<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az orosz-ukrán háború 219. napjának főbb eseményei.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta a négy ukrajnai megszállt régió (Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck) Oroszország általi illegális annektálását hivatalossá tevő "csatlakozási szerződéseket". Ez a második világháború óta a legnagyobb erőszakos területfoglalás Európában. Putyin beszédében - amelyet az aláírást megelőzően tartott - a harci cselekmények azonnali befejezésére és a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel a kijevi rezsimet. További részletek:

 • A négy régió elcsatolása után az orosz elnök a Vörös téren tartott beszédet. Putyin szerint a mai nap "történelmi nap", "az igazság és az igazságosság napja".

Ünneplő tömeg Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét. Fotó: MTI/EPA/Jurij KocsetkovÜnneplő tömeg Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

 • Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentése szerint Oroszország agressziónak fogja tekinteni az új területeire mért ukrán katonai csapásokat. "Sehogy másként nem is lehet" - mondta a Kreml szóvivője.
 • Az Európai Tanács tagjai közös nyilatkozatukban határozottan elutasították és elítélték Oroszország azon döntését, hogy az Oroszországi Föderációhoz csatolja a négy régiót.  "Nem ismerjük el és soha sem fogjuk elismerni az elfoglalt ukrán területeken tartott népszavazások eredményét. Soha nem fogjuk elismerni a területek jogtalan annektálását" - fogalmaztak. 
 • Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az elfoglalt ukrán területek elcsatolása felelőtlen lépés Moszkva részéről, ami még inkább elmérgesíti a helyzetet. Oroszország fellépésének megerősítése mellett döntött, Európának ugyanakkor a béke helyreállítására, a biztonság szavatolására kell törekednie - hangsúlyozta.  A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.
 • A moszkvai ceremónia után néhány órával Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: Ukrajna kérelmet nyújt be, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz. "De facto már végigjártuk a NATO-ba vezető utat. De facto már bizonyítottuk, hogy kompatibilisek vagyunk az észak-atlanti szövetség szabványaival. Bízunk egymásban, segítjük egymást és védjük egymást. Ez az észak-atlanti szövetség. De facto" - fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette, hogy Ukrajna pénteken benyújtja kérelmét, amivel "de jure", azaz jogi értelemben is megpályázza a NATO-tagságot, és kéri a gyorsított eljárás alkalmazását.
 • Több tucat ember meghalt, miután az orosz erők rakétatámadást indítottak egy civil konvoj ellen Zaporizzsja város közelében. A péntek reggeli támadás Zaporizzsja városában gépkocsikban várakozó embereket ért, akik arra vártak, hogy átkelhessenek az orosz megszállás alatt álló területre, hogy családtagjaikat visszahozhassák a frontvonalon túlra.
 • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint Oroszország legutóbbi akciói a konfliktus legsúlyosabb eszkalációját jelentik azóta, hogy Putyin elrendelte csapatai bevonulását Ukrajnába. A NATO-szövetségesek megerősítették Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának "rendíthetetlen támogatását" - mondta Stoltenberg. Arra reagálva, hogy Ukrajna pénteken kérte gyorsított eljárású felvételét a szövetségbe, a főtitkár kijelentette: az európai demokráciáknak joguk van a NATO-tagságra pályázni, és a szervezet tiszteletben tartja ezt a jogot. "Támogatjuk Ukrajnát abban, hogy megválassza a saját útját, és azt, hogy milyen biztonsági megállapodások részese kíván lenni".
 • A jelentések szerint a stratégiai fontosságú donbászi Lymanban bekerítettek az orosz erőket. Az orosz erőket a helyi "Luhanszki Népköztársaság" harcosaival együtt kerítették be a városban, amely egy stratégiai fontosságú vasúti csomópont, május óta Moszkva ellenőrzése alatt áll. A limani orosz helyőrség feladása megalázó lenne a Kreml számára. Részletek:

 • Válaszul Putyin ukrajnai területek annektálására az Egyesült Államok újabb szankciókat jelentett be orosz személyek és vállalatok ellen. Az új szankciócsomagban több mint ezer, Oroszország ukrajnai inváziójához kapcsolódó személy és cég szerepel, köztük a központi bank kormányzója és a Nemzetbiztonsági Tanács tagjainak családtagjai. 
 • Joe Biden elítélte Oroszország "alattomos" kísérletét a szuverén ukrán területek annektálására. Moszkva akcióinak "nincs legitimitása" - mondta az amerikai elnök.
 • Az Egyesült Királyság is bejelentette: szigorítják az Oroszország elleni szankciókat. Az intézkedések korlátozzák az ország hozzáférését a kulcsfontosságú brit kereskedelmi és tranzakciós szolgáltatásokhoz, valamint megtiltják közel 700, a feldolgozóipari termelés szempontjából fontos termék Oroszországba történő exportját.
 • Norvégia megerősíti az ellenőrzést az Oroszországgal közös északi határán. Az igazságügyi miniszter közlése szerint a már jelenleg is őrzött Storskog átkelőhelyről a teljes határszakaszra ki fogják terjeszteni a védelmet, és készen állnak arra, hogy szükség esetén gyorsan, rövid határidővel lezárják a teljes szakaszt. Az ellenőrzést egy rendőrségi helikopter végzi majd, amelyet szenzoros érzékelőkkel szerelnek fel, hogy az illegális határátlépőket is kiszűrhessék a jövőben. A skandináv országnak 198 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal a sarkvidéki régióban. Az ott található Storskog átkelőhely az utolsó, ahol a turistavízummal rendelkező orosz állampolgárok szabadon beléphetnek a schengeni övezetbe.

(Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG