<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Célzatosan, tudatosan terjesztik a menekültekkel kapcsolatos álhíreket német lapok szerint, az ezek leleplezésére indult weboldal már 430 esetet gyűjtött össze. Egyes hírek könnyen leleplezhetőek, mások nagyon kifinomultak és nehezen látni rajtuk keresztül. Megvan annak az oka, miért a Facebook a legalkalmasabb ezek közvetítésére.

A Hoaxmap.org nevű német oldalon eddig 432 olyan hírt gyűjtöttek össze, amely úgynevezett hoax, átverés, álhír, hülyeség, és linkelik hozzájuk a megfelelő cáfolatokat is. A hírek németül témakör, illetve tájegység, település szerint is lekérdezhetők. Amint az oldal bevezetője írja, 2015 közepe óta megfigyelhető, hogy célzatosan helyeznek el a hírek között híreszteléseket a menekültekkel kapcsolatban.

A Die Zeit nevű napilap online oldala szerint Donald Trump győzelme óta különösen reflektorfénybe kerültek az online álhírek, mivel felmerült, hogy a győzelméhez ezek is hozzájárultak. (Erről itt>>>, valamint itt>>> is írtunk.) De ez a jelenség már sokkal régebb óta ismert, 2015 nyara óta „hangulatot keltenek” így a menekültek ellen.

Megeszik a hattyúkat?

A hírek egy részét különböző menekültellenes csoportok internetes oldalain terjesztik, mint például azt, hogy a menekültek megeszik a német hattyúkat, vagy hogy eladják a menekültotthonok bútorait. A létrehozott „mémeket” sokszor hamis fotókkal díszítik és megosztják egymással és másokkal.

A Hoaxmap.org csak olyan eseteket sorol fel, ahol a rendőrséggel vagy más hiteles szervezettel tisztázták az esetek valóságtartalmát – írja az oldal készítője. Érdekes, milyen elkövetési módszereket alkalmaznak az álhírterjesztők. Az egyik, egyszerű technika, hogy barátok, ismerősök elbeszéléseire hivatkoznak.

Hamis terroristaszelfi

Egy kifinomultabb módszerrel a rendőrséget is bevonják, bejelentenek ugyanis egy kitalált bűncselekményt, amit aztán a rendőrség automatikusan kiad sajtóközleményben. Mások fotókat használnak fel eredeti összefüggéseikből kiragadva, a brüsszeli merényleteknél például egy olyat, amelyen eredetileg egy menekült a német kancellárral szelfizett.

De kifejezett hamisítványokat is készítenek, például olyan levelet gyártanak, amelyben valamely hivatal arra kéri a lakókat, hogy saját lakásaikban csináljanak helyet a menekülteknek. (Hasonló hülyeség Magyarországon is terjed – a szerk.) Egy másik hamisítvány szerint a karácsonyi vásárt a muszlimokra való tekintettel át kívánták nevezni valami másra.

Facebook, mint a futótűz

A Facebook az egészet úgy segíti elő, hogy különösen gyorsan képesek rajta a hírek terjedni, valamint a vitatott posztok több reakciót váltanak ki, és ezáltal több emberhez jutnak el. Ebben a hír igazságtartalma teljességgel lényegtelen – írja a Die Welt. Ráadásul a cáfolatok erőtlenek: az USA-ban az a posztot, hogy Trumpot támogatja a Pápa, 880 ezren osztották meg, ugyanennek a cáfolatát már csak 33 ezren.

Az álhírek terjesztői közül sokan a hit harcosai, gyűlölet-kommentátorok, akik csak azt terjesztik, ami az ő világképükbe illik, és észérvekkel meggyőzhetetlenek. Németországban egyébként ilyenek nem csak a szélsőjobb táborában vannak, tavasszal az az álhír is futótűzként terjedt, amely azt állította, hogy egy menekült megfagyott a bevándorlással kapcsolatban illetékes hivatal (Lageso) előtti sorban állás közben. Ám a bűncselekményeket elkövető, szexuális visszaéléssel vádolt vagy túlzott szociális támogatást kapó menekültekkel kapcsolatos álhírek sokkal elterjedtebbek.

Beszivárognak a való világba

Az álhírek azután a való világba is beszivárognak, hol egy tinilány talál ki megerőszakolós történetet, hogy eltűnését leplezze, hol egy politikust fenyegetnek álhírek alapján. A szélsőjobboldali AfD a Die Welt szerint gyakran operál gyanús, megalapozatlan hírekkel és állításokkal, de egyszer a belügyminisztert is rajtakapták egy ilyenen.

Olvassa el ezt is: Mérgező pletykák – nem, a menekültek senkit sem fejeztek le vagy ettek meg

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG