<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre elképesztőbb mélységekben, sokszor mínuszban vannak a fejlett országok államkötvény-hozamai. Eközben az infláció nem biztos, hogy nulla közelében marad, az is lehet, hogy megugrik, ebbe az esetben a kötvénytulajdonosok duplán veszíthetnek.

Nincs menekvés a negatív államkötvény-hozamok elől. A svájciak megmutatják nekünk a jövőt? Már az 50 éves államkötvények hozamai is mínuszban vannak – írja például a Die Börsenblogger nevű oldal. De a nyugati gazdasági sajtóban egyre szaporodnak a cikkek az állampapír-hozamok feneketlen mélységeiről.

A svájci, német és még sok ország államkötvényeinek hozama a rövidebb futamidőkön már évekkel ezelőtt is le-lecsúszott a negatív tartományba, nem sokkal a Brexit előtt a német tíz éves kötvény is követte a példát. A héten már mínusz 0,2 százalékos Bund-hozam is előfordult tíz évre, eközben a svájci tíz éves hozama –0,4 százalék környékéről –0,65-re esett. Pár hete a harminc éves svájci kötvények hozama is mínuszba csúszott, most az ötven éveseké is.

Ötven év alatt semmi?

Lehetséges lenne, hogy a következő harminc vagy ötven évben Svájcban ne legyen infláció? A történelmi tapasztalatok alapján valószínűtlennek tűnik. Ha pedig csak akár évi egy százalék is lesz a pénzromlás, a befektető a pénzének felét, harmadát elbukja, a futamidőtől függően. Vagy például jelenleg egy öt éves svájci kötvény hozama 0,9 százalék, ez hozzávetőleg azt jelenti, hogy most kifizetnek a kötvényért 104,5 egységet, majd öt év múlva visszakapnak százat.

A jelenségre többféle magyarázat van. Az egyik, hogy az EKB rendszeres havi kötvényvásárlási programja során rengeteg kötvényt felvásárolt már, és ezek ritkává váltak. (Ezért egyébként már a vállalati kötvényeket is veszi a jegybank.) Viszont különböző szervezetek, intézményi befektetők, alapok, biztosítók stb. rákényszerülnek arra, hogy állampapírt vegyenek, például azért, mert ezt követeli meg valamely jogszabály, belső szabályzat, befektetési politika. Vagy például mert derivatív üzletek fedezetéül van rá szükség.

A bankokban nem bíznak?

Egy másik magyarázat, hogy ha egy vállalatnak, intézménynek bankszámlán tartott pénzére csak mínuszos kamatot fizet, azazhogy inkább számol fel a pénzintézet, akkor jobban megéri neki állampapírt vásárolni kevésbé mínuszos hozammal. De ez csak a kisebb mínuszokat magyarázza meg.

Egy további magyarázat, hogy az európai (és japán?) bankokban már nem bíznak a nagyobb befektetők. A kisebbeket kifizetik a betétvédelmi intézmények, a nagyobbakat rendszerint nem. Márpedig az európai bankokkal sok a baj, jó néhányuk árfolyama a 2008-2009-es mélypontok környékén áll. Például a Deutsche Bank nevű gigászé, amelynek árfolyama csak ma közel hat százalékot zuhant. Vannak, akik egyenesen új bankválságról beszélnek.

Devizára játszanak?

További magyarázat, legalábbis a svájci, japán kötvények esetében, de az USA állampapírjainál is az lehet, hogy az adott deviza várható erősödését is belekalkulálják a vevők. A japán jennél az utóbbi hetekben, hónapokban ez nagyon bejött, a dollárnál kevésbé, a svájci franknál még kevésbé, de mindegyik említett ország devizája erősödött valamelyest.

A legjobb magyarázat persze, hogy a felsorolt tényezők talán együtt jelentkeznek.

Dupla lesz a veszteség, ha az infláció is megindul majd. Eddig a jegybankok élénkítő, pénzteremtő, pénznyomtató politikája alig tudott valami kis inflációt előidézni, vagy megtartani. Ebben az olajár esése is benne volt, de az olaj esése legalábbis megállt, az év eleje óta emelkedett is egy kiadósat.

Elinflálnák szívesen

Hiperinfláció, pénzreform, sőt háború szokott következni az ilyen mértékű pénznyomtatás után – írja ma például az egyik kisebb német híroldal. Az inflációt, pontosabban kontrollálhatatlan inflációt időzített bombának tartja, mint már annyian a 2008-2009-es válság óta. Az meg csak nem jött és nem jött. Ami azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben sem fog bekövetkezni.

Az inflációs teóriát erősíti, hogy az államoknak – különösen azoknak, amelyek adóssága kezelhetetlen nagyságú, mint Japán vagy az USA –, a jegybankoknak kapóra jönne. Elinflálhatnák az adósságok legalább egy részét, és az inflációnak rendszerint a gazdasági növekedésre is van pozitív hatása, legalábbis bizonyos keretek között.

...of a lifetime?

„Short of a lifetime”, életem shortja, mondta Bill Gross kötvénypiaci guru tavaly, arra utalva, hogy a német államkötvények milyen drágák, és jó üzlet lenne az esésükre játszani. Eddig ez nem jött be, illetve csak átmenetileg, a hozamok már az akkori szintet is bőven alulmúlják.

Duronelly Péter, az Aegon Alapkezelő szenior elemzője szerint az USA államkötvények hozama (10 éves: 1,39 százalék körül) és a német kötvények hozama (–0,17 körül) közötti nagy különbség nem indokolt. Ezért inkább longolni kéne az amerikai és shortolni a német kötvényt.

Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője szerint a fejlett piaci kötvények vásárlása értelmetlen, szinte biztos, hogy az ingatlanok vagy a részvények jobb befektetésnek bizonyulnak majd a következő fél-egy évtizedben.

„Vakmajom”, a Concorde Alapkezelő másik menedzsere szerint „évek óta lehet hallani, hogy lejjebb már nem mehetnek a hozamok, de a tények szerint igenis mehetnek”.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17980 17580 18150 +1,32% 0 0 7 988 514 365 Ft 2022-01-19 17:12:35
MOL 2660 2604 2668 +1,37% 0 0 1 492 834 610 Ft 2022-01-19 17:08:16
MTELEKOM 426 418 428 +1,07% 0 0 159 727 635 Ft 2022-01-19 17:05:00
RICHTER 8600 8535 8670 +0,70% 0 0 1 012 193 935 Ft 2022-01-19 17:10:57
OPUS 220 219 222 0,00% 0 0 6 352 019 Ft 2022-01-19 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Állampapír / Kötvény Meglepően magas kamatot találtunk – mégsem a magyar infláció-követő kötvény a legjobb?
Eidenpenz József | 2021. december 20. 05:17
A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.
Állampapír / Kötvény A MÁP Plusz helyett az inflációkövető kötvény lehet a befutó?
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 17:32
Az egyre magasabb infláció fejtörést okoz a kisbefektetőknek: az eddig biztos befutó, fix hozamot kínáló Magyar Állampapír Plusz egyre alacsonyabb reálhozamot kínál, az inflációkövető kötvények viszont vonzóbbá válhatnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, mit érdemes tudni az állami befektetési formákról, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az inflációs prognózisokra is tekintettel melyiket érdemes választani.
Állampapír / Kötvény Újra előjött a nagy dilemma: euróban, vagy forintban takarítsunk meg?
Eidenpenz József | 2021. december 13. 18:38
Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.
Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló