TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Immár gyakorlatilag biztosra lehet venni, hogy Donald Trump ígérete, miszerint még az elnökválasztás előtt meglesz a koronavírus elleni oltás, nem teljesül. Az amerikai járványügyi főtanácsadó, Anthony Fauci szerint december végén vagy január elején lesz elérhető a vakcina.

Ha minden jól megy, akkor a biztonságos és hatékony koronavírus elleni vakcina első adagjai valószínűleg december végén vagy január elején válnak elérhetővé egyes, magas kockázatú amerikaiak számára - mondta csütörtökön Anthony Fauci, az Egyesült Államok járványügyi főszakértője.

Fauci az Egyesült Államokban nagyjából azt a szerepet tölti be, mint Magyarországon Müller Cecília, azzal a lényeges különbséggel, hogy ő számos alkalommal ellentmondott az elnöknek, illetve korrigálta Donald Trump értelmezhetetlen vagy ellentmondásos kijelentéseit. A mostani bejelentése éppen azért is tekinthető irányadónak, mert korábban nem erősítette meg az elnök által többször hangoztatott kijelentést, mely szerint még az elnökválasztás előtt meglesz a vakcina. Miután azt jövő kedden tartják, immár kijelenthető, hogy addig biztosan nem lesz meg az oltóanyag.

Célegyenesben a tesztek

Anthony Fauci, aki az Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója csütörtök este a Twitteren és a Facebookon tartott élő chatben azt mondta, hogy a Pfizer és a Moderna jelenlegi előrejelzései alapján az amerikaiak valószínűleg decemberben megtudják, hogy mikor lesz biztonságos és hatékony oltás.

Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel foglalkozó NIAID igazgatója Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel foglalkozó NIAID igazgatója

A fent említett két társaság a klinikai vizsgálatok utolsó fázisában tart, így reális esély van arra, hogy ezek a következő hetekben sikeresen lezárulnak. A vizsgálatokat a fenti két gyógyszercég még júliusban megkezdte, és az azóta napvilágot látott információk szerint több tízezer embert vontak be a tesztekbe. Külön szerencse, hogy ennél a két vállalatnál a vizsgálatok közben nem volt fennakadás. Ahogy arról korábban beszámoltunk, két másik gyártó, az AstraZeneca és a Johnson and Johnson esetében – amelyek szintén a harmadik fázisban tartanak a tesztek során – rövid időre fel kellett függeszteni a teszteket, mert volt olyan alany, akinél problémák adódtak.

Ugyanakkor éppen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit gyógyszergyár által közösen kifejlesztett vakcina kapcsán jelent meg a napokban olyan információ, hogy az oltóanyag immunissá teheti az időseket a koronavírussal szemben, ami, ha valóban igaz, akkor komoly áttörésnek számít a kutatásoknál. Arról nem is beszélve, hogy a járvány szempontjából az akut betegségekben szenvedők mellett az idősek a leginkább veszélyeztetettek.

A Moderna a szállításokra készül

Csütörtökön publikálta negyedéves eredményét a Moderna, amelynek vezetője ennek apropóján megszólalt. "Aktívan készülünk az mRNA-1273 bevezetésére, és számos szállítási megállapodást kötöttünk a világ kormányaival" - hangsúlyozta Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója sajtóközleményben. Utóbbi egyébként a bevételekben is tükröződik, hiszen máris 1,1 milliárd dollárnyi összeget kapott a megrendeléseket leadó kormányoktól.

Egy ausztrál kutató a koronavírus-elleni védőoltáson dolgozik egy laborban (Fotó: EPA / David Crosling) Egy ausztrál kutató a koronavírus-elleni védőoltáson dolgozik egy laborban (Fotó: EPA / David Crosling)

Emellett azt is jelezték, hogy a Moderna előkészíti a lehetséges koronavírus elleni vakcina globális bevezetését. Ennek keretében csatlakoznak az Egészségügyi Világszervezet által támogatott COVAX kezdeményezéshez is, amelynek célja, hogy a szegényebb országokba is eljusson az oltóanyag. Ezt olyan módon próbálják megvalósítani, hogy a vakcinák esetében többszintű árazást alkalmaznak. Korábban a Moderna azt közölte, hogy az oltás ára 32 és 37 dollár között lesz, de azt is hozzátették, hogy nagyobb volumenű megállapodások esetén ennél alacsonyabb lesz a szer ára.

A társaság vezetői az mRNA-1273 szer kapcsán annak tárolásáról is beszéltek. Ez már csak azért is fontos, mert korábban a logisztikai szakértők azt emelték ki, hogy korábban soha nem tapasztalt szállítási és tárolási kihívás elé néznek. A Moderna vezetői szerint az általuk fejlesztett oltóanyagot -4 Fahrenheit (-20 C) hőmérsékleten kell tárolni, ezen a hőfokon viszont fél évig nem lesz károsodása a vakcinának. Ez a szakértők szerint könnyebben biztosítható, mint a Pfizer szere esetén előírt – 94 F (-70 C), ezt ugyanis akár a szállítás, akár a tárolást figyelembe véve az előrejelzések szerint problémamentesen csak a fejlett országokban tudják megoldani.

A Moderna harmadik negyedéves számaiból egyébként az derült ki, hogy a vállalat számára is létszükség az oltóanyag mielőbbi engedélyezése. A cég árbevétele ugyanis 157,9 millió dollár volt, amivel szemben 233,6 millió dolláros, vagyis részvényenként 59 centes veszteség állt. Ez jóval nagyobb, mint amit az elemzők előzetesen jeleztek, a konszenzus ugyanis papíronként 43 centes veszteségről szólt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Orbán Viktor bejelentette a szigorításokat: kijárási korlátozás és rendkívüli jogrend jön
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 19:16
Orbán Viktor a keddi kormányülést követően Facebook-videóban jelentette be a rendkívüli járványvédelmi intézkedéseket.
Közérdekű Járványügyi korlátozások: kora este jön Orbán Viktor bejelentése
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 12:38
Erre az operatív törzs sajtótájékoztatóján hívták fel a figyelmet.
Közérdekű 84 korona-halott 24 órán belül
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 09:18
Ismét megdőlt a napi áldozatok számának rekordja. És a napi új azonosított esetszám rekordja is.
Közérdekű Minden tavaszi korlátozás újbóli bevezetését mérlegeli a kormány
MTI | 2020. november 3. 07:54
Jelentette ki Novák Katalin.
Közérdekű Müller Cecília továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozza a védekezésben
Privátbankár.hu | 2020. november 2. 13:32
A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  
Közérdekű Egy idő után terhes, ha sok részvét zúdul az emberre - videóinterjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval
Szarvas György | 2020. november 1. 19:42
A koronavírus járvány miatt gyakorlatilag mindennapi tapasztalatunkká vált a halál. Révész Renáta Liliána a vele folytatott beszélgetésben arról beszél, ez a tény mennyiben változtatta meg alapvetően elutasító álláspontunkat az elmúlással szemben, és, hogy miféle megküzdési stratégiáink lehetnek a helyzet okozta szorongás kezelésére. 
Közérdekű A jövőben Müller Cecília is beleszólhat abba, hogy ki vezesse az állami kórházakat
MTI | 2020. november 1. 11:43
Javaslattevő bizottságot kért fel a kormány a kórházvezetők kiválasztására, annak lett tagja az országos tisztifőorvos.
Közérdekű Koronavírus-áldozatok: ismét megdőlt a napi csúcs
Privátbankár.hu | 2020. november 1. 09:16
69-en haltak bele a betegségbe mára virradóra.
Közérdekű Nem várhatók itthon további szigorítások a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 31. 14:11
Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.
Közérdekű Újabb kiábrándító adat a járványról
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 10:45
Továbbra is nagyon sok az új koronavírusos regisztrált eset és az elhunytak száma is kimagasló. A napi új esetek, a korházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévő száma is szomorú új rekordot jelent.
Friss
hírlevél