1p
Egyhangúlag szavazott az 50 bázispontos kamatemelésre a Monetáris Tanács, de voltak más javaslatok is. A kormányzati intézkedések, és a lassú növekedés alacsonyan tartják az inflációt, a forint gyengülése viszont kockázat. A jegybank elnöke egyértelműen utalt arra, hogy további kamatemelések jöhetnek. Simor András szerint a lényeg, hogy hiteles legyen a gazdaságpolitika.

Simor András jegybankelnök a kamatemelést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Monetáris Tanács „sokféle” javaslatról tárgyalt, de végül csak az 50 bázispontos emelésről szavaztak, méghozzá egyhangúlag. Az ülésen áttekintették az inflációs, a reálgazdasági, valamint a pénzpiaci helyzetet.

Inflációs környezet

Az MNB szerint amint az indirekt adóemelések hatása kifut, az inflációs hatásuk is kevésbé érvényesül. A jegybank úgy látja, hogy a belső kereslet továbbra is nyomott marad, ez pedig szintén az infláció ellen hat. A forint gyengülése viszont veszélyezteti a 3 százalékos inflációs célt. Simor András felhívta a figyelmet arra, hogy az év első felében a magas nyers, és üzemanyag árak begyűrűztek főleg a feldolgozott élelmiszerek árába. Az ÁFA, és jövedéki adó emelések pedig átmenetileg szintén emelik az inflációt. A jegybank szerint a minimálbér-emelés csak minimálisan lesz hatással az árszínvonalra.

Az MNB elnöke hangsúlyozta, hogy a forint árfolyama új tényező a jegybanki politikában, és tartósan, akár középtávon is inflációs nyomással járhat. A nagy kérdés, hogy a belső kereslet csökkenése ezt mennyire tudja ellensúlyozni. Simor András elmondta, hogy a szeptemberi előrejelzéshez képest a forint miatt romlottak az inflációs kilátások, de az új előrejelzést csak decemberben fogják kiadni.

Reálgazdasági okok

Az MNB szerint a GDP a következő 2 évben csak nagyon visszafogottan nő majd, a kibocsátás alacsony szinten marad, a munkanélküliség is magas lesz, 10 százalék fölött marad. Simor elmondta, hogy romlottak a növekedési várakozások a nemzetközi hatások miatt. Az export kilátások rosszak, a lakossági fogyasztás nem élénkül, mert a lakosság adósságot épít le, az adósságait igyekszik visszafizetni. A jegybank megítélése szerint a jövedelem kilátások bizonytalanok, a törlesztőrészletek szintje magas. Mindezek együtt gátolják a fogyasztást.

A magas kamatszint, és az emelkedő minimálbér Simor András szerint a foglalkoztatásban fog lecsapódni, ugyanis a cégek a romló piaci környezet, és az emelkedő bérek miatt a felső fizetési rétegben nem emelnek bért, csökkentik a foglalkoztatást, és a beruházásokat. A beruházási környezetet egyébként bizonytalannak nevezte Simor András.

Pénzügyi piacok, leminősítés

A sajtótájékoztatón az MNB elnöke emlékeztetett arra, hogy a forint nagyot gyengült az elmúlt hónapokban, a kockázati felár emelkedett, ahogy az állampapírhozamok is. Mindemellett kialakult a piacokon egy fokozott kamatemelési várakozás. Simor András pozitív fejleménynek nevezte, hogy a kormány az IMF-hez fordult, ugyanakkor szerinte ezt a folyamatot megakasztotta, hogy a Moody’s bóvliba sorolta Magyarországot

További kamatemelések jöhetnek, hiteles IMF-szerződés kell

A sajtótájékoztatón Simor András többször is felhívta a figyelmet a kamatdöntés jegyzőkönyvének utolsó mondatára, amely szerint ha a környezet nem változik, és további kockázatok jelentkeznek a rendszerben, akkor folytatják a kamatemeléseket. A jegybankelnök az újságírói kérdések perceiben többször is visszautasította, hogy kommentálja a leminősítést, vagy akár a leendő hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. Ugyanakkor úgy vélte, hogy szinte mindegy mekkora összegű, és milyen típusú szerződést kötünk, mert a lényeg nem az, hanem a hitelesség. Emlékeztetett arra, amikor 2008-ban EU-IMF hitelcsomagot kapott Magyarország, akkor egy idő után nem kellett lehívni pénzt, és 2009 májusa óta gyakorlatilag képesek voltunk magunkat a piacról finanszírozni. Ennek titka Simor szerint a hiteles gazdaságpolitika volt, ami alkalmas volt a piacok megnyugtatására, és a hozamok csökkentésére.

 

.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG