<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A Nagygyörgy Tibor és Nyíri Viktor nevéhez köthető Biggeorge-NV Equity Zrt. brandváltással jelzi, hogy a kockázati tőkepiacon komoly pozíciókra tör, a Jeremie-forrásokon keresztül ezen a piacon már tevékenykedő csoport bővíti tevékenységi körét és teljes erővel egy új üzletág továbbfejlesztésén dolgozik. Az átalakításról és a tervekről a Privátbankárnak beszéltek először.

Új üzletágat épít a Biggerorge's

Kik állnak a háttérben?
Nagygyörgy Tibor a 100 leggazdagabb magyar egyike, ingatlanos vállalkozásaiból épített cégbirodalmat, legismertebb cége a széles nyilvánosság előtt az Otthon Centrum. Nagygyörgy több tucat jelentős ingatlanbefektetésben vett részt, és 2001-ben társával, Forgó Ferenccel elsőként indított útjára piaci alapú nyílt végű ingatlanalapot. A kezdeti 500 millió forint nettó eszközértékű alap különleges piaci áttörésként 2004-re 15 milliárd forintra növekedett, amikor az alapkezelő társaságot eladták a HVB Bank leányvállalatának.

A BNV-csoportban - ahogy azt a cégcsoport neve is jelzi - társtulajdonosa Nyíri Viktor ügyvéd, az ingatlanügyekre specializálódott Lendvai és Nyíri ügyvédi iroda révén találkozott 1999-ben Nagygyörgy Tiborral.
A labordiagnosztikától az ortopéd cipőgyártásig számos cégben vannak érdekeltségei. Neve akkor lett ismert, mikor a méhnyakrákot okozó HPV kiszűrésére teszteket fejlesztő Genoid Molekulárbiológiai Kft.-t megvásárolta.  A Genoid HPV diagnosztikai tesztjei CE jelzést, szabadalmat és nemzetközi elismerést is kaptak, ami a külpiacon történő megjelenésre bátorította a céget.

Az innovatív cégek felzárkóztatását és támogatását célzó uniós Jeremie-program (erről bővebben lásd keretes írásunkat lent) első kiírásában a két nagyvállalkozóhoz tartozó cégcsoport nyert és BNV-Equity néven indított alapkezelőt. A Jeremie II. pályázati kiírásán - a  indulási feltételeknek megfelelően – új alapkezelővel, új senior szakértői  gárdával induló cégcsoport szintén nyert, új, növekedési alapját X-tech Capital néven indította el. Mivel a két kockázati tőkealap-kezelő között a tulajdonosi háttérben és a magánbefektetői körben is jelentős az átfedés, adódott a kérdés, hogyan hangolják össze a két alap működését?

Itt az X-Ventures!

"Hosszasan vívódtunk, majd úgy döntöttünk, hogy minden,  a Biggerge's-NV-csoporthoz kötődő kockázati tőkebefektetést egy közös brand alatt fogunk össze, összehangoljuk az alapkezelők működését" - árulta el a Privátbankárnak Zsembery Levente, a BNV Equity vezérigazgatója.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Mint írtuk, a senior befektetési szakemberek ugyan  alapkezelőnként eltérőek, az alapkezelők napi működését X-Ventures néven egy brand alá vonják össze. A két alapkezelő megmarad, de a háttérben egy közös team kezeli majd a csoporton belül így önálló üzletággá fejlődő X-Ventures-t.

Új kezdet: Alpha és Beta

"Jogilag két külön entitásról beszélünk, a működtetés viszont közös lesz, szeretnénk kihasználni azokat a szinergiákat, melyek a két alapkezelő működése között vannak, gondolok itt a szektorismeretre, a know-how-ra, a kapcsolati tőkénkre és a menedzsment pool-ra. De a két alap működését ugyanazok a csapatok szolgálják majd ki, gondoljunk csak a könyvelésre, a jogra vagy a kontrollingra" - mondta el a Privárbankár kérdésére Zsembery.

A BNV-Equity portfóliócégei eddig is összedolgoztak, például hajtottak végre közös fejlesztéseket - az ilyen jellegű kooperációra még nagyobb tér nyílik az átszervezés után. A lépés amúgy azért is érthető, mert a Jeremie-program magyar sajátossága, hogy számos alapkezelő indult útnak így (eddig összesen 18), míg a szomszédos Romániában összesen van egy alapkezelő. A BNV-csoport így két csapattal de közös háttérrel vág neki az új befektetések felkutatásának.

A Jeremie I-es, eddig BNV Equity néven futó alapkezelő X-Ventures Alpha, míg a II-es pályázaton nyertes, eddig X-tech Capital néven emlegetett alap a fazonírozás után X-Ventures Beta néven fog működni.

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.
A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett, ebből az  egyik a Kockázati Tőke-program. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása), ezt követte tavaly októberben a 41 milliárdos támogatási kerettel rajtoló Jeremie II., melynek keretében 10 új alap indult el.Új, privát alapokat is indítanának

 

Zsembery Levente: a startupok mellett is vannak befektetésre érdemes magyar cégekAz új brand két üzenetet is hordoz: egyfelől az elsősorban "ingatlanos" vállalkozásként számon tartott Biggeorge's szeretné önálló üzletággá fejleszteni a kockázati tőkével foglalkozó cégeit, másrészt pedig nyilván el szeretnék érni, hogy a piaci szereplők is szétválasszák a cégcsoport bizonyos üzleti tevékenységeit. "Nyilván egy ideig még Biggeorge néven emlegetnek majd minket" - mondja Zsembery a  beidegződésekről. A tulajdonosok megítélése szerint ugyanakkor eredményeik arra predesztinálják őket, hogy a kockázati tőkés üzletágat "kihúzzák" a cégcsoportja brandje alól. "Önálló üzletágat építünk, a továbbiakban ugyanis a Jeremie-forrásokon túl kizárólag privát forrásokra építő alapokat is szeretnénk indítani " - árulta el Zsembery Levente a Privátbankárnak. "Olyan vállalkozásokat akarunk finanszírozni, melyeknek van jövőjük" - tette hozzá a vezérigazgató.

Nemcsak a startupoké a világ

Nemcsak a név változik a kockázatitőke-üzletágon belül, a csoport befektetési fókuszát is tágítja: a most felívelő startup-hullám mellett a hagyományos iparágak felé is nyitnának, így például az egészség- és szállodaipar, a logisztika vagy a Magyarországon kifejezetten erős pozíciókkal rendelkező elektronika vagy gépgyártás felé. 

„Ezekre a szektorokra Jeremie I. program keretében kisebb figyelem összpontosult. Célunk, hogy a második alappal a kezdő vállalkozások mellett már expanzióban lévő, cash pozitív, de a növekedéshez további forrásokat kereső cégeket finanszírozzunk. A startupok finanszírozása a most induló seed-alapok feladata, de természetesen szívesen fektetünk majd az általuk már megindított vállalkozásokba is második körös befektetőként” – vázolta az új irányt a vezérigazgató.

Kevés lesz-e a fóka?

Igazi tündérmese - a külföldi cégek is helyezkednek
A magyar alapkezelők nem véletlenül kacsintgatnak külföld felé, hiszen a hazai piac egyszerűen kicsi. A hazai startup-világnak a Jeremie-program elvitathatatlanul nagy lökést adott, a kockázati tőkét azonban nemcsak a jó ötletek, a már működő üzleti modellek és a jó csapatok vonzzák - hanem a transzparens működés is. Épp az utóbbi miatt nehéz - többek között - jó befektetést találni idehaza, ötletből nincs hiány. A Jeremie-program kiírása szerint bőven elég a befektetés elnyeréséhez, ha egy cég rendelkezik magyarországi telephellyel. Így az X-Ventures-t is megkereste már több külföldi cég, hogy befektetésért cserébe szívesen létesít magyar telephelyet. A hazai vállalkozásoknak tehát e program keretében (is) az uniós piacon kell versenyezniük. A tőke irányába kell menni - és az Unióban nincsenek határok. A Jeremie-program pedig a forrásra vágyó vállalkozásoknak maga a tündérmese.

A Jeremie II. pályázati kiírásában ugyanis élesen elkülönülnek a seed- és a növekedési alapok. A tavaly nyáron kiírt pályázati feltételek azonban nem a legszerencsésebbek: könnyen lehet, hogy a seed-alapok nehézségekbe ütköznek a pénz elköltésében, hiszen sem az egy-egy befektetésre fordítható forrás nem feltétlenül elegendő, sem pedig elég befektetési célpont nem lesz a piacon. A növekedési alapok azonban megcélozhatják a seed-tőkét kapó startupokat.

A Jeremie I-es alapoknak év végéig van idejük lekötniük a rendelkezésre álló összegeket, Zsembery szerint ezzel nem lesz gondja az X-Ventures-nek. Sőt, a Jeremie II-es alapjuk már most talált egy potenciális befektetést, a tárgyalások már folynak, további részleteket így egyelőre nem árult el.

A most indult alapoknak bőven van idejük még, és a növekedési alapok valószínűleg nemigen fognak azzal találkozni, hogy "kevés a fóka". A seed-alapokba fektetett összegek iparági szakértők szerint "könnyen tanulópénzzé válhatnak" azonban - őket a növekedési alapok húzhatják tovább, ahogy arra Zsembery is utalt.
Ne feledjük, hogy a Jeremie-programban az EU visszatérítendő támogatást ad, amihez a befektetőknek 30% önrészt kell tenniük - vagyis erősen dominál a profitkényszer, ha úgy tetszik, az alapkezelőknek "sikert kell gyártaniuk" .
A már működő és a most indult alapokra ez azonban egyelőre nem rak nagy nyomást, hiszen jelenleg rengeteg pénz ömlött a piacra, miközben a vállalkozások banki forrásból alig jutnak forráshoz.


A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos