<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Célzatosan, tudatosan terjesztik a menekültekkel kapcsolatos álhíreket német lapok szerint, az ezek leleplezésére indult weboldal már 430 esetet gyűjtött össze. Egyes hírek könnyen leleplezhetőek, mások nagyon kifinomultak és nehezen látni rajtuk keresztül. Megvan annak az oka, miért a Facebook a legalkalmasabb ezek közvetítésére.

A Hoaxmap.org nevű német oldalon eddig 432 olyan hírt gyűjtöttek össze, amely úgynevezett hoax, átverés, álhír, hülyeség, és linkelik hozzájuk a megfelelő cáfolatokat is. A hírek németül témakör, illetve tájegység, település szerint is lekérdezhetők. Amint az oldal bevezetője írja, 2015 közepe óta megfigyelhető, hogy célzatosan helyeznek el a hírek között híreszteléseket a menekültekkel kapcsolatban.

A Die Zeit nevű napilap online oldala szerint Donald Trump győzelme óta különösen reflektorfénybe kerültek az online álhírek, mivel felmerült, hogy a győzelméhez ezek is hozzájárultak. (Erről itt>>>, valamint itt>>> is írtunk.) De ez a jelenség már sokkal régebb óta ismert, 2015 nyara óta „hangulatot keltenek” így a menekültek ellen.

Megeszik a hattyúkat?

A hírek egy részét különböző menekültellenes csoportok internetes oldalain terjesztik, mint például azt, hogy a menekültek megeszik a német hattyúkat, vagy hogy eladják a menekültotthonok bútorait. A létrehozott „mémeket” sokszor hamis fotókkal díszítik és megosztják egymással és másokkal.

A Hoaxmap.org csak olyan eseteket sorol fel, ahol a rendőrséggel vagy más hiteles szervezettel tisztázták az esetek valóságtartalmát – írja az oldal készítője. Érdekes, milyen elkövetési módszereket alkalmaznak az álhírterjesztők. Az egyik, egyszerű technika, hogy barátok, ismerősök elbeszéléseire hivatkoznak.

Hamis terroristaszelfi

Egy kifinomultabb módszerrel a rendőrséget is bevonják, bejelentenek ugyanis egy kitalált bűncselekményt, amit aztán a rendőrség automatikusan kiad sajtóközleményben. Mások fotókat használnak fel eredeti összefüggéseikből kiragadva, a brüsszeli merényleteknél például egy olyat, amelyen eredetileg egy menekült a német kancellárral szelfizett.

De kifejezett hamisítványokat is készítenek, például olyan levelet gyártanak, amelyben valamely hivatal arra kéri a lakókat, hogy saját lakásaikban csináljanak helyet a menekülteknek. (Hasonló hülyeség Magyarországon is terjed – a szerk.) Egy másik hamisítvány szerint a karácsonyi vásárt a muszlimokra való tekintettel át kívánták nevezni valami másra.

Facebook, mint a futótűz

A Facebook az egészet úgy segíti elő, hogy különösen gyorsan képesek rajta a hírek terjedni, valamint a vitatott posztok több reakciót váltanak ki, és ezáltal több emberhez jutnak el. Ebben a hír igazságtartalma teljességgel lényegtelen – írja a Die Welt. Ráadásul a cáfolatok erőtlenek: az USA-ban az a posztot, hogy Trumpot támogatja a Pápa, 880 ezren osztották meg, ugyanennek a cáfolatát már csak 33 ezren.

Az álhírek terjesztői közül sokan a hit harcosai, gyűlölet-kommentátorok, akik csak azt terjesztik, ami az ő világképükbe illik, és észérvekkel meggyőzhetetlenek. Németországban egyébként ilyenek nem csak a szélsőjobb táborában vannak, tavasszal az az álhír is futótűzként terjedt, amely azt állította, hogy egy menekült megfagyott a bevándorlással kapcsolatban illetékes hivatal (Lageso) előtti sorban állás közben. Ám a bűncselekményeket elkövető, szexuális visszaéléssel vádolt vagy túlzott szociális támogatást kapó menekültekkel kapcsolatos álhírek sokkal elterjedtebbek.

Beszivárognak a való világba

Az álhírek azután a való világba is beszivárognak, hol egy tinilány talál ki megerőszakolós történetet, hogy eltűnését leplezze, hol egy politikust fenyegetnek álhírek alapján. A szélsőjobboldali AfD a Die Welt szerint gyakran operál gyanús, megalapozatlan hírekkel és állításokkal, de egyszer a belügyminisztert is rajtakapták egy ilyenen.

Olvassa el ezt is: Mérgező pletykák – nem, a menekültek senkit sem fejeztek le vagy ettek meg

Makro / Külgazdaság Putyin felajánlotta segítségét Erdogannak
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 10:24
Segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.
Makro / Külgazdaság 1700-nál több épület dőlt össze a földrengés miatt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 09:29
Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A KGB-nek dolgozott Kirill pátriárka
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:59
A szovjet hírszerzésnek dolgozott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az 1970-es években, amikor Svájcban élt - áll a svájci rendőrség titkosítás alól feloldott és a sajtó számára hozzáférhetővé tett archívumaiban.
Makro / Külgazdaság Már a benzinkutak sem tudják felhúzni a kiskereskedelmi forgalmat
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:34
2022. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.
Makro / Külgazdaság Dróngyárat építene Irán Oroszországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:58
Az elmúlt órák eseményei.
Makro / Külgazdaság Erős földrengések voltak Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:36
Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat - közölték a helyi hatóságok.
Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG