5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Amikor Trump arról beszélt, hogy Kína telefonon jelezte, szeretnék újrakezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat, talán épp a pekingi vezetés lepődött meg a legjobban - írja összeállításában a Bloomberg. Azzal, hogy gyengének állította be a kínaiakat, sarokba szorította őket - a megegyezés esélye csökkent, pedig mostanra inkább az amerikaiknak lenne fontos, hogy véget érjen a háborúskodás.
Donald Trump amerikai elnök augusztus 21-én Washingtonban tartott sajtótájékoztatót. Amikor a kereskedelmi háborúról kérdezték, azt mondta, valakinek fel kellett vennie a kesztyűt Kínával szemben. "Én vagyok a kiválasztott" - mondta. Fotó: EPA/Shawn Thew

Trump blöffölt, és ezzel elvesztette a kínaiak bizalmát

A meglehetősen zavaros hétvégi elnöki nyilatkozatok után Trump hitelessége (azaz annak hiánya) lett a legnagyobb akadálya annak, hogy Kína tartós megállapodást köthessen az Egyesült Államokkal - vélik a tárgyalásokra rálátó kínai források, akik névtelenséget kértek az ügyről tudósító Bloombergtől. Nem sokan vannak Pekingben, akik lehetségesnek tartanak valamiféle egyezséget a 2020-as amerikai választások előtt - részben azért, mert elég veszélyes lenne Hszi Csin-ping elnöknek azt a tanácsot adni, hogy írjon alá egy olyan megállapodást, amelyet aztán Trump bármikor felrúghat.

Donald Trump hétfőn, a franciaországi G7 csúcson mondta azt újságíróknak, hogy kínai illetékesek felhívták "legjobb kereskedelmi embereiket", és azt javasolták nekik, hogy üljenek vissza az asztalhoz. Később is úgy állította be az ügyet, mint annak bizonyítékát, hogy Kína kétségbeesetten próbálkozik valamilyen megállapodást elérni. "Komoly veszteségeket szenvedtek el, de belátják, hogy ez a helyes lépés" - fogalmazott.

Szavai hamar az újságok címlapjára kerültek és a tőzsdeindexeket is felfelé lökték, de Pekingben senki sem értette, miről beszél az elnök. Ami a legrosszabb az egészben: mivel gyengének állította be Kínát, aki hajlandó engedni a tárgyalásokon, Pekingben igazoltnak látják a legrosszabb félelmeket - azt, hogy Trumpban nem lehet megbízni. Ezzel szakértők szerint nőtt a bizalmatlanság, ami gyakorlatilag lehetetlenné tesz egy gyors megoldást.

Inkább felkészülnek a legrosszabbra

A cikk szerint Kínában már előkészítették azokat a vészforgatókönyveket, amelyek egy megállapodás nélküli helyzet esetén lépnének életbe. Ezekben szerepel az is, hogy az amerikai cégeket a megbízhatatlan jogi személyek listájára tennék, és közben gazdaságélénkítő lépéseket vezetnének be.

A kínai külügy többször is jelezte, hogy egyáltalán nem tud a Trump által említett telefonhívásokról. Bár Peking továbbra is folytatná a tárgyalásokat, a háttérben már folyik annak megtervezése, hogyan tudnák függetleníteni magukat a világ legerősebb gazdaságától. Mindezt csak felgyorsította, hogy Trump a hétvégén arról is beszélt: az amerikai cégeknek el kell kezdeniük alternatív lehetőségeket keresniük a kínai gyártás helyett.

A kereskedelmi háború valóban okoz nehézségeket Kínának - közel három évtizede nem látott alacsony szintre esett a gazdasági növekedés, miközben az eladósodottság és a pénzügyi stabilitás kérdéseire is koncentrálniuk kell. (A mélypontra került gazdasági növekedésről itt írtunk bővebben.) Még így is van azonban tér a további lazításra: a központi bank nemrég nagyívű reformokat jelentett be a hitelezés élénkítése érdekében, a kormányzat pedig arra készül, hogy a tartományoknak további kötvénykibocsátásokat engedélyezzen, amelyekből infrastrukturális beruházásokat finanszírozhatnak.

Hszi elnöknek politikai értelemben nem sok mozgástere van arra, hogy engedjen Trumpnak. Ahányszor csak az amerikai elnök felrúgta a tűzszünetet, újabb büntetővámokat bevezetve vagy mondjuk a vezető kínai tech-céget, a Huawei-t tiltólistára helyezve, a párt keményvonalasai egyre hangosabbak lettek. Kína ugyan nyitott arra, hogy elkezdjen több amerikai mezőgazdasági terméket vásárolni a külker-egyenleg javítása érdekében, az azonban semmiképp sem férne bele a megállapodás kereteibe, hogy a meglévő büntetővámokat ne vezessék ki. Abba sem mehet bele Hszi Csin-ping, hogy a gazdaság olyan szereplőit privatizálják, amelyek biztosítják a kommunista párt erős hatalmi pozícióját.

A tervek szerint jövő hónapban folytatják a kereskedelmi tárgyalásokat a felek. Hogy lesz-e bármilyen előrelépés, az azon múlik, hogy a 2020-as választásokra készülő Trump politikailag hogyan lavírozik. Az biztos, hogy Kína sziklaszilárd biztosítékokat akar majd arról, hogy Trump megtartja a szavát.

A Kínával folytatott kereskedelmi háború elfajulását látva nemrég az amerikai gazdaság egy sor szervezete, vezetője figyelmeztetett a veszélyekre. Részletek >>

Egy kínai szakértő szerint Trump elnök talán rájön, hogy amit tesz, az katasztrofális hatással lehet az amerikai gazdaságra és a cégekre. Annyi változott mostanra, hogy Trumpnak lett égetően fontos a megállapodás - nem pedig a kínaiaknak. A kínai tárgyalási pozíció pedig az, hogy ha Trump beszélni szeretne, akkor az ajtó mindig nyitva áll - de az a fajta agresszív kötekedés, amit művel, nem segíti a tárgyalásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG