5p

A merénylet egy olyan időszakban rendíti meg a kanadai-indiai kapcsolatokat, amikor a Nyugat megpróbálja Indiát magához láncolni. De ha a hindu nacionalista indiai rezsim eltér a közös értékektől, akkor a partnerségben felbukkanó repedések később töréshez vezethetnek. Káncz Csaba jegyzete.

India tegnap meghatározatlan időre felfüggesztette vízumok kiadását Kanadában, egyben felszólította kanadai kettős állampolgárait, hogy legyenek „rendkívül óvatosak” és „maradjanak éberek”, miután a szikh szeparatista vezető meggyilkolása után az országok kiutasították a másik egy-egy vezető diplomatáját. Újdelhi tegnap hivatalosan arra is felkérte Ottawát, hogy csökkentse diplomatáinak számát Indiában.

Justin Trudeau miniszterelnök állítása, miszerint az indiai kormány részt vett Hardeep Singh Nijjar, a szikh függetlenség szószólója elleni, kanadai földön elkövetett júniusi merényletben, kétségtelenül megrendíti a kanadai-indiai kapcsolatokat egy olyan időszakban, amikor a Nyugat megpróbálja Indiát magához csábítani.

Nem jó időpontban fagytak be a kanadai-indiai kapcsolatok. Fotó: Depositphotos
Nem jó időpontban fagytak be a kanadai-indiai kapcsolatok. Fotó: Depositphotos

Fokozódik a feszültség

A Kanada és India közötti feszültség már akkor nyilvánvalóvá vált, amikor Trudeau két hete Újdelhibe látogatott a G20-csúcstalálkozóra. Narendra Modi indiai miniszterelnök aggodalmát fejezte ki Trudeau-nak a szikh khalisztáni tüntetésekkel kapcsolatban Kanadában. Újdelhiben ugyanis a szikh függetlenségi mozgalmat fenyegetésnek tartják az indiai területi szuverenitásra és integritásra.

Márpedig Kanadában van a legnagyobb szikh diaszpóra Pandzsábon kívül,

és az olyan aktivisták, mint Nijjar, demonstrációkat szerveztek, hogy Indiától elkülönülő független Khalisztán államot követeljenek. Trudeau ezeket a tüntetéseket a véleménynyilvánítás, a gyülekezés és a békés tiltakozás szabadságaként védte meg.

Trudeau azonban a G20-as csúcson Joe Biden amerikai elnöknek, Rishi Sunak brit miniszterelnöknek és Emmanuel Macron francia elnöknek is kifogásolta India részvételét Nijjar halálában. Ez viszont geopolitikailag sikamlós terület, mivel megnehezíti Kanada és szövetségesei erőfeszítéseit, hogy javítsák az Indiával fennálló kapcsolatokat, így ellensúlyozva stratégiailag a Kína által egyre növekvő fenyegetést.

Kína növekvő hatalmára reagálva Kanada egyébként tavaly  bemutatta indo-csendes-óceáni stratégiáját, amely Kínát „rendbontó hatalomként” jellemezte, és hangsúlyozta Kanada elkötelezettségét a térség országaival való kapcsolatok megerősítése iránt. Ez a stratégia Indiára összpontosít.

Az India-Kanada kereskedelem javítása

Kanada korábban kötelezettséget vállalt, hogy szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalva javítja kereskedelmi kapcsolatait Indiával.

Eddig kilenc tárgyalási fordulót tartottak, de ezek a tárgyalások most abbamaradtak.

Mary Ng kanadai kereskedelmi miniszter pedig lemondta októberre tervezett indiai látogatását. Ottawa korábban jelezte, hogy India „elsődleges” piaca Kanada számára: tavaly még India volt Kanada 10. legnagyobb kereskedelmi partnere.

Annak ellenére, hogy a Kína befolyása elleni küzdelem fontos szerepet játszik, az indiai kormány tekintélyelvű irányzatai, a hindu extremizmus, az emberi jogok megsértése és a kanadai belügyekbe való beavatkozás akadályokat gördít Ottawa arra irányuló erőfeszítései elé, hogy javítsa az India és Kanada közötti kapcsolatot.

Kényes tojástánc

Mindazonáltal nagyon valószínűtlen, hogy Kanada szövetségesei, köztük az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország lejjebb minősítsék kapcsolataikat Indiával Trudeau állításai miatt. India egyszerűen túl fontos stratégiai és gazdasági okokból, és összességében óriási jelentőséggel bír Kína geopolitikai agressziója elleni küzdelemben. 

Az Indiáról szóló 2021-es emberi jogi jelentésében az Egyesült Államok külügyminisztériuma több, az országot sújtó jelentős problémára is rámutatott. Ide tartoznak az önkényes letartóztatások, a bíróságon kívüli gyilkosságok, a vallási és más kisebbségek elleni átfogó erőszak, valamint a kritikus hangok elhallgattatása.

Ennek ellenére Biden tartózkodott attól, hogy nyilvánosan kritizálja Modit, amikor az júniusban a Fehér Házba látogatott, annak ellenére, hogy nyomást gyakoroltak rá, hogy emberi jogi kérdéseket vessen fel az indiai vezetővel.

Hetvenöt amerikai kongresszusi képviselő írt levelet Bidennek, amelyben felszólították, hogy lépjen föl az autokrata indiai vezetővel szemben. Fél tucat demokrata is bojkottálta Modi beszédét az Egyesült Államok Kongresszusában. A Biden-adminisztráció azonban állítólag úgy véli, hogy Modi autokratikus politikájával kapcsolatos aggodalmak kifejezése ártana a kapcsolatnak.

A nyugati nemzetek és India között létrejött stratégiai partnerségek eredetileg a közös demokratikus értékeken alapultak. A világ legnépesebb országaként, az ötödik legnagyobb gazdasággal és a második legnagyobb hadsereggel India még mindig felbecsülhetetlen értékű partnere a Nyugatnak.

De ha India eltér ezen közös elvektől és értékektől, akkor a partnerségben felbukkanó repedések később töréshez vezethetnek. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Putyin is meglepődött, hány külföldi cég jelent meg az orosz piacon
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 17:24
Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán.
Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG