<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
A Nagygyörgy Tibor és Nyíri Viktor nevéhez köthető Biggeorge-NV Equity Zrt. brandváltással jelzi, hogy a kockázati tőkepiacon komoly pozíciókra tör, a Jeremie-forrásokon keresztül ezen a piacon már tevékenykedő csoport bővíti tevékenységi körét és teljes erővel egy új üzletág továbbfejlesztésén dolgozik. Az átalakításról és a tervekről a Privátbankárnak beszéltek először.

Új üzletágat épít a Biggerorge's

Kik állnak a háttérben?
Nagygyörgy Tibor a 100 leggazdagabb magyar egyike, ingatlanos vállalkozásaiból épített cégbirodalmat, legismertebb cége a széles nyilvánosság előtt az Otthon Centrum. Nagygyörgy több tucat jelentős ingatlanbefektetésben vett részt, és 2001-ben társával, Forgó Ferenccel elsőként indított útjára piaci alapú nyílt végű ingatlanalapot. A kezdeti 500 millió forint nettó eszközértékű alap különleges piaci áttörésként 2004-re 15 milliárd forintra növekedett, amikor az alapkezelő társaságot eladták a HVB Bank leányvállalatának.

A BNV-csoportban - ahogy azt a cégcsoport neve is jelzi - társtulajdonosa Nyíri Viktor ügyvéd, az ingatlanügyekre specializálódott Lendvai és Nyíri ügyvédi iroda révén találkozott 1999-ben Nagygyörgy Tiborral.
A labordiagnosztikától az ortopéd cipőgyártásig számos cégben vannak érdekeltségei. Neve akkor lett ismert, mikor a méhnyakrákot okozó HPV kiszűrésére teszteket fejlesztő Genoid Molekulárbiológiai Kft.-t megvásárolta.  A Genoid HPV diagnosztikai tesztjei CE jelzést, szabadalmat és nemzetközi elismerést is kaptak, ami a külpiacon történő megjelenésre bátorította a céget.

Az innovatív cégek felzárkóztatását és támogatását célzó uniós Jeremie-program (erről bővebben lásd keretes írásunkat lent) első kiírásában a két nagyvállalkozóhoz tartozó cégcsoport nyert és BNV-Equity néven indított alapkezelőt. A Jeremie II. pályázati kiírásán - a  indulási feltételeknek megfelelően – új alapkezelővel, új senior szakértői  gárdával induló cégcsoport szintén nyert, új, növekedési alapját X-tech Capital néven indította el. Mivel a két kockázati tőkealap-kezelő között a tulajdonosi háttérben és a magánbefektetői körben is jelentős az átfedés, adódott a kérdés, hogyan hangolják össze a két alap működését?

Itt az X-Ventures!

"Hosszasan vívódtunk, majd úgy döntöttünk, hogy minden,  a Biggerge's-NV-csoporthoz kötődő kockázati tőkebefektetést egy közös brand alatt fogunk össze, összehangoljuk az alapkezelők működését" - árulta el a Privátbankárnak Zsembery Levente, a BNV Equity vezérigazgatója.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Mint írtuk, a senior befektetési szakemberek ugyan  alapkezelőnként eltérőek, az alapkezelők napi működését X-Ventures néven egy brand alá vonják össze. A két alapkezelő megmarad, de a háttérben egy közös team kezeli majd a csoporton belül így önálló üzletággá fejlődő X-Ventures-t.

Új kezdet: Alpha és Beta

"Jogilag két külön entitásról beszélünk, a működtetés viszont közös lesz, szeretnénk kihasználni azokat a szinergiákat, melyek a két alapkezelő működése között vannak, gondolok itt a szektorismeretre, a know-how-ra, a kapcsolati tőkénkre és a menedzsment pool-ra. De a két alap működését ugyanazok a csapatok szolgálják majd ki, gondoljunk csak a könyvelésre, a jogra vagy a kontrollingra" - mondta el a Privárbankár kérdésére Zsembery.

A BNV-Equity portfóliócégei eddig is összedolgoztak, például hajtottak végre közös fejlesztéseket - az ilyen jellegű kooperációra még nagyobb tér nyílik az átszervezés után. A lépés amúgy azért is érthető, mert a Jeremie-program magyar sajátossága, hogy számos alapkezelő indult útnak így (eddig összesen 18), míg a szomszédos Romániában összesen van egy alapkezelő. A BNV-csoport így két csapattal de közös háttérrel vág neki az új befektetések felkutatásának.

A Jeremie I-es, eddig BNV Equity néven futó alapkezelő X-Ventures Alpha, míg a II-es pályázaton nyertes, eddig X-tech Capital néven emlegetett alap a fazonírozás után X-Ventures Beta néven fog működni.

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.
A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett, ebből az  egyik a Kockázati Tőke-program. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása), ezt követte tavaly októberben a 41 milliárdos támogatási kerettel rajtoló Jeremie II., melynek keretében 10 új alap indult el.Új, privát alapokat is indítanának

 

Zsembery Levente: a startupok mellett is vannak befektetésre érdemes magyar cégekAz új brand két üzenetet is hordoz: egyfelől az elsősorban "ingatlanos" vállalkozásként számon tartott Biggeorge's szeretné önálló üzletággá fejleszteni a kockázati tőkével foglalkozó cégeit, másrészt pedig nyilván el szeretnék érni, hogy a piaci szereplők is szétválasszák a cégcsoport bizonyos üzleti tevékenységeit. "Nyilván egy ideig még Biggeorge néven emlegetnek majd minket" - mondja Zsembery a  beidegződésekről. A tulajdonosok megítélése szerint ugyanakkor eredményeik arra predesztinálják őket, hogy a kockázati tőkés üzletágat "kihúzzák" a cégcsoportja brandje alól. "Önálló üzletágat építünk, a továbbiakban ugyanis a Jeremie-forrásokon túl kizárólag privát forrásokra építő alapokat is szeretnénk indítani " - árulta el Zsembery Levente a Privátbankárnak. "Olyan vállalkozásokat akarunk finanszírozni, melyeknek van jövőjük" - tette hozzá a vezérigazgató.

Nemcsak a startupoké a világ

Nemcsak a név változik a kockázatitőke-üzletágon belül, a csoport befektetési fókuszát is tágítja: a most felívelő startup-hullám mellett a hagyományos iparágak felé is nyitnának, így például az egészség- és szállodaipar, a logisztika vagy a Magyarországon kifejezetten erős pozíciókkal rendelkező elektronika vagy gépgyártás felé. 

„Ezekre a szektorokra Jeremie I. program keretében kisebb figyelem összpontosult. Célunk, hogy a második alappal a kezdő vállalkozások mellett már expanzióban lévő, cash pozitív, de a növekedéshez további forrásokat kereső cégeket finanszírozzunk. A startupok finanszírozása a most induló seed-alapok feladata, de természetesen szívesen fektetünk majd az általuk már megindított vállalkozásokba is második körös befektetőként” – vázolta az új irányt a vezérigazgató.

Kevés lesz-e a fóka?

Igazi tündérmese - a külföldi cégek is helyezkednek
A magyar alapkezelők nem véletlenül kacsintgatnak külföld felé, hiszen a hazai piac egyszerűen kicsi. A hazai startup-világnak a Jeremie-program elvitathatatlanul nagy lökést adott, a kockázati tőkét azonban nemcsak a jó ötletek, a már működő üzleti modellek és a jó csapatok vonzzák - hanem a transzparens működés is. Épp az utóbbi miatt nehéz - többek között - jó befektetést találni idehaza, ötletből nincs hiány. A Jeremie-program kiírása szerint bőven elég a befektetés elnyeréséhez, ha egy cég rendelkezik magyarországi telephellyel. Így az X-Ventures-t is megkereste már több külföldi cég, hogy befektetésért cserébe szívesen létesít magyar telephelyet. A hazai vállalkozásoknak tehát e program keretében (is) az uniós piacon kell versenyezniük. A tőke irányába kell menni - és az Unióban nincsenek határok. A Jeremie-program pedig a forrásra vágyó vállalkozásoknak maga a tündérmese.

A Jeremie II. pályázati kiírásában ugyanis élesen elkülönülnek a seed- és a növekedési alapok. A tavaly nyáron kiírt pályázati feltételek azonban nem a legszerencsésebbek: könnyen lehet, hogy a seed-alapok nehézségekbe ütköznek a pénz elköltésében, hiszen sem az egy-egy befektetésre fordítható forrás nem feltétlenül elegendő, sem pedig elég befektetési célpont nem lesz a piacon. A növekedési alapok azonban megcélozhatják a seed-tőkét kapó startupokat.

A Jeremie I-es alapoknak év végéig van idejük lekötniük a rendelkezésre álló összegeket, Zsembery szerint ezzel nem lesz gondja az X-Ventures-nek. Sőt, a Jeremie II-es alapjuk már most talált egy potenciális befektetést, a tárgyalások már folynak, további részleteket így egyelőre nem árult el.

A most indult alapoknak bőven van idejük még, és a növekedési alapok valószínűleg nemigen fognak azzal találkozni, hogy "kevés a fóka". A seed-alapokba fektetett összegek iparági szakértők szerint "könnyen tanulópénzzé válhatnak" azonban - őket a növekedési alapok húzhatják tovább, ahogy arra Zsembery is utalt.
Ne feledjük, hogy a Jeremie-programban az EU visszatérítendő támogatást ad, amihez a befektetőknek 30% önrészt kell tenniük - vagyis erősen dominál a profitkényszer, ha úgy tetszik, az alapkezelőknek "sikert kell gyártaniuk" .
A már működő és a most indult alapokra ez azonban egyelőre nem rak nagy nyomást, hiszen jelenleg rengeteg pénz ömlött a piacra, miközben a vállalkozások banki forrásból alig jutnak forráshoz.


A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos