TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
El sem hinnéd, hol mindenütt építenek vagy terveznek kerítéseket, főleg Európában és a Közel-Keleten. Vannak országok, amelyek elszigetelik magukat egyik szomszédjuktól, miközben a másik meg éppen tőlük. Lassan minden országot falak vesznek körül? Terjed az elektronika, már láthatatlan és föld alatti a határzár is létezik.
A Berlini Fal kidekorált maradéka (Pixabay)

Bár a mexikói határon nem akar haladni a Donald Trump amerikai elnök által tervezett építkezés, a Neue Zürcher Zeitung szerint a Második Világháború óta nem építettek annyi határkerítést és falat, mint most. A montreali Quebec Egyetem kutatói adatbázist vezetnek, eszerint tavaly 45 országban 75 határzár, határerősítés készült vagy volt tervbe véve. Ezek hossza összesen mintegy 40 ezer kilométer. (A Föld bolygó kerülete is 40 075 kilométer – a szerk.)

1. Irak-Szíria

Irak Szíria felőli határára kerítést épít, hogy megvédje magát az Iszlám Állam harcosaitól. Akik azonban Irakban is bent vannak – vázolja az ellentmondásos helyzetet a német Telepolis.de. Sok országban hibáztatják a külső ellenséget sok mindenért, valójában a problémák nem mindig kívülről jönnek. Irakban például kétségbe vonják a legutóbbi választások eredményét, és bajok vannak a kormányalakítással. (Szaúd-Arábia pedig Irak felé épített falat pár évvel ezelőtt, az ottani kaotikus állapotok miatt.)

2. Tunézia-Líbia

Tunézia a polgárháború-szerű állapotban levő Líbiától igyekszik magát elszigetelni már évek óta. A német Berliner Morgenpost februári tudósítása szerint Németország ehhez újabb 18 millió eurós támogatást ad, de korábbi összegekkel együtt már összesen 34 milliónál tartottak akkor.

A védmű egyes szakaszait már amerikai segítséggel felhúzták. Nehéz eldönteni, kerítésről vagy falról van szó, valószínűleg különböző szakaszokon más és más lesz a kinézete, alapvetően elektronikus határőrizeti rendszerről beszélnek. Ebbe még műholdas adattovábbítás, rendőrőrsök és katonai objektumok is beletartoznak.

3. Dánia-Németország

Vajon mi a bajuk a dánoknak a németekkel? Vagy a menekültek ellen védekeznek? Egyik sem. Dánia a sertéspestis vaddisznók általi behurcolása ellen akar a 70 kilométer hosszú dán-német szárazföldi határra 1,5 méter magas kerítést felhúzni. (Ide egyébként már a régi vikingek is húztak falat.) A tét nem kicsi, az ország évente 4,4 milliárd euróért értékesít sertéstermékeket. Az egyik egyetem szimulációja szerint legalább 330 millió eurós kár származna abból, ha a betegséget behurcolnák.

4. Lengyelország-Ukrajna

Menekültek? Kis zöld emberkék (felségjelzés nélküli orosz katonák)? Hibrid háború? Nem, Lengyelország is a dán példát követné, és Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Oroszországgal szomszédos határaira húzna fel kerítést, 1200 kilométer hosszan. (Erről itt is írtunk.) Bár mindig vannak kételkedők, akik politikai motívumokat keresnek.

5. Ukrajna-Ukrajna

Oroszország a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, 2014-ben általa annektált Krím-félszigetet 50 kilométer hosszan kerítéssel választja el Ukrajnától – tudósítottak róla tavaly novemberben a lapok. Ez állítólag 2,8 millió euróért 2018 első félévében készülne el, vagyis a napokban kellett befejezni.

6. Ukrajna-Oroszország

Ukrajna már 2014 végén bejelentette, hogy mintegy 2000 kilométer hosszú, Oroszországgal közös határát kerítéssel erősíti meg, az Oroszországból érkező támadások megnehezítése érdekében. Ebből azonban a Der Standard osztrák lap szerint tavaly év végén csak pár tucat kilométer volt meg. Nem is lehetett volna meg az egész, mert 400 kilométert az orosz szeparatisták ellenőriznek. Egyes szakaszokra viszont állítólag az oroszok is építettek kerítést.

Tijuana, Mexikó. Jelképes koporsók a határkerítésen az egyes években a határon ehunytak számával. (Tomas Castelazo, Wikimedia Commons)

7. Törökország-Szíria-Irán

Törökország mostanra a hírek szerint befejezte a Szíriával közös 828 kilométeres határa lefalazását, de nagyon belejött, tavaly bejelentette, hogy Irán felé is falaz. Szokás szerint a terroristákra (kurdokra) és a csempészekre hivatkoznak, mint veszélyre. A 499 kilométeres határ 144 kilométeres részére építenék fel. Ha minden igaz, ennek fele már elkészült, a többi jövő tavaszra lesz meg a Wikipedia szerint.

Ritka, hogy a másik fél is örül, de ezt a falat állítólag Irán is melegen üdvözli.

8. Kína-Észak-Korea

A határszakasz viszonylag hosszú, 1420 kilométeres, és korábban kevéssé jól őrzöttnek számított. Hivatalos adatok nincsenek, de a Wikipedia szerint számos jelentés szól arról, hogy hol itt, hol ott húznak fel kerítést egy-egy szakaszra. Eközben pedig menekülttáborokat is kialakítanak. A folyamatos határsértések mellett Kína vélhetően felkészül az Észak-Koreai rezsim esetleges összeomlására is.

9. Észtország-Oroszország

Oroszország felé Észtország már 2015 elején kerítést akart építeni, de úgy látszik, még mindig nem jött össze. A mocsarakat és tavakat kihagyva 110 kilométeres lenne. A legutóbbi hír szerint 197 millió euróba kerülne, ami sokkal magasabb, mint az eredetileg becsült 79 millió. Ezért idén év elején az ország EU-s forrásokat igényelt a megépítéséhez.

10. Irán-Pakisztán-Afganisztán

Irán a terroristák kiszűrésére állítólag a világ egyik legerősebb határzárát építette ki Pakisztán felé az elmúlt években, 700 kilométer hosszan. Csak három méter magas, de 91 centiméter vastag és acélrudakkal van megerősítve.

Pakisztán viszont Afganisztán felé készül lezárni határát, ami viszont 1800 mérföld, azaz 2900 kilométer hosszú. Ezért a The Guardian szerint azt szeretnék, ha Donald Trump amerikai elnök fizetné a félmilliárd dollár feletti számlát. Érvelésük szerint ez még mindig olcsóbb, mint az Afganisztánban folytatott amerikai háborúzás, aminek a kerítés segíthet véget vetni.

A kerítés mellett 11 136 őrállomást és 443 erődítményt építenének ki, és fejlett csúcstechnikát, például érzékelőket a föld alatti mozgások felderítésére. Természetesen a terrorizmusra és a csempészetre, drogkereskedelemre hivatkoznak ők is. A terroristák sokszor drogkereskedelemből tartják fenn magukat, ezt visszaszoríthatja a kereskedelmi utak elvágása. (Hacsak nem találnak maguknak másik útvonalat – a szerk.)

+1: A láthatatlan kerítés

A német 3Sat.de szerint Brazília szárazföldi határainak kiterjedése 16 886 kilométer. Így nem véletlen, hogy inkább “virtuális határ” kiépítésén dolgoznak, amely radarokból, érzékelőkből, drónokból és műholdas technológiából, egyéb elektronikai készülékekből – no meg az intézkedő katonákból – áll. Ezt a brazil hadsereg fejlesztette ki és működteti, és csak tavaly 145 millió dollárt emésztett fel a kiépítése.

+2: A föld alatti fal

Egyiptom és a Gázai Övezet határán már régóta emelkedik kerítés vagy fal. Az állandó alagútásások miatt ezt pár éve a föld alá is ki kellett terjeszteni, lehet, hogy ez a világ legmélyebb fala. A Wikipedia szerint 19 méterrel megy a talajszint alá.

Olvassa el korábbi cikkeinket is:

25 határkerítés, amelyek ma is népeket választanak el

16 történelmi határkerítés és fal – nemcsak Orbán mániája

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél