<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

El sem hinnéd, hol mindenütt építenek vagy terveznek kerítéseket, főleg Európában és a Közel-Keleten. Vannak országok, amelyek elszigetelik magukat egyik szomszédjuktól, miközben a másik meg éppen tőlük. Lassan minden országot falak vesznek körül? Terjed az elektronika, már láthatatlan és föld alatti a határzár is létezik.
A Berlini Fal kidekorált maradéka (Pixabay)

Bár a mexikói határon nem akar haladni a Donald Trump amerikai elnök által tervezett építkezés, a Neue Zürcher Zeitung szerint a Második Világháború óta nem építettek annyi határkerítést és falat, mint most. A montreali Quebec Egyetem kutatói adatbázist vezetnek, eszerint tavaly 45 országban 75 határzár, határerősítés készült vagy volt tervbe véve. Ezek hossza összesen mintegy 40 ezer kilométer. (A Föld bolygó kerülete is 40 075 kilométer – a szerk.)

1. Irak-Szíria

Irak Szíria felőli határára kerítést épít, hogy megvédje magát az Iszlám Állam harcosaitól. Akik azonban Irakban is bent vannak – vázolja az ellentmondásos helyzetet a német Telepolis.de. Sok országban hibáztatják a külső ellenséget sok mindenért, valójában a problémák nem mindig kívülről jönnek. Irakban például kétségbe vonják a legutóbbi választások eredményét, és bajok vannak a kormányalakítással. (Szaúd-Arábia pedig Irak felé épített falat pár évvel ezelőtt, az ottani kaotikus állapotok miatt.)

2. Tunézia-Líbia

Tunézia a polgárháború-szerű állapotban levő Líbiától igyekszik magát elszigetelni már évek óta. A német Berliner Morgenpost februári tudósítása szerint Németország ehhez újabb 18 millió eurós támogatást ad, de korábbi összegekkel együtt már összesen 34 milliónál tartottak akkor.

A védmű egyes szakaszait már amerikai segítséggel felhúzták. Nehéz eldönteni, kerítésről vagy falról van szó, valószínűleg különböző szakaszokon más és más lesz a kinézete, alapvetően elektronikus határőrizeti rendszerről beszélnek. Ebbe még műholdas adattovábbítás, rendőrőrsök és katonai objektumok is beletartoznak.

3. Dánia-Németország

Vajon mi a bajuk a dánoknak a németekkel? Vagy a menekültek ellen védekeznek? Egyik sem. Dánia a sertéspestis vaddisznók általi behurcolása ellen akar a 70 kilométer hosszú dán-német szárazföldi határra 1,5 méter magas kerítést felhúzni. (Ide egyébként már a régi vikingek is húztak falat.) A tét nem kicsi, az ország évente 4,4 milliárd euróért értékesít sertéstermékeket. Az egyik egyetem szimulációja szerint legalább 330 millió eurós kár származna abból, ha a betegséget behurcolnák.

4. Lengyelország-Ukrajna

Menekültek? Kis zöld emberkék (felségjelzés nélküli orosz katonák)? Hibrid háború? Nem, Lengyelország is a dán példát követné, és Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Oroszországgal szomszédos határaira húzna fel kerítést, 1200 kilométer hosszan. (Erről itt is írtunk.) Bár mindig vannak kételkedők, akik politikai motívumokat keresnek.

5. Ukrajna-Ukrajna

Oroszország a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, 2014-ben általa annektált Krím-félszigetet 50 kilométer hosszan kerítéssel választja el Ukrajnától – tudósítottak róla tavaly novemberben a lapok. Ez állítólag 2,8 millió euróért 2018 első félévében készülne el, vagyis a napokban kellett befejezni.

6. Ukrajna-Oroszország

Ukrajna már 2014 végén bejelentette, hogy mintegy 2000 kilométer hosszú, Oroszországgal közös határát kerítéssel erősíti meg, az Oroszországból érkező támadások megnehezítése érdekében. Ebből azonban a Der Standard osztrák lap szerint tavaly év végén csak pár tucat kilométer volt meg. Nem is lehetett volna meg az egész, mert 400 kilométert az orosz szeparatisták ellenőriznek. Egyes szakaszokra viszont állítólag az oroszok is építettek kerítést.

Tijuana, Mexikó. Jelképes koporsók a határkerítésen az egyes években a határon ehunytak számával. (Tomas Castelazo, Wikimedia Commons)

7. Törökország-Szíria-Irán

Törökország mostanra a hírek szerint befejezte a Szíriával közös 828 kilométeres határa lefalazását, de nagyon belejött, tavaly bejelentette, hogy Irán felé is falaz. Szokás szerint a terroristákra (kurdokra) és a csempészekre hivatkoznak, mint veszélyre. A 499 kilométeres határ 144 kilométeres részére építenék fel. Ha minden igaz, ennek fele már elkészült, a többi jövő tavaszra lesz meg a Wikipedia szerint.

Ritka, hogy a másik fél is örül, de ezt a falat állítólag Irán is melegen üdvözli.

8. Kína-Észak-Korea

A határszakasz viszonylag hosszú, 1420 kilométeres, és korábban kevéssé jól őrzöttnek számított. Hivatalos adatok nincsenek, de a Wikipedia szerint számos jelentés szól arról, hogy hol itt, hol ott húznak fel kerítést egy-egy szakaszra. Eközben pedig menekülttáborokat is kialakítanak. A folyamatos határsértések mellett Kína vélhetően felkészül az Észak-Koreai rezsim esetleges összeomlására is.

9. Észtország-Oroszország

Oroszország felé Észtország már 2015 elején kerítést akart építeni, de úgy látszik, még mindig nem jött össze. A mocsarakat és tavakat kihagyva 110 kilométeres lenne. A legutóbbi hír szerint 197 millió euróba kerülne, ami sokkal magasabb, mint az eredetileg becsült 79 millió. Ezért idén év elején az ország EU-s forrásokat igényelt a megépítéséhez.

10. Irán-Pakisztán-Afganisztán

Irán a terroristák kiszűrésére állítólag a világ egyik legerősebb határzárát építette ki Pakisztán felé az elmúlt években, 700 kilométer hosszan. Csak három méter magas, de 91 centiméter vastag és acélrudakkal van megerősítve.

Pakisztán viszont Afganisztán felé készül lezárni határát, ami viszont 1800 mérföld, azaz 2900 kilométer hosszú. Ezért a The Guardian szerint azt szeretnék, ha Donald Trump amerikai elnök fizetné a félmilliárd dollár feletti számlát. Érvelésük szerint ez még mindig olcsóbb, mint az Afganisztánban folytatott amerikai háborúzás, aminek a kerítés segíthet véget vetni.

A kerítés mellett 11 136 őrállomást és 443 erődítményt építenének ki, és fejlett csúcstechnikát, például érzékelőket a föld alatti mozgások felderítésére. Természetesen a terrorizmusra és a csempészetre, drogkereskedelemre hivatkoznak ők is. A terroristák sokszor drogkereskedelemből tartják fenn magukat, ezt visszaszoríthatja a kereskedelmi utak elvágása. (Hacsak nem találnak maguknak másik útvonalat – a szerk.)

+1: A láthatatlan kerítés

A német 3Sat.de szerint Brazília szárazföldi határainak kiterjedése 16 886 kilométer. Így nem véletlen, hogy inkább “virtuális határ” kiépítésén dolgoznak, amely radarokból, érzékelőkből, drónokból és műholdas technológiából, egyéb elektronikai készülékekből – no meg az intézkedő katonákból – áll. Ezt a brazil hadsereg fejlesztette ki és működteti, és csak tavaly 145 millió dollárt emésztett fel a kiépítése.

+2: A föld alatti fal

Egyiptom és a Gázai Övezet határán már régóta emelkedik kerítés vagy fal. Az állandó alagútásások miatt ezt pár éve a föld alá is ki kellett terjeszteni, lehet, hogy ez a világ legmélyebb fala. A Wikipedia szerint 19 méterrel megy a talajszint alá.

Olvassa el korábbi cikkeinket is:

25 határkerítés, amelyek ma is népeket választanak el

16 történelmi határkerítés és fal – nemcsak Orbán mániája

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos