1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jogi szabályozás nem elég ahhoz, hogy megszűnjön az "üvegplafon" és a bérrés a nemek között, társadalmi változás és a versenyszféra változása is kell hozzá. Ez utóbbi nem is lehetetlen, mert az igazságos bérelosztás profitot hozhat a cégeknek.

A nők és férfiak közötti bérezési egyenlőtlenség széleskörű jelenségének leküzdése régóta szerepel az európai uniós célkitűzések között; ennek a hatása érezhető is a visegrádi országok jogi szabályozásában, illetve egyes munkáltatói intézkedésekben. A nemek közötti bérrés ennek ellenére továbbra is létezik, különösen bizonyos foglalkoztatási területeken.

Miért keresnek kevesebbet a nők?

Horizontális szegregáció

A horizontális munkaerő-piaci szegregáció azt jelenti, hogy nem érvényesül az egyenlő munkáért egyenlő bért elve. Vagyis ugyanolyan munkáért, ugyanazon a munkahelyen többet keres egy férfi, mint egy nő.

 

A vertikális szegregáció

A vertikális szegregáció az előrejutási lehetőségeket jelenti, pontosabban azok hiányát. Azt a jelenséget, hogy a beosztási szinteken egyre magasabb pozíció felé haladva, jelentősen csökken a nők aránya, még ha rendelkeznek is megfelelő képzettséggel és tapasztalattal. Tehát azt az "üvegplafont" jelenti, ami láthatatlanul van a nők feje felett, és nem engedi őket a ranglétrán előbbre lépni egy bizonyos határ után.

A visegrádi országokban a bérrés és az ún. üvegplafon jelenségével (erről lásd bővebben keretes írásunkat) kapcsolatban hasonló a helyzet: mindkét probléma jelentős a régióban. Az országok sajátossága, hogy a  szocializmusban kialakult a kétkeresős modell, hiszen a "teljes" foglalkoztatottság révén a nők és a férfiak egyaránt kerestek pénzt. A kényszerű foglalkoztatásban azonban a nők másodlagos szerepbe kerültek a munkaerőpiacon, és ezért, amikor tehették, sokan inkább felmondtak.

Ezekben az országokban még mindig elképzelhetetlen az egykeresős modell tömeges elterjedése, a nők mégsem egyenrangúak a férfiakkal a munkaerőpiacon.

A visegrádi régióban a viszonylag merev nemi szerepek, a nők és férfiak közötti horizontális és vertikális munkaerő-piaci szegregáció, valamint a gyermekgondozási ellátások rendszere is hozzájárul a nemek közötti bérrés továbbéléséhez.

A jogi szabályozás nem elég

Hiába a jogi normák változása – a bérrés nem csökkent lényegesen az utóbbi negyedszázadban. Ha a nemek közti különbségeket erősítő társadalmi környezet és közbeszéd nem változik, ugyanitt fogunk tartani ötven év múlva is - véli Lehoczkyné Kollonay Csilla Közép-európai Egyetem jogász végzettségű oktatója.

Lehoczkyné Kollonay Csilla

A Strabag Zrt.-t az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta, mert két pályakezdő jogászt alkalmazott, akik ugyanott végeztek, és minden más szempontból is hasonló képzettségük, tudásuk volt. A lánynak az állásinterjún azt mondták 180 ezer forintot tudnak neki fizetni, a fiúval béralkuba kezdtek, 350 ezret kért, 300 ezret kapott - mesélte Kollonay Csilla az "Egyenlő bér – kinek fontos?" című budapesti, nemzetközi konferencián, melyet a Friedrich Ebert Alapítvány, a Budapesti Corvinus Egyetem és a MONA Alapítvány közösen szervezett. A jogi eszközök tehát segítenek, az ilyen döntéseknek üzenete értéke van, de társadalmi változásra is szükség van.

Mélyen a társadalomba ágyazott okok

A munkaerő-piaci szegregáció oka a merev nemi szerepek beidegződésén alapul. Azok a sztereotípiák, mint például, hogy a férfi tartja el a családot, táplálják és termelik újra a bérkülönbségeket és az üvegplafon jelenségét. Ráadásul ez egy nevetséges érv, hiszen csak nagyon kevés olyan család van, amely egy keresetből megélne, nem beszélve az egyedülálló anyákról - mondta Nina Bosničová, a Gender Studies nevű cseh civilszervezet munkatársa a témával foglalkozó konferencia másik előadója.

A bértábla nem akadály, a férfi többet kap

Nina Bosničová

A bérrés újratermelődik a sztereotípia által, hogy a férfi tartja el a családot, mert a munkaadó erre hivatkozva a férfiaknak többet fizet még akkor is, ha a fizetéseket bértábla határozza meg, hiszen külön juttatásokkal, bónusszal ezt könnyedén megteheti, és mivel a férfiak többet visznek haza, a nő vállalja a gyermekgondozást magára.

Ezek a merev szerepek alakítják ki az üvegplafont is, hiszen a nők azért nem kerülhetnek bizonyos pozícióba, mert a gyerekvállalás miatt karrierjük megszakad. Ez azonban csak egy mítosz, amit el kellene felejteni, nem kellene megszakadnia karriereknek, mert gyereket vállal a nő - mondta Nina Bosničová.

A rugalmasság, az igazságosság és az átláthatóság profitot hoz

A cseh civilszervezet többek között azzal foglalkozik, hogy vállalatoknál adnak tanácsot, hogyan lehetne a bérezést igazságosabbá tenni. A társadalmi igazságossággal érvelni a versenyszférában nehezen lehet, szép dolog az etika, de a vállaltok vezetőivel nyereségről kell beszélni. Ebből a szempontból is kifizetődő azonban az átlátható és igazságos bérezés.

Általánosságban el lehet mondani, hogy ha transzparens a bérezés, diverzitás alakul ki, amitől nőni fog a profit. A sokszínűségre való törekvés nem csak elméleti szinten innovatív, hanem a gyakorlatban is. Ha arra gondolunk, hogy rugalmas munkaidővel és igazságos, egyenlő bánásmóddal csökkenteni lehet egy vállalatnál a fluktuációt, láthatóvá válik, hogy alacsonyabb lesznek a költségek. Nem kell új embereket keresni, és betanítani, hanem alkalmazkodni a jól bevált munkaerőhöz - mondta  Bosničová.

Az üvegplafon még a legjobb helyeken is élesen látszik

Rolek Ferenc

Minden a témával foglalkozó makroelemzés kimutatja a fennálló igazságtalanságot, de ezek mikro szinten is jól láthatók.

Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a bank nagyon nagy figyelmet fordít a bérfeszültségek, bérkülönbségek kiküszöbölésére. A Budapest Banknál a bérrés alacsonynak mondható, ha más vállalatokkal hasonlítjuk össze, de még itt is 10 százalékos.

A vertikális szegregáció esetében a vezetőség igyekezete ellenére is nagyok az eltérések: a munkatársak 74 százaléka, a csoportvezetők 52%-a, a középvezetőknek már csak 30%-a, míg a felsővezetőknek már csupán a 18%-a nő a Budapest Banknál - mondta Rolek Ferenc.

Rolek  szerint a versenyszférában azért tudnak a férfiak jobban érvényesülni, mert erősebb bennük a versenyszellem, míg a nők kooperatívabbak és jobban kommunikálnak. Ha az üzleti szférában elterjednek ezek, mint értékek, a nők jobb helyzetbe kerülhetnek.

A tulajdonságokat nem a biológiai nem határozza meg

Rolek Ferenc állítását, miszerint a nők kooperatívabbak lennének, Lehoczkyné Kollonay Csilla Közép-európai Egyetem oktatója erősen vitatta. Az emberek tulajdonságait nem a biológiai nemük határozza meg, hanem hogy milyen szerepet szán nekik a társadalom. Amíg a fiúkat és a lányokat különbözőképpen neveljük: "a fiúk védjék meg magukat", míg "a lányok nem verekednek", addig ezek a sztereotípiák is fennmaradnak, de ezeknek semmi közük a biológiához - mondta Kollonay Csilla.

Elnőiesedő, leértékelődő munkakörök

Az úgy nevezett elnőiesedett szakmákban - leggyakrabban az oktatás és az egészségügy területén - itt a kevesebb fizetést érő, a kisebb presztízsűnek mondott munkakörök a "női munkák", mint például az ápolói. Ezek a szakmák már annyira alulfizetettek, hogy az már valóban a munkavégzés rovására megy, így ezeknek a feladatoknak az ellátása a családra hárul, a hagyományos szerepfelfogás szerint a nőkre, akiket ezzel is elvonnak a munkától - mondta Kollonay Csilla.

A munkakörök nemi eloszlása jól látszik a Budapest Bank esetében is: a pénzforgalmi ügyintézők 97%-a, a lakossági értékesítési tanácsadók 93%-a, a telebank munkatársa 87%-a, a pénzügyi és számviteli munkatársak 85%-a, az emberi erőforrás menedzserek 83%-a nő, míg az IT fejlesztők, IT operatőrök, rendszergazdák, menedzserek és vezetők 87-88 százaléka férfi - mutatott rá Rolek Ferenc.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG