Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Nagygyörgy Tibor és Nyíri Viktor nevéhez köthető Biggeorge-NV Equity Zrt. brandváltással jelzi, hogy a kockázati tőkepiacon komoly pozíciókra tör, a Jeremie-forrásokon keresztül ezen a piacon már tevékenykedő csoport bővíti tevékenységi körét és teljes erővel egy új üzletág továbbfejlesztésén dolgozik. Az átalakításról és a tervekről a Privátbankárnak beszéltek először.

Új üzletágat épít a Biggerorge's

Kik állnak a háttérben?
Nagygyörgy Tibor a 100 leggazdagabb magyar egyike, ingatlanos vállalkozásaiból épített cégbirodalmat, legismertebb cége a széles nyilvánosság előtt az Otthon Centrum. Nagygyörgy több tucat jelentős ingatlanbefektetésben vett részt, és 2001-ben társával, Forgó Ferenccel elsőként indított útjára piaci alapú nyílt végű ingatlanalapot. A kezdeti 500 millió forint nettó eszközértékű alap különleges piaci áttörésként 2004-re 15 milliárd forintra növekedett, amikor az alapkezelő társaságot eladták a HVB Bank leányvállalatának.

A BNV-csoportban - ahogy azt a cégcsoport neve is jelzi - társtulajdonosa Nyíri Viktor ügyvéd, az ingatlanügyekre specializálódott Lendvai és Nyíri ügyvédi iroda révén találkozott 1999-ben Nagygyörgy Tiborral.
A labordiagnosztikától az ortopéd cipőgyártásig számos cégben vannak érdekeltségei. Neve akkor lett ismert, mikor a méhnyakrákot okozó HPV kiszűrésére teszteket fejlesztő Genoid Molekulárbiológiai Kft.-t megvásárolta.  A Genoid HPV diagnosztikai tesztjei CE jelzést, szabadalmat és nemzetközi elismerést is kaptak, ami a külpiacon történő megjelenésre bátorította a céget.

Az innovatív cégek felzárkóztatását és támogatását célzó uniós Jeremie-program (erről bővebben lásd keretes írásunkat lent) első kiírásában a két nagyvállalkozóhoz tartozó cégcsoport nyert és BNV-Equity néven indított alapkezelőt. A Jeremie II. pályázati kiírásán - a  indulási feltételeknek megfelelően – új alapkezelővel, új senior szakértői  gárdával induló cégcsoport szintén nyert, új, növekedési alapját X-tech Capital néven indította el. Mivel a két kockázati tőkealap-kezelő között a tulajdonosi háttérben és a magánbefektetői körben is jelentős az átfedés, adódott a kérdés, hogyan hangolják össze a két alap működését?

Itt az X-Ventures!

"Hosszasan vívódtunk, majd úgy döntöttünk, hogy minden,  a Biggerge's-NV-csoporthoz kötődő kockázati tőkebefektetést egy közös brand alatt fogunk össze, összehangoljuk az alapkezelők működését" - árulta el a Privátbankárnak Zsembery Levente, a BNV Equity vezérigazgatója.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Mint írtuk, a senior befektetési szakemberek ugyan  alapkezelőnként eltérőek, az alapkezelők napi működését X-Ventures néven egy brand alá vonják össze. A két alapkezelő megmarad, de a háttérben egy közös team kezeli majd a csoporton belül így önálló üzletággá fejlődő X-Ventures-t.

Új kezdet: Alpha és Beta

"Jogilag két külön entitásról beszélünk, a működtetés viszont közös lesz, szeretnénk kihasználni azokat a szinergiákat, melyek a két alapkezelő működése között vannak, gondolok itt a szektorismeretre, a know-how-ra, a kapcsolati tőkénkre és a menedzsment pool-ra. De a két alap működését ugyanazok a csapatok szolgálják majd ki, gondoljunk csak a könyvelésre, a jogra vagy a kontrollingra" - mondta el a Privárbankár kérdésére Zsembery.

A BNV-Equity portfóliócégei eddig is összedolgoztak, például hajtottak végre közös fejlesztéseket - az ilyen jellegű kooperációra még nagyobb tér nyílik az átszervezés után. A lépés amúgy azért is érthető, mert a Jeremie-program magyar sajátossága, hogy számos alapkezelő indult útnak így (eddig összesen 18), míg a szomszédos Romániában összesen van egy alapkezelő. A BNV-csoport így két csapattal de közös háttérrel vág neki az új befektetések felkutatásának.

A Jeremie I-es, eddig BNV Equity néven futó alapkezelő X-Ventures Alpha, míg a II-es pályázaton nyertes, eddig X-tech Capital néven emlegetett alap a fazonírozás után X-Ventures Beta néven fog működni.

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.
A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett, ebből az  egyik a Kockázati Tőke-program. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása), ezt követte tavaly októberben a 41 milliárdos támogatási kerettel rajtoló Jeremie II., melynek keretében 10 új alap indult el.Új, privát alapokat is indítanának

 

Zsembery Levente: a startupok mellett is vannak befektetésre érdemes magyar cégekAz új brand két üzenetet is hordoz: egyfelől az elsősorban "ingatlanos" vállalkozásként számon tartott Biggeorge's szeretné önálló üzletággá fejleszteni a kockázati tőkével foglalkozó cégeit, másrészt pedig nyilván el szeretnék érni, hogy a piaci szereplők is szétválasszák a cégcsoport bizonyos üzleti tevékenységeit. "Nyilván egy ideig még Biggeorge néven emlegetnek majd minket" - mondja Zsembery a  beidegződésekről. A tulajdonosok megítélése szerint ugyanakkor eredményeik arra predesztinálják őket, hogy a kockázati tőkés üzletágat "kihúzzák" a cégcsoportja brandje alól. "Önálló üzletágat építünk, a továbbiakban ugyanis a Jeremie-forrásokon túl kizárólag privát forrásokra építő alapokat is szeretnénk indítani " - árulta el Zsembery Levente a Privátbankárnak. "Olyan vállalkozásokat akarunk finanszírozni, melyeknek van jövőjük" - tette hozzá a vezérigazgató.

Nemcsak a startupoké a világ

Nemcsak a név változik a kockázatitőke-üzletágon belül, a csoport befektetési fókuszát is tágítja: a most felívelő startup-hullám mellett a hagyományos iparágak felé is nyitnának, így például az egészség- és szállodaipar, a logisztika vagy a Magyarországon kifejezetten erős pozíciókkal rendelkező elektronika vagy gépgyártás felé. 

„Ezekre a szektorokra Jeremie I. program keretében kisebb figyelem összpontosult. Célunk, hogy a második alappal a kezdő vállalkozások mellett már expanzióban lévő, cash pozitív, de a növekedéshez további forrásokat kereső cégeket finanszírozzunk. A startupok finanszírozása a most induló seed-alapok feladata, de természetesen szívesen fektetünk majd az általuk már megindított vállalkozásokba is második körös befektetőként” – vázolta az új irányt a vezérigazgató.

Kevés lesz-e a fóka?

Igazi tündérmese - a külföldi cégek is helyezkednek
A magyar alapkezelők nem véletlenül kacsintgatnak külföld felé, hiszen a hazai piac egyszerűen kicsi. A hazai startup-világnak a Jeremie-program elvitathatatlanul nagy lökést adott, a kockázati tőkét azonban nemcsak a jó ötletek, a már működő üzleti modellek és a jó csapatok vonzzák - hanem a transzparens működés is. Épp az utóbbi miatt nehéz - többek között - jó befektetést találni idehaza, ötletből nincs hiány. A Jeremie-program kiírása szerint bőven elég a befektetés elnyeréséhez, ha egy cég rendelkezik magyarországi telephellyel. Így az X-Ventures-t is megkereste már több külföldi cég, hogy befektetésért cserébe szívesen létesít magyar telephelyet. A hazai vállalkozásoknak tehát e program keretében (is) az uniós piacon kell versenyezniük. A tőke irányába kell menni - és az Unióban nincsenek határok. A Jeremie-program pedig a forrásra vágyó vállalkozásoknak maga a tündérmese.

A Jeremie II. pályázati kiírásában ugyanis élesen elkülönülnek a seed- és a növekedési alapok. A tavaly nyáron kiírt pályázati feltételek azonban nem a legszerencsésebbek: könnyen lehet, hogy a seed-alapok nehézségekbe ütköznek a pénz elköltésében, hiszen sem az egy-egy befektetésre fordítható forrás nem feltétlenül elegendő, sem pedig elég befektetési célpont nem lesz a piacon. A növekedési alapok azonban megcélozhatják a seed-tőkét kapó startupokat.

A Jeremie I-es alapoknak év végéig van idejük lekötniük a rendelkezésre álló összegeket, Zsembery szerint ezzel nem lesz gondja az X-Ventures-nek. Sőt, a Jeremie II-es alapjuk már most talált egy potenciális befektetést, a tárgyalások már folynak, további részleteket így egyelőre nem árult el.

A most indult alapoknak bőven van idejük még, és a növekedési alapok valószínűleg nemigen fognak azzal találkozni, hogy "kevés a fóka". A seed-alapokba fektetett összegek iparági szakértők szerint "könnyen tanulópénzzé válhatnak" azonban - őket a növekedési alapok húzhatják tovább, ahogy arra Zsembery is utalt.
Ne feledjük, hogy a Jeremie-programban az EU visszatérítendő támogatást ad, amihez a befektetőknek 30% önrészt kell tenniük - vagyis erősen dominál a profitkényszer, ha úgy tetszik, az alapkezelőknek "sikert kell gyártaniuk" .
A már működő és a most indult alapokra ez azonban egyelőre nem rak nagy nyomást, hiszen jelenleg rengeteg pénz ömlött a piacra, miközben a vállalkozások banki forrásból alig jutnak forráshoz.


A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos