5p

A Krím olyan súlyos vízhiánnyal néz szembe, hogy a félsziget 2,5 millió lakosa közül hamarosan akár 500 ezren is menekülni kényszerülhetnek. A nagyobb városokban már gyakran napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet. Káncz Csaba jegyzete.

Világszerte csaknem négymilliárd ember él vízhiányos területeken, miközben több, mint egymilliárd él rendkívüli vízhiány közepette. A rohamléptű ipari és mezőgazdasági fejlődésnek köszönhetően száz év alatt hatszorosára nőtt a világ vízfogyasztása.

Tovább tetézi a problémát, hogy a világ ivóvízkészletének 60 százaléka kilenc, ritkán lakott ország területén található. Kanada például a Föld teljes édesvízkészletének negyedét birtokolja. Amely országokban pedig hosszabb ideje szárazság van, ott már kritikus helyzet alakul ki.

Moszkva fejfájása

A Krím-félszigeten legalább 1945 óta a mezőgazdaság, az ipar és a félsziget lakosságának vízigénye meghaladja a helyi vízkészletek kibocsátást. A globális felmelegedés és a félsziget 2014-es orosz megszállás csak tovább rontotta a helyzetet.

Moszkva azt remélte, hogy ezt a problémát le tudja küzdeni, amikor 2022-ben kiterjesztette ukrajnai invázióját. Ezzel a lépéssel legalábbis részben a Krím ellen nyolc évvel korábban, a Kijev által bevezetett vízblokádot akarták megtörni.

Egyes szakértők szerint a Krím vízzel való ellátása volt az egyik fő oka annak, hogy Putyin elnök úgy döntött, hogy megindítja az Ukrajna elleni kiterjesztett támadást.

Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: kremlin.ru/Anna Sadovnikova
Vlagyimir Putyin Szevasztopolban a Krím-félszigeten 2023. március 18-án. Fotó: kremlin.ru/Anna Sadovnikova

Negatív örvényben

Az elmúlt két évben azonban Moszkva krónikus rossz gazdálkodása, az alternatív vízforrások finanszírozásának elmulasztása, a források katonai célokra történő átirányítása, a tisztviselők körében elterjedt korrupció, valamint a víztározók és csatornák folyamatos pusztítása még rosszabbá tette a helyzetet a Krímben és a szomszédos régiókban. A leghírhedtebb példa erre az utolsó pontra a kahovkai gát orosz bombázása volt tavaly nyáron.

Az orosz tisztviselők kénytelenek elismerni, hogy egyre több krími falu és nagyobb város szenved súlyos vízhiánytól.

A hatóságoknak egyre drákóibb szigorításokat kell bevezetniük a vízhasználatra vonatkozóan, és időnként odáig mennek, hogy a nagyobb városokban napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet.

Egyes szakértők szerint a vízhiány miatt a krími lakosok egyötöde - mintegy 500 ezer ember - kényszerülhet elhagyni a térséget. Ez a helyzet már most is komoly problémákat okoz az orosz hatóságok számára, de emellett komoly következményei lesznek Ukrajnára nézve is, függetlenül attól, hogy ki irányítja a félszigetet.

Más a hibás

Moszkva a jelenlegi krími vízhiányt számos különböző problémára vezeti vissza, amelyek közül egyikben sincs orosz érintettség. A felelősséget Ukrajnára hárítják, amiért az akadályozza a félszigetre irányuló vízáramlást a szárazföldről, a közelmúltbeli aszályokra, amelyek a Kreml állítása szerint most enyhülnek, valamint a rossz vízhasználati szokásokra, amelyeket jelenleg javítanak. Oroszország kitart amellett, hogy már úton van a Krím vízproblémáinak örökös megoldása felé.

Az elmúlt hetek jelentései azonban kevéssé támasztják alá Moszkva érveit, amit most már az orosz kommentátorok is kezdenek elismerni.

Az orosz állami média jelentései azt mutatják, hogy egyre több falu kénytelen napokig víz nélkül maradni, és hogy a vízhiány már a nagyobb városokra is kiterjed, beleértve Feodoszija és Szevasztopol városát is.

Ezek a leállások már most gazdasági következményekkel járnak, és gyorsan humanitárius katasztrófához vezethetnek. Ez a válság elsősorban a krími tatárokat érinti, akik elsősorban vidéken élnek - de a polgári lakosságot is, különösen annak ukrán etnikumú részét. Ezek a csoportok azért érintettek ilyen súlyosan, mert Moszkva - nem meglepő módon - intézkedéseket hozott annak biztosítására, hogy a félszigetre akár a megszálló erők részeként, akár azok támogatására költözött oroszok elegendő vízhez jussanak.

Társadalmi feszültségek

A vízhiány miatt kisebb, de folyamatos tüntetések vannak szerte a Krímben. A legfontosabb következmény mégis a krími lakosok elmenekülése, először a falvakból a városokba, majd Ukrajnába vagy máshová. A hatóságok mindkettőt igyekeztek korlátozni, de csak mérsékelt sikerrel járnak. Néhány krími falu már üresen áll, és a krímiek távozását a félszigetről a statisztikai jelentésekben elrejtették a sok orosz katona és támogató személyzet érkezése miatt.

Összességében azonban nem valószínű, hogy a vízhiány becsült 500 ezer áldozatának sikerülne elhagynia a területet, tekintettel Moszkva rendőri hatalmára a megszállt félszigeten, és a krímiek bizonytalanságára azzal kapcsolatban, hogy hová is mehetnének.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a krími lakosság vízigényének kielégítésének elmulasztása ne járna súlyos következményekkel minden érintett számára.

Míg Moszkvában egyesek talán nem ellenzik az ukránok és krími tatárok menekülését a félszigetről, mint a ruszifikáció eszközét, a Kremlben keveseket fog teljesen megnyugtatni az a veszély, amelyet a félszigetről való menekülés jelent Moszkva ellenőrzésére nézve. A hatóságok valószínűleg kénytelenek lesznek erőforrásokat átcsoportosítani, hogy korlátozzák a Krímből való kiáramlást egy ilyen esetben, de a tüntetések biztosan követni fogják, ha a félsziget lakossága nem tud a városokba vagy a Krímből elmenekülni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG