6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint három százalékponttal a Magyar Államnál is alacsonyabb hozammal tudott kötvényt kibocsátani az Eximbank, a Világbank-csoport garanciájának köszönhetően, még a járulékos költségek beszámítása után is. Az ilyen garanciák elsősorban a fejlődő országok politikai jellegű kockázataira kínálnak biztosítást.

Az Eximbank 400 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket szeptember 24-én – jelentette be a speciális, állami tulajdonú, exportösztönzési célú hazai pénzintézet. A Világbank-csoport MIGA nevű (Multilateral Investment Guarantee Agency) szervezete a Magyar Állam nemfizetése esetén is garanciát vállal a kötvények kamat- és névértékfizetési kötelezettségének 95 százalékára. (A szakkifejezések szerint az Eximbank a GMTN program keretén belül MESF típusú kötvényeket bocsát ki „MIGA NHSFO” garanciával.)

Három százalékpont a megtakarítás évente

A kötvények vásárlói így nagyrészt a Világbank kockázatát futják. Emiatt a kibocsátott kötvények minősítése AAA (a Fitch szerint), sokkal jobb, mint a Magyar Államé, ami kedvezően hat a papírok kamatterhére, illetve hozamára – mondta el Nátrán Roland, az Eximbank igazgatója. Az Eximbank megfogalmazása szerint a papírok kamatozása 2,125 százalék, és a járulékos költségekkel együtt is jóval alacsonyabb lesz a hozamuk, mint Magyar Állam által kibocsátott papíroknak.

Dollárhozamok (éves, százalék, becslés):

Eximbank MIGA nélkül: 5,8

Magyar Állam: 5,1

Eximbank a MIGA garanciájával: 2,125

Midswap benchmark: 1,2

(Forrás: Eximbank)

Több mint 300 bázispont a megtakarítás az összes járulékos költséget figyelembe véve is – hangzott el. Így a jelenlegi kiocsátás semmilyen tekintetben nem tud benchmarkként szolgálni a magyar állam kibocsátásaihoz. (Ezt az eshetőséget főleg a tavalyi Eximbank-kibocsátás után emlegették sokat, amely után szintén nem sokkal jött egy magyar állami dollárkötvény.)

Hat-hét milliárdos lehet a megtakarítás

Egyébként is rendkívül drága lenne ekkora kibocsátást csinálni csak azért, hogy egy másik kibocsátáshoz benchmarként szolgáljon. Ám természetesen egyeztettek az ÁKK-val és más állami szervekkel a kibocsátásról – mondta Nátrán Roland. Öt és fél éven belül a konstrukció 6-7 milliárd forintos megtakarítást hozhat. A MIGA garanciájának díját az Eximbank fizeti, ennek mértéke nem publikus, de benne van a járulékos költségekben, efelett marad az említett megtakarítás.

A szegénységünket csökkenti a Világbank?
A Wikipedia szerint a Világbank-csoport (World Bank Group) "három intézményt számlál: a Nemzetközi Pénzügyi Társaságot (IFC), a Nemzetközi Beruházás Biztosítási Ügynökséget (Miga) és a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központját (ICSID). Fő céljai közt szerepel a szegénység mértékének csökkentése, illetve hitelek biztosítása a fejlődő országok számára".

A MIGA politikai kockázatok elleni garanciákat kínál. Ezek a befektetőknek segítenek a küldöldi működőtőke-beruházásokat a politikai és "nem üzleti" (non-commercial) kockázaoktól megvédeni a fejlődő (developing) országokban - írja az angol nyelvű Wikipedia. Itt is szerepel a szegénység leküzdése, mint fő cél.

A Világbank projektjeinek felsorolásában olyan országok vannak, mint Thaiföld, Kína vagy Belorusszia, bár említik, hogy a második világháború után Franciaországot is segítette.

Nem kívánják kiszorítani a kereskedelmi banki finanszírozást, ki szeretnék egészíteni azt, együtt szeretnének működni velük – mondta az igazgató. Hasonlóképp, az MNB növekedési hitelprogramja kiegészítésének is tekintik a tevékenységüket.

Norvégok, németek, japánok vették

Mindkét program a KKV-ket (kis- és középvállalatokat) célozza. Különbségek, hogy míg például az MNB refinanszírozási kamatlába nulla százalék, addig az Eximbanké 0,1. A partnerbankok marzsa az Eximnél maximum négy, a jegybanknál maximum 2,5 százalék lehet, de az átlagos marzs az Eximnél is csak 1,89 százalék volt tavaly.

A befektetői kör Japánból, Norvégiából, a Benelux-államokból, Németországból, Svájcból jött intézményi befektetőkből állt, olyan befektetőket értek el, akik egyébként magyar papírokat nem vásárolnak – mondták. (Valószínűleg nem véletlenül, hiszen éppen ezekben az országokban különösen alacsony a helyi államkötvények hozamszintje.) A kötvényprogram 2014-ben folytatódhat.

Irány a mesés Kelet?

Korábban egyénileg vizsgálták a vevők finanszírozását, ezt most standardizálják, ennek keretében külföldi bankokkal építenek ki jó kapcsolatokat. Ezek tapasztalataik segítéségével segítik elő a hazai exportőrök finanszírozását

A Szaúdi Fejlesztési Bankkal és török Turkiye Exima Bankkal kötöttek már megállapodást. Szerepel a listán az EDC kanadai eximbank, az OTP hét külföldi leánybankja, a Bolgár Fejlesztési Bank. Az OTP-vel 50 millió eurónyi vevőkeret-hitelmegállapodást kötöttek.

A cél nem a profit

A finanszírozási oldalon (forrásoldalon) a kínai eximbankkal pedig 100 millió eurós finanszírozási megállapodást hoztak tető alá. Az Európai Beruházási Bankkal is folyamatban van egy megállapodás, amellyel a magyar exportőrök olcsó forráshoz juthatnak – mondták el a szakemberek.

Az Eximbank küldetése olyan kockázatok felvállalása, amelyeket kereskedelmi bankok nem tudnak felvállalni. Cél a pozitív nemzetgazdasági hatások kiváltása, cél nem a profit elérése, hanem a nemzetgazdaság hozzáadott értékének növelése – mondta el Nátrán Roland.

Ötszörösére növelnék a bőségszarut

Nátrán Roland, az Eximbank igazgatója
a Privátbankár konferenciáján

A bank és a biztosító összesített eszközállománya 2012-ben mintegy kétmilliárd dollárt, 400 milliárd forintot ért el, 2016 végére a cél mintegy tízmilliárd dollár elérése, azaz ötszörös bővülés. Ez rendkívül ambiciózusnak tekinthető. A 2013-as cél 2,5-3,0 milliárd dollár, amelynek a megvalósításával nincsenek elmaradásban.

Az exportlefedettségi mutató azt jelenti, hogy az export volumene hogy viszonyul a biztosított, illetve finanszírozott értékhez. Ennek arányát a 2012-ben 1,3 százalék volt, Szlovéniában 14, Lengyelországban 3,6 százalék volt. Ezért 2016 végére a régiós országok átlagát vagy az OECD-átlagot szeretnék elérni, ami körülbelül négy százalék körül van. Ez pont az említett megötszörözött eszközállományt jelenti – mondta el Nátrán.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG