<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Célzatosan, tudatosan terjesztik a menekültekkel kapcsolatos álhíreket német lapok szerint, az ezek leleplezésére indult weboldal már 430 esetet gyűjtött össze. Egyes hírek könnyen leleplezhetőek, mások nagyon kifinomultak és nehezen látni rajtuk keresztül. Megvan annak az oka, miért a Facebook a legalkalmasabb ezek közvetítésére.

A Hoaxmap.org nevű német oldalon eddig 432 olyan hírt gyűjtöttek össze, amely úgynevezett hoax, átverés, álhír, hülyeség, és linkelik hozzájuk a megfelelő cáfolatokat is. A hírek németül témakör, illetve tájegység, település szerint is lekérdezhetők. Amint az oldal bevezetője írja, 2015 közepe óta megfigyelhető, hogy célzatosan helyeznek el a hírek között híreszteléseket a menekültekkel kapcsolatban.

A Die Zeit nevű napilap online oldala szerint Donald Trump győzelme óta különösen reflektorfénybe kerültek az online álhírek, mivel felmerült, hogy a győzelméhez ezek is hozzájárultak. (Erről itt>>>, valamint itt>>> is írtunk.) De ez a jelenség már sokkal régebb óta ismert, 2015 nyara óta „hangulatot keltenek” így a menekültek ellen.

Megeszik a hattyúkat?

A hírek egy részét különböző menekültellenes csoportok internetes oldalain terjesztik, mint például azt, hogy a menekültek megeszik a német hattyúkat, vagy hogy eladják a menekültotthonok bútorait. A létrehozott „mémeket” sokszor hamis fotókkal díszítik és megosztják egymással és másokkal.

A Hoaxmap.org csak olyan eseteket sorol fel, ahol a rendőrséggel vagy más hiteles szervezettel tisztázták az esetek valóságtartalmát – írja az oldal készítője. Érdekes, milyen elkövetési módszereket alkalmaznak az álhírterjesztők. Az egyik, egyszerű technika, hogy barátok, ismerősök elbeszéléseire hivatkoznak.

Hamis terroristaszelfi

Egy kifinomultabb módszerrel a rendőrséget is bevonják, bejelentenek ugyanis egy kitalált bűncselekményt, amit aztán a rendőrség automatikusan kiad sajtóközleményben. Mások fotókat használnak fel eredeti összefüggéseikből kiragadva, a brüsszeli merényleteknél például egy olyat, amelyen eredetileg egy menekült a német kancellárral szelfizett.

De kifejezett hamisítványokat is készítenek, például olyan levelet gyártanak, amelyben valamely hivatal arra kéri a lakókat, hogy saját lakásaikban csináljanak helyet a menekülteknek. (Hasonló hülyeség Magyarországon is terjed – a szerk.) Egy másik hamisítvány szerint a karácsonyi vásárt a muszlimokra való tekintettel át kívánták nevezni valami másra.

Facebook, mint a futótűz

A Facebook az egészet úgy segíti elő, hogy különösen gyorsan képesek rajta a hírek terjedni, valamint a vitatott posztok több reakciót váltanak ki, és ezáltal több emberhez jutnak el. Ebben a hír igazságtartalma teljességgel lényegtelen – írja a Die Welt. Ráadásul a cáfolatok erőtlenek: az USA-ban az a posztot, hogy Trumpot támogatja a Pápa, 880 ezren osztották meg, ugyanennek a cáfolatát már csak 33 ezren.

Az álhírek terjesztői közül sokan a hit harcosai, gyűlölet-kommentátorok, akik csak azt terjesztik, ami az ő világképükbe illik, és észérvekkel meggyőzhetetlenek. Németországban egyébként ilyenek nem csak a szélsőjobb táborában vannak, tavasszal az az álhír is futótűzként terjedt, amely azt állította, hogy egy menekült megfagyott a bevándorlással kapcsolatban illetékes hivatal (Lageso) előtti sorban állás közben. Ám a bűncselekményeket elkövető, szexuális visszaéléssel vádolt vagy túlzott szociális támogatást kapó menekültekkel kapcsolatos álhírek sokkal elterjedtebbek.

Beszivárognak a való világba

Az álhírek azután a való világba is beszivárognak, hol egy tinilány talál ki megerőszakolós történetet, hogy eltűnését leplezze, hol egy politikust fenyegetnek álhírek alapján. A szélsőjobboldali AfD a Die Welt szerint gyakran operál gyanús, megalapozatlan hírekkel és állításokkal, de egyszer a belügyminisztert is rajtakapták egy ilyenen.

Olvassa el ezt is: Mérgező pletykák – nem, a menekültek senkit sem fejeztek le vagy ettek meg

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Több halottja van az örmény fővárosban történt robbanásnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:52
Már öt halottja van az örmény főváros, Jereván egyik bevásárlóközpontjában történt robbanásnak, amelyben mintegy hatvan ember megsérült vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG