<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Célzatosan, tudatosan terjesztik a menekültekkel kapcsolatos álhíreket német lapok szerint, az ezek leleplezésére indult weboldal már 430 esetet gyűjtött össze. Egyes hírek könnyen leleplezhetőek, mások nagyon kifinomultak és nehezen látni rajtuk keresztül. Megvan annak az oka, miért a Facebook a legalkalmasabb ezek közvetítésére.

A Hoaxmap.org nevű német oldalon eddig 432 olyan hírt gyűjtöttek össze, amely úgynevezett hoax, átverés, álhír, hülyeség, és linkelik hozzájuk a megfelelő cáfolatokat is. A hírek németül témakör, illetve tájegység, település szerint is lekérdezhetők. Amint az oldal bevezetője írja, 2015 közepe óta megfigyelhető, hogy célzatosan helyeznek el a hírek között híreszteléseket a menekültekkel kapcsolatban.

A Die Zeit nevű napilap online oldala szerint Donald Trump győzelme óta különösen reflektorfénybe kerültek az online álhírek, mivel felmerült, hogy a győzelméhez ezek is hozzájárultak. (Erről itt>>>, valamint itt>>> is írtunk.) De ez a jelenség már sokkal régebb óta ismert, 2015 nyara óta „hangulatot keltenek” így a menekültek ellen.

Megeszik a hattyúkat?

A hírek egy részét különböző menekültellenes csoportok internetes oldalain terjesztik, mint például azt, hogy a menekültek megeszik a német hattyúkat, vagy hogy eladják a menekültotthonok bútorait. A létrehozott „mémeket” sokszor hamis fotókkal díszítik és megosztják egymással és másokkal.

A Hoaxmap.org csak olyan eseteket sorol fel, ahol a rendőrséggel vagy más hiteles szervezettel tisztázták az esetek valóságtartalmát – írja az oldal készítője. Érdekes, milyen elkövetési módszereket alkalmaznak az álhírterjesztők. Az egyik, egyszerű technika, hogy barátok, ismerősök elbeszéléseire hivatkoznak.

Hamis terroristaszelfi

Egy kifinomultabb módszerrel a rendőrséget is bevonják, bejelentenek ugyanis egy kitalált bűncselekményt, amit aztán a rendőrség automatikusan kiad sajtóközleményben. Mások fotókat használnak fel eredeti összefüggéseikből kiragadva, a brüsszeli merényleteknél például egy olyat, amelyen eredetileg egy menekült a német kancellárral szelfizett.

De kifejezett hamisítványokat is készítenek, például olyan levelet gyártanak, amelyben valamely hivatal arra kéri a lakókat, hogy saját lakásaikban csináljanak helyet a menekülteknek. (Hasonló hülyeség Magyarországon is terjed – a szerk.) Egy másik hamisítvány szerint a karácsonyi vásárt a muszlimokra való tekintettel át kívánták nevezni valami másra.

Facebook, mint a futótűz

A Facebook az egészet úgy segíti elő, hogy különösen gyorsan képesek rajta a hírek terjedni, valamint a vitatott posztok több reakciót váltanak ki, és ezáltal több emberhez jutnak el. Ebben a hír igazságtartalma teljességgel lényegtelen – írja a Die Welt. Ráadásul a cáfolatok erőtlenek: az USA-ban az a posztot, hogy Trumpot támogatja a Pápa, 880 ezren osztották meg, ugyanennek a cáfolatát már csak 33 ezren.

Az álhírek terjesztői közül sokan a hit harcosai, gyűlölet-kommentátorok, akik csak azt terjesztik, ami az ő világképükbe illik, és észérvekkel meggyőzhetetlenek. Németországban egyébként ilyenek nem csak a szélsőjobb táborában vannak, tavasszal az az álhír is futótűzként terjedt, amely azt állította, hogy egy menekült megfagyott a bevándorlással kapcsolatban illetékes hivatal (Lageso) előtti sorban állás közben. Ám a bűncselekményeket elkövető, szexuális visszaéléssel vádolt vagy túlzott szociális támogatást kapó menekültekkel kapcsolatos álhírek sokkal elterjedtebbek.

Beszivárognak a való világba

Az álhírek azután a való világba is beszivárognak, hol egy tinilány talál ki megerőszakolós történetet, hogy eltűnését leplezze, hol egy politikust fenyegetnek álhírek alapján. A szélsőjobboldali AfD a Die Welt szerint gyakran operál gyanús, megalapozatlan hírekkel és állításokkal, de egyszer a belügyminisztert is rajtakapták egy ilyenen.

Olvassa el ezt is: Mérgező pletykák – nem, a menekültek senkit sem fejeztek le vagy ettek meg

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos