<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

100 millió négyzetméternyi új otthont akar látni idén az orosz kormány.

Az Ukrajnában harcolók családtagjainak ingyen föld, minden más orosznak olcsó lakáshitel. Ez az egyik vezérfonala most Vlagyimir Putyinnak, aki elég keményen szorgalmazta a lakásépítést meghatározó kormányzati lépéssorozatot és úgymond eredményeket akart látni. Az ukáznak megfelelően cselekedett is a kormány, az eredményre azonban még hónapokat kell várni. Ingyen krími vagy Moszkva környéki építési telekhez viszont már tavasztól hozzájuthatnak az érintettek. 

Az orosz kormány 2022. december legvégére időzítette a lakosság jelentős része számára a tavalyi év talán legfontosabb gazdaságpolitikai bejelentését: 2024 júliusáig meghosszabbítják a kedvezményes lakáshitelek igénylésének lehetőségét. Ezzel lökést akarnak adni az új építésű lakások piacának. Erre szükség is van, mert tavaly a különféle tényezők miatt felére esett a kereslet. Most azt reméli a szektor, hogy ezzel idén a 2022-es kereslet 75 százaléka elérhető lesz. 

A korábbi 7 százalékról ugyan 8 százalékra felvitték januártól az államilag támogatott jelzálogkölcsön éves kamatát, de ez még így is olcsóbb, mint a kereskedelmi bankok által kínált 12-14 százalékos hitel. Viszont lehetővé tették, hogy a két kiskorút nevelő szülők is felvehessék, eddig három gyermek volt az előírás.

Moszkva belvárosában már nincs szabad telek, az új toronyházak a külső kerületekben épülhetnek. Fotó: MTI/EPA
Moszkva belvárosában már nincs szabad telek, az új toronyházak a külső kerületekben épülhetnek. Fotó: MTI/EPA

A pénzt családi ház építésére szolgáló telekre, házépítésre és új társasházi lakás vásárlására lehet felhasználni. Moszkvában és Szentpéterváron, továbbá a két nagyvárost is magában foglaló megyékben legfeljebb 12 millió rubelt lehet felvenni ingatlanonként. Minden más körzetben 6 millió rubel a felső határ. A vevőknek a vételár legalább 15 százalékával megegyező önerővel kell rendelkezniük.

A kormány reményei szerint 2023-ban 100 millió négyzetméternyi új építésű lakást fognak átadni, ezzel mintegy egymillió család kerülhet jobb lakásba. Az új beruházásoknak lökést adó kedvezmény azonban a kabinet szerint nem fog túlzott áremelkedéshez vezetni, az eladással nem lesz gond, mert nagy a kereslet. Azt is megígérték, hogy ha az építőiparra külső körülmények negatívan fognak hatni, s ezáltal növekszik a lakások ára, akkor közbelépnek.

A TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozó ágazati szereplők és szakértők Moszkvában, Szentpéterváron és Szocsiban az árak stagnálására, minden más övezetben a további emelkedésükre számítanak. Szerintük az átlagos drágulás 2023-ban országosan a tavalyi hivatalos inflációval közel azonos mértékű, azaz 12-13 százalék lehet. Tavaly azonban a piaci átlagár az inflációt meghaladó mértékkel lett magasabb, 17,3 százalékkal lett több 2021-hez képest és elérte a 110 ezer rubelt négyzetméterenként.

Egyes elemzők azonban elég fekete képet festettek a fejlesztők számára. Nem rejtették véka alá, hogy bizonyos körzetekben jóval alacsonyabb a megfizethető ár, akár 70-80 ezer rubel is lehet négyzetméterenként, s ez már alig enged hasznot, hiszen az infláció miatt nagyon megnőttek a fejlesztők és a kivitelezők költségei. 

Sok építőipari alapanyag, egyes gépek és berendezések, valamint technológia származik külföldről, s mivel ezeket elzárták az oroszok elől, máshonnan kell pótolni vagy otthon kell helyettesítő terméket gyártani. Ez viszont nem megy rövid idő alatt, az óvatos becslések szerint is évek kellenek az új kapacitások kiépítéséhez. A hiány önmagában legalább 5-7 százalékkal fogja növelni a lakások árát - állította több szakértő is.

Ingatlan Véget ért egy amerikai álom: már nem kell annyi raktár 
Mester Nándor | 2023. március 26. 05:45
Túl sok épült túl rövid idő alatt, kell egy kis pihenő.
Ingatlan A németek örülhetnek: már csökkenek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:20
Tizenkét éves folyamatos növekedés szakadt meg a tavalyi utolsó negyedévben.
Ingatlan Ha nagyobb településre szeretne költözni, akkor ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 10:27
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást. A Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderült: hazánkban Győr-Moson-Sopronban és Zalában a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni. A városba költözésnél - országosan tekintve - így is negyedével, vármegyeszékhelyen pedig több mint felével kisebb családi ház vásárolható az eladott ingatlan árából, lakásba költözés esetén pedig még kedvezőtlenebb ez az arány. A váltás városból vármegyeszékhelyre már egyszerűbb lehet, szintén főként a nyugati megyékben, a vármegyeszékhelyen belüli költözés azonban az ország egyik keleti városában, Miskolcon a legkönnyebb.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Észak- és dél-budai agglomerációs ház
Mester Nándor | 2023. március 22. 19:08
Sokan költöztek a budai agglomerációba az elmúlt két évtizedben. Megindult azonban egy visszaáramlás is, mégha nem is tömeges, mert sok idő autóval bejönni a fővárosba. Sorozatunk újabb darabjában ismét számok és szempontok jönnek eladóknak és vevőknek.
Ingatlan Nagyon elszálltak a lakásárak Budapest legnépszerűbb kerületében
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:31
A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House.
Ingatlan Mégsem kell búcsút inteni a lakásfelújítási támogatásoknak?
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:13
Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban - derül ki a kormány rendelettervezetéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántóföld Közép-Magyarországon 
Mester Nándor | 2023. március 15. 19:11
Közép-magyarországi olvasóink biztos örömmel veszik, hogy sorozatunkban most azt vizsgáltuk meg, hogy a szakmai források alapján mivel számolhatnak, ha eladók vagyunk vagy venni szeretnénk. 
Ingatlan Lengyelországi irodaház-komplexumot vett az Appeninn
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 14:54
Ez az első külföldi bevásárlása a cégnek, de továbbiakra készül.
Ingatlan Újabb nagy tranzakciók lehetnek az ipari ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. március 9. 17:17
Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.
Ingatlan Fájdalmas lépésekre kényszerülnek a nagy ingatlanos cégek
Mester Nándor | 2023. március 9. 15:19
A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG