<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete

A hétvégén a brit konzervatív toryk megkezdték pártkonferenciájukat Birminghamben. Ennek egy olyan alkalomnak kellett volna lennie Liz Truss számára, hogy megünnepelje győzelmét a párt vezetői versenyén. Ehelyett hihetetlen módon a saját túléléséért küzd rettenetes kimenetelű gazdasági ballépései után - mindössze egy hónapos miniszterelnökként.

Még Liz Truss pártbarátjai is elismerik, hogy dolgoznia kell nyilvános megjelenésén és imázsán. Fotó: MTI/AP/Alberto PezzaliMég Liz Truss pártbarátjai is elismerik, hogy dolgoznia kell nyilvános megjelenésén és imázsán. Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali

A miniszterelnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik a nyugtalan konzervatív parlamenti képviselők részéről, hogy menessze pénzügyminiszterét, különben zendüléssel nézhet szembe. Truss erre egyelőre nem hajlandó. 

Beomlás a közvélemény támogatásában

Az angol jegybanknak a múlt héten 65 milliárd fontos mentő-műveletet kellett indítania hosszú futamidejű államkötvények vásárlásával, hogy megmentse a brit pénzügyi rendszert az összeomlástól a fenti kettős elfuserált „mini-költségvetése” után

A pár nappal ezlőtt készített 'YouGov' közvélemény kutatás aztán döbbenetes eredményeket hozott.  A britek 51 százaléka szerint a Truss miniszterelnöknek le kell mondania. 54 százalékuk szerint Kwasi Kwarteng pénzügyminiszternek is. 

Mindennek tetejébe a brit szavazók háromnegyede - köztük a legutóbbi általános választásokon a konzervatívokat támogatók 71 százaléka - úgy gondolja, hogy a miniszterelnök és a pénzügyminiszter „elvesztette az irányítást” a gazdaság felett.

Az EU nagy fővárosaiban már semmit sem várnak Londontól

Charles Grant az Európai Reformközpont igazgatója friss tanulmányában kifejti:

„Aki az elmúlt hat évben figyelte a Konzervatív Pártot, az szkeptikus az EU-val való újrakezdés kilátásaival kapcsolatban. A pártot most a keményvonalas euroszkeptikusok uralják, akiket az angloszférába vetett hite elvakít és nem látják a jó EU-s kapcsolatok lehetséges előnyeit. A konzervatív Európa-pártiakat kiirtották soraik közül, vagy a még meglévők mélyen hallgatnak. Nehéz elképzelni, hogy az új konzervatív kormány többet akarna, mint egy szerény és ambiciótlan újrakezdést. De ha Truss némi vezető szerepet mutat, elérheti ezt az eredményt” – zárja gondolatát Grant.

De mit akar a Munkáspárt?

A toryk jobbra tolódása és gazdasági botránysorozata után Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője megpróbálja újra elfoglalni a politikai centrumot – ahogyan azt a brit baloldal Tony Blair „Új Munkáspártja” idején is tette. Mint egy mantrát, Starmer a konzervatívokat olyan pártként ábrázolja, amely ajándékokat osztogat bankároknak és szupergazdagoknak. A Munkáspártot pedig az kiegyensúlyozott államháztartásért kiálló pártként mutatja be.

A Truss-szal ellentétben Starmer azt ígéri, hogy csökkenti az államadósságot, és ellensúlyozza a túlköltekezést a háztartásban. Az, hogy ennek a számításnak pontosan hogyan kell működnie, továbbra is rejtély, különösen azért, mert Starmer csak egy részét akarja visszafordítani Truss adócsökkentéseinek, és nem árulta el, hogy a Munkáspárt hol csökkentené a költségeket.

"Haza a párt előtt"

Starmer óvatos politikus és az is marad, ezért programja nem tűnik sem forradalminak, sem különösebben eredetinek. Amióta 2020 tavaszán megválasztották a régi baloldali Jeremy Corbyn utódjává, igyekszik a lehető legkevesebb célpontot adni a toryknak a politikai korrektség, a migráció vagy a transzneműség miatti kulturális harcokban. Ezért Starmer a Munkáspárt választói bázisát megosztó Brexit kapcsán csak a szabadkereskedelmi egyezményhez való visszatérésre szólít fel, anélkül, hogy alapvetően megkérdőjelezné a toryk kilépését az EU-ból.

Starmer most örömmel látja, hogy Truss hivatalba lépésével a gazdaságpolitika egyértelműen kiszorította az identitáspolitikát a vita középpontjából. Ugyanakkor sikerült összerántania a pártot a különböző áramlatokkal, és kiszabadítani azt a Corbyn-támogatók szorításából. A párt bizottságait feltöltötte lojalistákkal, felfüggesztette Corbyn parlamenti frakciótagságát, határozott álláspontot foglalt el a párt antiszemita irányzatai ellen, és világossá tette, hogy a Munkáspárt feltétel nélkül a NATO mögött áll.

„A haza előbbre való, mint a párt” – vallja Starmer. Egy évvel ezelőtt a Munkáspárt vezetőjét a brightoni pártkonferencián kifütyülték baloldali aktivisták ilyen kijelentései miatt. Egy hete Liverpoolban viszont Starmer hívei kötelességtudóan még el is énekelték a himnuszt a néhai II. Erzsébet királynő képe előtt.

Starmer karizma nélkül

Liz Truss reméli, hogy a piacok megnyugszanak, és adócsökkentései és reformjai gyorsan további növekedéshez vezetnek. De ezt eddig csúnyán leszavazta a piac. Ebből kifolyólag a Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor.

Úgy tűnik, Starmer legnagyobb terhe maga Starmer. Hozzáértőnek tartják, de szürkének, szerénynek és unalmasnak. Hiányzik belőle Tony Blair természetes karizmája. 

Még a pártbarátok is elismerik, hogy dolgoznia kell nyilvános megjelenésén és imázsán. Miután a párt pályára állt, Starmernek meg kell próbálnia inspirálnia az országot. Vagy remélheti, hogy a britek több unalomra vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és a Liz Truss vezette hullámvasút után.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG