BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2016. november 22. 16:30

Célzatosan, tudatosan terjesztik a menekültekkel kapcsolatos álhíreket német lapok szerint, az ezek leleplezésére indult weboldal már 430 esetet gyűjtött össze. Egyes hírek könnyen leleplezhetőek, mások nagyon kifinomultak és nehezen látni rajtuk keresztül. Megvan annak az oka, miért a Facebook a legalkalmasabb ezek közvetítésére.

A Hoaxmap.org nevű német oldalon eddig 432 olyan hírt gyűjtöttek össze, amely úgynevezett hoax, átverés, álhír, hülyeség, és linkelik hozzájuk a megfelelő cáfolatokat is. A hírek németül témakör, illetve tájegység, település szerint is lekérdezhetők. Amint az oldal bevezetője írja, 2015 közepe óta megfigyelhető, hogy célzatosan helyeznek el a hírek között híreszteléseket a menekültekkel kapcsolatban.

A Die Zeit nevű napilap online oldala szerint Donald Trump győzelme óta különösen reflektorfénybe kerültek az online álhírek, mivel felmerült, hogy a győzelméhez ezek is hozzájárultak. (Erről itt>>>, valamint itt>>> is írtunk.) De ez a jelenség már sokkal régebb óta ismert, 2015 nyara óta „hangulatot keltenek” így a menekültek ellen.

Megeszik a hattyúkat?

A hírek egy részét különböző menekültellenes csoportok internetes oldalain terjesztik, mint például azt, hogy a menekültek megeszik a német hattyúkat, vagy hogy eladják a menekültotthonok bútorait. A létrehozott „mémeket” sokszor hamis fotókkal díszítik és megosztják egymással és másokkal.

A Hoaxmap.org csak olyan eseteket sorol fel, ahol a rendőrséggel vagy más hiteles szervezettel tisztázták az esetek valóságtartalmát – írja az oldal készítője. Érdekes, milyen elkövetési módszereket alkalmaznak az álhírterjesztők. Az egyik, egyszerű technika, hogy barátok, ismerősök elbeszéléseire hivatkoznak.

Hamis terroristaszelfi

Egy kifinomultabb módszerrel a rendőrséget is bevonják, bejelentenek ugyanis egy kitalált bűncselekményt, amit aztán a rendőrség automatikusan kiad sajtóközleményben. Mások fotókat használnak fel eredeti összefüggéseikből kiragadva, a brüsszeli merényleteknél például egy olyat, amelyen eredetileg egy menekült a német kancellárral szelfizett.

De kifejezett hamisítványokat is készítenek, például olyan levelet gyártanak, amelyben valamely hivatal arra kéri a lakókat, hogy saját lakásaikban csináljanak helyet a menekülteknek. (Hasonló hülyeség Magyarországon is terjed – a szerk.) Egy másik hamisítvány szerint a karácsonyi vásárt a muszlimokra való tekintettel át kívánták nevezni valami másra.

Facebook, mint a futótűz

A Facebook az egészet úgy segíti elő, hogy különösen gyorsan képesek rajta a hírek terjedni, valamint a vitatott posztok több reakciót váltanak ki, és ezáltal több emberhez jutnak el. Ebben a hír igazságtartalma teljességgel lényegtelen – írja a Die Welt. Ráadásul a cáfolatok erőtlenek: az USA-ban az a posztot, hogy Trumpot támogatja a Pápa, 880 ezren osztották meg, ugyanennek a cáfolatát már csak 33 ezren.

Az álhírek terjesztői közül sokan a hit harcosai, gyűlölet-kommentátorok, akik csak azt terjesztik, ami az ő világképükbe illik, és észérvekkel meggyőzhetetlenek. Németországban egyébként ilyenek nem csak a szélsőjobb táborában vannak, tavasszal az az álhír is futótűzként terjedt, amely azt állította, hogy egy menekült megfagyott a bevándorlással kapcsolatban illetékes hivatal (Lageso) előtti sorban állás közben. Ám a bűncselekményeket elkövető, szexuális visszaéléssel vádolt vagy túlzott szociális támogatást kapó menekültekkel kapcsolatos álhírek sokkal elterjedtebbek.

Beszivárognak a való világba

Az álhírek azután a való világba is beszivárognak, hol egy tinilány talál ki megerőszakolós történetet, hogy eltűnését leplezze, hol egy politikust fenyegetnek álhírek alapján. A szélsőjobboldali AfD a Die Welt szerint gyakran operál gyanús, megalapozatlan hírekkel és állításokkal, de egyszer a belügyminisztert is rajtakapták egy ilyenen.

Olvassa el ezt is: Mérgező pletykák – nem, a menekültek senkit sem fejeztek le vagy ettek meg

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél