6p

Kaposvárt gyakorlatilag elkerülik a nagy befektetések, amik néhány más megyeszékhelynél megdobják a lakások iránti keresletet. Új társasházi projekt gyakorlatilag nincs Somogyország központjában, viszont a kicsi vagy közepes, jó minőségű használt otthonokra felfigyelnek a befektetők is. Sok tulajdonos örömére fel is küzdötték így az árakat - derül ki sorozatunk mostani részéből.

Augusztusban jelentették be, hogy Kaposváron épít lineáris mozgatóeszközöket gyártó üzemet egy kínai cég és egy üveggyárat egy török vállalkozás, mindkettő jövőre lesz kész. És ennyi. Csak ennek örülhet a helyi városvezetés, de ezek nem fogják megmozgatni a lakáspiacot, ami mostanában ugyanúgy a befagyás közeli állapotban van, mint sok más város Magyarországon.

Kaposvár belső körzetében magasabb lehet a lakásár, mint a város szélén. Fotó: termalfurdo.hu
Kaposvár belső körzetében magasabb lehet a lakásár, mint a város szélén. Fotó: termalfurdo.hu

Somogyban 10-12 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak 2022-höz képest, az átlagos ingatlanárak alapján otthonteremtésre átlagosan legalább 30 millió forintot szánnak a vevők. A környék központja, Kaposvár ugyan magas arányban részesedik a tranzakciókban, de mögötte szorosan ott van Siófok, amelyik egyre inkább ellopja a showt, a vevők inkább ott költenek. 

Kaposváron tavalyhoz mérten nem kevéssé, negyedével drágultak a lakóingatlanok, így már 323 ezer forintos átlagos négyzetméterárral kell számolni. Az idén lezajlott adásvételeknél 21-22 millió forintos áron átlagosan 66 négyzetméteres ingatlanokra szerződhettek az érintettek a piacra legjobban rálátó Duna House adatai szerint.

A megye egészét nézve családi házra 340 ezer forintos négyzetméterárat, átlagosan 31,7 millió forintot költöttek a vásárlók. A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás volt a területen. Egy 54 négyzetméteres lakás megvásárlásához átlagosan 23,8 millió forintra volt szükség idén. A 441 ezer forint/négyzetméteres ár a 2020-as átlaghoz képest ugyan 18 százalékkal magasabb, ugyanakkor a 2022-es, 500 ezer forintot megközelítő csúcsnál 10 százalékkal kisebb költséget jelent idén. Vagyis a somogyi központban is közelebb kerültek az árak a földhöz.

Értékbefolyásoló szempontok Kaposváron

  • belváros vagy külső körzet
  • panel vagy tégla lakás vagy családi ház
  • belvárosi társasházi lakásnál az oszthatóság
  • önálló garázs vagy gépkocsibeálló
  • családi háznál a telek mérete
  • felújított vagy korszerűtlenebb, esetleg konvektoros 
  • kereskedelmi ellátottság a környéken

A viszonylag alacsony árak miatt tavaly nagyon megugrott a befektetők aránya a tranzakciókban. Elérte a 40 százalékot, ami ebben a tekintetben országosan az élmezőnybe röpítette ezt a várost. Csak Debrecen előzi meg, ott 47 százalékos volt ez a mutató, igaz, a cívisvárosban pont kétszer annyi a befektetők által vásárolt lakások átlagos négyzetméterára. A kaposvári befektetők azzal számolhattak, hogy átlagosan havi 100 ezer forintért tudják bérbe adni a lakásaikat, ez a vidéki középmezőny alsó részébe sorolja a települést. 

Az idei hatalmas fékezés meglátszik a kaposvári árakon is. A panellakásoknál 3-7 százalékos, a téglaépítésűek esetében 4-6 százalékos engedményt tesznek az eladók, hogy végre túladjanak az ingatlanukon. Nem ritka, hogy még az először meghirdetett árból is kell valamit faragni, mert annyira kitartóak a vevőjelöltek. Ennek a második körös engedménynek a mértékét nehéz belőni, de további 2-3 százalék is lehet attól függően, hogy mekkora nyomás alatt van az eladó.

Mivel új lakás most – írd és mond 7-et leszámítva – gyakorlatilag nincs a piacon, csakis a használtak jöhetnek szóba. A csaknem 500 hirdetésből mintegy 150 panel, amiket 400 és 600 ezer forint közötti négyzetméteráron kínálnak állapottól függően. Utóbbi érték inkább a másfél szobás, tehát a kisebb panelekre érvényes, illetve a teljesen felújított nagyobbakra, ahol magát a házat is teljesen megújították.

A tégla lakásoknál jóval nagyobb a szórás, nem ritka a 350 ezer forintos alsóbb érték és találtunk 800-900 ezer forintosat is, ez utóbbiak kisebbek, ezért fajlagosan magas az áruk. A belvárosban a korszerű gépészettel bírók jellemzően 600-700 ezer forint közötti négyzetméterárral szerepelnek a kínálatban.

A külső városrészeken gyakoribb a családi házas beépítés. A házak a kínálatban is jelen vannak  közel 350 ingatlanból lehet válogatni, de ebben már benne van pár tucat a város közvetlen környékéről is. Ennek a csoportnak a kétharmada 120 négyzetméternél nagyobb, ami nem meglepő, ez országosan is érzékelhető jelenség, a nagy és általában korszerűtlen házaktól szeretne sok tulajdonos megszabadulni. Több tucatnyi ilyen épületnél kell 300 ezer forintos négyzetméterár alá menni, hogy egyáltalán legyen érdeklődő. Nem ritka a 200 négyzetméternél nagyobb háznál a 200 ezer forintos négyzetméterár.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG