<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.

A Covid miatt az oroszok számára is marad a belföldi országjárás.

Szentpétervár vagy Moszkva oroszok millióinak vágyott úti célja, bár manapság nem nagyon lehet előre tervezni még belföldön sem, hasonlóan más országokhoz. Főleg a Pétervár körüli tematikus turisztikai útvonal, az úgynevezett Ezüst Lánc szemei, és az ottani látnivalók vonzóak, valamint a helyi gasztronómiai kínálat. De más belföldi régiók is dinamikusan fejlődnek, mind a turisztikai infrastruktúra, mind a vonzerők, mind a marketing tekintetében. A posztszovjet köztársaságok – amelyek egzotikumuk mellett ma már komolyabb szállodaiparral, fejlettebb infrastruktúrával, sőt, néhol magas szintű síközpontokkal bírnak – szintén vonzóak. Belarusz egyre népszerűbb, amiben fontos szerepet játszik, hogy az oda utazóknak nincsenek nyelvi gondjaik, kedvelik az ottani konyhát, és a szanatóriumokat. De szívesen utaznak Grúziába, Litvániába, Lettországba, Észtországba is.

Támogatja az orosz állam a belföldi turizmust?

A járvány miatt érthetően jelentős volt a belföldi turisztikai forgalom visszaesése is, hiszen Oroszország is szigorúan lezárt mindent a Covid első hulláma idején. Gyakorlatilag 2020 áprilisától június közepéig megszűnt a turizmus Oroszországban. A helyzet mára természetesen javult. Ez jelentős mértékben köszönhető a különböző támogatási programoknak, melyek a belföldi turizmust ösztönzik. Az orosz állam a koronavírus-járvány első hullámát követően kidolgozott és elindított egy belföldi turizmust élénkítő, úgy nevezett cash back programot. Ennek lényege, hogy amennyiben az orosz turista a programban résztvevő szolgáltatóknál foglal szállást vagy utazási csomagot, 15 százalékos utólagos ár-visszatérítés jár neki, maximum 20 ezer rubel értékig (ez jelenlegi árfolyamon körülbelül 82 ezer forintnak felel meg - a szerk.). Az orosz állam a hazai légitársaságok belföldi járatait is támogatja.

S mi a helyzet jelenleg a kiutazó forgalommal?

A pandémia előtti időszakban a világ minden tájára szívesen utaztak az oroszok: 2019-ben, azaz a koronavírus-járvány előtti utolsó évben 14,2 millióan mentek külföldre. A legnépszerűbb úti cél Törökország volt, amelyet közel 4,5 millió orosz választott. Majdnem 1 millió orosz turistát fogadtak még a következő országok: Olaszország, Kína, Thaiföld, Spanyolország, Németország, Dubai, de meghaladta a félmilliót a Ciprusra, Tunéziába és a Görögországba utazó oroszok száma is. 2019-ben Magyarország a 28. legnépszerűbb úti cél volt, 130 ezer orosz turista érkezett hozzánk. 

Dr. Szegedi Andrea szerint a magyar fiatalok között is mind többen tanulnak oroszul. Fotó: Privátbankár.huDr. Szegedi Andrea szerint a magyar fiatalok között is mind többen tanulnak oroszul. Fotó: Privátbankár.hu

Gondolom, a járvány óriási csapást mért az orosz kiutazó turizmusra is.

Igen, 2020-ban közel 80 százalékkal kevesebb orosz utazott külföldre. A nemzetközi légiközlekedés a járvány első hulláma után lassan állt helyre. De ha van is légijárat egy adott államba Oroszországból, nem biztos, hogy beengedik turisztikai céllal az oroszokat. Így jelentősen leszűkült, hova utazhatnak. Törökország továbbra is a legnépszerűbb, bár nyilvánvalóan jóval kevesebb orosz érkezett 2020-ban Törökországba, a korábbi 4,5 millió helyett alig 960 ezer. Ha Törökország lezárja a határait, az az orosz turisztikai iparnak drámát jelent, oly mértékű az oda irányuló kiutazó forgalom. 

Melyek a legújabb, népszerű úti célok?

Olyan országok törtek az élre, melyek korábban nem tartoztak az élvonalba, de lehetővé tették az orosz turisták beutazását. Berobbant például Tanzánia is. 2019-ben gyakorlatilag nem szerepelt a turisztikai statisztikában, 2020-ban már 2 ezer orosz turista kereste fel, 2021 első 9 hónapjában pedig már több mint 70 ezer. Magyarország azon európai országok közé tartozik, melyek megnyitották a határaikat az orosz turisták előtt, és közvetlen légiösszeköttetés is van a két ország között. Ezzel 2021-ben Magyarország a 20. legnépszerűbb úti cél lett Oroszországban. 

(Ehelyütt osztja meg a kérdező azon tapasztalatát, miszerint már tíz évvel ezelőtt középosztálybeli oroszok ezrei vágtak neki Egyiptomnak, ahol sokszor egész szállodasorokat, partszakaszokat vettek meg. Az ötcsillagos hotelekben szinte csak ők laktak, orosz volt a személyzet is, a recepcióstól a pr-menedzserig és a szobalányig.)

Jellemzően kik választják úti célként Magyarországot?

Egy idősebb, nosztalgiázó réteg, de fiatalabbak is. Vannak, akik azért jönnek ide, mert itt születtek és kíváncsiak Magyarországra. Az oroszok körében – én ezt tapasztaltam – jó az országimázsunk. A hozzánk érkezők vagy a nagyon drága szolgáltatásokat, a magas színvonalú négy- ötcsillagos szállodákat keresik, vagy a kifejezetten olcsó ajánlatokat. A két fő jelszó: gyógyturizmus és Budapest. 

Dr. Szegedi Andrea szerint a magyar fiatalok között is mind többen tanulnak oroszul. Fotó: Privátbankár.huDr. Szegedi Andrea szerint a magyar fiatalok között is mind többen tanulnak oroszul. Fotó: Privátbankár.hu

Léteznek speciális kérések, igények?

Akik a gyógyturizmust választják, valóban szanatóriumi, gyógyászati környezetre vágynak, vagy éppen diétás kosztra, és nem értik, hogy egy gyógyszálloda éttermében miért nincs diétás menü. Ehelyett roskadoznak az asztalok a svédasztalos, magyaros, csípős ételektől. Elvárják, hogy oroszul beszéljenek hozzájuk, elvégre 200 millió ember beszéli ezt a nyelvet. Újabban egyébként a magyar fiatalok között is mind többen tanulnak oroszul. Más az életritmus: egy orosz elvárja, hogy a nap 24 órájában legyenek programok és szórakozási lehetőségek.

Nekünk, magyaroknak mennyire kedvelt úti célunk Oroszország?

Több hazai utazási iroda is kínál oroszországi utakat. Főleg csoportosan utaznak a magyarok – most a Covid előtti időszakról beszélünk – de semmi akadálya annak, hogy valaki egyénileg vágjon bele. Fontos az út alapos előkészítése. Főleg azok utaznak egyénileg, akik beszélik a nyelvet és van helyismeretük, erre szükség is van. A jelenlegi időszak nem éppen a kötetlen, gondtalan turistáskodás ideje, bár repül Budapestről az Aeroflot és a Wizzair is. Nem árt tisztában lenni az éppen aktuális járványügyi szabályokkal, amelyek a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a konzulátusok honlapján megtalálhatók.

És persze vízum kell.

Igen, de 2019 óta létezik az úgy nevezett e-vízum, amihez már nem szükséges meghívó levél és a szállodafoglalást sem kell igazolni, mint régen.  

Érdeke-e egyáltalán Oroszországnak a turizmus fejlesztése? Hiszen a turisztikai bevételek ma sem képezik jelentős részét a GDP-nek.

Ez így van, mégis átalakulóban van egy szemlélet. Ennek egyik jele, hogy a főbb célországokban marketingfókusszal külképviseleteket nyitnak, amelyek célja Oroszország, mint turisztikai desztináció pozitív imázsának növelése. Részt vettem a közelmúltban egy orosz turisztikai imázsfilm-fesztivál zsűrijében, ahol a rövidfilmek, klipek abban versenyeztek, melyik népszerűsíti ügyesebben Oroszországot. Kimondottan frappáns alkotások születtek, amelyeknek semmi közük már a régi sematikus szlogenekhez.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló