<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Június elején nagy fába vágták a fejszét az Egyesült Államokban, hiszen munkához látott az a bizottság, amelynek feladata annak kivizsgálása, hogy pontosan mi történt 2021. január 6-án Washingtonban. Ha a dátum elsőre nem ismerős, segítünk: Donald Trump volt amerikai elnök támogatói ekkor rohamozták meg a szövetségi törvényhozásnak otthont adó Capitoliumot.

A tények ismertek: miközben az amerikai törvényhozás arra készült, hogy hivatalosan is ratifikálja a 2020 novemberében tartott választások eredményét – azaz Donald Trump és a Republikánus Párt vereségét –, addig a Capitoliumtól egy mérföldre lévő Ellipszisen tartott nagygyűlésén Donald Trump választási csalást kiáltott, és felszólította Pence alelnököt, hogy bizonyos elektori szavazatok hitelesítésének megtagadásával semmisítse meg a 2020-as választási eredményeket. Trump ezután azt mondta az összegyűlt támogatóinak, hogy „lesétálunk a Capitoliumhoz”, és „ha nem harcoltok pokolian, akkor nem lesz többé országotok.” Az, hogy ezután mi történt, már történelem: a Capitolium ostromának végül egy halottja, és több mint száz rendőri sérültje lett – foglalja össze a History.com.

Másfél évvel később

Az ostrom körülményeinek kivizsgálására a demokrata többségű képviselőház elfogadta, hogy kétpárti vizsgálóbizottság álljon fel, ez a tervezet azonban a szenátusban a republikánusok obstrukciója miatt megbukott. A kongresszus ezután hét demokrata és két republikánus képviselő által alkotott különbizottságot hozott létre, a jelenleg is zajló meghallgatásokat ez a grémium bonyolítja le.

A meghallgatások nagyjából három hete kezdődtek, eddig hat alkalommal hívtak be tanúkat, köztük a Fehér Ház alkalmazottait, tisztségviselőket, bírákat – akik állításuk szerint kényszer alatt vallották azt, hogy választási csalást találtak szavazatszámlálókat –, valamint például a Fox News volt politikai hírszerkesztőjét is, aki azért kapott halálos fenyegetéseket, mert a csatorna elismerte Biden győzelmét.

Bár a meghallgatások korábbi köreiben is elhangzottak igazán erős dolgok, Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke például egyenesen meghazudtolta azt, hogy Trump részéről felmerült volna, hogy a Nemzeti Gárdát hívja segítségül a lázadás megfékezésére, annak ellenére, hogy a volt elnök szóvivője korábban ezt állította; az igazi bombát mégis a néhány nappal ezelőtt, június 28-án tartott meghallgatáson elhangzottak jelentik.

A volt elnök tetteiről is vallanak a napokban. Fotó: DepositphotosA volt elnök tetteiről is vallanak a napokban. Fotó: Depositphotos

Megszólalt egy volt Fehér Házi tanácsadó

Cassidy Hutchinson, a Fehér Ház korábbi kabinetfőnökének, Mark Meadows volt tanácsadójaként jelent meg a bizottság előtt. Hutchinson igencsak bombasztikusra sikeredő vallomásával meglehetősen kiábrándító képet festett Donald Trumpról – írja a CNN. De mégis mi hangzott el?

Egyrészt Hutchinson vallomása arra utal, hogy Trumpnak valóban nem voltak ellenére a január 6-án történtek, olyannyira, hogy abban sem látott benne semmi rosszat, amikor a tömeg saját alelnöke, Mike Pence felakasztását követelte – a tanácsadó ezt egyébként nem személyesen, hanem egykori főnökén keresztül hallotta. Cassidy Hutchinson azonban saját élményekkel is szolgált az elnökről:

Donald Trump a falhoz vágta az ebédjét, miután Bill Barr volt igazságügyi miniszter egy interjúban azt mondta, hogy nem találtak bizonyítékot választási csalásra.

A volt tanácsadó szavai szerint, amikor az irodájából kilépve az ebédlőbe ment, ott éppen a személyzet egy tagja takarított, és a falról ketchup csöpögött, a padlón pedig egy összetört porcelántányér volt. Hutchinson szerint a férfi elmondta, hogy Trump „rendkívül dühös” volt Barrra „és a falhoz vágta az ebédjét, ami miatt nekik kellett takarítaniuk.”

Hutchinson beszámolt arról is, hogy hallotta, amint Trump azt mondja, nem érdekli, hogy a támogatóinál fegyver van. Úgy fogalmazott:

Hallottam, ahogy az elnök valami olyasmit mondott, hogy „nem érdekel, hogy fegyverük van. Nem azért vannak itt, hogy engem bántsanak. Engedjék be az embereket, innen a Capitoliumba vonulhatnak.”

A volt tanácsadó vallomása emellett külön kitért arra is, hogy az elnök tisztában volt az erőszak lehetőségével január 6-án, és azzal, hogy támogatóinál fegyverek vannak.

Mit reagált Donald Trump?

Bár Donald Trump továbbra is le van tiltva a Twitterről, van, ami nem változik: a volt elnök közösségi médiás őrjöngéssel reagált a tanúvallomásra, hazugságnak nevezve azt, a bizottságot pedig „kenguru-bíróságnak” minősítve. Trump állítása szerint „alig ismeri” Hutchinsont, de személyesen utasította el azt a kérést, hogy hivatali idejének kitöltése után csatlakozzon a csapatához. Az elnök egyúttal úgy fogalmazott, hogy a nő így akart bosszút állni azért, mert nem vette maga mellé.

Miért volt ez a tanúvallomás más, mint a többi?

Az egyébként mindössze 26-27 éves Cassidy Hutchinson egy megbízhatóbb, ismertebb arc republikánus körökben is, akinek tanúvallomása alatt a Fehér Ház több korábbi munkatársa is nyilvánosan kezességet vállalt azért, hogy Hutchinson közel áll Trumphoz és kabinetfőnökéhez. Ez is mutatja, hogy az ő nyilatkozata már egy az azon szintű beszámolók közül, amelyek egy olyan embertől érkeztek, akik közvetlen közelről láthatták Donald Trumpot a mindennapokban, és a kép, amelyet lefestett, egyáltalán nem hízelgő.

A meghallgatásokból még hátravan legalább két kör, azaz a mostani – egyébként eléggé megalapozottnak tűnő – karaktergyilkosság még csak a kezdet. Különösen, mert júliusban Donald Trump adminisztrációjának arra is felelnie kell, hogy miért hagytak egy agresszív tömeget randalírozni az amerikai demokrácia fellegvárában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd euróval romlott a magyar külkereskedelmi mérleg
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 09:00
Nőtt az export értéke is, de az importé még jobban, a hiány 471 millió euró.
Makro / Külgazdaság Rossz hír Tajvanról: Kína nem áll le a lövöldözéssel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 08:39
Az eredetileg tervezettnél tovább folytatódik a kínai erődemonstráció Tajvan körül.
Makro / Külgazdaság Egykori gerillából lett elnök Kolumbiában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 08:22
Felszámolná az erőszakot és a szegénységet Kolumbia új elnöke.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG