalyi azonos időszakban.

Tavaly a teljes budapesti agglomeráción belül a délkeleti szektorban lehetett vásárolni a legalacsonyabb fajlagos áron. Az átlagos négyzetméterár 450-480 ezer forint között volt, ebben a sávban mozgott a két nagy hálózat által lezárt adásvételek többsége. Az éves árnövekedés mértéke pedig 8-9 százalékot tett ki. Egy 100 négyzetméteres használt házat -  persze állapottól, mérettől, lokációtól és keresettségtől függően – 60-70 millió forintért kínáltak, ha nem túl régen teljesen felújították akkor további 10-30 millió forinttal több lehetett az árcédulán.   

Eközben ott is erősen csökkent a tranzakciók száma, például a Gyáli járásban már tavaly sokkal kevesebb adásvételt mértek, mint egy évvel korábban. A négyzetméterár viszont 25-30 százalékkal nőtt, mert maga a körzet jóval népszerűbb lett, éppen a korábbi viszonylag alacsony árak miatt, továbbá azért, mert Gyálról, a járás központjából kék busszal és vonattal is beutazhatunk Budapestre. A szomszédos Vecsés talán még jobb, ott sokkal több vonat megy át, amit sokan igénybe is vesznek a Budapestre ingázók közül. 

Családi házak értékbefolyásoló tényezői:
(nem teljes lista)

 • Budapesttől való távolság percben, autóval
 • a  település központjától való távolság
 • a telek és a ház mérete, tájolása
 • bővíthető-e a ház
 • vízszintes vagy függőleges a felépítmény
 • az épület kora
 • energetikai jellemzők (falazat, gépészet, szigetelés, nyílászárók)
 • a kertrész mérete, jellege
 • önálló garázs van vagy csak kocsibeálló
 • tömegközlekedési lehetőségek
 • óvoda, iskola közelsége
 • szabadidős infrastruktúra
 • kereskedelmi ellátottság
 • bérlői kereslet van-e az adott településen

A keleti és délkeleti agglomerációban is azt láttuk, hogy sok helyütt napelemekkel próbálkoztak a tulajdonosok, majd amikor eladó lett az ingatlan, igyekeztek érvényesíteni az árban ezt a beruházást. A tapasztalatok szerint ezt többé-kevésbé elérték, általában 3-5 millió forinttal tudtak többet kérni. Feltétlenül értéknövelő ez a korszerűsítés, még akkor is, ha sokáig bizonytalanságok voltak a betáplálás körül. Relatív előny is ez az eladásnál, hiszen a piacra kerülő használt családi házak zöme általában gyenge vagy gyenge-közepes energetikai mutatókkal bír, a napelem pedig legalább CC minősítést hoz, ami ugyan nem a legjobb osztályzat, de a hirdetésben ki lehet emelni.

Pest megyében jelenleg 11-13 százalék között van az alku mértéke. Ez úgy jön ki, hogy általában akkor enged nagyobb mértékben az eladó, ha a komoly érdeklődő írásos vételi ajánlatot tesz és megjelöli a fizetési biztosítékokat is. Természetesen ismert az az eladói gyakorlat, hogy eleve a reálisnál 5-10 százalékkal magasabb áron hirdetik meg a házat, hogy úgymond „lehessen miből engedni”. A valóságtól nagyon elrugaszkodott ár azonban feltűnő és taszító is lehet, a vevők egy 100-120 millió forintos vásárlás előtt manapság sokkal jobban tájékozódnak és a fent jelzett értékmódosító tényezőket mind figyelembe veszik. 

Mindkét alszektorra igaz, hogy sok, viszonylag nagy alapterületű (150-200 négyzetméter), zömmel emeletes ház került a piacra és ezek többsége elavult gépészettel rendelkezik, nem szigetelték vagy csak 5-7 centis anyaggal és a nyílászárók legalább 30-40 évesek. Ennél fogva ezeknél az alku akár 20-30 százalék vagy még több is lehet. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe.

------------

Az ebben a cikkben megjelölt ingatlan értékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét.

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG