5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Amikor Trump arról beszélt, hogy Kína telefonon jelezte, szeretnék újrakezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat, talán épp a pekingi vezetés lepődött meg a legjobban - írja összeállításában a Bloomberg. Azzal, hogy gyengének állította be a kínaiakat, sarokba szorította őket - a megegyezés esélye csökkent, pedig mostanra inkább az amerikaiknak lenne fontos, hogy véget érjen a háborúskodás.
Donald Trump amerikai elnök augusztus 21-én Washingtonban tartott sajtótájékoztatót. Amikor a kereskedelmi háborúról kérdezték, azt mondta, valakinek fel kellett vennie a kesztyűt Kínával szemben. "Én vagyok a kiválasztott" - mondta. Fotó: EPA/Shawn Thew

Trump blöffölt, és ezzel elvesztette a kínaiak bizalmát

A meglehetősen zavaros hétvégi elnöki nyilatkozatok után Trump hitelessége (azaz annak hiánya) lett a legnagyobb akadálya annak, hogy Kína tartós megállapodást köthessen az Egyesült Államokkal - vélik a tárgyalásokra rálátó kínai források, akik névtelenséget kértek az ügyről tudósító Bloombergtől. Nem sokan vannak Pekingben, akik lehetségesnek tartanak valamiféle egyezséget a 2020-as amerikai választások előtt - részben azért, mert elég veszélyes lenne Hszi Csin-ping elnöknek azt a tanácsot adni, hogy írjon alá egy olyan megállapodást, amelyet aztán Trump bármikor felrúghat.

Donald Trump hétfőn, a franciaországi G7 csúcson mondta azt újságíróknak, hogy kínai illetékesek felhívták "legjobb kereskedelmi embereiket", és azt javasolták nekik, hogy üljenek vissza az asztalhoz. Később is úgy állította be az ügyet, mint annak bizonyítékát, hogy Kína kétségbeesetten próbálkozik valamilyen megállapodást elérni. "Komoly veszteségeket szenvedtek el, de belátják, hogy ez a helyes lépés" - fogalmazott.

Szavai hamar az újságok címlapjára kerültek és a tőzsdeindexeket is felfelé lökték, de Pekingben senki sem értette, miről beszél az elnök. Ami a legrosszabb az egészben: mivel gyengének állította be Kínát, aki hajlandó engedni a tárgyalásokon, Pekingben igazoltnak látják a legrosszabb félelmeket - azt, hogy Trumpban nem lehet megbízni. Ezzel szakértők szerint nőtt a bizalmatlanság, ami gyakorlatilag lehetetlenné tesz egy gyors megoldást.

Inkább felkészülnek a legrosszabbra

A cikk szerint Kínában már előkészítették azokat a vészforgatókönyveket, amelyek egy megállapodás nélküli helyzet esetén lépnének életbe. Ezekben szerepel az is, hogy az amerikai cégeket a megbízhatatlan jogi személyek listájára tennék, és közben gazdaságélénkítő lépéseket vezetnének be.

A kínai külügy többször is jelezte, hogy egyáltalán nem tud a Trump által említett telefonhívásokról. Bár Peking továbbra is folytatná a tárgyalásokat, a háttérben már folyik annak megtervezése, hogyan tudnák függetleníteni magukat a világ legerősebb gazdaságától. Mindezt csak felgyorsította, hogy Trump a hétvégén arról is beszélt: az amerikai cégeknek el kell kezdeniük alternatív lehetőségeket keresniük a kínai gyártás helyett.

A kereskedelmi háború valóban okoz nehézségeket Kínának - közel három évtizede nem látott alacsony szintre esett a gazdasági növekedés, miközben az eladósodottság és a pénzügyi stabilitás kérdéseire is koncentrálniuk kell. (A mélypontra került gazdasági növekedésről itt írtunk bővebben.) Még így is van azonban tér a további lazításra: a központi bank nemrég nagyívű reformokat jelentett be a hitelezés élénkítése érdekében, a kormányzat pedig arra készül, hogy a tartományoknak további kötvénykibocsátásokat engedélyezzen, amelyekből infrastrukturális beruházásokat finanszírozhatnak.

Hszi elnöknek politikai értelemben nem sok mozgástere van arra, hogy engedjen Trumpnak. Ahányszor csak az amerikai elnök felrúgta a tűzszünetet, újabb büntetővámokat bevezetve vagy mondjuk a vezető kínai tech-céget, a Huawei-t tiltólistára helyezve, a párt keményvonalasai egyre hangosabbak lettek. Kína ugyan nyitott arra, hogy elkezdjen több amerikai mezőgazdasági terméket vásárolni a külker-egyenleg javítása érdekében, az azonban semmiképp sem férne bele a megállapodás kereteibe, hogy a meglévő büntetővámokat ne vezessék ki. Abba sem mehet bele Hszi Csin-ping, hogy a gazdaság olyan szereplőit privatizálják, amelyek biztosítják a kommunista párt erős hatalmi pozícióját.

A tervek szerint jövő hónapban folytatják a kereskedelmi tárgyalásokat a felek. Hogy lesz-e bármilyen előrelépés, az azon múlik, hogy a 2020-as választásokra készülő Trump politikailag hogyan lavírozik. Az biztos, hogy Kína sziklaszilárd biztosítékokat akar majd arról, hogy Trump megtartja a szavát.

A Kínával folytatott kereskedelmi háború elfajulását látva nemrég az amerikai gazdaság egy sor szervezete, vezetője figyelmeztetett a veszélyekre. Részletek >>

Egy kínai szakértő szerint Trump elnök talán rájön, hogy amit tesz, az katasztrofális hatással lehet az amerikai gazdaságra és a cégekre. Annyi változott mostanra, hogy Trumpnak lett égetően fontos a megállapodás - nem pedig a kínaiaknak. A kínai tárgyalási pozíció pedig az, hogy ha Trump beszélni szeretne, akkor az ajtó mindig nyitva áll - de az a fajta agresszív kötekedés, amit művel, nem segíti a tárgyalásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG