5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Augusztusban ugyan tovább lassult a hazai infláció, ám a 16,4 százalékos éves ráta az Európai Unió 27 tagországa közül messze nálunk a legmagasabb, az előttünk lévő lengyelekét 6,3 százalékponttal haladja meg. De egész Európában is csak egyetlen ország küzd nagyobb pénzromlással, Törökország. Pedig a múlt havi adataikkal cikkünk megjelenéséig előrukkolt 40 államból meglepően sok, tizennégy is rosszabb mutatót tett közzé a júliusinál, míg hárman ugyanakkorát. Ám még így is már csak négy országban volt két számjegyű az infláció az öreg kontinensen, az EU-n belül pedig csak Lengyelországban és Magyarországban – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből. 

Nem véletlenül fejezte ki dühét és türelmetlenségét Orbán Viktor a magyar inflációs adatok kapcsán. Hiszen hiába próbálja kormánya hatósági intézkedések sorával csökkenteni a fogyasztóiár-indexet, az csak kis lépésekben megy lefelé. Az idei év első hónapjában mindössze 9,3 százalékponttal csökkent a pénzromlás, a januári több évtizedes csúcsról augusztusra 16,4 százalékra. S bár az kétségtelenül magas bázist teremtett, hogy az infláció tavaly szeptemberben lőtt ki igazán, amikor – döntően a rezsicsökkentéssel érintett kör szűkítése miatt – egyetlen hónap alatt 4,5 százalékponttal emelkedett az éves ráta, már most biztosra vehető, hogy nem teljesül azon kormányzati vágyálom, miszerint már októberben egy számjegyű lehet a hazai fogyasztóiár-index. Mint ahogy a decemberre belengetett 7 százaléknak is alighanem búcsút inthetünk.

Orbán Viktor nem elégedett az inflációlassulás mértékével. Fotó: Depositphotos
Orbán Viktor nem elégedett az inflációlassulás mértékével. Fotó: Depositphotos

Ami azért is fájó, mert a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körkép szerint a múlt hónapban egész Európában már csak négy országban volt kétszámjegyű az infláció, rajtunk kívül Lengyelországban, Szerbiában és Törökországban. Bár cikkünk megjelenéséig négyen – Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Királyság, a Feröer-szigetek és Málta – még nem tették közzé az augusztusi fogyasztóiár-indexüket, a júliusi értékek alapján kizártnak tűnik, hogy azok a 10 százalékos szintre ugorjanak.

Még úgy is, hogy az utóbbi két hónapban némileg megfordult az addig kedvező európai inflációs trend. Míg júniusban még arról számolhattunk be, hogy mindössze két országban lett magasabb a fogyasztóiár-index az egy hónappal korábbinál, addig júliusban nyolcban, augusztusban pedig már tizennégyben az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 40 állam közül. A legnagyobb mértékű hátraarcot a hiperinflációjával a jelek szerint megküzdeni nem képes Törökország követte el, több mint 11 százalékpontos egyhavi emelkedéssel, s csak jókora számszerű távolsággal következik e rangsorban a 0,9 százalékpontos gyorsulást elszenvedett Oroszország, valamint Koszovó (0,8 százalékpont).

További három országban, Liechtensteinben és Svájcban, valamint Svédországban pedig stagnált az infláció, vagyis hajszálra ugyanakkora lett augusztusban, mint júliusban.

Bár abból a közgazdasági törvényszerűségből, miszerint könnyebb a fogyasztóiár-indexet a két számjegyű tartományban farigcsálni, mint 10 százalék alatt, mondjuk 9-ről 8-ra levinni, az következne, hogy legalább Magyarország az inflációcsökkentők rangsorát vezeti, sajnos ez sincs így. Az 1,2 százalékpontos augusztusi értékünket négyen is túlszárnyalták. A legjobban az éves inflációs mutatóját egy hónap alatt 2,7 százalékponttal mérsékelt Ukrajna, amelyet Észtország (-1,8 százalékpont), Montenegró (-1,7 százalékpont) és Hollandia (-1,6 százalékpont) követ. Csak ezután jövünk mi, a velünk azonos mértékű inflációfékezést elért Litvániával együtt.

A 27 EU-tag közül rajtunk kívül egyedüliként szintén két számjegyű inflációval sújtott Lengyelország 0,7 százalékpontos havi csökkenést mutatott ki, aminek következtében az ő rátája már csak egyetlen tizeddel haladja meg a 10 százalékos lélektani határt. Ennél a hagyományos versenytársainknak tekintett közép- és kelet-európai országok közül csak Szerbia pénzromlása nagyobb, az 11,5 százalék volt augusztusban. A többieknél viszont már kivétel nélkül egy számjegyű a fogyasztóiár-index: Romániában 9,43, Szlovákiában 8,9, Montenegróban 8,6, Csehországban 8,5, Horvátországban 7,8, Bulgáriában 7,7, Szlovéniában 6,2 százalék.

Csökkenő inflációjuk miatt a lengyel jegybank már megengedhette magának, hogy lejjebb vigye az alapkamatát. Mint ahogy tette azt a Magyar Nemzeti Bank is – még ha nem is az alapkamatát leszállítva, az ugyanis immár egy éve 13 százalék, hanem a tavaly október közepétől irányadó egynapos betéti kamatát mérsékelve.

Mások nem lazítottak, ellenben féltucatnyian szigorítottak. A legnagyobb mértékű, 7,5 százalékpontos kamatemelést Törökország hajtotta végre, míg Oroszország épp a napokban 1 százalékosat – ez volt a két legmagasabb érték.

A jegybanki alapkamatok inflációhoz való viszonyítása inkább csak érdekesnek tekinthető, mint tudományos értékűnek. Hiszen míg az alapkamat a jelenre és a jövőre vonatkozik, addig az infláció a múltra. Így a kettő különbsége nem nevezhető reálkamatnak, az akkor keletkezik, ha valaki a most bankba tett, illetve befektetett pénzére majdan kapott kamatot viszonyítja a lekötés, illetve a befektetés ideje alatt végbement inflációhoz. Mindezeket figyelembe véve érdemes kezelni azt a listát, amelyet az egykori Szovjetunió három volt állama – Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország – toronymagasan ural, s amelyen legalább Magyarország nem a sereghajtók között található, igaz, még itt is a mezőny második felében tanyázik.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Robert Fico is azt reméli, hogy a kormánya állni fog, mint a cövek
Privátbankár.hu | 2023. október 1. 17:02
Fontos számomra a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapunk, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjunk létrehozni" - jelentette ki Robert Fico, az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SD) elnöke.
Makro / Külgazdaság Brexit: könnyebb lesz a vámolás
Privátbankár.hu | 2023. október 1. 16:36
Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.
Makro / Külgazdaság A britek Ukrajnában tanítanák meg az ukránoknak, hogyan kell harcolni
Privátbankár.hu | 2023. október 1. 15:30
A brit védelmi miniszter szerint megfontolandó az a lehetőség, hogy ukrán katonák Ukrajna területén is részesülhessenek brit kiképzésben.
Makro / Külgazdaság Bevetették a "sötét hajókat" az oroszok, de a "vadászok" is rákapcsoltak
Privátbankár.hu | 2023. október 1. 14:51
A háború miatt Oroszország ellen hozott nyugati szankciók egyik mellékhatása, hogy kialakult a korlátozásokat ipari méretekben megkerülő szállítási hálózat.
Makro / Külgazdaság Szlovákiai választások: a cseh kormányfő üzenetet küldött Pozsonyba
Privátbankár.hu | 2023. október 1. 13:42
Petr Fiala cseh kormányfő bízik abban, hogy Csehország és Szlovákia együttműködése a szlovákiai parlamenti választások után is nagyon szoros lesz.
Makro / Külgazdaság Vége az etnikai politizálásnak Szlovákiában? Elvérzett a magyar Szövetség a választáson
Privátbankár.hu | 2023. október 1. 12:42
Hétpárti parlament alakulhat Szlovákiában a szombati előre hozott választások előzetesen várható eredményeként, a formációk között azonban nem lesz ott a magyar Szövetség, amely bő fél százalékkal múlhatta alul a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.
Makro / Külgazdaság Telitalálat: nem tudta kivédeni az orosz dróntámadást az ukrán légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. október 1. 11:47
Az ukrán légvédelem tizenhat orosz drónt lelőtt abból a mintegy harmincból, amelyeket Moszkva indított ukrajnai területek ellen az éjszaka - jelentette be az ukrán légierő vasárnap.
Makro / Külgazdaság Öngyilkos terroristák robbantottak Ankarában
Privátbankár.hu | 2023. október 1. 11:00
Erős robbanást lehetett hallani Ankara belvárosában a török parlament és a belügyminisztérium közelében vasárnap - jelentették török médiaforrások vasárnap.
Makro / Külgazdaság Beszervezték az arabok az amerikai külpolitika nagyágyúját
Káncz Csaba | 2023. október 1. 10:24
Egyiptom beszervezte az amerikai szenátus külügyi bizottságának befolyásos elnökét. A 39 oldalas vádirat kifejezetten felsorolja azokat a lépéseket, amelyekkel Menendez veszélyeztette az USA nemzetbiztonságát. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Szerbia amerikai nyomásra visszahívja katonáit a koszovói határról
Privátbankár.hu | 2023. október 1. 09:24
Az USA sürgetésére a szerbek visszavonták fegyveres erőiket az általuk el nem ismert szerb-koszovói határól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG