3p

Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.

Igazán jó hír érkezett a magyar pénzes embereknek. Már nem kell sokat aludni, és újabb csodákra lehet befizetni az Egyesült Államokban és Európában vagy akar Ázsiában is. A csodákat a Walt Disney Co. óriáscég szállítja a saját szórakoztató parkjaiban és a gigantikus óceánjáróin.

Még nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: Depositphotos
Még nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: Depositphotos

A vállalat a következő tíz évben 60 milliárd dollárt költ arra, hogy megkétszerezze kapacitásait. A tervekről beszámoló Bisnow gazdasági portál szerint a cég rendkívül magabiztosan gondolkodik pénzügyi helyzetéről ehhez, s ezt az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott tájékoztatásban is megerősítette. Annak ellenére bíznak a jövőben, hogy a harmadik negyedévben a parkokban elért üzemi eredmény 13 százalékkal elmaradt a 2022-es üzleti év azonos időszakában elérttől, mert kevesebben mentek ezekbe szórakozni, és akik ellátogattak, azok sem költöttek annyit mint a tavalyi vendégek.

Pontosan azt azonban nem közölték, hogy melyik parkra vagy melyik hajójáratra fognak ennyi pénzt elkölteni. A beszámolóhoz csatolt táblázatból viszont kiderül, hogy néhány park melletti szálloda, valamint a japán és a francia telephelyen lévő resort hotelek bővítése van napirenden 2024-ben. A hajós üzletágánál pedig 2025-2026-ban két hajó vásárlása, és egy meglévő felturbózása szerepel a tervek között. Az igazgatóság természetesen csak az idei üzleti év után fog végleges döntést hozni ezekről.

A Disney jelenleg 12 vidámparkot üzemeltet, többségüket Kaliforniában és Floridában, de vannak egységei Franciaországban, Kínában és Japánban is. Floridában az elmúlt három hónapban csökkent a látogatók száma 2022-höz képest, viszont Sanghajban és Hong Kongban nőtt.

Az említett vagyonelemeken felül néhány működő amerikai park szomszédságában mintegy ezer hektárnyi hasznosításra váró telke is van. Legelőször talán az Anaheimben lévő, és 1955-ben nyitott Disneyland melletti területet építhetik be, ez a munka jövőre kezdődhet.

A floridai Disney World park Ron DeSantis kormányzó ősellensége. Fotó: Depositphotos
A floridai Disney World park Ron DeSantis kormányzó ősellensége. Fotó: Depositphotos

Nem jutottak viszont dűlőre a floridai Orlandoban található parkot övező terület ügyében a helyi hatóságokkal, ezért hivatalosan is lemondtak a kétezer új állást létrehozó, mintegy egymilliárd dollárba kerülő projektről. Itt elsősorban adminisztratív épületeket emeltek volna. Tudni kell, hogy a Disney a magáénak tekinti a területet, de a floridai állam, élén Ron DeSantis kormányzóval, új adókat akar kivetni: a területen átmenő autósoknak útdíjat, az ott működő vagy tervezett hoteleknek pedig idegenforgalmi adót kellene fizetniük, az irodaházakat is épületadóval sújtanák.

Magát a parkot azonban egy másik, sokkal nagyobb projekt keretében bizonyosan növelni és fejleszteni akarják. Arra a beruházásra 17 milliárd dollár az előirányzott összeg, ha megkezdődik, akkor pár év alatt 13 ezer embernek lesz új állása – erősítette meg az óriásvállalat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
Kultúra Putyin kíméletlenül legyalulja az ukrajnai kulturális bázist 
Mester Nándor | 2023. szeptember 28. 18:47
Már 300 kulturális és vallási létesítményben okoztak kárt az oroszok Ukrajnában. Az UNESCO folyamatosan frissíti a jegyzéket, ami egyre csak bővül. Közben folytatódnak a nemzetközi gyűjtőakciók a későbbi helyreállításhoz.
Kultúra A nap képe: gyere őrült! Szokatlan vendéget fogadott Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 15:02
Egész pontosan Pataky Attilát.
Kultúra A szex gyógyít - ezzel kezelik a frontot megjárt ukrán katonákat
Elek Lenke | 2023. augusztus 27. 05:54
Két éve még senki nem sejtette, hogy a legmodernebb fegyverek ezreket ölnek majd a szomszédunkban. De nemcsak az egyre gyilkosabb haditechnika terén tapasztalni újdonságot: arra sem volt még példa, hogy a fogságba esett és súlyosan megsérült katonák számára hazájukban szexrehabilitációs foglalkozásokat szervezzenek.
Kultúra Kér a szülinapjára egy Picassót? – Festménymásolás, exportra is
Elek Lenke | 2023. augusztus 20. 18:00
Vagy inkább jöjjön a Lány, gyöngy fülbevalóval? Az orosz középosztály új hobbija, hogy világhírű festményeket másoltatnak le és felakasztják otthon a falra.
Kultúra Élj, szeress, egyél és igyál jó borokat, vallja az Oscar-gálák séfje
Wéber Balázs | 2023. július 27. 09:18
Wolfgang Puck, a világ egyik legismertebb és leggazdagabb séfje néhány éve Budapesten nyitotta meg első Spago éttermét Európában. Az osztrák-amerikai sztárszakács és üzletember, a hollywoodi Oscar-gálák szakácsa a lapcsoportunknak adott interjúban beszélt a hazai étterem helyzetéről, a szakemberhiány kezeléséről, a jó séf titkáról, nehéz gyerekkoráról, a harvardi álmáról, életfilozófiájáról és arról is, hogy mit szeretne még elérni az életben. 
Kultúra Barbie (szinte) mindent vitt a hétvégén
Privátbankár.hu | 2023. július 24. 20:08
Greta Gerwig Barbie című filmje nyitóhétvégéjén bevételi rekordot döntött Észak-Amerikában a nők által rendezett filmek között.
Kultúra Búcsú a tévés sorozatdömpingtől: véget ér egy korszak
Buksza blog | 2023. július 22. 15:51
Bajban vannak az amerikai stúdiók, ez közvetve érinti a nézőket is. A sorozatok számának csökkentése nem jelent megoldást. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG