TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.

Mégis utcára vonulhatnak ma a német kormány és a tartományok koronavírus-politikája miatt tiltakozó csoportok a szociáldemokrata vezetésű német fővárosban.

"Mindenki Berlinbe"

Bár a berlini rendőrség szerdán betiltotta a megmozdulásokat járványügyi okokra hivatkozva – a hatóság azzal érvelt, hogy a tüntetők feltehetően nem fognak igazodni a vírusellenes előírásokhoz, azaz nem tartják majd a távolságot, és nem hordanak maszkot –, a berlin-brandenburgi másodfokú közigazgatási bíróság ma reggel felülbírálta ezt a döntést, azaz a tüntetéseket meg lehet tartani. A demonstrációk ma délelőtt el is kezdődtek.

Béke, szabadság. Le a maszkkal! - a vírus miatti korlátozások ellen tüntetők Berlinben 2020. augusztus 29-én. EPA/CLEMENS BILAN Béke, szabadság. Le a maszkkal! - a vírus miatti korlátozások ellen tüntetők Berlinben 2020. augusztus 29-én. EPA/CLEMENS BILAN

A bíróság ezzel megerősítette a berlini közigazgatási bíróság pénteki döntését. Utóbbi szerv azzal érvelt, hogy

nem áll fenn a közrend közvetlen megzavarásának veszélye,

legalábbis sem a korábbi hasonló, augusztus elsejei tüntetés lefolyása, sem a résztvevők koronavírussal kapcsolatos nézetei alapján nem kell ettől tartani. A szervezők bemutattak egy higiéniai koncepciót is, valamint 900 rendezővel és 100 „feszültségkezelő csapattal” biztosítják a felvonulást.

Az akció egyik vezére, Michael Ballweg szerint békés demonstrációra készülnek, és több mint húszezer résztvevőt várnak Berlin központjába, a Brandenburger Tor közelébe.

A tüntetést a Querdenken 711 nevű kezdeményezés szervezi, amely győzelemként értékelte a bíróság döntését.

Gyertek mindannyian Berlinbe

- üzenték híveiknek.

Szemtől szemben

Eközben több baloldali szervezet – például a Berlini Szövetség a Jobboldal ellen – szombatra és vasárnapra is ellentüntetéseket jelentett be, amelyeket a rendőrség engedélyezett. A héten egyébként volt olyan nap, amikor mintegy 3 ezer, demonstrációra vonatkozó kérelem futott be a berlini hatóságokhoz.

A rendőrség nagy erőkkel készül a hétvégére:

mintegy háromezer rendőr vigyázza a rendet, és próbálja szétválasztani a két tábort.

A koronavírus-ellenes korlátozások miatt tüntető csoportok már korábban is számos alkalommal utcára vonultak. A többi közt azt mondják, hogy a kormány erősen túlreagálja a járványt, az ellene hozott intézkedések pedig súlyosan sértik az alapvető szabadságjogokat. 

Az ellentüntetők viszont úgy vélik, hogy a demonstrálók valójában összeesküvés-elméletek hívei, akik között szerintük számos szélsőjobboldali szimpatizáns is található. A berlini rendőrség pedig azért aggódik, mert az interneten már előzetesen „nyílt erőszak”-ra utaló üzenetek jelentek meg.

Jól kezelték, de...

Németország egyébként eddig relatív jól kezelte a koronavírus-járványt, legalábbis a többi nagy európai országhoz képest.

A diagnosztizált fertőzöttek száma 242 ezer, a halálos áldozatoké pedig mintegy 9300, miközben Nagy-Britanniában csaknem 42 ezren, Olaszországban több mint 35 ezren, Franciaországban csaknem 31 ezren, Spanyolországban pedig 29 ezren haltak meg a járvánnyal összefüggésben.

A korlátozó intézkedéseket ugyanakkor a német gazdaság is megsínylette: a kiadások az első fél évben több mint 50 milliárd euróval meghaladták a bevételeket.

A GDP pedig csaknem 10 százalékkal zuhant a második negyedévben az első három hónaphoz képest.        

A német kormány eddigi várakozása szerint  éves szinten 6,3 százalékkal zsugorodhat a gazdaság – ekkora esésre a II. világháború vége óta nem volt példa.

Ráadásul a válság tovább mélyülhet, mivel a közelmúltban Németországban is érezhetően emelkedni kezdett a regisztrált fertőzések száma.

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma és hétnapos átlaga Németországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung, printscreen) Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma és hétnapos átlaga Németországban, 2020. március-augusztus (Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung, printscreen)

A növekedés - a Robert Koch országos közegészségügyi intézet szerint - nem csak az elvégzett tesztek számának emelkedésére vezethető vissza.

Maradnak a korlátozások 

A helyzet romlására hivatkozva a német kormány csütörtökön bejelentette, hogy megszakítja a járványlassító korlátozások visszavonását, sőt, több területen további szigorításokat vezet be.

Tömegrendezvényeket év végéig biztosan nem lehet majd tartani, aki pedig megsérti a  maszkviselési szabályokat, annak minimum 50 eurós büntetést kell fizetnie.

Angela Merkel egyúttal három fő célkitűzést fogalmazott meg a jövőre vonatkozóan. Egyrészt a gyerekek nem lehetnek a pandémia vesztesei, oktatásuk a legfontosabb cél a német kancellár szerint. (A német tanévkezdésről itt írtunk.)  

Másrészt a német kormány „mozgásban akarja tartani vagy ismét mozgásba akarja hozni” a gazdasági életet.

Ez ugyanis a jólét alapja, mondta a kancellár.

Harmadrészt - mondta Merkel - „amennyire csak lehet, meg kell őrizni a társadalmi összetartást”, és különösen figyelni kell azokra a társadalmi csoportokra, amelyeket az átlagosnál jobban sújt a vírusválság. Közéjük sorolta a szűkös körülmények között élő családokat, az álláskeresőket, a kisvállalkozókat és a művészeket.

Szerinte Németországnak továbbra is együtt kell élni a vírussal.

A helyzet komoly. Továbbra is komoly. És vegyék továbbra is komolyan

- figyelmeztetett a kancellár.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Makro / Külgazdaság 4 nap múlva szigorít a kormány, de még nem tudjuk, mit
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 28. 08:36
Csúszásban az államigazgatás, ma dönt a jövő keddi szabályváltozásokról.
hírlevél